Moederdag 2019

Net als bij schaatsen: commerciële teams in het badminton?

Net als bij schaatsen: commerciële teams in het badminton?
Moederdag 2019

De week begon maandag met de evaluatie van de Bossche Badminton Dagen, welke de aanloop vormen naar de Finale Carlton Eredivisie.

› alles over het Badminton Festival!

Gebleken is dat de formule een gouden zet is. Veel, heel veel schoolkinderen maken die week kennis met de badmintonsport. Ook aangepast badminton krijgt daar zijn aandacht en als klap op de vuurpijl een zinderende badmintonshow in een ongekende ambiance: de Finale Carlton Eredivisie.

Wat ook een constatering is, is het feit dat samenwerking met veel verschillende partijen een moeizaam proces is. BCH heeft samen met Maaspoort Sports & Events het bid uitgebracht voor de organisatie van de Finale Carlton Eredivisie. Middels dat bid hebben zij ook de samenwerking gezocht met de Bossche Badminton Federatie (BBF). En op zich is dat een super initiatief gebleken, echter merk je ook dat er de nodige ruis ontstaat omdat er zoveel partijen bij betrokken zijn. Dat is geen ramp hoor, maar dan lopen er soms wel zaken langs elkaar heen. Daar kan dus lering uit getrokken worden, want iedereen is het er over eens dat het concept een super concept is, waarbij volop aandacht is voor de badmintonsport.

Commerciële kansen creëer je zelf en zo dus ook rondom dit event. We hebben destijds een poging ondernomen om een business-to-consumer event te organiseren. Bezoekers trekken die niets met badminton hebben, maar wel iets met comfortabel en levensloopbestendig wonen. Die nieuwe bezoekers zouden dan ook enthousiast gemaakt worden met de vette Finale Carlton Eredivisie. Helaas is het wat bezoekersaantallen betreft op een farce uitgelopen, maar op zich stond het wel en was er volop vertrouwen in dit gloednieuwe initiatief. Pionieren noemen ze zoiets en dat zullen we binnen Badminton Nederland nog heel veel moeten doen.

Workshop crowdfunding nationale selectie

De speelsters en spelers van de nationale selectie hebben de nodige financiële uitdagingen. Het zoeken van sponsoren valt niet altijd mee in deze tijd en helaas is onze sport nog niet zo populair dat sponsoren in de rij staan. Okay, we hebben sinds kort een sponsorcommissie en die boekt reeds successen, met name rondom de Yonex Dutch Open die aanstaande is, maar die sponsorcommissie zal nog heel veel moeten pionieren; commerciële kansen creëer je zelf.

Helaas is het budget wat Badminton Nederland ter beschikking kan stellen aan de nationale selectie nogal beperkt. Speelsters en spelers moeten deels zelf voor de kosten opdraaien en dus vind ik het onze verantwoordelijkheid om ze te helpen om aan inkomsten te komen. Daarom zijn we de samenwerking aangegaan met SponsorVisie van Peter van Baak, een oud-hockeyspeler op nationaal topniveau. Peter heeft bij verschillende bonden, waaronder de KNVB successen kunnen boeken met een crowdfundingsplatform. Voor de nationale selectie gaan we daar dus ook mee aan de slag en daarom hebben we afgelopen dinsdag een workshop georganiseerd onder leiding van Peter van Baak.

En ja, ik realiseer me terdege dat hier individueel al eens stappen in zijn gezet door sommige speelsters en spelers, met wisselende successen. Echter vind ik dat we ze niet moeten laten zwemmen, maar moeten ondersteunen. Ze zullen zelf hun projecten vorm moeten geven en hun doelen moeten opstellen, maar voor Badminton Nederland ligt er een rol in het creëren van aandacht voor dit platform. De kracht van het collectief zal zijn werk moeten gaan doen, zodat niet alleen vrienden, vriendinnen, opa's, oma's, vaders, moeders, broers en zussen een donatie doen, maar dat ook fans een donatie gaan doen.

Dat badmintonliefhebbers onze helden van de sport gaan steunen met donaties. En laten we eerlijk zijn, ook dit is pionieren en zoeken naar commerciële kansen. We zullen ze goed moeten helpen en begeleiden en daar zal Peter van Baak zich ook voor inzetten. Op 3 augustus wordt een vervolg aan deze workshop gegeven, zodat de door de speelsters en spelers opgezette projecten besproken kunnen worden. Daarna kan het platform live en kan er aandacht voor gevraagd gaan worden. En wie weet krijgen we media-aandacht die we zo graag willen. En zoals ik dat altijd zeg: aandacht moet je verdienen, laten we daar dan maar voor gaan.

Ook de sponsorcommissie was bij deze workshop aanwezig. We willen hier zelf misschien ook wel gebruik van gaan maken om zo speciale projecten of wensen te financieren. Door dit traject gezamenlijk te volgen, doen we ervaring op en kunnen we dit dus breder gaan trekken. De wens van mij is om dit ook tijdens mini-congressen en clusterbijeenkomsten toegankelijk te maken voor verenigingen. Mooi is dan dat we dat kunnen onderbouwen met succesverhalen. We bouwen nu dus de kennis op en willen dat verder in de toekomst gaan delen, zodat iedereen er zijn voordeel mee kan gaan doen. Ieder op zijn eigen manier met zijn eigen wensen en doelstellingen.

Gesprek Ilse van de Burgwal

Woensdag stond een gesprek met Ilse van de Burgwal op de planning. Ilse is oud-wereldkampioene aangepast badminton en heeft een eigen stichting opgericht: Para Badminton Foundation Ilse van de Burgwal (PBFI). Wellicht is het al opgevallen, maar parabadminton heeft bij mij toch wel het nodige los gemaakt. Ik heb zoveel respect voor mensen die met hun beperkingen zoveel plezier beleven in de badmintonsport. Ik juich een initiatief zoals opgezet door Ilse dan ook enorm toe. Hoe meer aandacht hoe beter en daarom wilde ik daar eens over sparren met haar.

Badminton is een individuele sport en we hebben binnen onze sport te maken met nationale selecties, zo ook voor het aangepast badminton. De bond faciliteert deze en stelt bondscoaches aan. En wat als je het niet eens bent met de visie van de bond? Tja, dan blijf je bij de nationale selectie en ben je wellicht minder gelukkig of je gaat je eigen weg en moet dan alles zelf regelen. Dat is zeker niet voor iedereen weggelegd, maar we zien dat in andere sporten ook. Lang geleden had je bij het schaatsen de kernploeg, maar verschil van inzicht leidde de komst van de commerciële ploegen in. Inmiddels zijn er alleen nog maar commerciële schaatsploegen en kunnen startbewijzen verdiend worden op basis van prestaties.

En nou denk ik niet dat dit binnen onze sport op korte termijn gaat gebeuren, maar ik zie wel dat er individuele initiatieven opgezet worden, en daar is in mijn ogen niets mis mee. Waarom zou je met je eigen visie geen successen kunnen boeken? Ik denk dat het alleen maar goed is dat je vast houdt aan je eigen visie, want daar sta je voor 100% achter en dat komt de sport alleen maar ten goede. Ik vind dat we die initiatieven moeten koesteren. En hoe we die moeten ondersteunen is dan nog de vraag. In principe hebben we als bond natuurlijk al een eigen initiatief met de nationale selecties, waar we het beschikbare budget in stoppen. We zullen dus moeten zoeken naar mogelijkheden om elkaar te versterken en wellicht is kennis delen daarbij één van de belangrijkste. Niet tegen elkaar werken, maar met elkaar werken: samen verenigen!

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Paul Kleijn

Paul Kleijn

Paul is in zijn dagelijks leven Manager Verkoopkantoor bij Technische Unie en is oud-bestuurslid van Badminton Nederland.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Badmintonner Brian Wassink: Ik heb lymfklierkanker

Badmintonner Brian Wassink: Ik heb lymfklierkanker

Nationale S-1 selectie jeugdbadmintonner Brian Wassink deelt vandaag via zijn facebookpagina zeer heftig nieuws: hij heeft…

17 juli 2019

Dutch badminton player Jacco Arends retires from his professional career

Dutch badminton player Jacco Arends retires from his professional career

After thinking and contemplating over the last weeks, I have decided to quit my professional badminton career.

17 juli 2019

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Indonesia Open 2019 dinsdag in Jakarta van start

Van dinsdag 16 tot en met zondag 21 juli vindt in Jakarta de BLIBLI Indonesia Open 2019 plaats, onderdeel van de HSBC BWF World…

15 juli 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Geen Nederlandse successen bij Yonex US Open 2019

Bij de Yonex US Open 2019 in het Amerikaanse Fullerton zijn Mark Caljouw en het koppel Jacco Arends/ Ruben Jille er niet in…

11 juli 2019

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille na Canadese first-round-exit door naar US Open

Jacco Arends en Ruben Jille vlogen verleden week als enige Nederlandse badmintonners van Team NL Badminton alvast naar…

7 juli 2019

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Nederlandse badmintonbond zit pal voor TOKYO2020 weer zonder technisch directeur

Technisch directeur (Victor Anfiloff keert terug naar het beachvolleybal. Anfiloff, die sinds 1 oktober 2018 in dienst is, gaat…

3 juli 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Goud voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij European Games 2019

Bij de tweede European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) hebben Selena Piek en Cheryl Seinen een geweldige prestatie geleverd…

29 juni 2019

Brons voor Jelle Maas en Robin Tabeling bij European Games 2019

Brons voor Jelle Maas en Robin Tabeling bij European Games 2019

Bij de European Games 2019 in Minsk (Wit-Rusland) gaat het mannendubbel Jelle Maas / Robin Tabeling met een mooie bronzen plak…

28 juni 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!