Nieuwjaarstoespraak Badminton Nederland voorzitter Clemens Wortel: Traditie en Vernieuwing

Nieuwjaarstoespraak Badminton Nederland voorzitter Clemens Wortel: Traditie en Vernieuwing
StudentenlevenStudentenleven

Afgelopen maandag 11 januari vond in het Huis van de Sport in Nieuwegein de Nieuwjaarsontmoeting 2016 van Badminton Nederland plaats. Lees hieronder de toespraak van bondsvoorzitter Clemens Wortel.

› support ons met een Tikkie!

Dames en heren,

Mede namens mijn collega's in het bestuur van Badminton Nederland en onze Algemeen Manager Barbara Mura en haar team, heet ik u van harte welkom op onze traditionele Nieuwjaarsontmoeting, hier op onze nieuwe locatie , het inspirerende Huis van de Sport.

Fijn dat u, met welke achtergrond dan ook, bent ingegaan op onze uitnodiging om elkaar hier vanavond te ontmoeten. 'Besturen', ik citeer Wim van de Donk, Commissaris van de Koning in Brabant, 'is vooral ook elkaar ontmoeten', zo dus ook vanavond, zo ook in een goede traditie van Badminton Nederland.

Ja, traditioneel, in de eerste weken van het nieuwe jaar vinden er in Nederland en in tal van plaatsen buiten ons land traditionele ontmoetingen plaats, van Nieuwjaarsduiken tot Nieuwjaarsconcerten en vooral bijeenkomsten als deze. Dames en heren, tradities zijn er om in stand te worden houden, maar tradities zijn er ook om tegen het licht te worden gehouden in een snel veranderende samenleving en in ons geval, een snel veranderende sport wereld. Kortom, vernieuwing!

Een noodzakelijke vernieuwing, met daarentegen oog voor het behoud van het goede, is de grote uitdaging waar wij, bestuur en medewerkers, voor staan in 2016. Bij dit alles hebben wij, verenigingsbesturen, vrijwilligers, professionals in de sport, zakelijke partners, elkaar hard nodig, en dat onder ons motto "Samen verenigingen". We zeggen dat elk jaar opnieuw, 'dit jaar moet het beter gaan': en we moeten meer dan hard werken om de terugval in leden tegen te gaan, soms cynisme te moeten overwinnen, maar vooral vertrouwen in onze koers te blijven uitstralen, dat met de wetenschap dat heel veel dingen ook gewoon heel goed gaan. Dames en heren: tradities versus vernieuwingen.

Vernieuwing in het bestuur

Afgelopen jaar hebben wij, met waardering voor het vele pionierswerk in het begin van onze bestuursperiode, afscheid genomen van Karin van der Valk en Marloes van Heteren en zijn wij versterkt met de komst van drie nieuwe collega's, Paul Kleijn, Remco Wieland en Bram Reudink en ik hoop heel binnenkort u te kunnen informeren over de invulling van de laatste nog openstaande vacature van 'bestuurder sportparticipatie', een meer dan uitdagende portefeuille.

Vernieuwing van de werkplek

Dames en heren, van een bedrijventerrein, met dito uitstraling, naar een inspirerende omgeving als hier in het Huis van de Sport.

Vernieuwing in beleid en organisatieontwikkeling

Dankzij ruime en waardevolle donaties van NOC*NSF, niet alleen in financiële zin, maar zeker ook met een plezierige persoonlijke support, werken wij hard aan de noodzakelijke verandering van ons bestuurlijk functioneren en die van het bondsbureau. Kijkend naar een meer dan noodzakelijke transitie, die van een traditionele sportbond naar een dienstverlenende organisatie, eigentijds, soms on orthodox en op gepaste wijze eigenwijs; en dat alles op basis van een doorwrochte analyse van onze positie, met een heldere visie voor onze toekomst, "A Clear Future", opgesteld door collegae bestuurders uit het veld. En ja, beste mensen, niet alleen op maandagochtend stappen de collega's in de auto om het land in te gaan, maar bijna elk dagdeel van de week is gevuld met afspraken, verenigingsontmoetingen, relatieopbouw of uitleg over ons visie document 'A Clear Future'.

Vernieuwing in topsport

Dankzij meer dan plezierige maatwerksubsidies vanuit NOC*NSF sta ik op het punt mijn publieke uitspraak op 6 december 2012 waar te kunnen maken, dat wij, links of rechtsom, onze mannen en vrouwen naar Rio zullen brengen. Het ingezette beleid van enkele jaren geleden, in de vorm van centrale trainingen op Papendal, bewijst niet alleen het gelijk van Martijn van Dooremalen destijds, nu nog steeds van collega's Ton Wijers en Ger Tabeling, samen met hun team op Papendal, maar bewijst ook de maakbaarheid van topsport, zoals dat tot uitdrukking wordt gebracht door NOC*NSF. Dames en heren, talent hebben is één, maar een werkomgeving creëren voor gepassioneerde coaches, voor gedreven atleten om hun talenten tot wasdom te brengen, is twee. Als bestuur hebben wij weliswaar grote bewondering voor de initiatieven van een aantal spelers te kiezen voor een eigen traject, maar kille cijfers op de wereldranglijst bewijzen dat het een utopie is om op deze wijze je maximale top te kunnen bereiken. Als bestuur hebben wij ook grote waardering voor de zomerkampen; zo maar een greep: op Oro, ik heb dat zelf mogen ervaren, in België met Badcoach of in ons eigen land met Chemps. Zomerkampen waar jonge mensen, onder leiding van gedreven coaches, een grote impuls krijgen voor, niet alleen hun talentomwikkeling, maar zeker ook voor hun sociale vaardigheden maar waarbij steeds als uitgangspunt geldt: wil je je maximale top bereiken, dan dien je naar Papendal te komen.

Zeker nu, omdat we ervoor gekozen hebben, aan het Papendaltraject een extra vernieuwing te geven door de aanstelling van Claus Poulsen als onze nieuwe Technisch Directeur.

Aan hem de uitdagende taak daadwerkelijk Rio te halen, en vervolgens ook op korte termijn een doorkijk te gaan maken voor de 'Road to Tokyo', met een hoge prioriteit voor een meer dan noodzakelijke vernieuwingsimpuls voor de leerlijn, in de zin van talentherkenning en talentontwikkeling. Dit alles moet ook de basis vormen van het promoten van de badmintonsport in al zijn verschijningsvormen, van minibadmintonner naar gelouterde topspeler, ervaren master of para-atleet.

Vernieuwing van zakelijke overeenkomsten

Het jaar 2016 staat ook in het teken van een aantal aflopende contracten.

We zullen als bestuur dan ook tijdig aan tafel gaan zitten met onze zakelijke partners om te bezien óf en zo ja onder welke nieuwe randvoorwaarden we samen zullen gaan werken aan de ontwikkeling en promotie van de badmintonsport in ons land. Daarnaast zijn wij blij met de nieuwe contractpartijen, hier vanavond aanwezig, waarmee vorig jaar plezierige afspraken zijn gemaakt.

Verbindend en ondernemend

Dat alles onder het motto van 'Fit, Fast en Fun', als een beter alternatief voor de loopband bij de sportschool op de hoek of als compensatie voor het tekort aan bewegingsonderricht op de basisscholen. En wie kunnen de beste ambassadeurs zijn voor onze sport? Natuurlijk onze toppers op Papendal, maar vooral voor het uitrollen van de badmintonsport, onze verenigingen. Reden om het komende jaar vooral ook in te zetten op verenigingsontmoetingen (zie badminton.nl), hetzij via de waardevolle vitale flagshipverenigingen, in de vorm van clusterbijeenkomsten, of via één op één ontmoetingen met besturen, daartoe uitgenodigd, of via de regiobijeenkomsten nieuwe stijl, met een belangrijke rol voor onze accountmanagers en met een evenzeer belangrijke rol voor de vrijwilligers in die regio's, in een rol die hem of haar het beste past en daar veel voldoening aan ontleent. Als bestuur willen ons hierbij vooral dienstbaar opstellen en wij vragen daarbij van onze medewerkers vooral ook ondernemerschap.

Dames en heren, tot slot: een nieuw jaar 2016 vol kansen en nieuwe wegen.

Ondanks de veranderingen in de wereld van de sport heeft onze sport nog niets aan kracht verloren, in tegendeel, wij geloven in de kracht van de badmintonsport, een life time sport, toegankelijk, gedragen door talloze passievolle vrijwilligers, met een inspanningsverplichting van ons als bestuur in de zin van onderling verbinden, onderling verbonden zijn, het 'wij', in plaats van een calculerende dikke 'ik'. Daarom gaan we met vol optimisme de uitdaging aan, zeker in dit jaar van de Olympische Spelen, om de badmintonsport die waardering te geven die het verdient.

Mede namens de collega's uit het bondsbestuur en de collega's van het bondsbureau, wens ik u een sportief, maar vooral een gezond 2016 toe.

Clemens Wortel
voorzitter

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Yonex Dutch Junior International 2020 in volle gang

Yonex Dutch Junior International 2020 in volle gang

Vanaf vandaag tot en met zondag 1 maart vindt in Haarlem de Yonex Dutch Junior International 2020 plaats, onderdeel van de Junior…

26 februari 2020

Tweede plaats Austrian Open voor koppel Ruben Jille en Ties van der Lecq

Tweede plaats Austrian Open voor koppel Ruben Jille en Ties van der Lecq

Bij de Austrian Open 2020 in Wenen zijn Ruben Jille en Ties van der Lecq (WRL-119) knap tweede geworden in het mannendubbel. In…

23 februari 2020

Kirsten de Wit en Iris van Leijsen winnen Yonex France U17 Open 2020

Kirsten de Wit en Iris van Leijsen winnen Yonex France U17 Open 2020

Bij de Yonex France U17 Open 2020 in het Franse Aire sur la Lys heeft het koppel Kirsten de Wit / Iris van Leijsen voor een mooie…

21 februari 2020

Kwartfinales voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij Spain Masters 2020

Kwartfinales voor Selena Piek en Cheryl Seinen bij Spain Masters 2020

In Barcelona staat het koppel Selena Piek / Cheryl Seinen in de kwartfinales van de Barcelona Spain Masters 2020 en zijn de als…

21 februari 2020

Coronavirus: China meldt badmintonploeg af voor internationaal jeugdtoernooi Haarlem

Coronavirus: China meldt badmintonploeg af voor internationaal jeugdtoernooi Haarlem

Van woensdag 26 februari tot en met zondag 1 maart vindt in DEGIRO-hal in Haarlem de veertigste editie van de Yonex Dutch Junior…

19 februari 2020

Austrian Open 2020 met kortgewiekte EK Badminton-finalist Joran Kweekel

Austrian Open 2020 met kortgewiekte EK Badminton-finalist Joran Kweekel

Vanaf vandaag tot en met zaterdag 22 februari vindt in Wenen de Austrian Open 2020 plaats, onderdeel van de International…

19 februari 2020

Yonex France U17 Open 2020 met Nederlandse jeugdspelers in actie

Yonex France U17 Open 2020 met Nederlandse jeugdspelers in actie

Vanaf morgen tot en met vrijdag 21 februari vindt in het Franse Aire sur la Lys de Yonex France U17 Open 2020 plaats. Voor…

17 februari 2020

Historische zilveren medaille voor Nederlands mannen bij EK Badminton

Historische zilveren medaille voor Nederlands mannen bij EK Badminton

De Nederlandse mannen hebben bij de Europese Kampioenschappen voor landenteams 2020 in Liévin (Frankrijk) geschiedenis…

16 februari 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!