clubzoeker

Uitvoering nieuwe coronamaatregelen badmintonsport

Uitvoering nieuwe coronamaatregelen badmintonsport

De Nederlandse overheid heeft besloten om per 6 november 2021 bij amateurwedstrijden op binnensportlocaties het plicht tot het tonen van het Coronatoegangsbewijs (CTB) in te voeren. In dit stuk gaan we in op het CTB, de praktische uitwerking, de belangrijkste vragen en de versoepelingen voor de competitie.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Badmintonprotocol

Inmiddels heeft NOC*NSF het generieke protocol Verantwoord Sporten geüpdatet en op basis daarvan hebben wij ons Badmintonprotocol bijgewerkt. Kijk hier voor de meest recente versie van het protocol.

FAQ

Daarnaast heeft NOC*NSF haar FAQ weer bijgewerkt met antwoorden op de meest voorkomende vragen. Hieronder hebben we de belangrijkste vragen op een rijtje gezet. Bekijk hier de hele FAQ van de sportkoepel.

Wat houdt het Coronatoegangsbewijs (CTB) in?

Het CTB is de QR-code die je krijgt als je twee keer gevaccineerd bent, hersteld bent van corona of negatief bent getest. Badmintonners en publiek/supporters die geen QR-code kunnen tonen hebben met ingang van a.s. zaterdag 6 november geen toegang tot de sportaccommodatie. Het gevolg hiervan kan zijn dat er wedstrijden die in de komende weken gepland staan niet door kunnen gaan vanwege een tekort aan spelers. Deze plicht geldt niet voor vrijwilligers en personen die functioneel aanwezig moeten zijn. Onder vrijwilligers wordt verstaan trainers, leiders, coaches, scheidsrechters en andere vrijwilligers. Ouders die de kinderen naar de wedstrijd brengen vallen niet onder het begrip vrijwilliger.

Wie is verantwoordelijk voor de controle op het coronatoegangsbewijs?

Er is geen standaardantwoord op deze vraag. Indien het niet duidelijk is, zorg dan dat je in overleg treedt met de beheerder/eigenaar en duidelijke afspraken maakt.

Wat te doen in geval van weerstand bij de controle op het coronatoegangsbewijs (CTB)?

Maak duidelijke afspraken met gemeente over hoe te handelen bij excessen bij de controle op CTB (ga niet in discussie en schakel handhaving in indien noodzakelijk).

Versoepelingen in de competitie

Belangrijk is voor het verdere verloop van de competitie dat zoveel mogelijk wedstrijden doorgaan. Om verenigingen hierbij te ondersteunen verruimen wij de reglementaire bepalingen op de volgende twee punten:

Invalregeling

In de Uitvoeringsregeling staat nu beschreven dat een speler in één competitieweek één keer mag invallen in een ander team. Om het voor verenigingen makkelijker te maken om invallers te vinden, kan het aantal van 1x invalbeurt per speelronde worden losgelaten. Door een speler meerdere malen te laten invallen in een speelweek wordt de mogelijkheid om een invaller te vinden groter. Dit geldt voor de rest van het competitieseizoen 2021/2022. De overige regels blijven wel bestaan. Het is dus niet mogelijk om een speler in te laten vallen in een lagere divisie of met een hogere invalranking.

Versoepeling verplaatsen van wedstrijden

Mocht het niet lukken om de wedstrijden door te laten gaan met invallers, dan is er de mogelijkheid om de wedstrijd te verzetten. In aanvulling op de eerdere melding in het CWI is het tot en met 21 november mogelijk om wedstrijden ook naar januari 2022 te verplaatsten. Na de persconferentie van 12 november zullen op basis van de nieuwe informatie een besluit nemen over de periode na 21 november.

We begrijpen dat de praktische uitwerking van deze ingrijpende en vergaande maatregel veel vraagt van verenigingen en hun vrijwilligers. Als er vragen zijn of wij ergens bij kunnen helpen schroom het dan niet op contact op te nemen met Manager Competitiezaken Joan Peeters (jpeeters@badminton.nl of 06-28570321) of Directeur Barbara Mura (bmura@badminton.nl of 06-29022819).

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Word jij de nieuwe Rene, Alex of Bodil van Badminton Nederland?

Word jij de nieuwe Rene, Alex of Bodil van Badminton Nederland?

Heb jij een passie voor fotografie, een scherp oog voor detail en heb je affiniteit met de (badminton)sport? Dan zijn we op zoek…

2 augustus 2022

Tour de France 2022 winnaar Jonas Vingegaard groot badmintonfan!

Tour de France 2022 winnaar Jonas Vingegaard groot badmintonfan!

Deense wielrenner Jonas Vingegaard won dit weekend de Tour de France van 2022, maar hij blijkt niet alleen van snel fietsen te…

25 juli 2022

Ron Daniëls blijkt menselijk (en positief) te kunnen zijn

Ron Daniëls blijkt menselijk (en positief) te kunnen zijn

Volgens alleskunner Michiel Kruijt is Ron Daniëls een slimme man, digital nomad Russell Muns heeft z'n huiswerk gedaan om…

19 juli 2022

Campagne Rookvrije Sport van start

Campagne Rookvrije Sport van start

De campagne - De sport wordt rookvrij. Wen er maar aan - is gestart. In de campagne vragen bekende sporters om een rookvrije…

15 juli 2022

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!