clubzoeker

Een tactisch plan met je service

Een tactisch plan met je service

Het is een gegeven dat je vaak niet eens hoeft te scoren om een wedstrijd te winnen. Je laat de tegenstander de fouten maken en dat werkt nagenoeg altijd.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Maar er zit ook een groot verschil tussen wie er aan de service is en wie de daar op volgende rally statistisch gezien gaat winnen. De speler die de service krijgt, heeft de beste kans om de rally te winnen terwijl - als je de service hebt - je kans dus het grootst is dat je de daar op volgende rally gaat verliezen.

Als het verlies optreedt na je eigen service, dan is de kans het grootst dat dit in de eerste twee slagen gebeurt: dus je service, de return, jouw eerste slag na de service en de tweede slag van je tegenstander. Overleef je dit, dan wordt de kans dat je de rally verliest aanmerkelijk kleiner.

Als het fout gaat bij je eigen service, dan gaat het fout tussen de service en de tweede slag van je tegenstander. De kans dat je de rally verliest in deze eerste slagenwisselingen is 75%, dat zakt naar 45% als je de eerste twee slagen van je tegenstander overleeft.

Er zit ook vaak verschil in op welke service je de rally vaker verliest. De korte backhand (BH) service vanaf de linker zijde schept vaak een gevaarlijke situatie op je eigen forehand (FH) kant achter. Als je gewoon voorbij gespeeld wordt op je FH-kant is dat al gevaarlijk genoeg, omdat het de kant met de minste mogelijkheden is, maar als je ook nog eens met je voeten in de verkeerde positie staat, heeft je tegenstander het wel heel erg makkelijk om tegen je voeten in je op de FH onder druk te zetten.

Het is denk ik niet nodig om nog eens extra uit te leggen dat een korte BH service uit het linker vak extra gevaarlijk wordt als er ook nog eens wordt gekozen voor een service naar de buitenlijn. Ik ga niet elke servicesituatie uitleggen: het is aan jullie trainers en spelers zelf om de andere situaties in te vullen aan de hand van het voorbeeld wat ik heb gegeven.

De reden waarom dit gebeurt, is toe te schrijven aan een aantal elementen. Op de eerste plaats hebben veel te weinig spelers een plan (tactiek) met de service. Zoals ik hierboven heb besproken heeft de verkeerde keuze van service verstrekkende gevolgen die je kans op het winnen van de rally op je eigen service zeer beperken. Als je niet weet waar de service terug gaat komen, dan sta je in werkelijkheid gewoon te wachten op wat je tegenstander met je wil gaan doen in plaats van de tegenstander te dwingen iets te doen wat jij graag zou willen dat hij doet. Op de tweede plaats is de serveerder niet voldoende klaar voor de return door een veel te passieve manier van serveren. Je zou een voordeel moeten hebben als jij kan bepalen waar en hoe je de rally gaat beginnen, maar het tegenovergestelde is waar: door geen tactisch plan te hebben met je service sta je op een achterstand als je moet serveren.

Op mijn trainingen op OroDenmark hou ik vaak de statistieken bij van de manier waarop de service wordt uitgevoerd en wat het gevolg is van deze service. Er komen voor spelers hele andere dingen naar voren dan de indruk die ze zelf hebben over hun eigen servicesituaties. Bijna alle spelers hebben niet de indruk dat ze veel rally's verliezen als ze zelf serveren, noch hebben ze door dat dit vaak ook geldt voor de tegenstander. Dus beide spelers doen niets met deze gegevens. De serveerder gaat geen betere keuze maken, is niet meer voorbereid op de service en gaat gewoon verder met de volgende rally. De tegenstander maakt er ook geen gebruik van door bijvoorbeeld meer druk uit te oefenen om zo meer fouten binnen de eerste twee slagen uit te lokken.

Alleen al door de spelers te vertellen dat deze dingen gebeuren verandert het spel à la minute. Van de eerste naar de tweede set zie je een ommezwaai in de manier waarop een speler punten maakt en hoe hij klaar staat na de service.

Ik heb er natuurlijk ook oefeningen bij verzonnen en een daarvan is het spelen van vijf servicerally's per speler. Speler 1 start met serveren, de tegenstander slaat de shuttle terug met het doel om binnen twee slagen een punt te maken door of zelf te scoren of de tegenstander een fout te laten maken. De serveerder kan de eerste slag terug slaan en proberen de rally onder controle te krijgen, daarna heeft de tegenstander zijn tweede slag om de rally af te maken. Als de serveerder deze slag terug kan spelen, dan is er geen punt en wordt er opnieuw geserveerd. Bij verlies binnen deze vier slagen krijgt de tegenstander een punt, bij score binnen deze vier slagen krijgt de serveerder een punt. Wie het eerst bij vijf punten is, heeft de set gewonnen. Je kunt dit spelen met the best of 3 of the best of 5. Je moet tossen om wie er gaat beginnen met het serveren, want deze is vaak in de lastigste positie, zeker als je dit soort games niet eerder heb gedaan.

Het leuke van deze training is dat het zeer snel effect heeft en dat je er niet weken op hoeft te trainen. Het is veel meer een instelling of mindset die veranderd moet worden. Probeer het maar eens.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Selena Piek en Robin Tabeling tegen Zuid-Koreaanse wereldkampioenen in Parijs tijden Olympische Zomerspelen

Selena Piek en Robin Tabeling tegen Zuid-Koreaanse wereldkampioenen in Parijs tijden Olympische Zomerspelen

Vrijdag is de loting verricht voor het badmintonevent op de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Selena Piek en Robin Tabeling…

12 july 2024

Officiële mededeling: Principekalender 2025-2026

Officiële mededeling: Principekalender 2025-2026

Het bondsbestuur heeft vorige maand de principekalender voor het seizoen 2025-2026 goedgekeurd.

26 june 2024

Tweede badmintonhub in Nederland is een feit

Tweede badmintonhub in Nederland is een feit

Badminton Nederland en Badminton Academy Eindhoven hebben vorige week donderdag een handtekening gezet onder een…

25 june 2024

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!