CBA Nederland van start

CBA Nederland van start

Op 6 januari was de voorspeeldag van CBA in Almere. Opkomst van die dag was ruim een 30-tal getalenteerde spelers vanuit het hele land.

clubzoeker

Ken je BC Assen al?

In totaal hadden we 46 aanmeldingen. Helaas konden niet allen aanwezig zijn maar gedurende de laatste paar weken hebben ook deze spelers de mogelijkheid gehad om voor te spelen en vooral te kijken waarbij CBA hen kan ondersteunen. Een maand later dan gepland zijn we op 20 maart 2017 jongstleden met de eerste CBA-trainingen van start gegaan.

Een korte samenvatting van wat wij allemaal doen voor onze toekomstige topsporters in spe en voor coaches en clubs.

CBA probeert jonge spelers met topsportambitie te ondersteunen op weg naar de top. We zorgen voor een optimale infrastructuur en trainingsconcept waarbij we structureel te werk gaan. In samenwerking met hun bestaande trainers en club proberen we zeer effectief het talent te ontwikkelen. Degenen die in dit traject stappen worden dan ook voor hun inzet beloond. Doel: internationale jeugd voorbereiden op het elite internationale niveau.

De coach beweegt zich naar de spelers toe zodat effectief minder gereisd hoeft te worden en de kwaliteit van de trainingen hoog is. Er wordt alleen in kleine groepen getraind zodat de individuele aandacht gewaarborgd kan worden. Ouders worden minder belast met reistijd en de topspelers hebben een gedoseerd trainingsschema waarbij tijd voor school maar ook hun sociale omgeving niet lijden onder al dat trainen. Communicatie tussen club, trainers maar ook Badminton Nederland staat voorop.

Coach de coach. Talenten worden opgeleid door coaches, helaas hebben niet alle coaches hier in Nederland die ervaring om ook op een hoog niveau te coachen en vooral trainingen te begeleiden. Hier probeert CBA ze te ondersteunen. Door middel van het uitzenden van de trainers naar internationale toernooien, uitwisselingen met oud-topcoaches maar ook topcoaches van de laatste decennia proberen we in een rap tempo te scouten en daarbij te ondersteunen waar uiteindelijk CBA maar ook de clubs en Badminton Nederland van de kwaliteit van de coaches kunnen profiteren.

Verenigingen zijn het fundament van het bestaan van een organisatie zoals die van ons. Door een goede communicatielijn op te zetten tussen ouders, spelers, verenigingen, badmintonbond en CBA proberen we het niveau ook binnen de clubs te steunen. Niet te sturen maar meer te adviseren en te inspireren om GOED badminton binnen de vereniging NOG BETER te maken. Een win-win situatie in dit geval. Voor ouders, spelers, verenigingen en CBA. De bond zal hier uiteindelijk ook van profiteren, zodoende helpen we elkaar in plaats van tegen elkaar te werken.

CBA is van start gegaan in Nederland zonder gecentraliseerd te zijn. De trainers bewegen zich gedurende de week naar de spelers toe. We hebben te maken met kinderen, talenten die elke dag al veel stress hebben om zo goed mogelijk de hedendaagse hectiek door te komen. Sport, school maar ook het sociaal leven moet op orde gesteld worden. Als oud nationaal trainer van Zwitserland heb ik acht jaar lang geprobeerd school met sport te combineren. Het zorgen van een back-up plan na hun carrière als prof badmintonner. We zitten in een nieuw tijdperk, alles gaat sneller. We hebben meer informatie tot onze beschikking. Iedereen weet meer dan vroeger, éé klik op internet en je weet genoeg. Wat we missen in dit tijdperk, dat wat we vroeger wel beter hadden, is heel makkelijk aan te geven. Namelijk communicatie.

Communicatie

Communicatie is dat wat wij van CBA alle deelnemers willen meegeven. Communicatie tussen ouders, vereniging, trainers maar ook de bond. Door goed te communiceren, door duidelijke criteria, door transparant te blijven behouden wij onze kwaliteit. Dat is wat we aanbieden voor degenen die met CBA in zee gaan.

De trainingen binnen heel Nederland zijn deels al op gang. Hier en daar stromen er nog spelers binnen die toch nog hebben gekozen voor ons traject. Samen kijken we dan naar een passend schema waarbij topsport en school nog gecombineerd kunnen worden. Reistijden moeten voor de spelers ingekort worden en de spelers moeten gericht trainen voor een optimaal resultaat.

CBA in heel Nederland

Het is de bedoeling dat we op korte termijn in veel delen van het land ons concept proberen te verspreiden. Noord-, Oost-, Zuid- en West Nederland moet dan afgedekt worden door trainers die in de regio's de coaches begeleiden en de spelers opleiden. Om een paar trainers op te noemen die we in het traject laten lopen: Rune Massing en Vountus Indra Mawan Saniru, Edwin Ekering, Lars Heijblom, mentaal trainer Ilse Van de Burgwal. Met een aantal Nederlandse topcoaches zijn we nog in gesprek en kijken we in hoeverre zij ons project kunnen ondersteunen voor de toekomst van onze getalenteerde spelers. Zij zullen de CBA-lijn in Nederland doortrekken en de rode lijn duidelijk zichtbaar maken. Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel. De atleet op de voorgrond stellen en hem of haar zo goed mogelijk voor te bereiden op het internationaal geweld op badmintongebied.

Return of Investment

De toekomstige spelers van CBA die Nederland vertegenwoordigen op de internationale toernooien worden voor deze toernooien geselecteerd. Dat betekent dat ouders ook weer iets terug zien en krijgen in datgene waar zij investeren. Ook hier weer een win-win situatie. Hiermee creëren we een perspectief voor ouders en kind waar zij kunnen meten op welk niveau hun kind of kinderen zijn ten aanzien van de top of subtop.

Het gaat er niet om dat we met de bond concurreren, maar dat we CBA zien als een tool/gereedschap waarmee spelers en speelsters een mogelijkheid hebben om hun doelen door te zetten daar waar de bond ze helaas niet meer kan ondersteunen. Behouden van talenten en het niet verliezen van talenten (uitspraak van technisch directeur Claus Poulsen) is mijns inziens dan ook op deze manier gewaarborgd. Zo verliest Nederland geen spelers die helaas niet in het Badminton Nederland-project op dit moment kunnen of passen, maar wellicht dan wel als hun talent op een later tijdstip ontplooit. En hopelijk heeft de ontwikkelde persoon die CBA heeft begeleid op een ander tijdstip weer de kans om Nederland te mogen vertegenwoordigen op internationale events.

We hopen natuurlijk dat we in de toekomst een erkenning van de bond kunnen krijgen en dat we een goede samenwerking met alle participerende partijen, zoals verenigingen, spelers en Badminton Nederland hebben, zodat de spelers van de toekomst van Nederland, voor Nederland weer veel podiumplaatsen mogen en kunnen halen op de internationale evenementen. Met de technisch directeur Claus Poulsen hebben we al gecommuniceerd en was hij zeer positief over onze ideeën en opzet. Ik hoop dat we op deze manier zeker in de delen waar Badminton Nederland zijn talenten helaas nog niet kan ondersteunen een alternatief kunnen geven.

Het zou toch mooi zijn als we weer een badminton boom zouden krijgen. Alle kleine beetjes helpen. Ik hoop dat ik met de inzet en visie die ik heb als coach een deel van de spelers in Nederland enthousiast kan maken om weer badminton omhoog te krikken in Nederland. CBA probeert in ieder geval een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van onze mooie sport.

Kennis en ervaring

Het is niet alleen belangerijk dat coaches en spelers weten wat badminton inhoudt, maar dat ze ook de ervaring krijgen om die kennis die ze hebben uit te breiden. Coaches met ambities nemen we dan ook op sleeptouw, proberen dan op die manier inspiratie, niveau van de coaches omhoog te brengen. Spelers krijgen de kans om zich te meten op internationaal niveau. Zonder die ervaring kunnen we ze niet beoordelen op welk niveau ze zijn of daar waar ze heen willen. Voor mij is het heel belangrijk dat iedereen in ieder geval een meetmoment krijgt zodat hij of zij weet waar hij/zij staat.

Iemand beoordelen alleen op horen zeggen volstaat bij ons niet. Ieder een gelijke kans en mogelijkheid. Indien er nog spelers en speelsters zijn in Nederland die zich aangesproken voelen en graag met ons traject mee willen gaan dan horen wij dat graag. Meld je aan bij via badmintonline.nl/cba.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Doe mee aan de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024

Doe mee aan de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024

Op zaterdag 8 en zondag 9 juni vinden in het T-Kwadraat in Tilburg de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024 (NJK) plaats en…

8 may 2024

Drie nieuwe instromers in S-1 selectie Badminton Nederland

Drie nieuwe instromers in S-1 selectie Badminton Nederland

Per 1 augustus 2024 stromen Dion Hoegen, Vihaan Shah en Sterre Bang in bij de S-1 selectie op Papendal.

8 may 2024

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!