Badminton Nederland niet langer gesubsidieerd over de rug van regiosporters: een eigen competitie

Badminton Nederland niet langer gesubsidieerd over de rug van regiosporters: een eigen competitie

Vanaf 1 januari 2014 verandert de bondscontributie. Voor iedereen die nog niet precies weet wat dit inhoudt een korte samenvatting. Omdat het hieronder vooral gaat over het spelen van regiocompetitie zullen overige kostenposten aan de bond niet worden toegelicht.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

In 2013 betaalt elke speler die lid is van de bond €26,35 (jeugd €19,20). Voor het spelen van competitie betaalt de vereniging per team €95 (jeugd €65). Gemiddeld betaalt een speler in de regiocompetitie bij een team van 5 spelers dus €45,35 aan de bond (jeugd €32,20) Vanaf 1 januari 2014 zal het zo zijn dat elk lid als basisbedrag €10 euro betalen. De teambijdragen voor verenigingen zullen echter worden verhoogd naar €260 voor een regioteam, en €180 in een jeugdteam. (Klik hier voor de informatiepagina op badminton.nl.)

Een deel van deze verhoging moet natuurlijk worden teruggerekend naar de verlaging in de basiscontributie. Feit is alleen dat de verhoging van de teambijdrage groter is dan de verlaging van het basisbedrag. In onderstaande tabel, die gepubliceerd is door Badminton Nederland is te zien dat een regiospeler 43% meer gaat betalen, en een jeugdspeler 37%.

De reden die wordt gegeven door de bond is dat de gebruiker betaalt. Recreanten maken geen gebruik van een dienst (organisatie van een competitie) dus hoeven daar ook niet voor te betalen. Een goede poging dus om meer recreanten als lid te krijgen van de bond.

Een gevolg is echter wel dat precies dezelfde dienst voor spelers die hier wel gebruik van maken veel duurder zal worden. Dit is dus een goed moment als vereniging om jezelf af te vragen of je nog van deze dienst gebruik wilt maken, en misschien te zoeken naar een alternatief.

Ik heb zelf absoluut geen verstand van het opzetten en beheren van een competitie, maar ik weet - desondanks - zeker dat dit goedkoper kan. Het opzetten van een eigen (jeugd)competitie op regionaal niveau kan precies hetzelfde speelplezier geven als er nu aanwezig is, terwijl er minder geld hoeft worden afgedragen aan de bond. Er is al een aantal kleine ('wilde') bonden waar dit gebeurt, maar meer verenigingen zouden elkaar nu op moeten zoeken.

Moeten we dus allemaal ons lidmaatschap van de bond opzeggen?

Dat mág natuurlijk wel, maar hoeft niet. Als regiospeler betaal je vanaf volgend jaar toch maar een tientje. Voor dat tientje ben je gerechtigd om toernooien te spelen die onder de vlag van de bond worden georganiseerd, ondersteun je de nationale selectie, help je de badmintonsport promoten enz. Je speelt alleen bij een andere organisatie competitie, omdat dat véél goedkoper is.

Er wordt hierboven alleen gesproken over regio- en jeugdcompetitie. Hier zit de grootste stijging in, en is ook relatief gezien het meest eenvoudig om op te zetten. In principe kan hetzelfde ook worden gedaan voor landelijke teams, alleen moet dan het draagvlak wel groot genoeg zijn.

Ik ben erg benieuwd hoe verenigingen met deze contributieverhoging omgaan, en in hoeverre ze bereid zijn om een nieuwe competitie te beginnen die op de eerste plaats veel goedkoper is, maar nog steeds datgene biedt waar veel spelers op zitten te wachten: plezier in badminton.

Patrick Looij

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Terugblik Bondsvergadering 19 november 2022: contributieverhoging kort uitgesteld

Terugblik Bondsvergadering 19 november 2022: contributieverhoging kort uitgesteld

Afgelopen zaterdag 19 november 2022 vond in Nijkerk de Bondsvergadering plaats. Tijdens de Bondsvergadering werden onderwerpen…

24 november 2022

Ruud Bosch maakt Oranje-selectie kwalificatie EK Mixteams 2023 bekend

Ruud Bosch maakt Oranje-selectie kwalificatie EK Mixteams 2023 bekend

Bondscoach Ruud Bosch heeft zijn twaalfkoppige selectie bekend gemaakt voor de kwalificatiegroep voor het EK Mixteams 2023. De…

23 november 2022

Een ontspannen potje badminton speel je zo

Een ontspannen potje badminton speel je zo

Badminton, wie speelt het niet? Vooral tijdens een vakantie op de camping is dit misschien wel één van de meest…

22 november 2022

Inschrijving VANDEKOLK Hypotheken Cup 2023 geopend

Inschrijving VANDEKOLK Hypotheken Cup 2023 geopend

Wie volgt DKC uit Den Haag op als winnaar van de nationale badmintonbeker? DKC was drie jaar geleden de laatste winnaar. Het…

21 november 2022

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!