clubzoeker

Week van het Badminton door de ogen van Alex van Zaanen

Week van het Badminton door de ogen van Alex van Zaanen

De kickoff van de Week van het Badminton begint in Utrecht en de toppers Eric Pang en Yao Jie zijn om 19:20 uur keurig al aanwezig.

clubzoeker

Ken je BC Oosterhout al?

De badmintonbond zet ondertussen de welbekende banner op van badminton Nederland. En een 'oude' banner van Mia Audina. Ik grap wat met Jie en Eric over de banner dat daar eigenlijk Jie had moeten staan op de Olympische Spelen. Ruud die binnenkomt heeft het er ook over. Het zijn wel de meest actuele foto's die ze neer zetten.

Mia Audina is een topper geweest, maar ik moet ze gelijk geven ze is al 7 jaar van de badmintonwereld vervreemd. En ik vraag me af of de jeugd van tegenwoordig nog wel weet wie ze is.

Jerry neemt alvast de feiten door met de spelers. Een lange lijst wordt opgeschreven over Jie en Eric.

Ook Ruud en Lotte krijgen een aantal steekwoorden op papier gezet. Ze bespreken snel wat er gedaan gaat worden. Na een warming-up zal er simultaan gebadmintond worden.

Het simultaan badminton gaat als volgt. De spelers van Utrecht gaan aan de ene kant van het net staan op de baan. De topper zal in zijn eentje tegen dubbel spelen. Na elke rally schuift de topper een baan op. De Utrechtse spelers zullen ten alle tijden beginnen met serveren. Het zal lastig worden, denken de toppers. We zullen er in ieder geval moe van worden, denkt Eric. Erik van Peppel geeft aan dat het niveau verschil waarschijnlijk groot zal zijn dus dat het wel mee zal vallen. Lotte Jonathans kijkt verbaasd als ze hoort dat het een single tegen een dubbel wordt. "Hoor je dat Eric? Een single tegen een dubbel!", zegt ze. "Dat wordt nog wat. Maar ehm, afgesproken is dat ik coach toch?" zegt ze daarna. Daar heeft Lotte wel gelijk in, dat staat in elk persbericht.

Vlak voordat het begint, praat ik nog snel even met Eric over de Week van het Badminton en zijn Belgian International of eigenlijk niet zijn Belgian International.

Eric vindt de Week van het Badminton een leuk initiatief, zo kunnen we het badminton weer beter promoten. En badminton van de goede kant laten zien. Eric vertelt verder dat hij niet op het Belgian International kon spelen door zijn trainersopleiding die hij volgt. Het Yonex Dutch open is daarom het eerste toernooi wat hij weer gaat spelen dit seizoen.

We gaan de hal in. Hier begint Jerry te spreken en de deelnemers worden onder begeleiding van Lotte door een korte warming-up gesleept. Lotte weet een echte Chinese warming-up maar Jie mag deze voor doen. Het heet de draak. Een grappig tikspel wat reflexen moet trainen. Voorzitter Clemens Wortel komt aan het woord en vertelt een interessant maar lang verhaal over de Week van het Badminton. Je kan het aan het publiek een beetje aflezen. Wij willen badmintonnen.

Er worden vervolgens 4 rondes simultaan badminton gespeeld. Ruud en Lotte namen 3 banen voor hun rekening en Eric en Jie namen de andere 3 banen voor hun rekening. De ene ronde als coach de andere ronde als speler. Ruud nam 4 rondes als speler voor zijn rekening door blessureklachten van Lotte. Respect hoor Ruud, dat is niet niks een uur lang van baan naar baan hollen. De sfeer bij het publiek als de Utrechtse spelers een punt maakten (luid applaus) of net een punt verloren (Ahhh) gaf een duidelijke sfeer in de hal.

Na het simultaan badminton werd er nog een demonstratiepartij gegeven. Hierbij de heer Wortel als scheidsrechter. Jie en Eric namen het op tegen Ruud en Lotte. Lotte en Ruud scoren het eerste punt waarbij de tweede service van Lotte meteen tot een servicefout leidt volgens scheidsrechter Wortel.

Lotte protesteert licht en krijgt meteen te horen: "Pas op voor de gele kaart he!" Het spel gaat verder en verderop in de wedstrijd protesteert Lotte nog ergens over. Scheidsrechter Wortel vindt het genoeg en geeft een (straf)punt aan de tegenstander. Het publiek kent deze regel niet en Lotte roept snel ik ook niet. Ruud geeft aan dat dit gelijk is aan een rode kaart. Yao Jie serveerde in deze demonstratie wel een hele merkwaardige shuttle, deze bleef hangen op de witte netrand. Hoewel het publiek schreeuwde om een replay koos Jie in de herkansing toch maar veilig voor een flick service.

Na afloop werd er aan Jie gevraagd of zij nog toekomstige toppers gezien had tussen de Utrechtse spelers. Jie had er wel één gezien en die viel toevallig ook in de prijzen tussen de ronde winnaars. Ook Lotte had dit talentje gespot en had een extra prijs voor haar.

Een grappig feit is dat dit talentje Meike Versteeg was. Zij stond met een interview in de vorige BadmintonInfo als mogelijk later grote topper. Zo te zien hadden de ogen van BadmintonInfo dit dus al goed gezien.

Na afloop was het voor de toppers natuurlijk veel handtekeningen zetten op kleding rackethoezen en andere spullen. Een zeer geslaagde kick-off waarbij ik hoop dat elk evenement in de Week van het Badminton zo veel mogelijk bezoekers en deelnemers mag trekken.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Alex van Zaanen

Alex van Zaanen

Deze sportfotograaf reist letterlijk stad en land (en daarbuiten!) af om bij regionale en nationale evenementen de eerste te zijn met de mooiste foto's. We've got him!

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Doe mee aan de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024

Doe mee aan de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024

Op zaterdag 8 en zondag 9 juni vinden in het T-Kwadraat in Tilburg de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024 (NJK) plaats en…

8 may 2024

Drie nieuwe instromers in S-1 selectie Badminton Nederland

Drie nieuwe instromers in S-1 selectie Badminton Nederland

Per 1 augustus 2024 stromen Dion Hoegen, Vihaan Shah en Sterre Bang in bij de S-1 selectie op Papendal.

8 may 2024

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!