In gesprek met Jaap Wals: plannen, maar ook resultaat?

In gesprek met Jaap Wals: plannen, maar ook resultaat?

Naar aanleiding van een artikel op onze website waarin we ons afvroegen wat Jaap Wals, de huidige technisch directeur / adviseur ad interim, doet voor Badminton Nederland hebben we Jaap een uitnodiging gestuurd voor een gesprek.

clubzoeker

Ken je BC Rillandia Smashers al?

Hij heeft deze aanvaard en wilde graag uitleggen wat zijn werkzaamheden voor Badminton Nederland zijn. Dat was namelijk een mysterie.

19 februari 2021: Wat is de rol van Jaap Wals binnen Badminton Nederland?

Noot van de redactie: Jaap Wals heeft voor publicatie het artikel ingezien en voorzien van terugkoppeling. Ook na verwerking van zijn commentaar vond hij dat er feitelijke onjuistheden in staan, maar [dat is] "geen reden om publicatie ervan tegen te houden."

Ivoren toren

Langere tijd geleden heb ik het bondsbureau weleens vergeleken met een ivoren toren waar alle ophaalbruggen omhoog gehaald zijn. Bij het benaderen van het bondsbureau drongen beelden van die ivoren toren met ophaalbruggen zich bij mij op. Het bondsbureau ligt namelijk aan het einde van een doodlopende weg, achter een hek. Het gebouw zelf heeft wel iets van een toren.

Het bondsbureau is gevestigd op de eerste verdieping van het gebouw. Een verdieping die gehuurd wordt met een aantal andere sportbonden. Een schril contrast met een foto die ik onlangs zag op badminton.nl, een foto uit de hoogtijdagen van BNL. Een foto van de bouw van de eigen hal en kantoren in Nieuwegein. De enige overeenkomst is dat het huidige bondsbureau nog steeds in Nieuwegein is.

Van cricket naar badminton

Ik kreeg van Jaap een rondleiding over de verdieping, een verdieping met veel vergaderruimte. We kwamen tijdens de rondleiding ook langs bij de vorige werkgever van Jaap, de Nederlandse cricketbond. Via het werk wat Jaap daar deed is hij ook bij BNL terecht gekomen.

Na het snelle vertrek van de vorige technisch directeur kon BNL niet op korte termijn aan een nieuwe TD komen. Het werk dat Jaap voor de cricket bond deed, leek erg op het werk dat de TD voor BNL zou moeten gaan doen. Omdat iedereen elkaar op de verdieping kende, is Jaap in beeld gekomen bij BNL. Hij zou het werk tot aan de Olympische Spelen van 2020 gaan doen. Maar die werden verschoven en is Jaap gevraagd aan te blijven en het traject naar de Olympische Spelen van 2024 en 2028 voor te bereiden. Hij was immers bekend met het traject tot aan de Olympische Spelen van 2020.

Het traject is inmiddels klaar, de plannen zijn bekend en goedgekeurd door NOC*NSF. Het document dat Jaap samen met de medewerkers van het bondsbureau schreef, heeft er toe geleid dat NOC*NSF dezelfde subsidie voor het komende traject toegekend heeft als het huidige budget. Dat heeft een dubbel gevoel gegeven op het bondsbureau. Ze hadden graag een groter budget gekregen, het leven is immers duurder geworden en de kosten zijn gestegen, maar ze realiseren zich ook dat er andere bonden zijn die gekort zijn door NOC*NSF.

Vertekend beeld van de werkelijkheid?

Het werk van Jaap heeft zich voor het overgrote deel achter de schermen plaats gevonden, op het kantoor in Nieuwegein en het topsportkantoor op Papendal, waar ook manager topsport Ilse Vaessen verkeert. Door de coronacrisis heeft hij bijna niet in de hal kunnen zijn en heeft hij niet veel andere mensen ontmoet buiten de mensen op het bondsbureau en de mensen op Papendal.

Dat heeft in mijn ogen voor Jaap een beeld opgeleverd dat niet overeen zal komen met het beeld van veel mensen in badmintonland. Jaap ziet allerlei positieve dingen in badmintonland. Een positiviteit die veel andere mensen in badmintonland niet zullen zien. Die zien veel meer negativiteit.

Aandacht voor topsport, breedtesport vergeten?

De plannen die Jaap geschreven heeft, zijn volgens de opdracht van BNL. De focus van zijn opdracht van de Nederlandse badmintonbond was de verdere ontwikkeling van topbadminton in Nederland en opleidingen.

Jaap heeft een korte inzage gegeven in de plannen die hij geschreven heeft. Voor mij komt daaruit een beeld dat de plannen geschreven zijn met het oog op de Papendal-selectie. Het kwam niet op mij over dat er heel veel in staat voor de breedtesport binnen badmintonland en het jeugdbeleid. Het lijkt erop dat ook de komende jaren ook gedacht zal worden vanuit Papendal en dat het beleid net aan reikt tot aan de regionale trainingscentra.

Het vele werk dat Jaap ongetwijfeld verzet heeft, zal waarschijnlijk nooit zichtbaar worden. Ik ben bang dat het plan voor de Olympische Spelen van 2024 en 2028 slechts door een aantal intimi ingezien zal kunnen worden en dat de gemiddelde badmintonner er niets aan zal hebben.

Plannen, plannen, plannen

Na mijn gesprek met singles coach Henri Vervoort had ik een positief gevoel toen ik bij hem van de camping vertrok, nu had ik bij mijn vertrek geen positief gevoel. Er zijn in de coronatijd veel plannen ontwikkeld en BNL heeft zich erg veel dingen voorgenomen. Dingen die door de coronacrisis niet uitgevoerd konden worden. Ik moet nog zien of die uiteindelijk alsnog uitgevoerd gaan worden.

Veel voornemens eindigen in goede bedoelingen en komen nooit tot wasdom. Ik heb het gevoel dat ik de ivoren toren bezocht heb en niet veel wijzer geworden ben. Plannen maken is geen kunst, goede plannen maken en uitvoeren is een stuk lastiger.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen Parijs

Mark Caljouw heeft zich helaas niet gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs. Caljouw voldeed aan de internationale…

23 may 2024

RTC Haarlem in september van start

RTC Haarlem in september van start

Badminton Nederland is blij en trots om te melden dat we in samenwerking met BC Duinwijck per 1 september starten met een nieuw…

22 may 2024

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Judith Meulendijks hoofdcoach eredivisieclub Duinwijck in Haarlem

Met ingang van 1 september dit jaar zal meervoudig Nederlands Kampioen Judith Meulendijks aantreden als hoofdcoach van BC…

21 may 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

Almere verovert Dataweb Badminton Cup 2024

De Flevolandse badmintonclub Almere heeft de Dataweb Badminton Cup 2024 gewonnen, het nationale bekertoernooi. Op de finaledag in…

18 may 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!