SportSport

Een tactisch plan met je service

Een tactisch plan met je service

Het is een gegeven dat je vaak niet eens hoeft te scoren om een wedstrijd te winnen. Je laat de tegenstander de fouten maken en dat werkt nagenoeg altijd.

› alles over de Nederlandse Badminton Eredivisie!

Maar er zit ook een groot verschil tussen wie er aan de service is en wie de daar op volgende rally statistisch gezien gaat winnen. De speler die de service krijgt, heeft de beste kans om de rally te winnen terwijl - als je de service hebt - je kans dus het grootst is dat je de daar op volgende rally gaat verliezen.

Als het verlies optreedt na je eigen service, dan is de kans het grootst dat dit in de eerste twee slagen gebeurt: dus je service, de return, jouw eerste slag na de service en de tweede slag van je tegenstander. Overleef je dit, dan wordt de kans dat je de rally verliest aanmerkelijk kleiner.

Als het fout gaat bij je eigen service, dan gaat het fout tussen de service en de tweede slag van je tegenstander. De kans dat je de rally verliest in deze eerste slagenwisselingen is 75%, dat zakt naar 45% als je de eerste twee slagen van je tegenstander overleeft.

Er zit ook vaak verschil in op welke service je de rally vaker verliest. De korte backhand (BH) service vanaf de linker zijde schept vaak een gevaarlijke situatie op je eigen forehand (FH) kant achter. Als je gewoon voorbij gespeeld wordt op je FH-kant is dat al gevaarlijk genoeg, omdat het de kant met de minste mogelijkheden is, maar als je ook nog eens met je voeten in de verkeerde positie staat, heeft je tegenstander het wel heel erg makkelijk om tegen je voeten in je op de FH onder druk te zetten.

Het is denk ik niet nodig om nog eens extra uit te leggen dat een korte BH service uit het linker vak extra gevaarlijk wordt als er ook nog eens wordt gekozen voor een service naar de buitenlijn. Ik ga niet elke servicesituatie uitleggen: het is aan jullie trainers en spelers zelf om de andere situaties in te vullen aan de hand van het voorbeeld wat ik heb gegeven.

De reden waarom dit gebeurt, is toe te schrijven aan een aantal elementen. Op de eerste plaats hebben veel te weinig spelers een plan (tactiek) met de service. Zoals ik hierboven heb besproken heeft de verkeerde keuze van service verstrekkende gevolgen die je kans op het winnen van de rally op je eigen service zeer beperken. Als je niet weet waar de service terug gaat komen, dan sta je in werkelijkheid gewoon te wachten op wat je tegenstander met je wil gaan doen in plaats van de tegenstander te dwingen iets te doen wat jij graag zou willen dat hij doet. Op de tweede plaats is de serveerder niet voldoende klaar voor de return door een veel te passieve manier van serveren. Je zou een voordeel moeten hebben als jij kan bepalen waar en hoe je de rally gaat beginnen, maar het tegenovergestelde is waar: door geen tactisch plan te hebben met je service sta je op een achterstand als je moet serveren.

Op mijn trainingen op OroDenmark hou ik vaak de statistieken bij van de manier waarop de service wordt uitgevoerd en wat het gevolg is van deze service. Er komen voor spelers hele andere dingen naar voren dan de indruk die ze zelf hebben over hun eigen servicesituaties. Bijna alle spelers hebben niet de indruk dat ze veel rally's verliezen als ze zelf serveren, noch hebben ze door dat dit vaak ook geldt voor de tegenstander. Dus beide spelers doen niets met deze gegevens. De serveerder gaat geen betere keuze maken, is niet meer voorbereid op de service en gaat gewoon verder met de volgende rally. De tegenstander maakt er ook geen gebruik van door bijvoorbeeld meer druk uit te oefenen om zo meer fouten binnen de eerste twee slagen uit te lokken.

Alleen al door de spelers te vertellen dat deze dingen gebeuren verandert het spel à la minute. Van de eerste naar de tweede set zie je een ommezwaai in de manier waarop een speler punten maakt en hoe hij klaar staat na de service.

Ik heb er natuurlijk ook oefeningen bij verzonnen en een daarvan is het spelen van vijf servicerally's per speler. Speler 1 start met serveren, de tegenstander slaat de shuttle terug met het doel om binnen twee slagen een punt te maken door of zelf te scoren of de tegenstander een fout te laten maken. De serveerder kan de eerste slag terug slaan en proberen de rally onder controle te krijgen, daarna heeft de tegenstander zijn tweede slag om de rally af te maken. Als de serveerder deze slag terug kan spelen, dan is er geen punt en wordt er opnieuw geserveerd. Bij verlies binnen deze vier slagen krijgt de tegenstander een punt, bij score binnen deze vier slagen krijgt de serveerder een punt. Wie het eerst bij vijf punten is, heeft de set gewonnen. Je kunt dit spelen met the best of 3 of the best of 5. Je moet tossen om wie er gaat beginnen met het serveren, want deze is vaak in de lastigste positie, zeker als je dit soort games niet eerder heb gedaan.

Het leuke van deze training is dat het zeer snel effect heeft en dat je er niet weken op hoeft te trainen. Het is veel meer een instelling of mindset die veranderd moet worden. Probeer het maar eens.

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Duinwijck boekt grote zege tegen Hoornse

Duinwijck boekt grote zege tegen Hoornse

Zaterdagavond 25 januari kwam het eerste team van Hoornse naar Haarlem om het op te nemen tegen Duinwijck. Deze laatste wedstrijd…

27 januari 2020

VELO: Teleurstellend slot van een teleurstellend seizoen

VELO: Teleurstellend slot van een teleurstellend seizoen

Gisterenavond was VELO in de wedstrijd tegen Amersfoort niet bij machte om in de slotwedstrijd nog een laatste positieve draai te…

26 januari 2020

Tweede fase Nederlandse Badminton Eredivisie eindigt voor Almere met ongeslagen status

Tweede fase Nederlandse Badminton Eredivisie eindigt voor Almere met ongeslagen status

Ook de laatste wedstrijd leverde winst op voor Almere. In Sporthal Raggers werd Drop Shot met 6-2 verslagen. Een unieke prestatie…

26 januari 2020

Loting NK Badminton 2020 bekend: Mark Caljouw en badmintonexpat De Visch Eijbergen topfavoriet

Loting NK Badminton 2020 bekend: Mark Caljouw en badmintonexpat De Visch Eijbergen topfavoriet

Van vrijdag 31 januari tot en met zondag 2 februari vinden de FZ FORZA Nederlandse Kampioenschappen 2020 plaats in…

24 januari 2020

Nederlanders snel klaar bij Princess Sirivannavari Thailand Masters 2020

Nederlanders snel klaar bij Princess Sirivannavari Thailand Masters 2020

Bij de Princess Sirivannavari Thailand Masters 2020 in Bangkok zijn alle Nederlandse koppels al in de eerste ronde uitgeschakeld.

22 januari 2020

Missie voltooid? Badminton Nederland jaagt singelaars succesvol weg uit Papendal in Arnhem...

Missie voltooid? Badminton Nederland jaagt singelaars succesvol weg uit Papendal in Arnhem...

Na het vrijwillige Zwitserland-vertrek van Soraya de Visch Eijbergen heeft ook haar eeuwige rivale Gayle Mahulette de conclusie…

21 januari 2020

Synthetische veren shuttles per 2021 toegestaan bij internationale badmintontoernooien

Synthetische veren shuttles per 2021 toegestaan bij internationale badmintontoernooien

De badmintonwereldbond heeft bekend gemaakt dat ze het gebruik van synthetische veren shuttles tijdens internationale…

20 januari 2020

Princess Sirivannavari Thailand Masters 2020 met Nederlandse topbadmintonners

Princess Sirivannavari Thailand Masters 2020 met Nederlandse topbadmintonners

Van dinsdag 21 tot en met zondag 26 januari vindt in Bangkok (Thailand) de Princess Sirivannavari Thailand Masters 2020 plaats,…

20 januari 2020

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!