clubzoeker

Henk Staats: 'Onze Carlton Eredivisie'

Henk Staats: 'Onze Carlton Eredivisie'

Tijdens de miniconferentie op 18 oktober 2014 in Nieuwegein konden de aanwezige voorzitters van de eredivisieverenigingen hun zienswijze naar voren brengen.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Ik was daar ook aanwezig en zal proberen in het kort weer te geven hoe we naar mijn mening moeten omgaan met de eredivisie.Uithangbord voor het Nederlandse badminton

We moeten reëel zijn, we zijn met het Nederlandse badminton bijna bij het doucheputje aangeland. Het is dus al vijf voor twaalf geweest. We moeten het Nederlandse badminton weer op de kaart zetten en daartoe moeten we de eredivisie medegebruiken.

Het simpele feit dat een club in de eredivisie speelt, houdt nog niet in dat het daadwerkelijk een eredivisievereniging is. Van een echte eredivisievereniging is pas sprake als dat wordt uitgestraald middels het hebben van bijvoorbeeld een prima jeugdopleiding met een badmintonschool voor de regio, media-aandacht, toeschouwers (met clubgevoel) op de tribunes en professionele aankleding van de wedstrijden. Misschien moeten we op termijn wel naar een soort licentiesysteem.

Te defensief denken

Tijdens de conferentie meldde een aantal verenigingen dat we terug moeten naar acht teams en dat een wedstrijd ook minder partijen moet bevatten. Want er zijn clubs die op dit moment niet eredivisiewaardig zouden zijn. Ik herken mij er helemaal niet in, want je hebt nu eenmaal in de sport teams die in het linkerrijtje vertoeven en teams die genoegen moeten nemen met het rechterrijtje. Strijd om het halen van de play-offs is leuk, maar knokken om lijfsbehoud kan ook heel spannende wedstrijden opleveren.

Een jaar of twaalf terug telde de eredivisie nog zes teams die zes partijen speelden. Ik kon geen sponsor uitleggen dat dit een serieuze competitie was. En dat was het ook niet. Kocht je als club twee goede toppers en met maar zes partijen was je vrijwel verzekerd van de winst en het kampioenschap. Willen we terug naar een dergelijke non-competitie?

Nee, ik vind zelfs dat we naar 12 teams moeten! Er moeten clubs bij uit de noordelijke en oostelijke provincies in ons badmintonlandje. Desnoods via het verstrekken van een wildcard! Als de provincieclubs het goed aanpakken en het eerste jaar worden ondersteund door BNL, kan daar wat moois uit groeien, zoals veel toeschouwers die zich verbonden voelen met hun club, regionale media-aandacht en wellicht zelfs kleine sponsors die wat willen betekenen voor de club.

Toppers wel of niet

Het is een volkomen misvatting om te denken dat de kwaliteitsimpuls voor de eredivisie afhankelijk is van het wel of niet mee doen van Nederlandse of buitenlandse toppers. Ik heb daar een aantal dagen terug al iets overgeschreven en hoef dit dus niet te herhalen.

Wel is het vermelden waard dat er stemmen opgingen in de vergadering om spelers toe te staan om drie partijen te spelen. Dat is nu gemaximeerd op twee partijen en dat laatste acht ik juist een goede regel. Als een topspeler in drie onderdelen mag uitkomen en een vereniging huurt dan twee toppers in, dan domineren de toppers de wedstrijd en als dat dan ook nog gecombineerd zou worden met minder partijen, dat wordt de competitie weer een heel stuk minder interessant. Twee individuen bepalen dan in heel sterke mate de uitslag van wat een teamcompetitiewedstrijd zou moeten zijn.

Ook toppers toestemming geven om in meer dan één competitie te spelen, acht ik een lapmiddel. De ene keer doen ze mee en dan weer niet. De competitievervalsing wordt er alleen maar groter door.

Voorspelbaarheid van de uitslagen

Zelf vind ik de voorspelbaarheid van de uitslagen van een aantal partijen bij de eredivisiewedstrijden erg groot en dat wordt mede veroorzaakt door het hanteren van de ranking van de spelers. Daar moeten we van af. De ranking in de singles moeten we afschaffen. Laat het gokelement van wie er tegen wie speelt in de singles onderdeel zijn van de wedstrijd. Onvoorspelbare uitslagen in de sport horen bij de sport, maar in het badminton hebben we de onvoorspelbaarheid doodgeregeld.

En wellicht denkt u dat ik uit de poppenkast ben gevallen en dat mag u denken, maar laten we in een dubbelpartij toestaan dat één van de spelers wordt vervangen.

De toeschouwers moeten bovenop de speelvelden zitten

Mijn ervaring is dat er nu verenigingen zijn waar de toeschouwers veel te ver weg zitten van de wedstrijden. Het komt de sfeer ten goede als de toeschouwers boven op de partijen zitten. Als er nu 25 toeschouwers hoog op een tribune zitten, vallen die weg. Maar zitten de toeschouwers boven op de wedstrijden, dan wordt het een aanzienlijk leukere ervaring. En de toeschouwers kunnen de lijnen zien, dus worden ze meer betrokken bij de wedstrijden.

Media-aandacht

We moeten nu en misschien mogen we zelfs wel blij zijn met de huidige aandacht van de landelijke media voor het badminton in zijn algemeenheid. Landelijk zit er volgens mij, zeker wat de NOS betreft, even niet meer in. Wel kunnen we wellicht meer aandacht krijgen van de regionale en lokale media. Ik vind dat BNL daarbij best het voortouw zou mogen nemen. BNL maakt nu eenmaal meer indruk, althans dat hoop ik, dan een 'simpele' eredivisievereniging.

Tot slot

Ik denk dat de huidige eredivisieverenigingen en aspirant eredivisieverenigingen het deelnemen aan de Carlton Eredivisie zouden moeten gebruiken om de betrokkenheid van de leden met de verenigingen te versterken. Het paradepaardje van het Nederlandse badminton is daartoe een zeer geschikt middel, zeker in het licht gezien van het feit dat in het weekend naast de senioren ook de jeugdleden aanwezig kunnen zijn bij de wedstrijden. En wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

Wie daarom oppert om op een doordeweekse avond competitie te gaan spelen, heeft van deze verbindende betrokkenheid met de jeugd jammer genoeg helemaal niets begrepen.

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!