Officiële mededeling: Principekalender 2025-2026

Officiële mededeling: Principekalender 2025-2026

Het bondsbestuur heeft vorige maand de principekalender voor het seizoen 2025-2026 goedgekeurd.

clubzoeker

Maak kennis met Joshua Donker!

De afgelopen anderhalf jaar is er gewerkt aan een herziening van de principekalender. Normaliter wordt deze kalender in december / januari gepubliceerd, maar om dat er nu qua structuur en opzet het nodige veranderd is, willen we jullie hierover tijdig informeren. Hierdoor kun je je er als vereniging tijdig op voorbereiden. Bekijk hier de principekalender 2025-2026.

Mede op basis van signalen van verenigingen zijn de volgende wijzigingen doorgevoerd.<.p>

 • bondscompetitie van eind september t/m maart
 • jeugdcompetitie van begin september t/m maart
 • Yonex Dutch Open in week 40 in 2025
 • voorjaarscompetitie meegenomen in de kalender
 • bekertoernooi gedurende het seizoen
 • NK Competitieteams korter na afloop van de competitie (voorronde en finale in mei)
 • zo weinig mogelijk speelrondes in de vakantie of op feestdagen
 • 'noodgeval' i.p.v. reserveweek bij allerlaatste week

Toelichting op de wijzigingen

Bondscompetitie van eind september t/m maart

Jarenlang werd de bondscompetitie van begin september t/m eind februari gespeeld. Dit had als nadeel dat spelers zonder al te veel training al direct competitie moesten gaan spelen. Wens vanuit de verengingen was ook dat de competitie niet te lang en compact mogelijk georganiseerd moet worden, dus dat er niet te veel vrije weken tussen de speelronden zitten. De overgebleven vrije weken zijn vakantieweken, feestdagen of weken waar een ander evenement georganiseerd wordt zoals de YDO, RSK of NK.

Jeugdcompetitie van begin september t/m maart

Met betrekking tot de jeugdcompetitie is door verenigingen aangegeven dat het belangrijk is dat de speelweken (zo veel mogelijk) gelijk lopen met de Bondscompetitie om hogere zaalhuurkosten te voorkomen. De herindeling tussen Fase 1 en 2 maakt het echter onmogelijk om de speelweken helemaal gelijk te laten lopen. Voorafgaande aan de competitie begint de jeugdcompetitie 2 weken eerder dan de bondscompetitie. Dit houdt in dat een vereniging voorafgaande aan de Bondscompetitie 1 keer moet huren alleen voor de Jeugdcompetitie. Dit is ook het geval aan het einde van de competitie in maart. Ook hier zijn er 2 speelweken na afloop van de bondscompetitie wat inhoudt dat een vereniging 1 keer alleen voor de jeugd moet huren. Daarnaast is de herindeling van de Jeugdcompetitie in de herfstvakantie en november. Afgelopen jaar hebben wij ervaren dat een herindeling in de Kerstperiode niet goed bevallen is, niet bij verenigingen maar ook niet bij het jeugdcompetitieteam.

Yonex Dutch Open 2025

Vanwege de ontwikkeling in de internationale kalender wordt de Yonex Dutch Open in 2025 in week 40 georganiseerd. De bonds- en jeugdcompetitie starten hierdoor 1 week eerder dan idealiter de bedoeling is.

Voorjaarscompetitie meegenomen in de kalender

De voorjaarscompetitie is meegenomen in de kalender. De voorjaarscompetitie begint na afloop van de bondcompetitie, waardoor spelers die in de bondscompetitie (4e divisie en lager) hebben gespeeld een mogelijkheid hebben om mee te doen aan deze competitie. In deze competitie spelen sportiviteit, spelvreugde en gezelligheid de hoofdrol. Ook badmintonners die niet aan de vondscompetitie hebben deelgenomen kunnen deelnemen aan deze competitie.

Bekertoernooi gedurende het seizoen

Door het bekertoernooi gedurende het seizoen te spelen wordt het bekertoernooi meer een onderdeel van het competitieseizoen. Teams kunnen de eerste rondes, die in september staan gepland, van het bekertoernooi gebruiken om wedstrijdritme op te doen voorafgaande aan de bondscompetitie. Gedurende het seizoen is er af en toe een ronde in een week dat er geen bondscompetitie speelweek is.

NK Competitieteams korter na afloop van de competitie (voorronde en finale in mei)

Het NK Competitieteams is altijd ver na afloop van de bondscompetitie georganiseerd (finale eind juni). Veel teams geven aan niet te kunnen deelnemen, onder andere omdat de teams al uit elkaar zijn of omdat spelers niet beschikbaar zijn. Door de voorronde en finale naar voren te halen, willen wij ervoor zorgen dat minder teams zich afmelden.

Zo weinig mogelijk speelrondes in de vakantie of op feestdagen

Een speelweek in de vakantie of op feestdagen is niet wenselijk. Hierdoor worden vaak veel wedstrijden verplaatst. Er is zo veel mogelijk voorkomen dat er een speelweek is in vakanties of op feestdagen, echter kan het wellicht niet altijd voorkomen worden. In de kalender van 2025-2026 is er voor de verschillende competities rekening gehouden met het 'Voorlopige overzicht van schoolvakanties 2025-2026' gepubliceerd door de overheid.

'noodgeval' i.p.v. reserveweek bij allerlaatste week

Er was verwarring rondom de laatste reserveweek. In de communicatie is aangegeven dat de laatste reserveweek alleen voor noodgevallen is. Alleen doordat er in de principekalender reserveweek stond, gingen veel verenigingen ervanuit dat dit een week was waar een wedstrijd naartoe verplaatst mocht worden. Dit was echter niet het geval. Om deze verwarring in het seizoen 2025-2026 te voorkomen is het woord 'noodgeval' geschreven. In dit geval is het zichtbaar, dat deze week geen gewone reserveweek is.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

 • linkedin
 • facebook
 • twitter
 • whatsapp

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

Website GeenStijl reageert op het voorstel van NOC*NSF om een basisinkomen voor topsporters te faciliteren. De redactie is…

20 juli 2024

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

De Spelersraad van Badminton Nederland is een zelfstandig adviesorgaan binnen de bond. De spelersraad vertegenwoordigt binnen…

19 juli 2024

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Aanstaande vrijdag vindt de openingsceremonie plaats van de Olympische Spelen 2024 in Parijs, Robin Tabeling en Selena Piek…

19 juli 2024

Nieuwe website Badminton Nederland

Nieuwe website Badminton Nederland

Welkom op de nieuwe badminton website die je up-to-date houdt over alle zaken rondom badminton in Nederland.

19 juli 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!