Nieuwe strategie van Badminton Nederland

Nieuwe strategie van Badminton Nederland
Moederdag 2019

Er begint zich een nieuwe trend af te tekenen bij Badminton Nederland. Deze is het wel waard om te beschrijven, omdat het ten onrechte de bond als slim naar voren doet komen.

› alles over het Badminton Festival!

Het is ook iets uit eerste hand dus dan is het helemaal iets wat ik gelijk bekend wil maken of in ieder geval onder de aandacht wil brengen.

Ik werk op dit moment samen met Erik Meijs onder het zogenaamde strenge toezicht van de technisch directeur (Martijn van Dooremalen) en bondscoach (Gerben Bruijstens). Ik heb ook alles wat ik doe met Erik naar de bondscoach gestuurd. Dit zijn zowel plannen van korte duur, lange duur, een spelersprofiel, een spelersanalyse en een uitgebreide uitleg waarom ik een bepaalde vorm van training wil. Ook heb ik inmiddels drie gesprekken gehad op mijn / Eriks verzoek. Het eerste gesprek met Martijn, toen een gesprek met Gerben en deze week een gesprek met hen beide.

Van de bond moet ik het eerste onderbouwde stuk nog krijgen: er is geen spelersprofiel, geen persoonlijk trainingsprogramma en geen toekomstvisie. E-mails worden niet beantwoord of kortweg met 'nee, dat wil ik niet' afgedaan.

Dus als we het over communicatie hebben, dan denk ik dat ik op dit moment een straatlengte voorsprong heb. Ik vind dat niet zo heel erg, want ik weet precies wat ik wil en hoe we dat gaan bereiken. Het geval wil nu dat ik voor elke scheet die ik laat toestemming zou moeten vragen en zeer uitgebreid aan de TD en bondscoach moet uitleggen wat ik gedaan heb, wat ik nu doe en wat ik van plan ben om te doen onder de noemer 'wie betaalt bepaalt'.

Waarom is deze eenrichtingsverkeer communicatie nodig, zou je jezelf dan afvragen? Wel, dat is ook heel duidelijk. Dat gaat onder de noemer 'beter goed gestolen dan slecht verzonnen'. Het is niet de eerste keer dat werk wat anderen gedaan hebben wordt overgenomen door de bond als 'zelf ontwikkeld'. Dat is al gebeurd met verschillende badmintonacademies en met trainingsprogramma's van Fred van Wankum. Het is een soort achteraf wijsheid scheppen die het goed doet naar de achterban en de TD en staf als zeer bekwaam en alles wetend naar voor schuiven én anderen zo weinig mogelijk krediet geven. Dat weinig krediet geven zou je nog beter kunnen vervangen door achter de rug van deze trainers om slecht praten en totaal zwart maken van de personen in kwestie.

Dan zeggen er natuurlijk ook heel veel mensen: ja Ron, dat is logisch, jij praat ook slecht over de TD. Klopt, dat doe ik ook. Maar wel openbaar met mijn naam onder de stukjes als ik ergens iets op aan te merken heb of gewoon van man tot man. Want veel kan je van hem vinden, maar Martijn heeft er geen moeite mee dat je het tegen hem zegt. Nu nog de andere kant op: dus niet meer achter de rug van de TEAM Dutch Fource trainers slechte dingen verkondigen. (Ik heb natuurlijk alle verklaringen van de trainers in e-mail thuis als onderbouwing, maar vind het nu niet nodig om daarover in detail te treden). De dingen die er worden verteld zijn niet niets en gaan zelfs zover dat er met buitenlandse bonden contact wordt opgenomen om niet juiste inlichtingen te geven.

Ook vandaag hebben we weer te maken met de eis dat we in detail moeten aangeven hoe we dingen gaan doen. Dit voor financiële middelen die ons gewoon toekomen. Het is niet eens een probleem, want de plannen zijn allang klaar en dat is niet het gevolg van een eis van de bond maar gewoon vakmanschap van de trainers in kwestie. Waar zijn de detailplannen van de bond vraag ik me dan af. Het is niet eens zo gek dat ik ze niet heb, maar je zou toch wel verwachten dat spelers die in de nationale zitten ze allemaal hebben. Ook dat is niet het geval.

Macht leidt tot gemakzucht en vooral van het dingen niet geheel of onjuist afhandelen. Ik ga daar natuurlijk niet aan mee doen. Ik ga wel degelijk alle dingen die ik voorbereid doorsturen zoals ik dat nu ook al heb gedaan. Ik zal ze ook via badmintonline.nl op het internet zetten, zodat er geen achteraf wijsheid kan optreden bij de bond en ik gewoon voor de volle 100% de verantwoordelijkheid heb voor het werk wat ik gedaan heb, doe, en ga doen.

Het is namelijk veel beter dingen vooraf te zeggen, dan is het duidelijk waar je staat. In de krant las ik dat de TD vanaf het begin zijn bedenkingen had over dat Mia terug zou komen. Ik kan me alleen maar herinneren dat hij zei hoe geweldig het was dat dit ging gebeuren en ik heb nergens een bedenking gelezen van de kant van de bond of de TD. Ik heb me wel keihard uitgesproken over deze mededeling en daar kreeg ik een hoop kritiek op. Dáár hoor je nu niemand meer over, maar het stukje van 1 jaar geleden staat nog steeds op het internet.

Wij zijn in gesprek met de bond en we doen dit met open vizier, maar gezien het verleden en de gehele manier van denken ben ik erg voorzichtig en tel ik mijn vingers als ik een hand heb gegeven.

Ron Daniëls

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Selena Piek en Cheryl Seinen door bij Victor China Open 2019

Selena Piek en Cheryl Seinen door bij Victor China Open 2019

In het Chinese Changzhou heeft het koppel Selena Piek / Cheryl Seinen de tweede ronde weten te bereiken van de Victor China Open…

18 september 2019

Hoornse koploper in Nederlandse Badminton Eredivisie na winst op Smashing

Hoornse koploper in Nederlandse Badminton Eredivisie na winst op Smashing

Na de 6-2 winst vorige week op BC Amersfoort tijdens de kickoff, stond dit weekend de uitwedstrijd tegen Smashing op het…

16 september 2019

Drop Shot wint Nederlandse Badminton Eredivisie topper tegen Limburgse Roosterse

Drop Shot wint Nederlandse Badminton Eredivisie topper tegen Limburgse Roosterse

De tweede wedstrijd van het seizoen bracht gelijk de nummers 1 (Roosterse) en 2 (Drop Shot) tegen elkaar in Sportcentrum…

16 september 2019

Smashing niet opgewassen tegen Hoornse in Nederlandse Badminton Eredivisie

Smashing niet opgewassen tegen Hoornse in Nederlandse Badminton Eredivisie

Zaterdag 14 september om 19:00 was het zover, de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen. De tegenstander van deze avond was…

15 september 2019

VELO speelt gelijk tegen landskampioen Duinwijck in tweede speelweek Nederlandse Badminton Eredivisie

VELO speelt gelijk tegen landskampioen Duinwijck in tweede speelweek Nederlandse Badminton Eredivisie

De eerste thuiswedstrijd van het seizoen is voor VELO in gelijkspel geëindigd tegen Duinwijck. Even leek VELO er in de…

15 september 2019

Almere wint ook tweede wedstrijd in Nederlandse Badminton Eredivisie 2019-2020

Almere wint ook tweede wedstrijd in Nederlandse Badminton Eredivisie 2019-2020

Na de winst op VELO afgelopen weekend heeft AviAir Almere ook zijn tweede wedstrijd in winst omgezet. Met 5-3 waren de Almeerders…

15 september 2019

Twee Nederlandse kwartfinales bij de Yonex Belgian International 2019

Twee Nederlandse kwartfinales bij de Yonex Belgian International 2019

Bij de Yonex Belgian International 2019 in Leuven (België) staan de koppels Ruben Jille / Ties van der Lecq en Debora Jille…

13 september 2019

De verdwenen 10.000 leden

De verdwenen 10.000 leden

Het is lang geleden, dat ik een column schreef over onze sport. Waarom ik aan Christ de Rooij, hoofdredacteur van dit platform,…

11 september 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!