Moederdag 2019

WK deelnemer Jorrit de Ruiter hoopt op betere tijden voor Nederlands topbadminton

WK deelnemer Jorrit de Ruiter hoopt op betere tijden voor Nederlands topbadminton

Voor de Olympische Spelen in Londen losbarsten, verzamelen 's werelds beste badmintonners zich vanaf maandag in de Engelse hoofdstad voor het WK.

› alles over het Badminton Festival!

Het Nederlandse topbadminton hoopt na al het gekrakeel – tot een rechtszaak aan toe – over sponsorcontracten dat de aandacht zich weer richt op de sport zelf.

Veertien Nederlanders doen in Londen mee, onder wie Ruud Bosch, Jacco Arends, Selena Piek, Koen Ridder en Jorrit de Ruiter. De eerste drie zijn net Duinwijck-lid af en gaan in Duitsland spelen. Ridder en De Ruiter – na zes jaar terug bij zijn Haarlemse vereniging – spelen komend seizoen wel voor de Haarlemse club.

Ook De Ruiter hoopt dat het badminton zichzelf weer eens op een positieve manier in de etalage zet. Het is alweer zeven jaar geleden, dat Mia Audina zilver haalde in Athene. In 2008 was Nederland in Peking niet vertegenwoordigd. Vorig jaar speelde het conflict op tussen vier spelers en de badmintonbond, die eiste dat de toppers in internationale wedstrijden met materiaal van Yonex spelen. Zij lopen daardoor inkomsten uit privé-sponsoring mis. Het viertal verloor de rechtszaak daarover en probeert nu middels een bodemprocedure alsnog zijn gelijk te halen. De uitspraak in de slepende kwestie wordt eind dit jaar verwacht.

Ook De Ruiter (24) ondervindt de gevolgen van de beslissing van de bond. "Vorig jaar mocht ik niet naar het EK, omdat ik met ander materiaal speelde. Ik had me het apenzuur getraind en mocht om die reden niet mee. Dat is toch verschrikkelijk. Het is een dieptepunt in mijn carrière geweest", aldus de Haarlemmer die sinds een aantal maanden binnen de bond voorzitter is van de spelersraad.

De Ruiter begrijpt het standpunt van de andere toppers, maar heeft er vanaf gezien om met hen mee te gaan in de rechtszaak. "Die vier zijn singelaars, ik kom alleen uit in het dubbelspel. Ik zou, als ik me bij hen had aangesloten, mijn dubbelspelpartner zijn kwijtgeraakt."

De Ruiter ziet met leedwezen aan wat voor grauwsluier het conflict over het Nederlandse badminton heeft gelegd. "Onze sport is daardoor al anderhalf jaar negatief in de publiciteit. Doodzonde van zo'n mooie, fascinerende sport. Badminton krijgt niet de aandacht die het eigenlijk verdient. Dat doet pijn. Johan Cruijf heeft in een column gezegd dat onze bond veertig jaar achterloopt en belachelijk bezig is. Als dat soort mensen dergelijke uitspraken doen, helpt dat niet een sport populairder te maken. Ik heb gehoord dat de NOS vanwege de kwestie geen of weinig beelden meer uitzendt van het badminton. Ik denk dat de dramatische daling van het aantal leden van de bond er ook mee te maken heeft.

Om badminton weer op een goede manier onder de aandacht te brengen, zijn onder meer prestaties nodig. Kijk maar naar het zilver van Audina in 2004. Iedereen had het er toen over in Nederland. De grootste fout van de bond is geweest, dat ze niet heeft ingespeeld op de populariteit van Mia Audina. Gelukkig maken enkele spelers en speelsters kans om zich te kwalificeren voor Londen. De situatie is vergeleken met de periode voor Peking rooskleuriger", zegt De Ruiter, die het plan om topspeelsters in een rokje te laten badmintonnen wel aansprak. "Het zou onze sport opleuken." Maar na protest van enkele speelsters is het idee om badminton op die manier meer sexy te maken, weer snel van tafel gegaan.

De Ruiter, in het bezit van één nationale seniorentitel, zal over een jaar zijn steentje niet bijdragen in Londen. "Koen Ridder en Ruud Bosch zijn het nummer één-koppel. Dave Khodabux en ik komen daar achter. Wij staan te laag op de wereldranglijst om ons te kwalificeren voor Londen. Dat komt mede door onze wisselvalligheid. Maar ik heb de hoop om er in 2016 in Rio wel bij te zijn."

De Ruiter, die net zijn opleiding heeft voltooid aan de Johan Cruyff University, meldt zich na het WK na zes jaar weer bij Duinwijck. De laatste jaren sloeg hij de punten binnen voor Van Zijderveld in Amstelveen. "Ik ben terug bij mijn oude liefde", aldus De Ruiter, die zijn hele jeugd heeft doorgebracht bij Duinwijck. "Na zes jaar was ik toe aan iets nieuws. En Duinwijck deed me een financieel aantrekkelijk aanbod."

Bij de Haarlemse vereniging wordt De Ruiter partner van Koen Ridder, al zal die soms verstek laten gaan omdat hij zich met Ruud Bosch wil voorbereiden op (de kwalificatie voor) Londen.

Maar eerst dus vanaf maandag het WK, zijn derde alweer. Met Khodabux hoopt De Ruiter uiteraard op een stunt in de Wembley Arena, maar hij is realist genoeg om te beseffen dat het een heel zware opgave wordt om met zijn dubbelspelpartner de eerste twee ronden te overleven. "We hebben zwaar geloot. We beginnen maandag tegen een sterk Chinees koppel. Mochten we dat winnen, dan wacht ons de olympisch kampioenen van Peking. Je hebt altijd een kans, maar lastig wordt het zeer zeker."

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Topbadmintonners Jelle Maas en Robin Tabeling door bij WK Badminton in Zwitserland

Topbadmintonners Jelle Maas en Robin Tabeling door bij WK Badminton in Zwitserland

Bij de Total BWF Wereldkampioenschappen 2019 in het Zwitserse Basel zijn Jelle Maas en Robin Tabeling er in geslaagd de tweede…

19 augustus 2019

Selena Piek en Cheryl Seinen door naar tweede ronde WK Badminton

Selena Piek en Cheryl Seinen door naar tweede ronde WK Badminton

Bij de Total BWF Wereldkampioenschappen 2019 in Basel is het koppel Selena Piek / Cheryl Seinen door naar de tweede ronde in het…

19 augustus 2019

Nederlandse parabadmintonners in actie bij WK Para-Badminton 2019

Nederlandse parabadmintonners in actie bij WK Para-Badminton 2019

Op dinsdag 20 augustus starten de TOTAL BWF Para-Badminton World Championships 2019 in Basel en zullen Joshua Donker, Megan…

18 augustus 2019

Wereldkampioenschappen Badminton 2019 morgen van start in Basel

Wereldkampioenschappen Badminton 2019 morgen van start in Basel

Morgen starten in het Zwitser Basel de Total BWF Wereldkampioenschappen die tot en met zondag 25 augustus 2019 duren en waar op 5…

18 augustus 2019

Badminton Nederland verloor 15% van haar jeugdleden in 2018

Badminton Nederland verloor 15% van haar jeugdleden in 2018

Badminton beschikt over een enorm potentieel. Niet veel sporten zijn van de camping tot aan het allerhoogste, de Olympische…

11 augustus 2019

Georgy van Soerland-Trouerbach en Marielle van der Woerdt wereldkampioen veteranenbadminton WD45

Georgy van Soerland-Trouerbach en Marielle van der Woerdt wereldkampioen veteranenbadminton WD45

Prachtige prestaties van de Nederlandse afvaardiging naar de Wereldkampioenschappen Veteranen in Katowice, Polen. Georgy van…

11 augustus 2019

Mark Caljouw loot tegen nummer 15 van de wereld tijdens WK Badminton in Zwitserland

Mark Caljouw loot tegen nummer 15 van de wereld tijdens WK Badminton in Zwitserland

Vandaag is de loting gepubliceerd van de TOTAL BWF World Championships 2019 in Basel, Zwitserland. Voor Nederlands Kampioen…

5 augustus 2019

Deense nummer twee Line Kjaersfeldt komt badmintonnen bij Haagse DKC

Deense nummer twee Line Kjaersfeldt komt badmintonnen bij Haagse DKC

Niet alleen heeft Mark zijn contract verlengd, hij heeft ook niemand minder dan zijn vriendin Line Kjærsfeldt zo enthousiast…

2 augustus 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!