Nieuwjaarstoespraak 2015 door voorzitter Clemens Wortel

Nieuwjaarstoespraak 2015 door voorzitter Clemens Wortel

Gisterenavond vond in 't Veerhuis in Nieuwegein de jaarlijkse Nieuwjaarsontmoeting van Badminton Nederland plaats. Voorzitter Clemens Wortel sprak tijdens deze avond de in grote getale gekomen aanwezigen toe. Hieronder leest u zijn volledige nieuwjaarstoespraak.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Dames en heren, gewaardeerde gasten,

Mede namens mijn collega's van het bondsbestuur, heet ik u van harte welkom op deze inmiddels traditionele Nieuwjaarsontmoeting van Badminton Nederland en uiteraard wens ik u en de uwen een gezond en gelukkig 2015. Plezierig dat u op onze uitnodiging hebt willen ingaan.

Ja, zei Wim Kan op zijn zo bekende Oudjaarconferences, in lang vervlogen tijden, het was me een jaartje wel!

Maar beste mensen, over het jaar 2014 is op allerlei bijeenkomsten al genoeg gezegd. Met u als onze gast, als zakelijke partner, ik doel dan op onze onmisbare sponsoren Yonex, hier vertegenwoordigd door Ronald Heijstek, en Carlton, met ook de vertegenwoordigster van NOC*NSF Jolina Broesder, onze medewerkers van het bondsbureau, onze regiomanagers, u als afgevaardigde, collega bestuurder van de regionale bonden of collega badmintonsites, maar bovenal met vrijwilligers, in welke positie dan ook, met u allemaal wil ik vooral vooruit kijken naar het, naar verwachting, een boeiend, zo niet lastig jaar 2015.

Immers, wij staan met ons allen voor een grote opgave.

Voor onze toppers wordt 2015 het preolympisch jaar, met hun persoonlijke inzet, zowel als fysiek als financieel, daarbij ondersteund door een aanzienlijk bedrag van onze leden, en begeleid door gepassioneerde coaches, zal in 2015 de basis moeten worden gelegd voor de o zo uitdagende Olympische Spelen in Rio 2016.

Bij dit alles rekent ons bestuur graag op de support, in welke vorm dan ook van NOC*NSF; de praktijk heeft overigens geleerd daar veel vertrouwen in te mogen hebben.

Maar naast die topsportuitdaging staan we voor een evenzeer bestuurlijke topuitdaging om de aanbevelingen uit het visiedocument A Clear Future, tot daadwerkelijke realisatie te brengen.

En dat, beste mensen, is wat je noemt, een uitdaging.

Immers, niets is zo grillig als veranderingsprocessen. Afscheid moeten nemen van lang bestaande gewoontes of gebruiken kan pijn doen. Maar ik haast mij te zeggen dat wat was, niet goed zou zijn.

In tegendeel, uit mijn persoonlijke ervaringen en die van mijn collega's hebben wij de afgelopen jaren kennis kunnen nemen van de gedreven inzet van zo veel vrijwilligers die onze sport een warm hart toe dragen. Die naar beste kunnen hebben gefunctioneerd.

Maar, ik kan dat aspect niet voldoende benadrukken, de wereld om ons heen is veranderd. We willen wij als landelijke bond weer gaan glanzen! Sportief en bestuurlijk, zullen wij onvermijdelijk mee moeten veranderen.

Dat vraagt van iedereen een andere houding en gedrag, meer in het bijzonder van verbinden, openstaan voor andere meningen, openstaan voor veranderingen, openstaan voor wat ons verbindt in plaats van wat ons verdeeld houdt, het vermogen om met elkaar prestatie afspraken te kunnen maken.

Dat is de ultieme opgave waar mijn collega's en ik, samen met de medewerkers van het bondsbureau, onder aanvoering van een vrouw van wie gebleken is over niet vermoede kwaliteiten te beschikken, in 2015 voor komen te staan.

In dit verband vind ik het een eer en genoegen om u straks een nieuwe (beoogde) collega bestuurder te mogen voorstellen in de persoon van Paul Kleijn, die dankzij een bijzonder collegiale opstelling van de BBF, een overstap heeft kunnen en mogen maken. Paul gaat, ook kijkend naar zijn professionele achtergrond, in het bijzonder het o zo belangrijke aandachtsgebied 'marketing' voor zijn rekening nemen.

Maar terug naar 2015.

Dat het ons bestuur en de medewerkers ernst is wat betreft houding en gedrag moge blijken uit een eenvoudig voorbeeld en dat is een inmiddels ingezette belronde langs tal van verenigingen, om niet alleen een sportief 2015 toe te wensen, maar zeker ook om de vraag voor te leggen: 'wat kan het bondsbureau voor u in 2015 betekenen?'

Het resultaat: opmerkelijke positieve reacties, soms met verwondering, meestal aangenaam verrast en dat als onderdeel van onze opvatting, daartoe geadviseerd door de werkgroep A Clear Future, ga het land in, laat je zien en communiceer direct met je leden.

En wat te denken van een groot dereguleringstraject van ons soms ondoorgrondelijk woud aan regels en reglementen, met dank aan de stage coördinator van de Avans Hogeschool 's-Hertogenbosch (HBO rechten) waarbij gekozen is voor stagiaire Lieke Brugmans.

En wat de hiervoor genoemde verenigingen betreft, over uw hoofden heen doe ik een beroep op de bestuurders van verenigingen, in het bijzonder de collega voorzitters: hanteer nu eens gewoon het motto van 'fair play', geef al je leden op! Met meer leden kunnen we immers zoveel meer doen: denk aan introductie van schoolbadminton, aan jeugdtrainingen, aan kader- en trainersopleidingen, aan verenigingsondersteuning, en dat alles met laagdrempelige financiële consequenties.

Tot slot: beste mensen, ik ga afronden. U bent hier om vooral elkaar te ontmoeten.

Nog een enkele opmerking. Als bestuur zijn wij geen super mensen, maar u mag van ons een passievolle inzet verwachten, waarbij wij vooral hechten aan transparantie.

We moeten dingen simpelweg kunnen uitleggen. Wij staan open voor kritiek, en wij vinden het jammer als wij anderen niet van onze opvatting kunnen overtuigen.

En waar wij als bestuur veel waardering voor hebben zijn de spontane acties die de afgelopen tijd plaats hebben gevonden om een inbreng te hebben bij het zo noodzakelijke veranderingstraject. In dit verband zijn wij blij met de aanbiedingen om onze bedrijfsprocessen door te lichten, werden wij aangenaam verrast door de actie van Ron Daniëls en de support daarbij van de redactie van badmintonline, ik doel dan op de meer dan ludieke Kerstkaartenactie, en wij zijn blij met de support van Christ de Rooij om onze startpagina van de BNL-site een face lift te geven. Deze acties stimuleren ons geweldig en sterken ons om door te gaan op de ingeslagen weg van 'Samen verenigen, Samen sterk'.

Dank voor uw aandacht en een plezierig ontmoeting vanavond!

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!