Kees Noevers heeft zeeën van tijd: een open brief aan de omroepen van Nederland

Kees Noevers heeft zeeën van tijd: een open brief aan de omroepen van Nederland

Verslaggeving, een goede zaak? Vanwege allerlei redenen, was ik gisteren (15-10-2013) pas in de gelegenheid om naar de Studio Sport uitzending van zaterdag 12-10-2013 te kijken. In deze uitzending werd aandacht besteed aan de afscheidswedstrijd van Dicky Palyama en de halve finale in het damesdubbel, waarin Selena Piek en Eefje Muskens mee speelden.

› alles over de Nederlandse Badminton Eredivisie!

Mooi natuurlijk dat de NOS daar ruime aandacht aan wilde besteden, maar jammer dan weer dat ze daar een verslaggever voor nemen die duidelijk, niet echt geïnteresseerd is in badminton! (Zo die er al zijn in Nederland.)

Bij het verslag van de dames dubbel bleek dat al snel, vanwege de opmerking dat de 65e editie van de Dutch Open toch eigenlijk maar een lauw feestje was. Hiermee doelde de verslaggever op het feit dat bij de Dutch Open 2012 maar liefst aan 3 finales door Nederlanders werd deelgenomen, waarvan 2 zelfs volledig Nederlands waren (2 Nederlandse winnaars dus). Het zou nu dus zeer teleurstellend zijn als je in deze jubileum-editie van 2013 slechts 1 halve finale weet te bereiken.

Ik ga niet beweren dat het niveau van de Nederlandse selectie op het zelfde peil als in 2012 staat, maar het gaat mij te ver om het over te laten komen alsof het helemaal niets meer voorstelt.

De verslaggever gaat hier duidelijk voorbij aan het feit dat het niveauverschil tussen de deelnemersvelden van 2012 en 2013 nogal fors is. Het feit alleen al dat er vorig jaar bijna geen Aziaten mee deden en nu het grootste gedeelte van het deelnemersveld juist uit Aziaten bestond, zou (bij enige kennis van zaken) toch al tot de conclusie moeten kunnen leiden dat de Dutch Open 2012 en 2013 totaal niet met elkaar te vergelijken zijn.

Juist vanwege dat duidelijk hogere niveau bij de Dutch Open 2013 zou je je bewondering moeten uitspreken voor het feit dat Selena Piek en Eefje Muskens, als redelijk nieuw koppel, toch de halve finale hebben weten te bereiken, dus wat mij betreft alsnog: HELEMAAL TOP! MEIDEN.

Helaas wordt door het gebruik van dergelijke verslaggevers een verkeerd beeld gegeven van het badminton (en andere sporten). Niet alleen vanwege het feit dat de Nederlandse prestaties worden afgekraakt, maar vooral doordat er ook geen enkele waardering uit de verslaglegging spreekt voor het mooie badminton wat de deelnemers uit de andere landen aan het publiek laten zien!

Daarnaast is het natuurlijk zo dat het niet alleen aan de verslaggever verweten kan worden, maar ook aan de NOS zelf. Zij zijn in Nederland weliswaar de enige omroep binnen ons bestel die (2x per jaar) aandacht aan badminton willen besteden, maar dat dan blijkbaar ook alleen maar als een soort van plichtpleging zien, waaruit blijkt hoe weinig men werkelijk weet over Badminton als onderdeel van het mondiale sportgebeuren.

Jammer, want het is juist het medium televisie, die een positieve bijdrage zou kunnen leveren aan de het verbeteren van de populariteit van het badminton, en ook van vele ander sporten die niet de echte interesse van de sportprogramma's hebben en dat feitelijk gewoon verdienen.

Ik ben er eigenlijk zeker van dat alle omroepen in Nederland weten dat zij de macht hebben om een positieve bijdrage te leveren aan de popularisering van vele andere sporten dan de makkelijke grote sporten waaraan zij normaal hun aandacht (en veel geld) aan besteden. Ik daag ze dan ook graag uit om eens een poging te wagen, om meer zich te verdiepen in die andere sporten (waarbij mijn voorkeur natuurlijk naar badminton gaat). Zij die het durven zullen daar ongetwijfeld veel dankbaarheid voor terug krijgen.

Kees Noevers
Badmintonliefhebber

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Duitsers verslaan Nederland in eerste interland

Duitsers verslaan Nederland in eerste interland

In de Kreissporthalle in het Duitse Bad Camberg is de Nederlandse ploeg er niet in geslaagd om de eerste van twee…

4 december 2019

Smashing behaalt twee punten in Wateringen

Smashing behaalt twee punten in Wateringen

De Nederlandse Badminton Eredivisie is na de eerste helft van de competitie in twee poules verdeeld. De top 5 speelt voor het…

2 december 2019

Flitsende start voor Duinwijck tegen Drop Shot in de kampioenspoule

Flitsende start voor Duinwijck tegen Drop Shot in de kampioenspoule

Na een paar weken rust na de eerste fase van de competitie, mocht Duinwijck afgelopen zaterdag 30 november, voor het eerst…

2 december 2019

Teleurstellende start in kampioenspoule Nederlandse Badminton Eredivisie voor Drop Shot

Teleurstellende start in kampioenspoule Nederlandse Badminton Eredivisie voor Drop Shot

Zaterdag 30 november ging de tweede fase van de Nederlandse Badminton Eredivisie van start, met in de kampioenspoule de strijd…

1 december 2019

VELO verslaat Smashing met 6-2 in tweede fase Nederlandse Badminton Eredivisie 2019-2020

VELO verslaat Smashing met 6-2 in tweede fase Nederlandse Badminton Eredivisie 2019-2020

De Wateringers hebben in eigen huis een ruime overwinning tegen Smashing behaald. Doel van VELO is om de eerste plek in de…

1 december 2019

Tijd voor Ongehoord Nederland (afdeling badminton)!?

Tijd voor Ongehoord Nederland (afdeling badminton)!?

Het moet er maar eens van komen. De nieuwe vrije badmintonfederatie van Nederland: Badminton Holland. Hoe lang moet je wachten op…

30 november 2019

Snel krimpende badmintonbond verviervoudigt kosten bondslidmaatschap recreatieve sporters

Snel krimpende badmintonbond verviervoudigt kosten bondslidmaatschap recreatieve sporters

Badminton Nederland is via een toer van spoedvergaderingen in de verschillende regio's haast aan het maken met het er doorheen…

29 november 2019

Michiel Kruijt en Hanna Couwenhoven regiokampioen in Spijkenisse

Michiel Kruijt en Hanna Couwenhoven regiokampioen in Spijkenisse

Afgelopen weekend werden de Regio Senioren Kampioenschappen (RSK) Zuid-West 2019 gehouden. Michiel Kruijt en Hanna Couwenhoven…

25 november 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!