Tennisrevolutie

Tennisrevolutie

In het AD van 11 december stond een spannend artikel over de aanstelling en werkwijze van Jan Siemerink als directeur bij de tennisbond. Hij ging zorgen voor een topsportcultuur.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

"Was die er dan niet?", werd er hardop afgevraagd. Nee, er was geen sprake van een topsportcultuur. Siemerink zei: "In mijn visie past geen gepamper. Tennis is maatwerk en topsportregels gelden voor IEDEREEN, compromissen sluiten werkt niet. Afspraken maken is afspraken nakomen. Rendement, daar draait het om."

Raemon Sluiter doet sinds kort de jeugdopleiding en ziet veel talenten die al heel snel tegen een internationale achterstand aan lopen en ziet veel talenten afhaken als deze zien dat ze zover achterlopen op leeftijdsgenoten buiten Nederland. Het versterken van de breedte is het antwoord en vooral geen excuses hebben, maar gewoon keihard werken daar gaat het om.

"Ik vond dat onze jongens en meiden aardig konden tennissen, maar toen ik ze zag op internationaal niveau zag ik wel dat er nog een lange weg te gaan was. Ik ben niet somber, maar kan niet zeggen of ze het gaan halen of niet."

Dit zijn uitspraken in het artikel en het is niets anders dan wat we bij de badminton zien. We lopen steeds verder achter en gaan onze doelen gewoon naar beneden bijstellen. We hebben geaccepteerd dat we in het enkelspel niet bij de wereldtop kunnen komen en daarom heeft dat geen aandacht meer. Er wordt gekozen voor de weg van de minste weerstand en we gaan dingen doen die andere landen minder belangrijk vinden zoals damesdubbel.

Het ergste is dat we dat gaan doen zonder het eerst te proberen of we er met het singlespel niet meer bij kunnen. Met een Dicky Palyama op plaats nummer 7 van de wereldranglijst een paar jaar terug kan je toch niet zeggen dat het niet kan. Maar ook Eric Pang en Judith Meulendijks waren in de wereldtop te vinden. Ze hebben het allemaal gehaald buiten de bond om, want voor de echte doorbraak zijn ze naar het buitenland vertrokken en het is juist daar waar de schoen wringt. Want de spelers kunnen het wel, maar Badminton Nederland kan het niet.

Er heerst geen topsportcultuur binnen onze bond. Het is het gepamper waar Siemerink het over heeft. Als je iets topsport noemt wil dat nog niet zeggen dat het ook topsport is. Als je de internationale standaard nu bekijkt dan durf ik rustig hardop te zeggen dat er niet één speler is in, van of uit ons land die een topsportbadmintonleven leidt. Of ze nu in de nationale selectie zitten of daar buiten trainen. Het heeft niets met topsport te maken. Dat geldt trouwens ook voor mezelf, want ook ik kom bijna niet toe aan topsport begeleiding met de spelers waar ik mee werk.

Dan zouden ze veel harder moeten willen trainen uit zichzelf en niet omdat ik het zeg. Ze zouden me uit mijn bed moeten komen halen voor extra training. Ze zouden zelf zonder dat ik het moet zeggen naar de hal moeten gaan om eens wat techniek door te nemen. Als ik het moet zeggen dan hebben iets niet helemaal goed begrepen en geen aanleg voor een topsportcultuur. De trainer is niet de drijfkracht van jouw training, het is je hulpmiddel en de persoon die alles in goede banen leidt. Jij bent de drijfkracht, jij hebt de verantwoordelijkheid. En als je er op deze manier naar kijkt dan kan ik met een gerust hart zeggen dat er NIEMAND is die een topbadmintonsporter is in Nederland.

Misschien is dit schrijven op de laatste dag van het jaar de aanleiding dat er enkele spelers opstaan en zeggen: daar ga ik verandering in brengen. Mijn doel is niet meer om Nederlands kampioen te worden maar om echt te gaan werken als topspeler op een dagelijkse basis. Als je dat doet wordt je van zelf Nederlands kampioen en is het geen doel meer maar een tussenstap en resultaat van de manier waarop je denkt en werkt.

Voetbal bond tot inkeer

Na de tennis hebben we vandaag in de Telegraaf het volgende kunnen lezen:

KNVB kijkt in spiegel over Cruijff

Van onze Telesportredactie

Het valt de KNVB kwalijk te nemen dat de bond nooit contact zocht met Johan Cruijff of Wim Jansen nadat het duo de noodklok luidde over de jeugdopleiding in Nederland. Dat zegt KNVB-directeur Bert van Oostveen in een interview met Telesport.

Van Oostveen: "Dat valt ons kwalijk te nemen. Ik heb dit Jelle Goes verteld bij zijn aanstelling als technisch manager. Hij gaat zeker in gesprek met Wim Jansen."

"Inmiddels valt de verhouding tussen de coaches en medische afdelingen bij de clubs en de KNVB-mensen goed te noemen. Ook met Ajax en Feyenoord, waar de jeugdopleiding respectievelijk het stempel van Cruijff en Jansen draagt."

"Voorheen kwamen wij te veel met een map onder de arm de wijsheid verkondigen. Opleiden doen de clubs en wij als KNVB zijn ondersteunend. Met onze jeugdelftallen staat presteren wel bovenaan. Neemt niet weg dat de voetbalvisie aansluitend aan die van de clubs dient te zijn. Je moet als KNVB niet de illusie hebben dat je spelers bij een vertegenwoordigend elftal in vijf dagen beter maakt. Wij bieden met die teams talenten een platform om te investeren en te presteren."

Bron: Telegraaf

Bonden maken de fout van de arrogantie of gewoon onkunde door mensen die op grond van ervaring en passie iets te bieden hebben volledig uit te sluiten. Mij wordt verweten dat ik veel te hard ben en niet met anderen kan samen werken, terwijl de spreker van deze woorden zelf de oorzaak is van dit gedrag.

De eerste brief met een botte afwijzing van de toenmalige NBB heb ik nog steeds en de datum daarop komt uit de beginjaren 80. Deze ging er toen over om mijn Deense trainers opleiding om te zetten in Nederlandse papieren. De NBB vond dat de hoogste Deense opleiding gelijk stond aan de laagste in Nederland. De toon was gezet en de weg naar haat en het vechten tegen onrecht begonnen. Het is dan ook niet gebleven bij deze ene brief van de bond ook al was er toen nog geen spraak van internet of badmintonline en was er verder bijna niemand die Ron Daniëls kende. Het hoogtepunt kwam toen de technisch directeur ervoor zorgde dat ik mijn baan als bondscoach verloor in Vietnam. Daar heeft de bond ook een vergoeding voor betaald later, maar het kwaad was geschied.

Als er dus mensen zijn die vinden dat ik te hard ben voor Badminton Nederland en mijn taalgebruik soms iets te ver gaat, dan moet je ook de geschiedenis kennen en dat doen de meesten niet. Al de voorstellen waar ik mee kom worden ALTIJD afgewezen en ik denk zelfs te kunnen zeggen dat ze ongelezen de prullenbak in gaan. Het is niet ikzelf die er voor heeft gekozen de bond als tegenstander te hebben. Het is deze organisatie zelf die daarvoor kiest en ik heb de uitdaging aangenomen en laat me niet net als vele voor mij kapot maken door de arrogantie van de verkeerde mensen die daar zitten.

Een fijn 2014 toegewenst,
Ron Daniëls

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!