Focus op Olympische Spelen is slecht voor Nederlandse badmintonsport

Focus op Olympische Spelen is slecht voor Nederlandse badmintonsport

We hebben in Nederland een lange periode binnen onze bond gehad waarop een goed georganiseerde maffia baas trots zou zijn.

› alles over de Nederlandse Badminton Eredivisie!

Er was sprake van machtsmisbruik, sjoemelen met cijfers, vriendjespolitiek, verwaarlozing van de doelstellingen van Badminton Nederland op alle fronten en vooral minachting van de leden en iedereen die iets deed of zei in het nadeel van de personen die de bond als persoonlijk bezit gebruikte.

Het binnenhalen van subsidies was veel belangrijker dan het ontwikkelen van onze sport. Daarom ging de bond mee in de waanzin van SL-trainersopleidingen. Voor elke gehaald diploma kreeg de bond subsidie. De subsidie werd al meegenomen in de begroting of verdween in het zwarte gat dat we topsport noemden.

Diploma's werden letterlijk weggegeven en het kwam zelfs voor dat als je SL2 had gedaan je SL3 kreeg, want dat leverde meer subsidie op. De SL-opleidingen zijn al niet best en als je het dan ook nog eens krijgt zonder er iets voor te doen, dan kan je jezelf wel voorstellen wat het huidige niveau is van enkele van de nationale coaches. Ja, ook nationale coaches hebben gebruik gemaakt van deze diploma weggeef-regeling.

Om deze lucratieve handel te beschermen moesten trainers, die niets wilden weten van de niets voorstellende SL-opleiding en hun vak wel serieus namen door in het buitenland een opleiding te gaan volgen, worden buitengesloten. Zo kan het dus gebeuren dat de beste trainers die Nederland heeft zelfs niet eens voorkomen in het trainersbestand van onze bond. Een bond die zichzelf 'bond voor iedereen' noemt.

Onder de trainers in ballingschap is het een cult-reclame als je NIET wordt bestempeld als trainer in ons land. De niet-Nederlandse trainers die Badminton Nederland binnenhaalt als 'specialisten' moeten niets hebben van de SL-opleiding en hebben deze dan ook niet gedaan. Denemarken heeft duidelijk gemaakt niet aan deze Europese norm te willen meewerken, gewoon omdat het veel slechter is dan de opleidingen in Denemarken zelf.

Er is een aantal Nederlandse trainers dat het zelfde niveau van Deense opleiding heeft als de 'specialisten' maar deze trainers worden overal buitengesloten. Drie van deze Nederlandse - in het buitenland opgeleide trainers - geven inmiddels bijscholingen voor de DGI in Denemarken aan Déénse trainers. Over de omgekeerde wereld gesproken.

Naast het sjoemelen met trainersopleidingscijfers om meer subsidie binnen te halen is er ook de alles vernietigende relatie die onze bond heeft met de echte bazen van de sport: het NOC*NSF. Of het nu goed is voor de badmintonsport of niet: als deze geldschieters NEE zeggen dan komt het er niet. En laten we vaststellen dat Badminton Nederland en het NOC*NSF NIET dezelfde doelen nastreven. Er is een aantal punten dat overlapt, maar grondleggend botsen ze meer dan dat ze gemeenschappelijke doelen hebben.

Het NOC*NSF heeft maar één echt doel: dat is sporten die kansen hebben op medailles op de Olympische Spelen geld verschaffen. Daarom zijn we ook uit die club geknikkerd, want Badminton Nederland had het na de Spelen van Athene (2004) echt te bond gemaakt en alle talentontwikkeling verpest.

Omdat het NSF*NOC nu eenmaal de doelstelling heeft alleen maar met kanshebbende sporten te werken, is onze bond gaan kijken waar we een kans hebben om aan deze regels te voldoen. Je komt dan uit op onderdelen van onze sport die per traditie het minst geliefd zijn: de damesdubbel en de gemengddubbel. Veel landen hebben een gescheiden training voor vrouwen en mannen, dus de gemengddubbel is een ondergeschoven kind. En ook al vind ik als trainer de damesdubbel een van de mooiste onderdelen, blijft het bij het grote publiek veruit ondergeschikt aan de herendubbel.

Badminton Nederland kiest voor de onderdelen 4 en 5 en laat 1, 2 en 3 links liggen. Enkel en alleen omdat je dan weer bij subsidiegeld kan komen en er is met de beste wil van de wereld geen andere goede reden te bedenken. Het zou een beetje hetzelfde zijn als je in de racesport zou zeggen dat je Max Verstappen maar moet laten vallen, want Go-Kart is toch ook leuk om te zien en als je dat doet dan krijg je weer subsidie.

Mijn houding is dat subsidie alles kapot maakt en het denk- en ontwikkelingsproces stillegt. Dat is zo in het bedrijfsleven (ik heb jarenlang gewerkt voor subsidieprojecten als adviseur in de agrosector) en het is zeker ook zo in de sport.

Als je als bond kiest voor de minst spannende onderdelen, dan moet je ook niet gek staan kijken dat het ledental naar beneden dondert. Onze trainingsaanpak in Denemarken zit al voor het zesde jaar in de lift met elk jaar weer stijgingen tussen de 10 tot 20%. Er zit NIEMAND tussen die komt om de dubbel te trainen. Badmintonspelers komen voor zichzelf en om hun enkelspel te verbeteren. Wat horen we dan ook nog eens elke dag? "Waarom horen / krijgen we dit nooit in ons eigen land?"

Trainers in opleiding bij ons schrikken zich dood, want ze dachten stuk voor stuk dat ze iets van badminton afwisten om er vervolgens achter te komen dat ze zelfs de basis niet beheersen. Let wel, het gaat niet alleen om trainers uit Nederland, want zelf de Deense trainers staan met een mond vol tanden.

De reden waarom ik niet geloof dat het gaat veranderen bij de bond is dan ook heel eenvoudig. As je niet weet hoe het er uit zou kunnen zien, dan heb je geen idee waar je naar toe aan het werken bent. Als Paul Kleijn (Badminton Nederland PR-bestuurslid) zegt dat het anders moet in zijn reactie op mijn stukje, maar in datzelfde stukje staat dat ze hard werken en veel tijd investeren in de relatie met NOC*NSF, dan heb je de probleem/risico-analyse onvoldoende gedaan.

Je kunt iemand als je grootste vriend zien, terwijl het in werkelijkheid je grootste vijand is zonder dat misschien te willen zijn of zich er van bewust te zijn. Bestuurders hebben het over A Clear Future en dat terwijl er niemand is geweest die me goed heeft kunnen uitleggen wat er zo duidelijk is aan de toekomst. En als het echt duidelijk zou zijn, waarom gaat het dan nog steeds fout? Waarom lees ik nooit: in A Clear Future staat dat we dit probleem zo en zo moeten gaan aanpakken. Er wordt alleen maar gerefereerd aan A Clear Future zonder dat er ook maar iemand is die begrijpt wat er wordt bedoeld. Als de makers van A Clear Future hadden gewild dat we het begrepen, dan hadden ze het wel beter uitgelegd.

Wij proberen hier op ons eiland vooral na te denken over wat de toekomst zou kunnen brengen als het gaat om training. En omdat we allemaal vak idioten zijn, kom je ook wel eens vast te zitten. Wij hebben als trainers de hulp in geroepen van een foresight specialist om een veel duidelijker beeld te krijgen waar we de focus moeten hebben als het gaat om de ontwikkeling van onze sport. Je denkt dat je met een paar uur klaar bent, maar dan begint het pas en er gaat waarschijnlijk een heel jaar voorbij voor dat we genoeg gegevens hebben om een duidelijk beeld neer te zetten.

Badminton Nederland is op weg gegaan en heeft alle lastige ballast overboord gegooid. Het vaart een stuk rustiger en je hoeft niet echt meer na te denken, want iedereen zegt ja in je omgeving en klapt in de handen bij elk nieuw (of oud) plan. Er wordt krampachtig vastgehouden aan niet belangrijke dingen zoals NOC*NSF, subsidie of een nieuwe website terwijl het helemaal niet gaat over zulke dingen.

Zorg ervoor dat jeugdspelers graag naar je trainingen komen en niet om ze MOETEN komen onder dreiging van... Word klantvriendelijk en gedraag je als een service-organisatie voor de mensen die je bond in leven moeten houden. Een paar weken terug sprak ik een Deense trainer over de arrogantie van de Deense spelers als ze in het buitenland zijn of tegen buitenlanders moeten spelen. Hij had een aardig antwoord: "Ja, dat klopt. We kunnen vrij arrogant overkomen als we op de baan staan, maar we spelen dan ook vrij goed."

Nederlanders zijn ook arrogant als ze op de baan staan, alleen kunnen ze niet spelen. Gevolgd door een grote glimlach :-)

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Donderdag Denmark Open 2019: Anders nog geen Viktor

Donderdag Denmark Open 2019: Anders nog geen Viktor

Het was een vreemd begin van de dag op het toernooi. Al om 09.00 was de damesdubbel van Selena en Cheryl gepland. Het toernooi…

18 oktober 2019

Woensdag Denmark Open 2019: wel of geen high five van de Nederlandse coach?

Woensdag Denmark Open 2019: wel of geen high five van de Nederlandse coach?

Om gelijk met de deur in huis te vallen en de vraag van gisteren te beantwoorden: het was uitverkocht gisteravond bij de…

17 oktober 2019

Dinsdag Denmark Open 2019: kostbaar verlies Piek en Tabeling?

Dinsdag Denmark Open 2019: kostbaar verlies Piek en Tabeling?

De Denmark Open werd de laatste jaren steeds groter van opzet. Ik was benieuwd of die trend dit jaar door gezet zou worden. Bij…

16 oktober 2019

Mark Caljouw treft nummer 3 van de wereld bij Denmark Open 2019

Mark Caljouw treft nummer 3 van de wereld bij Denmark Open 2019

Van dinsdag 15 tot en met zondag 20 oktober vindt in het Deense Odense de Danisa Denmark Open 2019 plaats, onderdeel van de HSBC…

15 oktober 2019

Een platgeslagen mascotte voor onze sport?

Een platgeslagen mascotte voor onze sport?

Het is weer een aantal jaar geleden dat ik de Dutch Open bezocht. De laatste jaren was ik al onderweg naar Denemarken. Ik bezocht…

14 oktober 2019

Gemengddubbel-titel Yonex Dutch Open voor Robin Tabeling en Selena Piek

Gemengddubbel-titel Yonex Dutch Open voor Robin Tabeling en Selena Piek

Robin Tabeling en Selena Piek hebben voor een historische prestatie gezorgd op de Yonex Dutch Open. In een goed gevuld…

13 oktober 2019

Robin Tabeling en Selena Piek naar finale Yonex Dutch Open 2019

Robin Tabeling en Selena Piek naar finale Yonex Dutch Open 2019

Bij de Yonex Dutch Open in Topsportcentrum Almere heeft het koppel Robin Tabeling / Selena Piek de finale gehaald in de mix.

13 oktober 2019

NOS: Tabeling/Piek rekent af met Engelse plaaggeesten en bereikt finale Dutch Open

NOS: Tabeling/Piek rekent af met Engelse plaaggeesten en bereikt finale Dutch Open

Badmintonners Robin Tabeling en Selena Piek spelen zondag de finale van het gemengd dubbelspel op het Dutch Open in Almere. Het…

12 oktober 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!