Badminton Nederland wil graag nieuw scoresysteem: 5 games to 11 points

Badminton Nederland wil graag nieuw scoresysteem: 5 games to 11 points

Op zaterdag 22 mei werd tijdens de jaarvergadering van de Badminton World Federation het voorstel voor een nieuw scoresysteem niet aangenomen. Penningmeester Rémon Verbeek heeft namens Badminton Nederland niettemin vóór gestemd.

Ken je SV Sparta al?

Voorafgaand aan de stemming over een voorstel tot het wijzigen van het scoresysteem naar '5 games to 11 points' hebben we bij Badminton Nederland geïnformeerd naar haar standpunt en hoe ze tot dat standpunt is gekomen. (In aanloop naar de jaarvergadering heeft de BWF enorm actief campagne gevoerd voor het voorstel: 18 mei, 19 mei, 20 mei, en 21 mei.)

De strekking van de vraag aan algemeen directeur Barbara Mura (werkorganisatie) en voorzitter Michel Bezuijen (bestuur) was als volgt:

Wat is het standpunt van Badminton Nederland en welke stappen zijn ondernomen om hiertoe te komen? Denk daarbij aan het peilen van betrokken stakeholders zoals de meer dan 300.000 actieve breedtesporters in Nederland en de (aspirant) topsporters in Arnhem.

Antwoord bleeft uit en er volgde - nadat de stemming al was geweest - een verwijzing naar het artikel van Badminton Europe. Deze Europese badmintonbond is overigens fel voorstander van het nieuwe scoresysteem.

Staf en nationale selectie op Papendal geraadpleegd

Het is waardevol om te weten waarom Badminton Nederland vóór gestemd heeft. Na een herhaald verzoek tot antwoorden, laat de bond weten: "Het voorstel voor het nieuwe scoresysteem is voorafgaand door het bondsbestuur besproken. Hiervoor is de mening gepeild onder de staf en nationale selectie op Papendal en is er meermaals contact geweest met diverse andere Europese badmintonbonden."

Het is vooralsnog nog onduidelijk wat in het bijzonder de spelers in Arnhem vinden van het voorstel: dat wordt niet duidelijk uit de reactie. Een rondje langs de talloze Instagram stories van internationale badmintonners vorige week gaf op z'n zachtst gezegd een 'sceptische houding' weer.

Huidige scoresysteem in Nederland blijft

Communicatiemedewerker Dennis van Putten vult aan: "We hebben besloten om voor het voorstel te stemmen, aangezien dit voorstel geen invloed heeft op de landelijke competities en alleen de internationale wedstrijden betrof."

Daaruit valt logischerwijs op te maken dat Badminton Nederland tégen zal stemmen als een (gelijksoortig) nieuw scoresysteem ook invloed op landelijke competitie zoals de Nederlandse Badminton Eredivisie zou hebben. Een geruststelling voor menig Nederlands badmintonner.

Dat laat overigens onverlet dat de BWF wel graag ziet dat het '5 games to 11 points' op alle (hogere) niveaus leidend wordt.

Will the scoring system be mandatory for all levels at national level?

This will be up to our Member Associations. (...) Clearly, it is expected that the new scoring system (5x11 points) will become the main format in the higher levels of national systems.

Het lijkt een kwestie van tijd totdat de Badminton World Federation haar zo vurig gewenste wijziging van het scoresysteem er doorheen krijgt.

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Christ de Rooij

Christ de Rooij

Christ voert de eindredactie van badmintonline.nl. Reacties bij artikelen onder de badmintonline-naam worden door hem geplaatst.

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Selena Piek: I'm coming home

Selena Piek: I'm coming home

That's it. Our Olympic road is ending in the quarterfinals. Tried to gave it our all but the Koreans were simply better today.

29 juli 2021

Mark Caljouw on final performance in Tokyo: Heartbroken

Mark Caljouw on final performance in Tokyo: Heartbroken

That’s how I am feeling right now. Crazy how sports can go. If you would have told me up front that I would reach the last 16…

29 juli 2021

Badmintonner Mark Caljouw loopt kwartfinales in enkelspel net mis

Badmintonner Mark Caljouw loopt kwartfinales in enkelspel net mis

Badmintonner Mark Caljouw is op de Olympische Spelen gestrand in de achtste finales. Hij verloor in de knock-outfase in drie…

29 juli 2021

Kwartfinale eindstation voor badmintonners Piek en Seinen op Olympische Zomerspelen in Japan

Kwartfinale eindstation voor badmintonners Piek en Seinen op Olympische Zomerspelen in Japan

De Koreaanse weerstand in de kwartfinale van het badmintontoernooi op de Olympische Zomerspelen in Tokio was uiteindelijk te…

29 juli 2021

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!