clubzoeker

Commerciële activiteiten van Badminton Nederland: lagere teambijdrage voor competitie?

Commerciële activiteiten van Badminton Nederland: lagere teambijdrage voor competitie?

In november 2020 stelde het AirBadminton-team van Badminton Nederland zich tot doel partners t.w.v. € 100.000 binnen te halen. Er moest ook € 20.000 aan inkomsten uit productverkoop gaan komen. En komende zaterdag staan commerciële activiteiten van Badminton Nederland op de agenda van de bondsvergadering. Eindelijk?

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Wat is sinds de bondsvergadering van november 2020 nooit meer als agendapunt opgevoerd? AirBadminton. Ook niet onder de noemer 'verdienmodel'. Afgevaardigde Miranda Duijndam moest in november 2021 zelf informeren naar de stand van zaken van AirBadminton: "hoeveel positieve resultaten het opgeleverd heeft en hoe het, onder aan de streep, qua financiën zit. Spreker vraagt ook of met betrekking tot de e-commerce de individuele leden, of ook de verenigingen benaderd gaan worden."

Onderstaande agendapunt wordt zaterdag 2 april a.s. mondeling toegelicht a.d.h.v. een presentatie. Het woord AirBadminton wordt niet genoemd.

Agendapunt 6.1: Commerciële activiteiten BN

In het meerjarenbeleidsplan 2020-2024 is het doel verwerkt om de financiering van Badminton Nederland minder afhankelijk te maken van de contributie-inkomsten. Dit willen we doen door meer focus aan te gaan brengen op het ontwikkelen van commerciële activiteiten waarmee extra inkomsten verdiend worden. Deze inkomsten zijn primair bedoeld om terug te laten vloeien naar verenigingen, in eerste instantie door deze inkomsten in te zetten om de teambijdragen te verlagen.

In voorbereiding op de komende bondsvergadering is over dit onderwerp door het bestuur een aantal keer overleg gevoerd. Hierbij is ook input van adviseurs betrokken. Duidelijk werd dat dit onderwerp meerdere facetten raakt die goed uitgewerkt moeten worden om op een succesvolle wijze commerciële activiteiten te verrichten met als doel de teambijdragen te verlagen. Deze facetten betreffen onder andere:

  • Aan welke doelen/binnen welke kaders moeten de commerciële activiteiten invulling geven/krijgen, anders dan het genereren van een positieve kasstroom Waaronder: op wie/voor wie richten we de commerciële activiteiten en vanuit welke visie?
  • Zullen de commerciële activiteiten voldoende tot wasdom komen in een verenigingsvorm? En als er sprake is van een tweede organisatievorm: hoe moet die zich gaan verhouden tot de vereniging Badminton Nederland, o.a. op de gebieden financiën, fiscaal, juridisch, governance en onderlinge dienstverlening?
  • Financieringswijze van deze activiteiten?

Tijdens dit (denk)proces kwam ook het besef dat het belangrijk is om de bondsvergadering eerst mee te nemen in deze facetten en input te vragen in plaats van direct een besluit te vragen. De insteek op 2 april is om vanuit de bespreking tijdens de bondsvergadering een besluitvormende notitie voor te bereiden ten behoeve van de jaarvergadering in juni.

Het blijft altijd een afweging om tijdens dit soort processen eerste informatie op papier te verschaffen en daarna een mondelinge toelichting te geven of andersom. We hebben er voor gekozen om dit onderwerp aan de hand van een presentatie mondeling toe te lichten en daarna met de bondsvergadering te delen. Dit leidt er tevens toe dat ook na de bondsvergadering er de mogelijk zal zijn om input te leveren op dit onderwerp. En als tijdens de bondsvergadering blijkt dat een extra gezamenlijk afstemmoment nodig is voorafgaande aan de jaarvergadering zal dat ingepland worden.

Bron: Badminton Nederland

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!