SportSport

Henk Staats: 'Onze Carlton Eredivisie'

Henk Staats: 'Onze Carlton Eredivisie'
StudentenlevenStudentenleven

Tijdens de miniconferentie op 18 oktober 2014 in Nieuwegein konden de aanwezige voorzitters van de eredivisieverenigingen hun zienswijze naar voren brengen.

Ik was daar ook aanwezig en zal proberen in het kort weer te geven hoe we naar mijn mening moeten omgaan met de eredivisie.Uithangbord voor het Nederlandse badminton

We moeten reëel zijn, we zijn met het Nederlandse badminton bijna bij het doucheputje aangeland. Het is dus al vijf voor twaalf geweest. We moeten het Nederlandse badminton weer op de kaart zetten en daartoe moeten we de eredivisie medegebruiken.

Het simpele feit dat een club in de eredivisie speelt, houdt nog niet in dat het daadwerkelijk een eredivisievereniging is. Van een echte eredivisievereniging is pas sprake als dat wordt uitgestraald middels het hebben van bijvoorbeeld een prima jeugdopleiding met een badmintonschool voor de regio, media-aandacht, toeschouwers (met clubgevoel) op de tribunes en professionele aankleding van de wedstrijden. Misschien moeten we op termijn wel naar een soort licentiesysteem.

Te defensief denken

Tijdens de conferentie meldde een aantal verenigingen dat we terug moeten naar acht teams en dat een wedstrijd ook minder partijen moet bevatten. Want er zijn clubs die op dit moment niet eredivisiewaardig zouden zijn. Ik herken mij er helemaal niet in, want je hebt nu eenmaal in de sport teams die in het linkerrijtje vertoeven en teams die genoegen moeten nemen met het rechterrijtje. Strijd om het halen van de play-offs is leuk, maar knokken om lijfsbehoud kan ook heel spannende wedstrijden opleveren.

Een jaar of twaalf terug telde de eredivisie nog zes teams die zes partijen speelden. Ik kon geen sponsor uitleggen dat dit een serieuze competitie was. En dat was het ook niet. Kocht je als club twee goede toppers en met maar zes partijen was je vrijwel verzekerd van de winst en het kampioenschap. Willen we terug naar een dergelijke non-competitie?

Nee, ik vind zelfs dat we naar 12 teams moeten! Er moeten clubs bij uit de noordelijke en oostelijke provincies in ons badmintonlandje. Desnoods via het verstrekken van een wildcard! Als de provincieclubs het goed aanpakken en het eerste jaar worden ondersteund door BNL, kan daar wat moois uit groeien, zoals veel toeschouwers die zich verbonden voelen met hun club, regionale media-aandacht en wellicht zelfs kleine sponsors die wat willen betekenen voor de club.

Toppers wel of niet

Het is een volkomen misvatting om te denken dat de kwaliteitsimpuls voor de eredivisie afhankelijk is van het wel of niet mee doen van Nederlandse of buitenlandse toppers. Ik heb daar een aantal dagen terug al iets overgeschreven en hoef dit dus niet te herhalen.

Wel is het vermelden waard dat er stemmen opgingen in de vergadering om spelers toe te staan om drie partijen te spelen. Dat is nu gemaximeerd op twee partijen en dat laatste acht ik juist een goede regel. Als een topspeler in drie onderdelen mag uitkomen en een vereniging huurt dan twee toppers in, dan domineren de toppers de wedstrijd en als dat dan ook nog gecombineerd zou worden met minder partijen, dat wordt de competitie weer een heel stuk minder interessant. Twee individuen bepalen dan in heel sterke mate de uitslag van wat een teamcompetitiewedstrijd zou moeten zijn.

Ook toppers toestemming geven om in meer dan één competitie te spelen, acht ik een lapmiddel. De ene keer doen ze mee en dan weer niet. De competitievervalsing wordt er alleen maar groter door.

Voorspelbaarheid van de uitslagen

Zelf vind ik de voorspelbaarheid van de uitslagen van een aantal partijen bij de eredivisiewedstrijden erg groot en dat wordt mede veroorzaakt door het hanteren van de ranking van de spelers. Daar moeten we van af. De ranking in de singles moeten we afschaffen. Laat het gokelement van wie er tegen wie speelt in de singles onderdeel zijn van de wedstrijd. Onvoorspelbare uitslagen in de sport horen bij de sport, maar in het badminton hebben we de onvoorspelbaarheid doodgeregeld.

En wellicht denkt u dat ik uit de poppenkast ben gevallen en dat mag u denken, maar laten we in een dubbelpartij toestaan dat één van de spelers wordt vervangen.

De toeschouwers moeten bovenop de speelvelden zitten

Mijn ervaring is dat er nu verenigingen zijn waar de toeschouwers veel te ver weg zitten van de wedstrijden. Het komt de sfeer ten goede als de toeschouwers boven op de partijen zitten. Als er nu 25 toeschouwers hoog op een tribune zitten, vallen die weg. Maar zitten de toeschouwers boven op de wedstrijden, dan wordt het een aanzienlijk leukere ervaring. En de toeschouwers kunnen de lijnen zien, dus worden ze meer betrokken bij de wedstrijden.

Media-aandacht

We moeten nu en misschien mogen we zelfs wel blij zijn met de huidige aandacht van de landelijke media voor het badminton in zijn algemeenheid. Landelijk zit er volgens mij, zeker wat de NOS betreft, even niet meer in. Wel kunnen we wellicht meer aandacht krijgen van de regionale en lokale media. Ik vind dat BNL daarbij best het voortouw zou mogen nemen. BNL maakt nu eenmaal meer indruk, althans dat hoop ik, dan een 'simpele' eredivisievereniging.

Tot slot

Ik denk dat de huidige eredivisieverenigingen en aspirant eredivisieverenigingen het deelnemen aan de Carlton Eredivisie zouden moeten gebruiken om de betrokkenheid van de leden met de verenigingen te versterken. Het paradepaardje van het Nederlandse badminton is daartoe een zeer geschikt middel, zeker in het licht gezien van het feit dat in het weekend naast de senioren ook de jeugdleden aanwezig kunnen zijn bij de wedstrijden. En wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

Wie daarom oppert om op een doordeweekse avond competitie te gaan spelen, heeft van deze verbindende betrokkenheid met de jeugd jammer genoeg helemaal niets begrepen.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
DKC scoort 10 punten in dubbelweekend

DKC scoort 10 punten in dubbelweekend

Afgelopen weekend stonden er twee wedstrijden op het programma voor het vlaggenschip van DKC. Zaterdag werd in de thuiswedstrijd…

28 september 2020

Zwaar dubbelweekend voor Smashing vrijwel vruchteloos

Zwaar dubbelweekend voor Smashing vrijwel vruchteloos

Een dubbelweekend voor de boeg voor de ploegen in de Nederlandse Badminton Eredivisie. Smashing nam het op zaterdagavond op tegen…

28 september 2020

Zwaar bevochten zege in Limburg voor Almere

Zwaar bevochten zege in Limburg voor Almere

In de Nederlandse Badminton Eredivisie heeft Almere moeizaam de uitwedstrijd tegen Roosterse BC weten te winnen. Alleen de dames…

28 september 2020

Dubbelweekend Nederlandse Badminton Eredivisie voor Duinwijck

Dubbelweekend Nederlandse Badminton Eredivisie voor Duinwijck

Afgelopen weekend stond het eerste dubbelweekend van dit seizoen op het programma in de Nederlandse Badminton Eredivisie. Op…

28 september 2020

Wederom winst voor VELO in Nederlandse Badminton Eredivisie

Wederom winst voor VELO in Nederlandse Badminton Eredivisie

Het team uit Wateringen mocht zondagmiddag 27 september aantreden in eigen VELO-hal, ditmaal tegen Amersfoort. Door het…

28 september 2020

Nederlandse Badminton Eredivisie: AMOR geen partij voor VELO

Nederlandse Badminton Eredivisie: AMOR geen partij voor VELO

Vanuit het noorden reisde VELO met veel punten weer huiswaarts. Het goede gevoel van vorige week door winst tegen DKC, werd…

27 september 2020

Ruime winst voor Almere op Hoornse in Nederlandse Badminton Eredivisie

Ruime winst voor Almere op Hoornse in Nederlandse Badminton Eredivisie

Ook de vierde wedstrijd van dit seizoen is door Almere winnend afgesloten. In Sporthal Raggers werd Hoornse met 7-1 verslagen.…

27 september 2020

Ilse van de Burgwal assistent-trainer nationale selectie para-badminton

Ilse van de Burgwal assistent-trainer nationale selectie para-badminton

Ilse van de Burgwal is sinds vorige week de assistent-trainer van de nationale selectie para-badminton en het RTC-Arnhem. De…

24 september 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!