Kees Noevers heeft zeeën van tijd: een open brief aan de omroepen van Nederland

Kees Noevers heeft zeeën van tijd: een open brief aan de omroepen van Nederland

Verslaggeving, een goede zaak? Vanwege allerlei redenen, was ik gisteren (15-10-2013) pas in de gelegenheid om naar de Studio Sport uitzending van zaterdag 12-10-2013 te kijken. In deze uitzending werd aandacht besteed aan de afscheidswedstrijd van Dicky Palyama en de halve finale in het damesdubbel, waarin Selena Piek en Eefje Muskens mee speelden.

Mooi natuurlijk dat de NOS daar ruime aandacht aan wilde besteden, maar jammer dan weer dat ze daar een verslaggever voor nemen die duidelijk, niet echt geïnteresseerd is in badminton! (Zo die er al zijn in Nederland.)

Bij het verslag van de dames dubbel bleek dat al snel, vanwege de opmerking dat de 65e editie van de Dutch Open toch eigenlijk maar een lauw feestje was. Hiermee doelde de verslaggever op het feit dat bij de Dutch Open 2012 maar liefst aan 3 finales door Nederlanders werd deelgenomen, waarvan 2 zelfs volledig Nederlands waren (2 Nederlandse winnaars dus). Het zou nu dus zeer teleurstellend zijn als je in deze jubileum-editie van 2013 slechts 1 halve finale weet te bereiken.

Ik ga niet beweren dat het niveau van de Nederlandse selectie op het zelfde peil als in 2012 staat, maar het gaat mij te ver om het over te laten komen alsof het helemaal niets meer voorstelt.

De verslaggever gaat hier duidelijk voorbij aan het feit dat het niveauverschil tussen de deelnemersvelden van 2012 en 2013 nogal fors is. Het feit alleen al dat er vorig jaar bijna geen Aziaten mee deden en nu het grootste gedeelte van het deelnemersveld juist uit Aziaten bestond, zou (bij enige kennis van zaken) toch al tot de conclusie moeten kunnen leiden dat de Dutch Open 2012 en 2013 totaal niet met elkaar te vergelijken zijn.

Juist vanwege dat duidelijk hogere niveau bij de Dutch Open 2013 zou je je bewondering moeten uitspreken voor het feit dat Selena Piek en Eefje Muskens, als redelijk nieuw koppel, toch de halve finale hebben weten te bereiken, dus wat mij betreft alsnog: HELEMAAL TOP! MEIDEN.

Helaas wordt door het gebruik van dergelijke verslaggevers een verkeerd beeld gegeven van het badminton (en andere sporten). Niet alleen vanwege het feit dat de Nederlandse prestaties worden afgekraakt, maar vooral doordat er ook geen enkele waardering uit de verslaglegging spreekt voor het mooie badminton wat de deelnemers uit de andere landen aan het publiek laten zien!

Daarnaast is het natuurlijk zo dat het niet alleen aan de verslaggever verweten kan worden, maar ook aan de NOS zelf. Zij zijn in Nederland weliswaar de enige omroep binnen ons bestel die (2x per jaar) aandacht aan badminton willen besteden, maar dat dan blijkbaar ook alleen maar als een soort van plichtpleging zien, waaruit blijkt hoe weinig men werkelijk weet over Badminton als onderdeel van het mondiale sportgebeuren.

Jammer, want het is juist het medium televisie, die een positieve bijdrage zou kunnen leveren aan de het verbeteren van de populariteit van het badminton, en ook van vele ander sporten die niet de echte interesse van de sportprogramma's hebben en dat feitelijk gewoon verdienen.

Ik ben er eigenlijk zeker van dat alle omroepen in Nederland weten dat zij de macht hebben om een positieve bijdrage te leveren aan de popularisering van vele andere sporten dan de makkelijke grote sporten waaraan zij normaal hun aandacht (en veel geld) aan besteden. Ik daag ze dan ook graag uit om eens een poging te wagen, om meer zich te verdiepen in die andere sporten (waarbij mijn voorkeur natuurlijk naar badminton gaat). Zij die het durven zullen daar ongetwijfeld veel dankbaarheid voor terug krijgen.

Kees Noevers
Badmintonliefhebber

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Breaking: Lin Dan announces retirement

Breaking: Lin Dan announces retirement

On Saturday morning CTGN published an article in which is was announced that the Chinese legend, Lin Dan has chosen to retire…

4 juli 2020

Badminton Nederland: alleen focus op AirBadminton en topsport?

Badminton Nederland: alleen focus op AirBadminton en topsport?

Onze sport is in de grootste crisis van de afgelopen 50 jaar en Badminton Nederland doet alsof er niets aan de hand is. Ze komt…

1 juli 2020

Badminton Nederland annuleert Dutch Open 2020

Badminton Nederland annuleert Dutch Open 2020

Badminton Nederland heeft besloten om de 72e editie van de Dutch Open (BWF Tour Super 100), het grootste internationale…

30 juni 2020

Badminton en corona update (week 26)

Badminton en corona update (week 26)

Yes, we mogen weer! Vanaf 1 juli is binnensport, onder voorwaarden, weer toegestaan en daar zijn wij ontzettend blij mee.

25 juni 2020

Badminton Nederland in gesprek met leverancier over AirShuttles die snel sneuvelen

Badminton Nederland in gesprek met leverancier over AirShuttles die snel sneuvelen

De introductie van de nieuwe sport was ook direct de introductie van de nieuwe AirShuttle. Op deze nieuwe AirShuttle is heel…

19 juni 2020

Badminton en corona update (week 23)

Badminton en corona update (week 23)

Gisteren werd in de diverse media nogmaals bevestigd dat de sportsector de komende maanden verder open zal gaan. Per 1 juli mogen…

5 juni 2020

Badminton en corona update (week 22)

Badminton en corona update (week 22)

In een wekelijkse update willen wij jullie graag op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen omtrent de badmintonsport en…

29 mei 2020

Mogen we weer badmintonnen per 1 juli?

Mogen we weer badmintonnen per 1 juli?

Tijdens de persconferentie van de overheid op woensdag 27 mei werd duidelijk dat sportscholen per 1 juli weer open mogen mits zij…

28 mei 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!