SportSport

Paul Kleijn op pad tijdens de Week van het Badminton

Paul Kleijn op pad tijdens de Week van het Badminton

Aansluitend op de Kick-Off Calton Eredivisie werd de Week van het Badminton voor de vierde keer georganiseerd. Het grote badmintoncollectief presenteert zich dan aan het publiek middels open dagen en clinics.

› alles over de Nederlandse Badminton Eredivisie!

En dus op pad om bij een paar verenigingen te kijken hoe het met ze gaat. Op maandag ben ik afgereisd naar Tilburg om op bezoek te gaan bij BC Tilburg in 't Kwadraat. Meteen bij binnenkomst kon je duidelijk zien dat er iets te doen was, namelijk de Week van het Badminton. Potentieel nieuwe leden werden warm welkom geheten en de routing waar en hoe liet niets aan duidelijkheid te wensen over. Het is natuurlijk een enorm sportcomplex, het T-kwadraat, maar de weg was zo gevonden.

BC Tilburg heeft een turbulente tijd achter de rug. En juist daarom vind ik het enorm belangrijk om die een hart onder de riem te steken. Natuurlijk is aandacht voor verenigingen waar het van een leien dak gaat ook gewenst, die hebben zelfs een voorbeeldfunctie, en daar waar het minder gaat is ondersteuning vanuit de bond gewenst. Vandaar dus mijn keuze voor een bezoek aan BC Tilburg. Ze hadden het leuk voor elkaar met een standje zodat één en ander leuk was aangekleed. Diverse mogelijk nieuwe leden hadden de weg naar BC Tilburg gevonden en dus was het doel bereikt.

Ik heb die avond gesproken met voorzitter Ad Nouwens. Een paar jaar geleden de gebeten hond als voorzitter van het bestuur van BC Tilburg toen er pijnlijke beslissingen genomen moesten worden. Nu zit BC Tilburg, en dus ook Ad Nouwens in een rustiger vaarwater. De financiën zijn weer op orde en er wordt weer gewerkt aan groei van de vereniging. Ik vroeg aan Ad of hij destijds wellicht meer hulp had kunnen gebruiken vanuit de bond en daar gaf hij ja als antwoord op. Dat was natuurlijk te verwachten, maar Ad stak ook hand in eigen boezem want hij was nieuw in het badmintonwereldje en wist eigenlijk niet waar hij wat kon halen. Hier ligt wel de onderliggende gedachte waarom we met de deelprojecten uit A Clear Future aan de slag zijn gegaan. Een van kerntaken is verenigingsondersteuning en idealiter had BC Tilburg zich gemeld en hadden we ze kunnen helpen om de problemen mee aan te pakken.

Ad gaf aan A Clear Future te kennen en hoopt van harte dat dit ook zijn vruchten af gaat werpen. Uiteraard heb ik hem alles verteld over waar ik als nieuwbakken bestuurslid allemaal mee bezig ben en wat er allemaal nog op de rol staat. Al met al meer dan anderhalf uur staan praten en wellicht zien we ze terug tijdens de Yonex Dutch Open of tijdens de Finale Carlton Eredivisie met een bus vol enthousiastelingen.

Bezoek Joris van Soerland, Sport & Cultuurkaart Amstelveen

Dinsdagavond op bezoek bij Joris van Soerland die werkt bij Sportbedrijf Amstelveen en in die rol samen met zijn collega Jan Tonkes de Sport & Cultuurkaart Amstelveen hebben opgezet. Voor €10 per maand kan men onbeperkt sporten en cultuur snuiven bij aangesloten organisaties. De aangesloten organisaties kunnen een gratis app downloaden waarmee ze de bezoekers kunnen inscannen. Dat komt dan weer binnen in het systeem van de gemeente Amstelveen die voor de verrekening zorgt naar de organisaties toe.

Joris had me benaderd omdat dit misschien ook wel iets is voor Badminton Nederland. Ik heb diverse keren aangegeven dat we werken aan de juiste waarde perceptie van Badminton Nederland waardoor men er bij wil horen. Nu ziet men de waarde van de bond niet, het ledental daalt nog steeds en ook de competitie spelende leden worden steeds minder. We zijn dus inderdaad zoekende en wellicht kunnen we hier iets mee. Stel dat we een ledenpas kunnen ontwikkelingen waarbij je naast je lidmaatschap van je eigen vereniging een ledenpas krijgt van Badminton Nederland, en dat je daarmee ook elders kunt gaan badmintonnen. Of wat te denken van mensen die wel badminton spelen, maar helemaal nergens bij zijn aangesloten. Met die pas kan men dan gaan spelen waar men wil op welke dag van de week dan ook. En ja, natuurlijk is dit nu heel erg prematuur, maar ik ga hier wel mee verder. Ik word hier blij van, want wellicht kunnen we nog andere commerciële kansen koppelen aan die pas. Wordt vervolgd. We gaan met het bedrijf achter deze pas in gesprek, samen met Joris.

Bezoek BC Hoevelaken

Woensdag op pad naar BC Hoevelaken in het kader van de Week van het Badminton. Aangekomen in Hoevelaken in Sportcomplex De Slag, werd ik ontvangen door voorzitter Casper van de Pol en later schoof ook secretaris Agnes Jacobs aan. Voor het eerst in het bestaan van BC Hoevelaken werden ze bezocht door het bestuur van Badminton Nederland. Er hing een gezellige sfeer in de hal en dat past ook helemaal bij BC Hoevelaken, want het is een gezellige badmintonvereniging waar meedoen belangrijker is dan winnen. De toppers spelen bij BAN en BC Amersfoort waar veel professioneler wordt gewerkt. Laat onverlet dat verenigingen als BC Hoevelaken de basis vormen van onze geweldige sport. En terwijl we stonden te praten in zaal meldde zich een aantal potentieel nieuwe leden.

Aan de koffie in het sportcaf&aecute; hebben we eens goed zitten sparren over de uitdagingen die we met onze sport hebben. Men is bekend met A Clear Future en ze hebben helaas de eerste cluster bijeenkomst van flagship BAN aan zich voorbij moeten laten gaan vanwege hun eigen clubkampioenschappen die op die avond gespeeld werden. Ze zien zeker toegevoegde waarde in het proces met de flagships. Kennis delen en daardoor samen sterker worden.

Ook BC Hoevelaken heeft te maken met een dalend ledental en ook zeker met het vinden van vrijwilligers. Daar hebben we dan ook even bij stil gestaan want zo vanzelfsprekend dat het is dat Casper en Agnes veel tijd in de club steken, zo is dat zeker niet voor de meeste leden. Steeds meer gedragen leden zich als consumenten, men betaald ergens voor en wil er uitsluitend badminton voor terug. Maar waarom zou je die vrijwilliger niet eens in het zonnetje zetten? Waarom neem je die niet mee naar de Yonex Dutch Open of naar de Finale Carlton Eredivisie? Maak ze belangrijk en ben er trots op dat ze iets doen voor hun vereniging. Dat deed de ogen openen bij Casper en Agnes. En ja, het is allemaal niet zo makkelijk als het gezegd wordt hoor, dat realiseer ik me terdege. Al met al ook hier weer nuttige gesprekken kunnen voeren.

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Paul Kleijn

Paul Kleijn

Paul is in zijn dagelijks leven Manager Verkoopkantoor bij Technische Unie en is oud-bestuurslid van Badminton Nederland.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Duinwijck boekt grote zege tegen Hoornse

Duinwijck boekt grote zege tegen Hoornse

Zaterdagavond 25 januari kwam het eerste team van Hoornse naar Haarlem om het op te nemen tegen Duinwijck. Deze laatste wedstrijd…

27 januari 2020

VELO: Teleurstellend slot van een teleurstellend seizoen

VELO: Teleurstellend slot van een teleurstellend seizoen

Gisterenavond was VELO in de wedstrijd tegen Amersfoort niet bij machte om in de slotwedstrijd nog een laatste positieve draai te…

26 januari 2020

Tweede fase Nederlandse Badminton Eredivisie eindigt voor Almere met ongeslagen status

Tweede fase Nederlandse Badminton Eredivisie eindigt voor Almere met ongeslagen status

Ook de laatste wedstrijd leverde winst op voor Almere. In Sporthal Raggers werd Drop Shot met 6-2 verslagen. Een unieke prestatie…

26 januari 2020

Loting NK Badminton 2020 bekend: Mark Caljouw en badmintonexpat De Visch Eijbergen topfavoriet

Loting NK Badminton 2020 bekend: Mark Caljouw en badmintonexpat De Visch Eijbergen topfavoriet

Van vrijdag 31 januari tot en met zondag 2 februari vinden de FZ FORZA Nederlandse Kampioenschappen 2020 plaats in…

24 januari 2020

Nederlanders snel klaar bij Princess Sirivannavari Thailand Masters 2020

Nederlanders snel klaar bij Princess Sirivannavari Thailand Masters 2020

Bij de Princess Sirivannavari Thailand Masters 2020 in Bangkok zijn alle Nederlandse koppels al in de eerste ronde uitgeschakeld.

22 januari 2020

Missie voltooid? Badminton Nederland jaagt singelaars succesvol weg uit Papendal in Arnhem...

Missie voltooid? Badminton Nederland jaagt singelaars succesvol weg uit Papendal in Arnhem...

Na het vrijwillige Zwitserland-vertrek van Soraya de Visch Eijbergen heeft ook haar eeuwige rivale Gayle Mahulette de conclusie…

21 januari 2020

Synthetische veren shuttles per 2021 toegestaan bij internationale badmintontoernooien

Synthetische veren shuttles per 2021 toegestaan bij internationale badmintontoernooien

De badmintonwereldbond heeft bekend gemaakt dat ze het gebruik van synthetische veren shuttles tijdens internationale…

20 januari 2020

Princess Sirivannavari Thailand Masters 2020 met Nederlandse topbadmintonners

Princess Sirivannavari Thailand Masters 2020 met Nederlandse topbadmintonners

Van dinsdag 21 tot en met zondag 26 januari vindt in Bangkok (Thailand) de Princess Sirivannavari Thailand Masters 2020 plaats,…

20 januari 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!