Worden bondscompetitie en het NK Badminton afgelast?

Worden bondscompetitie en het NK Badminton afgelast?

Badminton Nederland vindt het belangrijk om de competitie uit te spelen zolang er mogelijkheden zijn om dit te doen. Competitie is een van de kerntaken van een sportbond en wekelijks spelen duizenden badmintonners in competitieverband tegen elkaar.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Dit draagt niet alleen bij in het plezier in het spel, maar ook in de fitheid, 'mentale' gezondheid, het sociale aspect en binding met de vereniging. Daarnaast is de verwachting dat spelen in competitieverband eerder weer mogelijk zal worden dan de organisatie van een toernooi (evenement). Bij een toernooi zijn er namelijk over een langere duur zo'n 200 tot 300 mensen in de sporthal van veel verschillende verenigingen. Bij een speelronde in de competitie is de tijdsperiode korter en het aantal mensen lager.

Scenario's

We hebben de afgelopen periode een aantal scenario's uitgewerkt om de bondscompetitie op een later moment weer op te starten. Deze scenarioschetsen hebben we verwerkt in een routekaart. Per scenario staat aangegeven welke rondes er uitvallen/uitgevallen zijn en wanneer deze worden ingehaald. Daarnaast is er ook een scenario mogelijk waarbij we de bondscompetitie niet meer kunnen uitspelen.

We begrijpen dat het lezen van de scenario's mogelijk vragen oproept. Hieronder geven we een korte toelichting op de routekaart.

Routekaart

Bij scenario 1 gaan we uit van een herstart per medio december. Dit zou betekenen dat we dit jaar mogelijk nog één speelronde kunnen spelen. Echter lijkt het meest positieve scenario op dit moment na de persconferentie van afgelopen dinsdag praktisch gezien niet haalbaar. In scenario 2 kunnen we de competitie herstarten per 1 januari 2021. Als de huidige coronamaatregelen langer dan januari 2021 aanhouden komt er een moment waarop we moeten besluiten om de competitie te beëindigen: het is dan speelkalender technisch en voor verenigingen logistiek niet meer mogelijk om alle speelrondes in te halen. Het besluit om de bondscompetitie niet uit te spelen zal dan in januari moeten worden genomen.

Promotie/degradatieregeling

Als de bondscompetitie kan worden uitgespeeld geldt de reguliere promotie/degradatieregeling. Mocht het echter niet mogelijk zijn om de competitie (volledig) uit te spelen, dan zal er op een later moment worden besloten of er promotie/degradatie wordt toegepast. Dit is onder andere afhankelijk van het aantal gespeelde wedstrijden en de situatie waar we op dat moment in verkeren.

Wat gebeurt er met de voorjaarscompetities?

Na het einde van de reguliere competitie worden er in diverse regio's voorjaarscompetities gespeeld. Het wel of niet doorgaan van deze competities is afhankelijk van het verdere verloop van de bondscompetitie. In samenspraak met de betreffende regio's proberen we zoveel mogelijk maatwerk te verrichten om de voorjaarscompetities te organiseren.

Wat betekent de verlenging van de maatregelen voor het toernooiseizoen?

Hoe later we de bondscompetitie kunnen doorstarten, hoe complexer de puzzel valt te leggen als we kijken naar de speelkalender. Normaliter start na de competitie het toernooiseizoen. Gezien de onzekerheid over wanneer de competitie hervat kan worden en wat de status is van de maatregelen aangaande het coronavirus, kunnen er in de rest van het seizoen 2020/2021 waarschijnlijk geen of nauwelijks toernooien plaatsvinden.

De FZ Forza NK, de Yonex Dutch Junior International en de Adidas Dutch International kunnen een uitzondering vormen (hierover volgt in de komende weken meer informatie). Het Master Circuit en het Junior Master Circuit komen waarschijnlijk ook te vervallen, maar mogelijk kunnen er nog één of meerdere toernooien uit het oorspronkelijk circuit worden georganiseerd.

Wat gebeurt er met de Van de Kolk Hypotheken Cup?

Bij een herstart van de bondscompetitie in januari is het waarschijnlijk dat het bekertoernooi komt te vervallen. Gebruikelijk worden de speelrondes van de Van de Kolk Hypotheken Cup op een doordeweekse avond gespeeld. Met de langere uitloop van competitie kan het namelijk zijn dat er ook op een doordeweekse avond competitie zal worden gespeeld.

Hoe zit het met de kosten voor extra zaalhuur?

Bij een latere herstart van de bondscompetitie maken verenigingen mogelijk extra kosten voor de zaalhuur omdat er langer wordt doorgespeeld dan gebruikelijk. Als verenigingen problemen ondervinden met het huren van de zaal, kan Badminton Nederland ondersteunen in het contact met de betrokken instanties. Daarnaast zijn we samen met NOC*NSF continue in gesprek met de overheid over de financiële problemen van de sportverenigingen en de mogelijke oplossingen.

Mochten er naar aanleiding van dit stuk vragen zijn, dan kun je contact opnemen met Manager Wedstrijdzaken Joan Peeters, jpeeters@badminton.nl.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw heeft zich helaas niet gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs. Caljouw voldeed aan de internationale…

23 may 2024

RTC Haarlem in september van start

RTC Haarlem in september van start

Badminton Nederland is blij en trots om te melden dat we in samenwerking met BC Duinwijck per 1 september starten met een nieuw…

22 may 2024

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Met ingang van 1 september dit jaar zal meervoudig Nederlands Kampioen Judith Meulendijks aantreden als hoofdcoach van BC…

21 may 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

De Flevolandse badmintonclub Almere heeft de Dataweb Badminton Cup 2024 gewonnen, het nationale bekertoernooi. Op de finaledag in…

18 may 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!