clubzoeker

Rune Massing: groot sponsorconflict in het Deense nationale team

Rune Massing: groot sponsorconflict in het Deense nationale team

Donderdag stond de interessante ontmoeting tegen de Denen op het programma. Deze wedstrijd werd pas om 19.00 in de avond gespeeld dus we hadden een lichte training gepland in de ochtend.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

De tijd tussen de ochtendtraining en de daadwerkelijke wedstrijd gebruikten Kim en ik om de spelers voor te bereiden. Eric vs Jan O Jorgensen.

Mede door het wegvallen van Lee Chong Wei in het internationale circuit is Jan O geklommen naar een tweede plek op de mondiale ranglijst. Ik vind Jan O vooral goed in het doorbreken van het ritme van zijn tegenstander. Bij een Jan O in vorm is het echt heel erg moeilijk om een punt te scoren. Hij kan goed verdedigen, is tactisch erg sterk en heeft hele grote longen. Daarnaast is de servicesituatie een extra wapen van hem. Op belangrijke grote punten kom je op je eigen service heel erg onder druk te staan. Eric verloor deze wedstrijd in twee games. Hij speelde soms goede rally's maar moest veel harder werken voor zijn punten dan Jan O.

Soraya vs Line Kjaersfeldt

De Nederlandse kampioene tegen de Deense kampioene. Soraya had ongeveer een jaar geleden gewonnen van Line, maar dat was toen van beiden geen goede wedstrijd. Soraya en ik hadden haar in de middag uitgebreid op de video bekeken en besproken maar dit kwam er in de eerste set echt niet uit. Te weinig variatie uit het achterveld en te ongeduldig als er niet gescoord kon worden. In de tweede set ging dat wel beter, maar winst zat er ondanks een verlenging niet echt in. Het is zo belangrijk dat je datgene wat je traint, durft te laten zien als het er echt om gaat. Als dat niet gebeurt, dan stagneert de ontwikkeling. It's okay to lose if you do the right thing.

Jelle en Jacco vs Anders Rasmussen en Kim Astrup

Toevallig tijdens de Belgisch International eerder in september in dezelfde hal hadden we van dit derde Deense koppel gewonnen, echter in oktober tijdens de Bitburger Open gingen we er in twee sets af. Jelle en Jacco trokken hun goede vorm van de dag ervoor door en speelde een erg sterke wedstrijd. Vooral Jacco was heel erg sterk in het voorveld. Rasmussen speelde met te weinig variatie en Astrup verloor zijn kop. Onze jongens wonnen in twee sets en wederom een prima overwinning.

Eefje en Selena vs Sara Thygesen en Anna Thea Madsen

We vermoedden een (lichte) blessure aan de kant van Kamilla Juhl, maar deze opstelling hadden we niet verwacht. Het is altijd lastig om tegen een gelegenheidskoppel te spelen omdat ze soms heel verrassend uit de hoek kunnen komen. Hun tactiek was heel duidelijk, namelijk Eefje ruim op de achterlijn houden. Eefje en Selena losten dat goed op door op de juiste momenten te roteren. We wonnen deze wedstrijd redelijk eenvoudig in twee sets.

Jorrit en Samantha vs Joachim Fischer en Christina Pedersen

Eerder op het EK individueel en op het WK individueel hadden we ook tegen dit koppel gespeeld. Beide wedstrijden werden toen verloren. Zij zijn heel sterk in de service situatie en terwijl Christina haar rust en variatie bewaart in het voorveld staat daarachter een heel agressief spelende Fischer met zijn grote bereik. We verloren deze wedstrijd kansloos. Opvallend was dat de Denen deze beslissende wedstrijd speelden zonder coach. Er schijnt een groot sponsorconflict te zijn in het Deense nationale team.

Meteen na de wedstrijd werd de loting verricht door Badminton Europe. Denemarken en Engeland werden geplaatst en verder werden de nummer een en twee van de poule van elkaar gescheiden. Al gauw werd duidelijk dat onze volgende tegenstander Schotland of Engeland zou zijn. Uiteraard bad ik vurig dat een papiertje met Schotland uit het balletje zou komen, maar rond een uur of elf werd bekend dat we de volgende dag in de kwartfinale tegen de Engelsen uit zouden moeten komen. Het was al laat toen Kim en ik terugkwamen in het hotel. Mijn avondeten bestond uit wat koekjes en een zak doritos uit de nachtwinkel.

De wedstrijd tegen de Engelsen stond al om 14.00 uur op het programma. De teamopstellingen zouden pas drie uur van tevoren online komen, dus we hadden weinig tijd om echt goed voor te bereiden.

Jacco en Selena vs man en vrouw Adcock

Eerder op de French Open hadden we in een kwartfinale tegen dit koppel gespeeld. Ondanks twee matchpoints tegen de huidige nummers vijf van de wereld wisten we die pot net niet te winnen. Vooral de forehand van Chris Adcock vanaf halfveld is heel erg gevaarlijk. De Engelsen begonnen de wedstrijd onrustig en speelden maar liefst zes servicefouten tot de eerste pauze. Ondanks die cadeautjes was het gat slechts twee punten. De Engelsen namen vanaf de pauze de leiding met heel agressief spel en hielden dat eigenlijk de resterende anderhalve game vast. We verloren deze wedstrijd ietwat teleurstellend.

Eric vs Rajiv Ouseph

Ouseph is een hele rustige speler maar kan plotseling heel gevaarlijke versnellen uit zowel zijn forehand als zijn around the head. In de huidige internationale top is het zo belangrijk dat je elke rally varieert, vooral het veld groot houdt met ruime lobs naar de achterlijn en je juiste moment kiest voor je versnelling. Eric speelde wederom goede rally's maar geeft teveel makkelijke punten weg als het er echt om gaat. Daarnaast blijft Eric moeite houden met een tempowisseling op het lichaam na een lange rally of aan een einde van een game. Ouseph won de wedstrijd in twee sets en we keken tegen een 2-0 achterstand aan.

Soraya vs Fontaine Chapman

Waarin ik gister tijdens de voorbereiding vooral de nadruk op Line Kjaersfeldt had gelegd, heb ik nu bewust gekozen om meer vanuit Soraya te coachen en hebben we het in de voorbespreking nauwelijks over Fontaine gehad. Hoewel de Engelse met heel aanvallend spel en een sterke forehand echter de eerste set wist te winnen, kantelde de wedstrijd in de tweede game en kreeg Soraya veel meer grip op de wapens van haar tegenstandster. Waarin ze in de wedstrijd tegen de Denen te weinig varieerde, had ze dat in deze wedstrijd goed opgepakt. Soraya won in drieën en het is goed voor haar ontwikkeling dat ze ook wedstrijden leert te spelen onder grote druk.

Jelle en Jacco vs Chris Langridge en Marcus Ellis

Onze jongens in vorm tegen een nieuw koppel van de Engelsen. Zij hebben na het WK alle dubbels omgegooid. Dit koppel wordt nu als sterkste geacht. Het werd een zeer goede wedstrijd waarin alle vier de spelers veel vanuit halfveld probeerde te variëren naar het achterveld. In een herendubbel worden heel veel rally's bepaald vanuit de follow up naar het voorveld. In het achterveld ligt dus altijd ruimte alleen moet de lift wel van goede kwaliteit zijn. Op topniveau kan iedereen goed verdedigen. Juist door het achterveld meer te gebruiken wordt het veld groter en ontstaat er meer ruimte tussen de beide spelers. De eerste set ging naar de Engelsen met een hele agressief spelende Langridge. De tweede set ging naar Jelle en Jacco die Ellis goed in het achterveld konden laten bewegen. In de beslissende set keken we vanaf het begin onnodig tegen een te grote achterstand aan. Hoewel we die toch nog weg wisten te poetsen, pakten de Engelsen vanaf de laatste pauze een voorsprong en gaven die niet meer weg. We verloren de pot in drie sets en daarmee de gehele wedstrijd tegen Engeland met 3-1. Na de poulefase worden de resterende wedstrijden niet meer uitgespeeld.

Het EK mixed teams in Leuven is voorbij. Ik baalde vooral van de loting. Als we Schotland hadden geloot hadden we zeker een medaille gewonnen en dan is thuiskomen met lege handen wel heel zuur. Toch hebben we wederom goede ontwikkeling laten zien met ons team met een uitstekende Jelle en Jacco. Komende week is de Austrian International, waar de singlespelers aan meedoen. Daarna volgt er een hele drukke periode met achtereenvolgens de German Open, All Engeland en de Swiss Open. We moeten heel blijven en scherp zijn op de juiste momenten.

Tot de volgende keer,

Rune Massing
Bondscoach

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw heeft zich helaas niet gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs. Caljouw voldeed aan de internationale…

23 may 2024

RTC Haarlem in september van start

RTC Haarlem in september van start

Badminton Nederland is blij en trots om te melden dat we in samenwerking met BC Duinwijck per 1 september starten met een nieuw…

22 may 2024

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Met ingang van 1 september dit jaar zal meervoudig Nederlands Kampioen Judith Meulendijks aantreden als hoofdcoach van BC…

21 may 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

De Flevolandse badmintonclub Almere heeft de Dataweb Badminton Cup 2024 gewonnen, het nationale bekertoernooi. Op de finaledag in…

18 may 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!