SportSport

Uitvoering nieuwe coronamaatregelen badmintonsport

Uitvoering nieuwe coronamaatregelen badmintonsport

De Nederlandse overheid heeft besloten om per 6 november 2021 bij amateurwedstrijden op binnensportlocaties het plicht tot het tonen van het Coronatoegangsbewijs (CTB) in te voeren. In dit stuk gaan we in op het CTB, de praktische uitwerking, de belangrijkste vragen en de versoepelingen voor de competitie.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Badmintonprotocol

Inmiddels heeft NOC*NSF het generieke protocol Verantwoord Sporten geüpdatet en op basis daarvan hebben wij ons Badmintonprotocol bijgewerkt. Kijk hier voor de meest recente versie van het protocol.

FAQ

Daarnaast heeft NOC*NSF haar FAQ weer bijgewerkt met antwoorden op de meest voorkomende vragen. Hieronder hebben we de belangrijkste vragen op een rijtje gezet. Bekijk hier de hele FAQ van de sportkoepel.

Wat houdt het Coronatoegangsbewijs (CTB) in?

Het CTB is de QR-code die je krijgt als je twee keer gevaccineerd bent, hersteld bent van corona of negatief bent getest. Badmintonners en publiek/supporters die geen QR-code kunnen tonen hebben met ingang van a.s. zaterdag 6 november geen toegang tot de sportaccommodatie. Het gevolg hiervan kan zijn dat er wedstrijden die in de komende weken gepland staan niet door kunnen gaan vanwege een tekort aan spelers. Deze plicht geldt niet voor vrijwilligers en personen die functioneel aanwezig moeten zijn. Onder vrijwilligers wordt verstaan trainers, leiders, coaches, scheidsrechters en andere vrijwilligers. Ouders die de kinderen naar de wedstrijd brengen vallen niet onder het begrip vrijwilliger.

Wie is verantwoordelijk voor de controle op het coronatoegangsbewijs?

Er is geen standaardantwoord op deze vraag. Indien het niet duidelijk is, zorg dan dat je in overleg treedt met de beheerder/eigenaar en duidelijke afspraken maakt.

Wat te doen in geval van weerstand bij de controle op het coronatoegangsbewijs (CTB)?

Maak duidelijke afspraken met gemeente over hoe te handelen bij excessen bij de controle op CTB (ga niet in discussie en schakel handhaving in indien noodzakelijk).

Versoepelingen in de competitie

Belangrijk is voor het verdere verloop van de competitie dat zoveel mogelijk wedstrijden doorgaan. Om verenigingen hierbij te ondersteunen verruimen wij de reglementaire bepalingen op de volgende twee punten:

Invalregeling

In de Uitvoeringsregeling staat nu beschreven dat een speler in één competitieweek één keer mag invallen in een ander team. Om het voor verenigingen makkelijker te maken om invallers te vinden, kan het aantal van 1x invalbeurt per speelronde worden losgelaten. Door een speler meerdere malen te laten invallen in een speelweek wordt de mogelijkheid om een invaller te vinden groter. Dit geldt voor de rest van het competitieseizoen 2021/2022. De overige regels blijven wel bestaan. Het is dus niet mogelijk om een speler in te laten vallen in een lagere divisie of met een hogere invalranking.

Versoepeling verplaatsen van wedstrijden

Mocht het niet lukken om de wedstrijden door te laten gaan met invallers, dan is er de mogelijkheid om de wedstrijd te verzetten. In aanvulling op de eerdere melding in het CWI is het tot en met 21 november mogelijk om wedstrijden ook naar januari 2022 te verplaatsten. Na de persconferentie van 12 november zullen op basis van de nieuwe informatie een besluit nemen over de periode na 21 november.

We begrijpen dat de praktische uitwerking van deze ingrijpende en vergaande maatregel veel vraagt van verenigingen en hun vrijwilligers. Als er vragen zijn of wij ergens bij kunnen helpen schroom het dan niet op contact op te nemen met Manager Competitiezaken Joan Peeters (jpeeters@badminton.nl of 06-28570321) of Directeur Barbara Mura (bmura@badminton.nl of 06-29022819).

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Talenten laten zich zien op kwalificatietoernooi NK Badminton 2023

Talenten laten zich zien op kwalificatietoernooi NK Badminton 2023

In Topsportcentrum Almere werd vrijdag het kwalificatietoernooi van de FZ Forza - Nederlandse Loterij NK Badminton 2023 gespeeld.…

3 februari 2023

NK Badminton 2023 van start in Almere

NK Badminton 2023 van start in Almere

Badmintonliefhebbers opgelet! Het is tijd voor een weekend vol topbadminton. Vandaag is de start van de Nederlandse…

3 februari 2023

Playoffs voor Almere na overwinning op VELO

Playoffs voor Almere na overwinning op VELO

Almere heeft zich geplaatst voor de playoffs van de eredivisie en zal de eerste wedstrijd thuis spelen. Dit zal in het weekend…

30 januari 2023

DKC moet zich opmaken voor halve finales

DKC moet zich opmaken voor halve finales

De badmintonners van DKC zijn er niet in geslaagd om zich rechtstreeks te plaatsen voor de finale van de Nederlandse Badminton…

30 januari 2023

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!