clubzoeker

Kees Noevers heeft zeeën van tijd: een open brief aan de omroepen van Nederland

Kees Noevers heeft zeeën van tijd: een open brief aan de omroepen van Nederland

Verslaggeving, een goede zaak? Vanwege allerlei redenen, was ik gisteren (15-10-2013) pas in de gelegenheid om naar de Studio Sport uitzending van zaterdag 12-10-2013 te kijken. In deze uitzending werd aandacht besteed aan de afscheidswedstrijd van Dicky Palyama en de halve finale in het damesdubbel, waarin Selena Piek en Eefje Muskens mee speelden.

clubzoeker

Ken je BC Assen al?

Mooi natuurlijk dat de NOS daar ruime aandacht aan wilde besteden, maar jammer dan weer dat ze daar een verslaggever voor nemen die duidelijk, niet echt geïnteresseerd is in badminton! (Zo die er al zijn in Nederland.)

Bij het verslag van de dames dubbel bleek dat al snel, vanwege de opmerking dat de 65e editie van de Dutch Open toch eigenlijk maar een lauw feestje was. Hiermee doelde de verslaggever op het feit dat bij de Dutch Open 2012 maar liefst aan 3 finales door Nederlanders werd deelgenomen, waarvan 2 zelfs volledig Nederlands waren (2 Nederlandse winnaars dus). Het zou nu dus zeer teleurstellend zijn als je in deze jubileum-editie van 2013 slechts 1 halve finale weet te bereiken.

Ik ga niet beweren dat het niveau van de Nederlandse selectie op het zelfde peil als in 2012 staat, maar het gaat mij te ver om het over te laten komen alsof het helemaal niets meer voorstelt.

De verslaggever gaat hier duidelijk voorbij aan het feit dat het niveauverschil tussen de deelnemersvelden van 2012 en 2013 nogal fors is. Het feit alleen al dat er vorig jaar bijna geen Aziaten mee deden en nu het grootste gedeelte van het deelnemersveld juist uit Aziaten bestond, zou (bij enige kennis van zaken) toch al tot de conclusie moeten kunnen leiden dat de Dutch Open 2012 en 2013 totaal niet met elkaar te vergelijken zijn.

Juist vanwege dat duidelijk hogere niveau bij de Dutch Open 2013 zou je je bewondering moeten uitspreken voor het feit dat Selena Piek en Eefje Muskens, als redelijk nieuw koppel, toch de halve finale hebben weten te bereiken, dus wat mij betreft alsnog: HELEMAAL TOP! MEIDEN.

Helaas wordt door het gebruik van dergelijke verslaggevers een verkeerd beeld gegeven van het badminton (en andere sporten). Niet alleen vanwege het feit dat de Nederlandse prestaties worden afgekraakt, maar vooral doordat er ook geen enkele waardering uit de verslaglegging spreekt voor het mooie badminton wat de deelnemers uit de andere landen aan het publiek laten zien!

Daarnaast is het natuurlijk zo dat het niet alleen aan de verslaggever verweten kan worden, maar ook aan de NOS zelf. Zij zijn in Nederland weliswaar de enige omroep binnen ons bestel die (2x per jaar) aandacht aan badminton willen besteden, maar dat dan blijkbaar ook alleen maar als een soort van plichtpleging zien, waaruit blijkt hoe weinig men werkelijk weet over Badminton als onderdeel van het mondiale sportgebeuren.

Jammer, want het is juist het medium televisie, die een positieve bijdrage zou kunnen leveren aan de het verbeteren van de populariteit van het badminton, en ook van vele ander sporten die niet de echte interesse van de sportprogramma's hebben en dat feitelijk gewoon verdienen.

Ik ben er eigenlijk zeker van dat alle omroepen in Nederland weten dat zij de macht hebben om een positieve bijdrage te leveren aan de popularisering van vele andere sporten dan de makkelijke grote sporten waaraan zij normaal hun aandacht (en veel geld) aan besteden. Ik daag ze dan ook graag uit om eens een poging te wagen, om meer zich te verdiepen in die andere sporten (waarbij mijn voorkeur natuurlijk naar badminton gaat). Zij die het durven zullen daar ongetwijfeld veel dankbaarheid voor terug krijgen.

Kees Noevers
Badmintonliefhebber

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
RTC Haarlem in september van start

RTC Haarlem in september van start

Badminton Nederland is blij en trots om te melden dat we in samenwerking met BC Duinwijck per 1 september starten met een nieuw…

22 may 2024

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Met ingang van 1 september dit jaar zal meervoudig Nederlands Kampioen Judith Meulendijks aantreden als hoofdcoach van BC…

21 may 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

De Flevolandse badmintonclub Almere heeft de Dataweb Badminton Cup 2024 gewonnen, het nationale bekertoernooi. Op de finaledag in…

18 may 2024

Gemengddubbel Tabeling en Piek officieel gekwalificeerd voor Olympische Spelen 2024

Gemengddubbel Tabeling en Piek officieel gekwalificeerd voor Olympische Spelen 2024

Badmintonners Robin Tabeling en Selena Piek hebben zich officieel gekwalificeerd voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs.

15 may 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!