SportSport

'Na een week toernooi is er weinig over van de mens Rune'

'Na een week toernooi is er weinig over van de mens Rune'

Na de Deense Open vorige week begon dinsdag de Franse Open in het prachtige Parijs. Het toernooi werd ergens midden in de stad aan de Seine gehouden.

› support ons met een Tikkie!

Voorbijgangers konden als ze goed keken door de glazen deuren van het Stade Pierre de Coubertin zelfs een glimp van een wedstrijd opvangen. De trainingsbanen lagen op een steenworp van de stoep vandaan. Jonge kinderen konden hun favorieten zelfs zien opwarmen. Dit in combinatie met het feit dat de badmintonsport in het algemeen in Frankrijk gigantisch in de lift zit vanwege een uitmuntend badmintonprogramma op de lagere scholen, zorgde ervoor dat het een erg laagdrempelig toernooi was voor bezoekers.

Wie een wedstrijdje wilde kijken kocht aan de kassa een kaartje en zat binnen twee minuten op de tribune. Het publiek zat heel dicht op de banen en werd zo meegezogen in de emoties van de wedstrijden. De sfeer was fantastisch.

Waar vorige week Kim de coach was op de Deense Open was het nu weer mijn beurt. Coaching op topniveau zuigt alle energie uit je lijf. Alles staat in het teken van het zoeken naar informatie die misschien punten kunnen opleveren wat hopelijk kan leiden tot een winstpartij. Winnen geeft een euforisch gevoel maar vergeet niet dat een coach ook het verlies draagt van al zijn spelers. Na een week toernooi is er weinig over van de mens Rune. Om die reden proberen Kim en ik elkaar daar waar mogelijk af te wisselen. Na een mentaal zware wedstrijd zie je de coaches dan ook vaak rondlopen met zo'n holle blik in hun ogen. De meeste landen hebben daarom ook altijd meer begeleiding bij zich, een luxe die wij ons niet altijd kunnen veroorloven.

De French Open 2014 was het toernooi van Jacco en Selena. In de tweede ronde wonnen ze van een sterk en ervaren Thais koppel, zevende op de wereldranglijst. Afgelopen zomer hadden ze onder leiding van Kim al een keer van ze gewonnen, vorige week in Denemarken in drie sets verloren en afgelopen donderdag in drie sets weer gewonnen. Jacco en Selena hebben nu in een korte tijd al twee keer gewonnen van een top tien koppel.

Vrijdag de kwartfinale tegen de Engelsen Chris Adcock en Gabby Adcock, man en vrouw en de huidige nummers vijf op de wereldranglijst. Mijn taak als coach is om zo goed mogelijk over te brengen wat Jacco en Selena kunnen verwachten en hoe wij de Engelsen het beste kunnen bespelen. Dus de laptop erbij en pen en papier.

Ik had een wedstrijd op de camera opgenomen van de Engelsen tegen een Chinees koppel, een wedstrijd van de tweede ronde. Ik begin mijn voorbereiding altijd eerst met een uitgebreide analyse van de eerste drie slagen. Ik schrijf alle services en returns op van even en oneven. Daarna kijk ik naar hun spelconcept en vervolgens naar gewoonteslagen. Omdat ik het plaatje zo goed mogelijk moet proberen over te brengen, noteer ik alle rally's die ik wil laten zien. Een goede voorbereiding kost me al gauw zo'n twee uur tijd.

De spelers beslissen zelf wanneer ze de eerste voorbespreking willen doen. Daarin leg ik uit wat ik heb gedaan en laat ik de rally's zien die ik heb genoteerd. De spelers moeten precies weten wat iemand doet in de challenge, halfveld, achterveld, defence en servicesituatie. We eindigen met onze eigen tactiek. Na de eerste voorbespreking doen de spelers hun eigen dingen en heb ik even vrij. Na de warming up en ongeveer tien minuten voordat ze de ring in mogen herhalen we kort het laatste stukje. De challenge, halfveld, achterveld, defence, servicesituatie en onze eigen tactiek. Dan zeg ik dat ze vooral moeten genieten van zichzelf en ga ik de camera klaar zetten en wachten.

Jacco en Selena begonnen sterk aan de wedstrijd. Selena was heel dominant en bleef Gabby opzoeken in de challenge. Jacco sloot goed aan en dekte de cross verplaatsingen van Chris goed af. In de tweede set gingen zij meer naar voren staan zodat we niet op tijd bij het net konden zijn. Dan zie je toch ook wel de klasse van Chris Adcock. In de derde set begonnen we sterk, maar bleven we moeite hebben met onze service als Chris ging ontvangen. Toch sloegen we een klein gaatje en kwam winst en een plek in halve finale wel heel dichtbij. Chris stond in de rally's bijna op de eerste service lijn en zette zoveel druk dat we moeilijk de ruimte achter Gabby konden benutten. Ondanks twee matchpoints verloren we van een fenomenale Chris Adcock en stonden we na een uur spanning met lege handen. Ik kon wel door de grond zakken.

In de nabespreking hebben we vooral gesproken over durven het net te pakken als het spannend wordt. Uiteraard heb ik meteen contact gehad met Kim. Dit is onze gezamenlijke reis naar Rio dus we hebben altijd contact na een wedstrijd. Dit verlies zal Jacco en Selena later veel winstpartijen opleveren, zei hij. Als het er echt om gaat moet je opstaan en jezelf laten zien. Die les hebben ze nu wel geleerd.

Ik zit nu in de Thalys op weg naar huis. Het is een grijze ochtend. Mijmerend kijk ik uit het raam, alle anonieme huizen gaan flitsend aan mij voorbij. Ik heb een fantastische baan, maar wel een met een hele dunne lijn tussen geluk en verdriet.

De trein dendert verder. French Open 2014 is geweest. De volgende halte is de Bitburger Open in Saarbrucken. Ik heb besloten dat Kim en ik beiden mee gaan.

Tot de volgende keer.

Rune Massing
bondscoach

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Badminton World Federation bevriest wereldranglijsten

Badminton World Federation bevriest wereldranglijsten

De badmintonwereldbond heeft vandaag aangekondigd dat ze de wereldranglijsten en jeugdwereldranglijsten zal bevriezen tot nader…

31 maart 2020

IOC-lid Dick Pound: Olympische Spelen worden uitgesteld

IOC-lid Dick Pound: Olympische Spelen worden uitgesteld

De Olympische Spelen worden uitgesteld vanwege het coronavirus. Dat heeft het Canadese IOC-lid Dick Pound tegenover de…

23 maart 2020

Drie instromers Nationale S-1 selectie voor het seizoen 2020-2021

Drie instromers Nationale S-1 selectie voor het seizoen 2020-2021

Kirsten de Wit, Iris van Leijsen en Dyon van Wijlick zijn uitgenodigd om bij de Nationale S-1 selectie op Papendal te komen…

18 maart 2020

Olympisch Trainingscentrum Papendal gesloten voor topbadmintonners en andere sporters

Olympisch Trainingscentrum Papendal gesloten voor topbadmintonners en andere sporters

NOC*NSF adviseerde vanmiddag alle trainingscentra voor topsporters voorlopig te sluiten. Het trainingscentrum in Papendal gaat…

15 maart 2020

Coronavirus: Dutch International 2020 postponed

Coronavirus: Dutch International 2020 postponed

The escalations around Covid-19 have followed one another at a rapid pace globally, certainly since our last report.

13 maart 2020

Nieuwe maatregelen Badminton Nederland tegen verspreiding coronavirus in Nederland

Nieuwe maatregelen Badminton Nederland tegen verspreiding coronavirus in Nederland

Vanmiddag heeft de Nederlandse regering nieuwe maatregelen genomen en NOC*NSF heeft geadviseerd om alle sportevenementen…

12 maart 2020

Sociale onthouding: Brabantse Jeugdkampioenschappen Badminton 2020 afgelast

Sociale onthouding: Brabantse Jeugdkampioenschappen Badminton 2020 afgelast

In verband met de uitbraak van het Coronavirus worden wereldwijd preventieve maatregelen genomen om verdere verspreiding van het…

12 maart 2020

Selena Piek en Robin Tabeling naar kwartfinales All England 2020 na spannende wedstrijd tegen nummer 1 van de wereld

Selena Piek en Robin Tabeling naar kwartfinales All England 2020 na spannende wedstrijd tegen nummer 1 van de wereld

Selena Piek en Robin Tabeling boekten een geweldige overwinning door de nummer één van de wereld te verslaan. In de…

12 maart 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!