SportSport

Afgevaardigden Badminton Nederland: mensen zonder ruggengraat of politiek-briljante toezichthouders?

Afgevaardigden Badminton Nederland: mensen zonder ruggengraat of politiek-briljante toezichthouders?

Het instituut van afgevaardigden (de zogeheten volksvertegenwoordigers die het bestuur van Badminton Nederland moeten controleren) lijkt zichzelf op 11 maart definitief failliet verklaard te hebben. Ze staat een non-democratisch toneelstukje met onder meer dagvoorzitter Eric Bakker toe.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Eric Bakker als glorieuze leider

In 2011 moest Eric Bakker het bestuur van Badminton Nederland verlaten, omdat hij met het rondreizende SBC-ICT circus een grote, commerciële deal met Badminton Europe gesloten had. Formele reden: tijdsgebrek. Voor toenmalig voorzitter Rob Ridder was het echter een gewassen varkentje, deze exit.

Nu is Eric Bakker afgevaardigde ('parlementslid') van Badminton Nederland, doet hij namens SBT-ICT op commerciële basis nog steeds zaken met het bestuur ('kabinet') voor ICT-diensten bij het NK, Dutch Open en de Dutch (Junior) International en vanwege zijn leeftijd - niet per se competentie - is hij bij bondsvergaderingen de dagvoorzitter van de afgevaardigden.

Formatie: een schoolvoorbeeld van potentiële belangenverstrengeling

Er moet een nieuw bestuur komen. Is het dan niet vreemd dat diezelfde Eric Bakker uitgenodigd wordt / zichzelf uitnodigt voor de commissie van formateurs voor een nieuw bestuur? Eric Bakker doet namens SBT-ICT zaken met de mensen die hij nu zelf in het zadel gaat helpen. Met wie hij later moet onderhandelen over de facturen die hij gaat sturen. Hoe reëel is het dat Eric Bakker onafhankelijk en zonder eigenbelang zijn formateursrol gaat vervullen?

Ik stel voor dat Eric Bakker zich terugtrekt uit zijn rol als mede-formateur, uit zijn rol als dagvoorzitter bij bondsvergaderingen en uit zijn rol als afgevaardigde. Meerpettigheid en de schijn van belangenverstrengeling bewijzen geen dienst aan Badminton Nederland en allerminst aan de Nederlandse badmintonsport.

Afgevaardigden: indolente struisvogels of haviken?

Tijdens de bondsvergadering was er 'géén discussie mogelijk' over het feit dat twee bestuursleden opgestapt / weggestuurd zijn. Tafeltennisliefhebber en Laura Damstra-scribent Ted van der Meer maakte vrij terecht een vergelijking met Noord-Korea: niets te zien hier, alles gaat goed, het is hier geweldig. Een topsportbegroting van meer dan een miljoen euro wordt vervolgens zonder (al te veel) vragen aangenomen. Alles onder de goedkeurende en niet-ingrijpende blik van de 14 aanwezige afgevaardigden.

Misschien is het een goed moment dat deze vrijwilligers hun functie per direct opzeggen: Tyron Amstelveen, Paul Braaksma, Wil van Hooijdonk, Rob Taconis, Huub Wiltschut, Paul de Wit, Frans Ang, Marcel Schormans, Jacob Baas, Koos Kuilman, Rik Wilbers, Juri Bouwmans, Wim Koornstra, Frans Neelis, Kees Mulder, Sandra van Rooijen, Eric Bakker, Jeroen Beelen, Johan Bos, Arjan Eerden en André Gelauf.

Als dat één ding bewerkstelligt, is dat het nieuw te vormen bestuur gedwongen wordt om eindelijk deze niet-functionerende bestuursstructuur aan te pakken. Afgevaardigde zijn is inderdaad een ondankbare taak geworden die anno 2017 volkomen inhoudloos is als je geen Rob Taconis of Eric Bakker heet en respectievelijk nog wat Sport Unlimited of SBT-ICT ijzers in het vuur hebt.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

Betrokken badmintontrainers zetten zich in voor voortbestaan Vereniging Badminton Oefenmeesters

De Vereniging Badminton Oefenmeesters (VBO) hield zaterdag 2 maart jl. een algemene ledenvergadering waar de vereniging opgeheven…

26 march 2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Almere verliest finale Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

Het is de spelers van Almere niet gelukt om de finale om het landskampioenschap winnen. In een goedgevuld en super sfeerrijke…

24 march 2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

DKC wint landskampioenschap in Nederlandse Badminton Eredivisie 2023-2024

In de finale in de Maaspoort Den Bosch was DKC met 5-1 te sterk voor Almere. Mark Caljouw en Michiel Kruijt van DKC versloegen…

23 march 2024

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Opnieuw uitstekende prestatie Robin Tabeling en Selena Piek

Na vorige week al de halve finale te hebben gehaald bij de All England hebben Robin Tabeling en Selena Piek opnieuw een…

23 march 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!