WK deelnemer Jorrit de Ruiter hoopt op betere tijden voor Nederlands topbadminton

WK deelnemer Jorrit de Ruiter hoopt op betere tijden voor Nederlands topbadminton
StudentenlevenStudentenleven

Voor de Olympische Spelen in Londen losbarsten, verzamelen 's werelds beste badmintonners zich vanaf maandag in de Engelse hoofdstad voor het WK.

› alles over de Nederlandse Badminton Eredivisie!

Het Nederlandse topbadminton hoopt na al het gekrakeel – tot een rechtszaak aan toe – over sponsorcontracten dat de aandacht zich weer richt op de sport zelf.

Veertien Nederlanders doen in Londen mee, onder wie Ruud Bosch, Jacco Arends, Selena Piek, Koen Ridder en Jorrit de Ruiter. De eerste drie zijn net Duinwijck-lid af en gaan in Duitsland spelen. Ridder en De Ruiter – na zes jaar terug bij zijn Haarlemse vereniging – spelen komend seizoen wel voor de Haarlemse club.

Ook De Ruiter hoopt dat het badminton zichzelf weer eens op een positieve manier in de etalage zet. Het is alweer zeven jaar geleden, dat Mia Audina zilver haalde in Athene. In 2008 was Nederland in Peking niet vertegenwoordigd. Vorig jaar speelde het conflict op tussen vier spelers en de badmintonbond, die eiste dat de toppers in internationale wedstrijden met materiaal van Yonex spelen. Zij lopen daardoor inkomsten uit privé-sponsoring mis. Het viertal verloor de rechtszaak daarover en probeert nu middels een bodemprocedure alsnog zijn gelijk te halen. De uitspraak in de slepende kwestie wordt eind dit jaar verwacht.

Ook De Ruiter (24) ondervindt de gevolgen van de beslissing van de bond. "Vorig jaar mocht ik niet naar het EK, omdat ik met ander materiaal speelde. Ik had me het apenzuur getraind en mocht om die reden niet mee. Dat is toch verschrikkelijk. Het is een dieptepunt in mijn carrière geweest", aldus de Haarlemmer die sinds een aantal maanden binnen de bond voorzitter is van de spelersraad.

De Ruiter begrijpt het standpunt van de andere toppers, maar heeft er vanaf gezien om met hen mee te gaan in de rechtszaak. "Die vier zijn singelaars, ik kom alleen uit in het dubbelspel. Ik zou, als ik me bij hen had aangesloten, mijn dubbelspelpartner zijn kwijtgeraakt."

De Ruiter ziet met leedwezen aan wat voor grauwsluier het conflict over het Nederlandse badminton heeft gelegd. "Onze sport is daardoor al anderhalf jaar negatief in de publiciteit. Doodzonde van zo'n mooie, fascinerende sport. Badminton krijgt niet de aandacht die het eigenlijk verdient. Dat doet pijn. Johan Cruijf heeft in een column gezegd dat onze bond veertig jaar achterloopt en belachelijk bezig is. Als dat soort mensen dergelijke uitspraken doen, helpt dat niet een sport populairder te maken. Ik heb gehoord dat de NOS vanwege de kwestie geen of weinig beelden meer uitzendt van het badminton. Ik denk dat de dramatische daling van het aantal leden van de bond er ook mee te maken heeft.

Om badminton weer op een goede manier onder de aandacht te brengen, zijn onder meer prestaties nodig. Kijk maar naar het zilver van Audina in 2004. Iedereen had het er toen over in Nederland. De grootste fout van de bond is geweest, dat ze niet heeft ingespeeld op de populariteit van Mia Audina. Gelukkig maken enkele spelers en speelsters kans om zich te kwalificeren voor Londen. De situatie is vergeleken met de periode voor Peking rooskleuriger", zegt De Ruiter, die het plan om topspeelsters in een rokje te laten badmintonnen wel aansprak. "Het zou onze sport opleuken." Maar na protest van enkele speelsters is het idee om badminton op die manier meer sexy te maken, weer snel van tafel gegaan.

De Ruiter, in het bezit van één nationale seniorentitel, zal over een jaar zijn steentje niet bijdragen in Londen. "Koen Ridder en Ruud Bosch zijn het nummer één-koppel. Dave Khodabux en ik komen daar achter. Wij staan te laag op de wereldranglijst om ons te kwalificeren voor Londen. Dat komt mede door onze wisselvalligheid. Maar ik heb de hoop om er in 2016 in Rio wel bij te zijn."

De Ruiter, die net zijn opleiding heeft voltooid aan de Johan Cruyff University, meldt zich na het WK na zes jaar weer bij Duinwijck. De laatste jaren sloeg hij de punten binnen voor Van Zijderveld in Amstelveen. "Ik ben terug bij mijn oude liefde", aldus De Ruiter, die zijn hele jeugd heeft doorgebracht bij Duinwijck. "Na zes jaar was ik toe aan iets nieuws. En Duinwijck deed me een financieel aantrekkelijk aanbod."

Bij de Haarlemse vereniging wordt De Ruiter partner van Koen Ridder, al zal die soms verstek laten gaan omdat hij zich met Ruud Bosch wil voorbereiden op (de kwalificatie voor) Londen.

Maar eerst dus vanaf maandag het WK, zijn derde alweer. Met Khodabux hoopt De Ruiter uiteraard op een stunt in de Wembley Arena, maar hij is realist genoeg om te beseffen dat het een heel zware opgave wordt om met zijn dubbelspelpartner de eerste twee ronden te overleven. "We hebben zwaar geloot. We beginnen maandag tegen een sterk Chinees koppel. Mochten we dat winnen, dan wacht ons de olympisch kampioenen van Peking. Je hebt altijd een kans, maar lastig wordt het zeer zeker."

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Verenigingen vragen zich af: wat doet Badminton Nederland voor ons?

Verenigingen vragen zich af: wat doet Badminton Nederland voor ons?

Van 7 tot en met 26 november zijn extra regiovergaderingen voor de verenigingen georganiseerd waarbij de achterliggende redenen…

9 december 2019

Teleurstellend dubbelweekend voor vlaggenschip DKC

Teleurstellend dubbelweekend voor vlaggenschip DKC

Afgelopen weekend stond de eerste echte krachtmeting voor een plek in de play-offs op het programma. Op zaterdag nam het team van…

9 december 2019

Duinwijck verslaat DKC met 6-2

Duinwijck verslaat DKC met 6-2

Zaterdag 7 december stond voor Duinwijck de 2e wedstrijd in de kampioenspoule op het programma. Dit maal was DKC te gast in…

9 december 2019

Drop Shot haakt aan voor de strijd om de bovenste drie plaatsen

Drop Shot haakt aan voor de strijd om de bovenste drie plaatsen

Zondag 8 december speelde Drop Shot de uitwedstrijd tegen Hoornse. Beide teams hadden vorige week een teleurstellende start van…

9 december 2019

Smashing keert met drie punten tegen Amersfoort terug naar Wijchen

Smashing keert met drie punten tegen Amersfoort terug naar Wijchen

De tweede wedstrijd van de handhavingspoule stond ditmaal op zondag op het programma. De tegenstander, Amersfoort, speelde de dag…

8 december 2019

VELO revancheert zich knap

VELO revancheert zich knap

VELO vocht een knappe wedstrijd uit tegen Roosterse BC. De Westlandse spelersgroep wilde maar al te graag het magere resultaat…

8 december 2019

Maximale score Almere tegen Hoornse

Maximale score Almere tegen Hoornse

Almere heeft in zijn eerste wedstrijd in de kampioenspoule de maximale score van 8-0 behaald tegen Hoornse BV. Alle partijen…

8 december 2019

Duitsers verslaan Nederland in eerste interland

Duitsers verslaan Nederland in eerste interland

In de Kreissporthalle in het Duitse Bad Camberg is de Nederlandse ploeg er niet in geslaagd om de eerste van twee…

4 december 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!