Badminton-bondscoach Rune Massing: bondscoach zijn is niet leuk

Badminton-bondscoach Rune Massing: bondscoach zijn is niet leuk

Bondscoach...? Dat moet wel een hele leuke baan zijn. Dit krijg ik meer dan eens te horen als mensen die mij niet kennen vragen wat voor werk ik doe.

Bondscoach zijn is niet leuk maar een uitdaging. Het is een uitdaging om elke ochtend de hal in te stappen en het beste uit je spelers te halen. Zorgt jouw aanwezigheid in de hal dat er beter getraind wordt? Kun je elke dag een groep individualisten sturen in de richting die jij voor ogen hebt? Kun je beslissingen nemen waarvan je weet dat die pijnlijk zijn maar uiteindelijk goed uitpakken voor de gehele groep? Kun je er tegen dat naar verloop van tijd steeds meer mensen je niet zo aardig meer vinden, juist omdat je die beslissingen moet nemen?

Bondscoach zijn is niet leuk maar fantastisch. Ik ben nog niet zo heel lang bondscoach, maar er zijn wedstrijden geweest waarin ik met kippenvel en tranen in mijn ogen van de baan stapte. In februari wonnen we voor het eerst in een lange tijd van spelers met een top tien wereldranking. Tijdens die wedstrijd kreeg ik bijna een gele kaart omdat ik tijdens de wedstrijd niet op mijn stoel kon blijven zitten. Na het winnende punt moet ik eerst zelf even afkoelen. Niet lang geleden wonnen we geheel onverwacht een andere belangrijke wedstrijd op een groot toernooi. Na het laatste fluitsignaal moest ik eerst even alleen zijn in de kleedkamer alvorens ik de speler ging feliciteren. Emotie bij topsport is fantastisch en ik zou niet zonder kunnen.

Bondscoach zijn is niet leuk maar een manier van leven. Nog niet zo lang geleden zei een collega in een verhitte discussie dat ik een controlefreak was met een te groot ego. Blijkbaar doe ik dan toch iets goed. Ik probeer zo te draaien aan de knopjes dat het uiteindelijk gaat zoals ik wil. Ik wil beter presteren met minder middelen dan mijn voorgangers. Ik zorg ervoor dat ik overeind blijf in de harde topsportwereld en dat we een goed topsportprogramma kunnen draaien op Papendal. Praatjes alleen brengt ons nergens. Als je iets wilt bereiken zal er keihard gewerkt moeten worden. Als dat een te groot ego is vind ik het prima.

Bondscoach zijn is niet leuk maar complex. Ik ontkom er niet aan. Ik krijg in onze sport ook veel met politiek te maken. Zo heb ik bijvoorbeeld niet lang geleden een email ontvangen waarin diegene aanbood aardig over mij te schrijven op internet als ik maar meeging met zijn plannen. Ik heb het aanbod vriendelijk afgeslagen en ik zorg ervoor dat ik elke dag scherp ben. Als bondscoach krijg je een hoop ongefundeerde kritiek te verwerken, maar ik zal altijd diplomatiek moeten zijn zonder mijn eigen waarden en principes uit het oog te verliezen.

Bondscoach zijn is niet leuk maar wel ongelooflijk gaaf. Ja ik ben bijna nooit thuis. Ja ik drink teveel koffie. Ja ik ga te laat naar bed en sta te vroeg op. Ja ik krijg een hoop gezeur en weinig waardering. Maar ik werk wel dagelijks met een team dat het uiterste uit de spelers wil halen. En dat is gaaf.

Rune Massing
bondscoach

Dit verhaal verscheen in augustus 2014 op een pagina van Badminton Nederland.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Start competitieseizoen 2020-2021 Badminton Nederland in september

Start competitieseizoen 2020-2021 Badminton Nederland in september

Eind juni zette de overheid alle lichten op groen voor de start van competities en toernooien in de sportwereld. Tijdens het…

2 augustus 2020

Bondscoaches Wijers en De Keijzer exit bij nationale jeugdselecties Badminton Nederland

Bondscoaches Wijers en De Keijzer exit bij nationale jeugdselecties Badminton Nederland

De zomervakantie is inmiddels in alle regio’s begonnen, maar over vier weken is alweer de aftrap van het nieuwe…

31 juli 2020

Open brief aan het NOC*NSF

Open brief aan het NOC*NSF

Geachte heren. Wordt het niet eens tijd dat er een onderzoek komt naar het functioneren van alle sportbonden in ons land in…

30 juli 2020

Pilotclubs nieuw jeugdprogramma gezocht!

Pilotclubs nieuw jeugdprogramma gezocht!

Badminton Nederland is bezig met de ontwikkeling van een nieuw jeugdprogramma voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Het nieuwe…

30 juli 2020

Jelle Maas stopt bij nationale selectie van Badminton Nederland

Jelle Maas stopt bij nationale selectie van Badminton Nederland

Jelle Maas heeft besloten om na dit seizoen uit de nationale selectie te stappen. De 29-jarige speler uit Dongen geeft aan dat…

22 juli 2020

Breaking: Lin Dan announces retirement

Breaking: Lin Dan announces retirement

On Saturday morning CTGN published an article in which is was announced that the Chinese legend, Lin Dan has chosen to retire…

4 juli 2020

Badminton Nederland: alleen focus op AirBadminton en topsport?

Badminton Nederland: alleen focus op AirBadminton en topsport?

Onze sport is in de grootste crisis van de afgelopen 50 jaar en Badminton Nederland doet alsof er niets aan de hand is. Ze komt…

1 juli 2020

Badminton Nederland annuleert Dutch Open 2020

Badminton Nederland annuleert Dutch Open 2020

Badminton Nederland heeft besloten om de 72e editie van de Dutch Open (BWF Tour Super 100), het grootste internationale…

30 juni 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!