Paul Kleijn: Wie wordt mediapartner van Badminton Nederland?

Paul Kleijn: Wie wordt mediapartner van Badminton Nederland?

Afgelopen zaterdag kreeg ik een afstudeerscriptie mee die door Anouk van Riel geschreven is in juni 2014. Titel van die scriptie: Nederlandse topbadmintonners willen meer media-aandacht, maar hoe?

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Voor mij als doener een enorm taaie kost, al heb ik het met heel veel interesse en plezier gelezen. Super Anouk, ik ben er enorm blij mee.

Algemene Ledenvergadering BBF

Afgelopen dinsdag was de Algemene Ledenvergadering (ALV) van de Bossche Badminton Federatie (BBF) in Sociaal Cultureel Centrum de Biechten in Rosmalen. Deze keer was ik er niet aanwezig als bestuurder, maar als BBF Ambassadeur. Vanuit die functie had ik een rol om de aanwezige verenigingen weer bij te praten over de ontwikkelingen binnen de BBF. Dat zijn de ontwikkelingen die bij Badminton Nederland zijn opgevallen, waardoor ze mij gevraagd hebben om deel uit te gaan maken van het bondsbestuur van Badminton Nederland. Voorlopig is dat nog als beoogd bestuurslid en men heeft er binnen de BBF alle vertrouwen in dat de bondsvergadering van Badminton Nederland op 27 juni a.s. mij zal benoemen, want halverwege de ALV werd ik in het zonnetje gezet. Ik had al zo'n vermoeden dat er zoiets aan zat te komen, want geheel onverwacht kwam aan het begin van de vergadering ook mijn lieve vrouw binnen wandelen.

Halverwege de vergadering dus een intermezzo om mij te bedanken als bestuurslid. Dat begon met een filmpje wat ik binnen Badminton Nederland ook al diverse malen heb laten zien, en ook aan het BBF bestuur heb laten zien. Het welbekende filmpje met de pinguïns: De wereld in transitie. Vervolgens werd door Rene van den Heuvel, voorzitter BBF, kort terug gekeken naar wat ik allemaal gedaan had om vervolgens een intermezzo voorgeschoteld te krijgen van Clemens Wortel, voorzitter Badminton Nederland.

Mooie woorden en waar ik het meest trots op ben, is dat alle rancune en wantrouwen tussen Badminton Nederland en Bossche Badminton Federatie tot het verleden behoort. Zoals Clemens het verwoordt, zal ik mijn ervaring meenemen naar Badminton Nederland en kan de BBF profiteren van de expertise die ik op doe bij Badminton Nederland.

Vervolgens heb ik de welbekende presentatie gegeven over de vorderingen die de BBF heeft gemaakt. En dat is best een heleboel. Belangrijkste is dat we voor de BBF een samenwerking hebben met CHESP, Bart-Jan den Hollander, voor wat betreft het opzetten van een jeugdafdeling. Een kant en klaar plan ligt voor de verenigingen voor het oprapen, maar ja, dan moeten ze er wel wat mee doen. Hoe kan het toch zijn dat er verenigingen zijn die een wachtlijst hebben voor de jeugd, en dat er verenigingen zijn die mekkeren dat het allemaal maar niet wil lukken? Nou, kom dan eens uit die stoel en ga eens aan de slag met dat jeugdplan, en vraag eens na bij de collega's die wel succesvol zijn met jeugd, hoe ze dat doen!!! Hoe simpel kan het zijn. Zo jammer dat er dan slechts twee verenigingen zijn die zich er op dit moment in verdiepen en de mogelijkheden aftasten.

Daarnaast is er de samenwerking met de NBBJ. Bedoeld voor de bovenmatig getalenteerde jeugd die ze daarmee de mogelijkheid bieden om zich door te ontwikkelen. Daarmee biedt men ze en meer uitdaging en behoudt men ze voor de sport. Het mooie voor de BBF-verenigingen is dat de NBBJ geen leden heeft, maar een extra mogelijkheid biedt om de jeugd door te ontwikkelen. In overleg met Badminton Nederland zijn afspraken gemaakt voor wat betreft het bondslidmaatschap om daarmee deel te kunnen nemen aan het Junior Master Circuit. Maar ja, ook hier maken maar een paar verenigingen gebruik van. Waarom? Bang om hun leden kwijt te raken? Maar wat is er nou mooier dan dat jou jeugdleden zich zo ontwikkelen dat ze het hogerop gaan proberen? Bij voetbalclub Geffen hangt in de kantine nog steeds een hele grote poster van Ruud van Nistelrooij, zo trots zijn ze er daar op dat hij zijn eerste passen op hun voetbalvelden heeft gezet. Hoe mooi zou het zijn dat een BBF vereniging een jeugdlid zo de basis meegeeft dat deze op de Olympische Spelen van 2024 acte de présence geeft? Durf eens ruimer te denken en niet alleen in je eigen hokje.

Jeugd, daar ligt de toekomst. Om die reden heb ik de aanwezige verenigingen ook de mogelijkheden verteld en toegelicht van subsidie via Sportimpuls. Als een tafeltennisvereniging uit 's-Hertogenbosch een bedrag van ruim €20.000 binnen kan halen, dan moet dat toch zeker ook te doen zijn door minimaal drie BBF-verenigingen samen? De gemeente 's-Hertogenbosch wil er heel graag aan mee helpen om de juiste plannen en stukken te schrijven. Maar ja, dan moet je er wel wat mee doen. We wachten gespannen af.

Meer media-aandacht

Weer terug naar Badminton Nederland en de scriptie van Anouk van Riel. Ik heb het eens aandachtig doorgelezen. Ze heeft een prachtige analyse gemaakt en deze afgezet ten opzichte van de andere racketsporten tennis, tafeltennis en squash. In grote lijnen komt het er op neer dat badminton in één adem genoemd kan worden met tafeltennis en squash, als het om media-aandacht gaat. Tennis is verreweg de populairste sport en heeft daarmee zijn voorsprong. Daar staat tegenover dat als er door de andere sporten op EK, WK of Olympisch niveau gepresteerd wordt, de aandacht toeneemt. Feit is ook dat de drie collega bonden vrijwel niets ondernemen om media-aandacht te krijgen. Dus als wij een methodiek weten te vinden waarmee we dus wel die aandacht op kunnen eisen, dan hebben we daar een flinke voorsprong. Kansen dus.

In de scriptie staan uiteraard ook een aantal aanbevelingen. Voor zowel Badminton Nederland als voor de topbadmintonners. Belangrijk daarbij is samenwerken en elkaar aanvullen waardoor je elkaars aandacht versterkt. Social media speelt daarbij een rol, maar ook het versturen van persberichten. Daar moet ook samengewerkt worden. Dat sluit precies aan bij zoals ik er tegenaan kijk, want ik vind ook dat we veel beter samen moeten werken op dat vlak. En natuurlijk staan er in die scriptie aanbevelingen die geld kosten. Het ene kost meer dan het andere, en als we dat geld hadden konden we het ideaal nastreven. Dat gaat 'm niet worden, want geld is er bijna niet, niet voldoende in ieder geval om al aanbevelingen ten uitvoer te brengen. Ik ben er echter wel van overtuigd dat er met de nodige creativiteit iets van de maken is. Hoe? I don't know yet. Maar daar ga ik wel over nadenken. Misschien is er wel een bedrijf dat mij wil helpen en mediapartner van Badminton Nederland wil worden. Misschien willen de lezers mij wel helpen zo'n sponsor te vinden.

Nieuwe opzet Carlton Eredivisie

Daarbij kan ik dan een mooi bruggetje maken naar de nieuwe opzet van de Carlton Eredivisie. Dat heeft het nodige stof doen opwaaien. Via diverse kanalen hebben met name de critici van zich doen spreken. Ook Roosterse BC heeft zich erg kritisch uitgelaten door mij persoonlijk te tweeten en dus klim ik dan in de pen om ze te benaderen voor een gesprek. En afgelopen vrijdag heb ik gesproken met Karel Hellebrekers en John Hermans van Roosterse BC via Skype. We hebben een goed gesprek gehad en de heren hebben hun ongenoegen kunnen uiten. Aan het besluit van de opzet van de Carlton Eredivisie valt niet meer te tornen, dat is genomen. Het ging er bij mij om wat bij hun zo dwars zit waarom ze zich zo kritisch uitlaten. Ze zijn het faliekant niet eens met de nieuwe opzet, dat moge duidelijk zijn. Ze voelen zich niet serieus genomen en hebben het nodige wantrouwen. Dat is uiterst zorgelijk natuurlijk en daar zie ik dan ook een uitdaging liggen om dat op termijn weg te nemen. Ik gaat me te ver om precies te citeren wat de heren mij zeiden. Komt er op neer dat de gehele procedure de nodige haken en ogen heeft en dat daar wel wat te winnen is als het gaat om vertrouwen. Mooie uitdaging. Ik ga in ieder geval bij Roosterse BC kijken zodra de Carlton Eredivisie weer aan de gang is. De eerste of tweede thuiswedstrijd ben ik van de partij.

Het veranderen van de Carlton Eredivisie brengt meer met zich mee dan alleen de opzet ervan. Er zijn diverse aanbevelingen gedaan om van de Carlton Eredivisie meer te maken dan het nu is. En dat sluit dan weer aan bij het verhaal over de scriptie, want ook daarin zullen we samen moeten werken. Meer samenwerken en als eenheid opereren. Dat maakt het sterk interessant, naast lokale initiatieven. Daar hebben we nog een lange weg te gaan hoor.

Gebleken is dat liefst 750.000 mensen in Nederland zich op de camping aan het badminton wagen. En volgens mij is dat dus een doelgroep die we nu nog niet in beeld hebben.

De komende week een extra bestuursvergadering en een ontmoeting met Joost de Vries van de NOS. En passant ook nog een ontmoeting met Stef en Erik Meijs. Leuk hè, dat Facebook, want via dat kanaal word ik met grote regelmaat benaderd en zo ook door Stef Meijs. Ik kijk weer uit naar een vruchtbare week.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Paul Kleijn

Paul Kleijn

Paul is in zijn dagelijks leven Manager Verkoopkantoor bij Technische Unie en is oud-bestuurslid van Badminton Nederland.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

Website GeenStijl reageert op het voorstel van NOC*NSF om een basisinkomen voor topsporters te faciliteren. De redactie is…

20 juli 2024

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

De Spelersraad van Badminton Nederland is een zelfstandig adviesorgaan binnen de bond. De spelersraad vertegenwoordigt binnen…

19 juli 2024

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Aanstaande vrijdag vindt de openingsceremonie plaats van de Olympische Spelen 2024 in Parijs, Robin Tabeling en Selena Piek…

19 juli 2024

Nieuwe website Badminton Nederland

Nieuwe website Badminton Nederland

Welkom op de nieuwe badminton website die je up-to-date houdt over alle zaken rondom badminton in Nederland.

19 juli 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!