SportSport

Paul Kleijn op pad tijdens de Week van het Badminton

Paul Kleijn op pad tijdens de Week van het Badminton

Aansluitend op de Kick-Off Calton Eredivisie werd de Week van het Badminton voor de vierde keer georganiseerd. Het grote badmintoncollectief presenteert zich dan aan het publiek middels open dagen en clinics.

En dus op pad om bij een paar verenigingen te kijken hoe het met ze gaat. Op maandag ben ik afgereisd naar Tilburg om op bezoek te gaan bij BC Tilburg in 't Kwadraat. Meteen bij binnenkomst kon je duidelijk zien dat er iets te doen was, namelijk de Week van het Badminton. Potentieel nieuwe leden werden warm welkom geheten en de routing waar en hoe liet niets aan duidelijkheid te wensen over. Het is natuurlijk een enorm sportcomplex, het T-kwadraat, maar de weg was zo gevonden.

BC Tilburg heeft een turbulente tijd achter de rug. En juist daarom vind ik het enorm belangrijk om die een hart onder de riem te steken. Natuurlijk is aandacht voor verenigingen waar het van een leien dak gaat ook gewenst, die hebben zelfs een voorbeeldfunctie, en daar waar het minder gaat is ondersteuning vanuit de bond gewenst. Vandaar dus mijn keuze voor een bezoek aan BC Tilburg. Ze hadden het leuk voor elkaar met een standje zodat één en ander leuk was aangekleed. Diverse mogelijk nieuwe leden hadden de weg naar BC Tilburg gevonden en dus was het doel bereikt.

Ik heb die avond gesproken met voorzitter Ad Nouwens. Een paar jaar geleden de gebeten hond als voorzitter van het bestuur van BC Tilburg toen er pijnlijke beslissingen genomen moesten worden. Nu zit BC Tilburg, en dus ook Ad Nouwens in een rustiger vaarwater. De financiën zijn weer op orde en er wordt weer gewerkt aan groei van de vereniging. Ik vroeg aan Ad of hij destijds wellicht meer hulp had kunnen gebruiken vanuit de bond en daar gaf hij ja als antwoord op. Dat was natuurlijk te verwachten, maar Ad stak ook hand in eigen boezem want hij was nieuw in het badmintonwereldje en wist eigenlijk niet waar hij wat kon halen. Hier ligt wel de onderliggende gedachte waarom we met de deelprojecten uit A Clear Future aan de slag zijn gegaan. Een van kerntaken is verenigingsondersteuning en idealiter had BC Tilburg zich gemeld en hadden we ze kunnen helpen om de problemen mee aan te pakken.

Ad gaf aan A Clear Future te kennen en hoopt van harte dat dit ook zijn vruchten af gaat werpen. Uiteraard heb ik hem alles verteld over waar ik als nieuwbakken bestuurslid allemaal mee bezig ben en wat er allemaal nog op de rol staat. Al met al meer dan anderhalf uur staan praten en wellicht zien we ze terug tijdens de Yonex Dutch Open of tijdens de Finale Carlton Eredivisie met een bus vol enthousiastelingen.

Bezoek Joris van Soerland, Sport & Cultuurkaart Amstelveen

Dinsdagavond op bezoek bij Joris van Soerland die werkt bij Sportbedrijf Amstelveen en in die rol samen met zijn collega Jan Tonkes de Sport & Cultuurkaart Amstelveen hebben opgezet. Voor €10 per maand kan men onbeperkt sporten en cultuur snuiven bij aangesloten organisaties. De aangesloten organisaties kunnen een gratis app downloaden waarmee ze de bezoekers kunnen inscannen. Dat komt dan weer binnen in het systeem van de gemeente Amstelveen die voor de verrekening zorgt naar de organisaties toe.

Joris had me benaderd omdat dit misschien ook wel iets is voor Badminton Nederland. Ik heb diverse keren aangegeven dat we werken aan de juiste waarde perceptie van Badminton Nederland waardoor men er bij wil horen. Nu ziet men de waarde van de bond niet, het ledental daalt nog steeds en ook de competitie spelende leden worden steeds minder. We zijn dus inderdaad zoekende en wellicht kunnen we hier iets mee. Stel dat we een ledenpas kunnen ontwikkelingen waarbij je naast je lidmaatschap van je eigen vereniging een ledenpas krijgt van Badminton Nederland, en dat je daarmee ook elders kunt gaan badmintonnen. Of wat te denken van mensen die wel badminton spelen, maar helemaal nergens bij zijn aangesloten. Met die pas kan men dan gaan spelen waar men wil op welke dag van de week dan ook. En ja, natuurlijk is dit nu heel erg prematuur, maar ik ga hier wel mee verder. Ik word hier blij van, want wellicht kunnen we nog andere commerciële kansen koppelen aan die pas. Wordt vervolgd. We gaan met het bedrijf achter deze pas in gesprek, samen met Joris.

Bezoek BC Hoevelaken

Woensdag op pad naar BC Hoevelaken in het kader van de Week van het Badminton. Aangekomen in Hoevelaken in Sportcomplex De Slag, werd ik ontvangen door voorzitter Casper van de Pol en later schoof ook secretaris Agnes Jacobs aan. Voor het eerst in het bestaan van BC Hoevelaken werden ze bezocht door het bestuur van Badminton Nederland. Er hing een gezellige sfeer in de hal en dat past ook helemaal bij BC Hoevelaken, want het is een gezellige badmintonvereniging waar meedoen belangrijker is dan winnen. De toppers spelen bij BAN en BC Amersfoort waar veel professioneler wordt gewerkt. Laat onverlet dat verenigingen als BC Hoevelaken de basis vormen van onze geweldige sport. En terwijl we stonden te praten in zaal meldde zich een aantal potentieel nieuwe leden.

Aan de koffie in het sportcaf&aecute; hebben we eens goed zitten sparren over de uitdagingen die we met onze sport hebben. Men is bekend met A Clear Future en ze hebben helaas de eerste cluster bijeenkomst van flagship BAN aan zich voorbij moeten laten gaan vanwege hun eigen clubkampioenschappen die op die avond gespeeld werden. Ze zien zeker toegevoegde waarde in het proces met de flagships. Kennis delen en daardoor samen sterker worden.

Ook BC Hoevelaken heeft te maken met een dalend ledental en ook zeker met het vinden van vrijwilligers. Daar hebben we dan ook even bij stil gestaan want zo vanzelfsprekend dat het is dat Casper en Agnes veel tijd in de club steken, zo is dat zeker niet voor de meeste leden. Steeds meer gedragen leden zich als consumenten, men betaald ergens voor en wil er uitsluitend badminton voor terug. Maar waarom zou je die vrijwilliger niet eens in het zonnetje zetten? Waarom neem je die niet mee naar de Yonex Dutch Open of naar de Finale Carlton Eredivisie? Maak ze belangrijk en ben er trots op dat ze iets doen voor hun vereniging. Dat deed de ogen openen bij Casper en Agnes. En ja, het is allemaal niet zo makkelijk als het gezegd wordt hoor, dat realiseer ik me terdege. Al met al ook hier weer nuttige gesprekken kunnen voeren.

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Paul Kleijn

Paul Kleijn

Paul is in zijn dagelijks leven Manager Verkoopkantoor bij Technische Unie en is oud-bestuurslid van Badminton Nederland.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Breaking: Lin Dan announces retirement

Breaking: Lin Dan announces retirement

On Saturday morning CTGN published an article in which is was announced that the Chinese legend, Lin Dan has chosen to retire…

4 juli 2020

Badminton Nederland: alleen focus op AirBadminton en topsport?

Badminton Nederland: alleen focus op AirBadminton en topsport?

Onze sport is in de grootste crisis van de afgelopen 50 jaar en Badminton Nederland doet alsof er niets aan de hand is. Ze komt…

1 juli 2020

Badminton Nederland annuleert Dutch Open 2020

Badminton Nederland annuleert Dutch Open 2020

Badminton Nederland heeft besloten om de 72e editie van de Dutch Open (BWF Tour Super 100), het grootste internationale…

30 juni 2020

Badminton en corona update (week 26)

Badminton en corona update (week 26)

Yes, we mogen weer! Vanaf 1 juli is binnensport, onder voorwaarden, weer toegestaan en daar zijn wij ontzettend blij mee.

25 juni 2020

Badminton Nederland in gesprek met leverancier over AirShuttles die snel sneuvelen

Badminton Nederland in gesprek met leverancier over AirShuttles die snel sneuvelen

De introductie van de nieuwe sport was ook direct de introductie van de nieuwe AirShuttle. Op deze nieuwe AirShuttle is heel…

19 juni 2020

Badminton en corona update (week 23)

Badminton en corona update (week 23)

Gisteren werd in de diverse media nogmaals bevestigd dat de sportsector de komende maanden verder open zal gaan. Per 1 juli mogen…

5 juni 2020

Badminton en corona update (week 22)

Badminton en corona update (week 22)

In een wekelijkse update willen wij jullie graag op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen omtrent de badmintonsport en…

29 mei 2020

Mogen we weer badmintonnen per 1 juli?

Mogen we weer badmintonnen per 1 juli?

Tijdens de persconferentie van de overheid op woensdag 27 mei werd duidelijk dat sportscholen per 1 juli weer open mogen mits zij…

28 mei 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!