Centrale vraag Oro: Why?

Centrale vraag Oro: Why?

Vanaf februari 2011 volg ik de opleiding bij Ron Daniëls en het werd al snel duidelijk dat ik ook één week naar het trainingskamp op Orø zou gaan

› alles over het Badminton Festival!

En dan wel de week waar de aandacht tweeledig zou zijn, namelijk voor de spelers én de trainers/coaches. Ik moest alleen wel proberen te zorgen dat ik een paar eigen spelers mee zou kunnen nemen. Uiteindelijk gingen er een aantal spelers mee vanuit MR Badminton, te weten: Dewi Han, Sarina Lapre, Jerdi de Goeij, Robert de Calonne en Brandon Bessem.

En helaas moest Herman Plaisier twee weken voor de trainingsweek afhaken door een hardnekkige blessure. Hierdoor reed ik samen met Dewi en Sarina naar Orø en buiten de momenten dat zij sliepen (dat waren er veel ;-) was het heel erg gezellig met ze.

Confrontatie

Direct in de eerste paar dagen werd ik geconfronteerd met dat waar het allemaal om gaat... kennis van badminton. Want het ging hier niet om badminton, maar het ging hier om gedetailleerd badminton. Letten op de kleine details, want alleen op die manier kan je de spelers beter laten spelen. En soms was het de stand van een voet, hoe ver je vingers uit elkaar staan bij een bepaalde grip, wat de positie van je racket is na een clear (maar wat voor clear?) en zo kan ik nog meer elementen opnoemen.

Nadat we zondag al een eerste training hadden gegeven werd ons in de avond aangegeven dat we een training voor de maandag mochten voorbereiden met dezelfde spelers als de zondag. En dan zouden we in de avond één van de trainingen analyseren. Dus een normaal begin zou je zeggen, maar dit was ook echt de enige keer dat er iets voorbereid mocht worden en dat komt omdat Ron vindt dat je on the spot een training moet kunnen bedenken. Ik ben van mening dat dat punt van de hele week anders zou kunnen, want voorbereidingen vind ik toch wel een stuk prettiger.

Tijdens mijn training werden er meerdere vragen gesteld door Andreas (de Deense hoofdcoach van deze week naast Ron) en dat deed hij om iedereen te attenderen op dat wat je kon verbeteren, veranderen, etc. en zowel positief als negatief. Heel erg leerzaam omdat je direct bespreekt wat je op dat moment aan het doen bent en dat gebeurt normaal natuurlijk helemaal niet. Dit gebeurde de gehele week, zowel vanuit Ron, Andreas als samen met je collega trainers/coaches en dat was een van de belangrijkste momenten om de kennis van badminton te delen met anderen.

In de avond was het direct aan mij de beurt om mijn training te analyseren. Dit gebeurde op een hele leerzame wijze en waarbij er met alle trainers/coaches werd gediscussieerd over de oefeningen, want er waren meerdere elementen waarmee ik werd geconfronteerd en waar ik heel goed over moest nadenken bij zo’n oefening. En juist door hier met zijn allen ook over te discussiëren leerde je nog meer over de het delen van de kennis van badminton. Het enige jammere was dat dit de enige keer was en dit omdat er zo veel spelers waren waardoor de groepen in tweeën waren gesplitst, maar waarbij de trainers/coaches wel alle trainingen moesten doen. Een aandachtspunt voor volgend jaar, maar als je het interview van Ron luistert dan zal duidelijk worden dat hij volgend jaar dingen weer anders gaat doen en dan zullen dit soort elementen zeker ook worden meegenomen.

Camera

Tijdens de oefening die ik net noemde heb ik ook een camera gebruikt in de vorm van mijn Samsung Galaxy Tab om de oefening op te nemen en direct daarna door te nemen met alle drie mijn spelers. Maar dan niet de eigen speler de vragen stellen, maar juist één van de andere spelers, hierdoor ben ik van mening dat de spelers nog meer gaan nadenken over wat ze aan het doen zijn en hoe ze het doen. Niet te lang uiteraard, want het ging om 30 tot 45 seconden, want dat is lang genoeg daar het uiteindelijk draait om het doen van de oefeningen. Maar dit is een element wat je goed kan gebruiken bij individuele trainingen, want anders neemt het geheel veel te veel tijd in beslag. Terwijl het eigenlijk best gebruikt kan worden bij een grote groep, maar dan kies je een paar specifieke spelers van te voren uit om even extra te laten benadrukken waar ze mee bezig zijn. Kost je als trainer/coach niet al te veel tijd en je kan het toch op een goede manier gebruiken.

"Why"

Een van de elementen die heel erg naar voren werd gehaald door Andreas is om ons telkens te triggeren om te vragen "why". Want “waarom” moeten we die bepaalde oefening c.q. opdracht doen? Daar werden we op getest en toch gebeurde het te weinig, behalve door Martin (de Deense trainer/coach). Het doel was om ervoor te zorgen dat je jezelf dezelfde vraag gaat stellen als je een oefening bedenkt, want klopt de oefening wel, is deze wel wedstrijd gerelateerd of wat dan ook. Maar het is even belangrijk voor je spelers, want ook zij moeten gaan leren te vragen waarom ze een oefening moeten doen en dat is aan de trainer/coach om dat te bevorderen.

Mijn dank

Ik wil mijn dank geven aan Ron als hoofd trainer/coach van deze week, alsmede als organisator voor een fantastische leerzame week. Tevens aan Ron en Roel voor het eten, want dat was gewoonweg goed verzorgd. Andreas als hoofdtrainer en alle trainers/coaches … Aad, Robert, Henry, Ronnie, Manu, Martin, Rien, Martin en Roel, want ik heb van iedereen wel iets geleerd. Maar vooral alle spelers... Nicola, Hannes, Martin, Anne, Margaritha, Sylvia, Lorenzo, Jacobo, Katherin, Imke, Mike, Vincent, Erik, Brandon, Robert, Jerdi, Dewi, Sarina, Stijn, Coby, Vicky, Brandon, Rover, Maxime en Stein, want zonder jullie was het voor ons als trainer/coach totaal niet mogelijk om zoveel te leren.

Het vervolg

Deze week heeft mij zo enorm veel extra inspiratie opgeleverd dat ik met heel veel plezier en veel extra kennis weer aan de slag ga als trainer/coach bij verenigingen en mijn MR Badminton privégroepen. En daarbij vooral de individuele speler voorop wil stellen om vanuit daar verder te kijken, want die Deense mentaliteit zou ik zo graag bij mijn spelers zien.

Maar uiteraard ook het huiswerk van Ron, want neem van mij aan: hij is niet makkelijk en vraagt altijd het uiterste van je. Indien iemand de groepsfoto wenst te ontvangen kan je mij een mail sturen en dan ontvang je deze! If somebody wants to receive the groupphoto just send me an e-mail and I will send it to you! (Mail: info@mrbadminton.nl)

Ronald Wetzel
Trainer/coach MR Badminton

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
VELO speelt gelijk tegen landskampioen Duinwijck in tweede speelweek Nederlandse Badminton Eredivisie

VELO speelt gelijk tegen landskampioen Duinwijck in tweede speelweek Nederlandse Badminton Eredivisie

De eerste thuiswedstrijd van het seizoen is voor VELO in gelijkspel geëindigd tegen Duinwijck. Even leek VELO er in de…

15 september 2019

Almere wint ook tweede wedstrijd in Nederlandse Badminton Eredivisie 2019-2020

Almere wint ook tweede wedstrijd in Nederlandse Badminton Eredivisie 2019-2020

Na de winst op VELO afgelopen weekend heeft AviAir Almere ook zijn tweede wedstrijd in winst omgezet. Met 5-3 waren de Almeerders…

15 september 2019

Twee Nederlandse kwartfinales bij de Yonex Belgian International 2019

Twee Nederlandse kwartfinales bij de Yonex Belgian International 2019

Bij de Yonex Belgian International 2019 in Leuven (België) staan de koppels Ruben Jille / Ties van der Lecq en Debora Jille…

13 september 2019

De verdwenen 10.000 leden

De verdwenen 10.000 leden

Het is lang geleden, dat ik een column schreef over onze sport. Waarom ik aan Christ de Rooij, hoofdredacteur van dit platform,…

11 september 2019

Vlaggenschip DKC strijdend ten onder

Vlaggenschip DKC strijdend ten onder

In de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen is het team van coach Van Daalen de Jel er niet in geslaagd om met winst…

8 september 2019

VELO verliest van Almere

VELO verliest van Almere

Het seizoen 2019-2020 is voor het eerste team van Le Credit Sportif VELO van start gegaan met een kleine nederlaag tegen AviAir…

8 september 2019

Badmintonteam Serge Mayer overklast Amersfoort tijdens kick-off Nederlandse Badminton Eredivisie

Badmintonteam Serge Mayer overklast Amersfoort tijdens kick-off Nederlandse Badminton Eredivisie

Hoornse mocht in de nieuwe formatie onder leiding van Serge Mayer aantreden tegen BC Amersfoort. De Amersfoorters eindigden vorig…

8 september 2019

Mark Caljouw wint RSL Kharkiv International 2019

Mark Caljouw wint RSL Kharkiv International 2019

Bij de RSL Kharkiv International 2019 in Kharkiv (Oekraïne) heeft Mark Caljouw overtuigend de titel in het mannenenkel…

8 september 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!