Badminton Nederland wil graag nieuw scoresysteem: 5 games to 11 points

Badminton Nederland wil graag nieuw scoresysteem: 5 games to 11 points

Op zaterdag 22 mei werd tijdens de jaarvergadering van de Badminton World Federation het voorstel voor een nieuw scoresysteem niet aangenomen. Penningmeester Rémon Verbeek heeft namens Badminton Nederland niettemin vóór gestemd.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Voorafgaand aan de stemming over een voorstel tot het wijzigen van het scoresysteem naar '5 games to 11 points' hebben we bij Badminton Nederland geïnformeerd naar haar standpunt en hoe ze tot dat standpunt is gekomen. (In aanloop naar de jaarvergadering heeft de BWF enorm actief campagne gevoerd voor het voorstel: 18 mei, 19 mei, 20 mei, en 21 mei.)

De strekking van de vraag aan algemeen directeur Barbara Mura (werkorganisatie) en voorzitter Michel Bezuijen (bestuur) was als volgt:

Wat is het standpunt van Badminton Nederland en welke stappen zijn ondernomen om hiertoe te komen? Denk daarbij aan het peilen van betrokken stakeholders zoals de meer dan 300.000 actieve breedtesporters in Nederland en de (aspirant) topsporters in Arnhem.

Antwoord bleeft uit en er volgde - nadat de stemming al was geweest - een verwijzing naar het artikel van Badminton Europe. Deze Europese badmintonbond is overigens fel voorstander van het nieuwe scoresysteem.

Staf en nationale selectie op Papendal geraadpleegd

Het is waardevol om te weten waarom Badminton Nederland vóór gestemd heeft. Na een herhaald verzoek tot antwoorden, laat de bond weten: "Het voorstel voor het nieuwe scoresysteem is voorafgaand door het bondsbestuur besproken. Hiervoor is de mening gepeild onder de staf en nationale selectie op Papendal en is er meermaals contact geweest met diverse andere Europese badmintonbonden."

Het is vooralsnog nog onduidelijk wat in het bijzonder de spelers in Arnhem vinden van het voorstel: dat wordt niet duidelijk uit de reactie. Een rondje langs de talloze Instagram stories van internationale badmintonners vorige week gaf op z'n zachtst gezegd een 'sceptische houding' weer.

Huidige scoresysteem in Nederland blijft

Communicatiemedewerker Dennis van Putten vult aan: "We hebben besloten om voor het voorstel te stemmen, aangezien dit voorstel geen invloed heeft op de landelijke competities en alleen de internationale wedstrijden betrof."

Daaruit valt logischerwijs op te maken dat Badminton Nederland tégen zal stemmen als een (gelijksoortig) nieuw scoresysteem ook invloed op landelijke competitie zoals de Nederlandse Badminton Eredivisie zou hebben. Een geruststelling voor menig Nederlands badmintonner.

Dat laat overigens onverlet dat de BWF wel graag ziet dat het '5 games to 11 points' op alle (hogere) niveaus leidend wordt.

Will the scoring system be mandatory for all levels at national level?

This will be up to our Member Associations. (...) Clearly, it is expected that the new scoring system (5x11 points) will become the main format in the higher levels of national systems.

Het lijkt een kwestie van tijd totdat de Badminton World Federation haar zo vurig gewenste wijziging van het scoresysteem er doorheen krijgt.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Christ de Rooij

Christ de Rooij

Christ voert de eindredactie van badmintonline.nl. Reacties bij artikelen onder de badmintonline-naam worden door hem geplaatst.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

Website GeenStijl reageert op het voorstel van NOC*NSF om een basisinkomen voor topsporters te faciliteren. De redactie is…

20 juli 2024

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

De Spelersraad van Badminton Nederland is een zelfstandig adviesorgaan binnen de bond. De spelersraad vertegenwoordigt binnen…

19 juli 2024

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Aanstaande vrijdag vindt de openingsceremonie plaats van de Olympische Spelen 2024 in Parijs, Robin Tabeling en Selena Piek…

19 juli 2024

Nieuwe website Badminton Nederland

Nieuwe website Badminton Nederland

Welkom op de nieuwe badminton website die je up-to-date houdt over alle zaken rondom badminton in Nederland.

19 juli 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!