clubzoeker

Het eerste Kerstrapport van het bestuur Ted van der Meer

Het eerste Kerstrapport van het bestuur Ted van der Meer

Op de valreep een ingezonden stuk binnengekregen van een leraar die tijdens de kerst nog aan het overwerken was aan één van zijn laatste rapporten van zijn klas.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Communicatie en PR

Uitleg (slechts een paar voorbeelden):

a. Tijdens de jaarvergadering stelt kandidaat Van der Meer dat het beter is voor de bond als de rechtzaak verloren gaat. Twee uur later verkondigt hij in een persbericht bij zijn persoonlijke vriend Rob Taconis, eigenaar van Sport Unlimited: "Als bondsvoorzitter zeg ik: ik hoop dat we de rechtszaak winnen zodat we een betere uitgangspositie hebben voor de toekomst".

b. Per 1 september zou de Marketing deskundige Remco Hol beginnen. Hij begint evenwel niet. Niemand hoort of ziet wat. Geen uitleg naar de buitenwereld. Typisch geval van in de doofpot stoppen. Openheid en transparantie ver te zoeken.

c. Vlak voor de Dutch Open op 11 oktober verschijnt het persbericht, dat het tijdperk Van Dooremalen ten einde is. De spelersraad is niet op de hoogte gebracht, sterker: 'spelers gaan in opstand', waarna gehaast een nieuw persbericht wordt ontvouwd op 12 oktober, dat het zeker niet per direct is dat Van Dooremalen vertrekt als technisch directeur.

d. Ted van der Meer wordt in het Badmintoninfo magazine geinterviewd door 'Laura Damstra' en noemt Ron Daniëls onder andere "een pain in the ass". Welke voorzitter van welke sportbond heeft zich eerder op dergelijke wijze openlijk zo uitgelaten over een medebeoefenaar van zijn eigen sport? Schande.

Rapportcijfer 2 (voor de moeite)

Personeelsbeleid

Uitleg (slechts een paar voorbeelden):

a. De onervaren voorzitter stelt een nieuw bestuur voor: de vier vrouwen in het bestuur zijn stuk voor stuk zeer onervaren in het besturen van een sportvereniging, laat staan het besturen van een sportbond.

b. Technisch directeur Martijn van Dooremalen krijgt op de dag van de installatie van de voorzitter te horen dat hij niet lang meer TD zal zijn.

c. Nanning van der Hoop wordt verzocht naar een andere baan uit te kijken. Er is niet aan 'dossiervorming' gedaan. Van der Hoop pakt veel zaken op, maar wordt niet gewaardeerd. Welke werkgever kan zonder juridische argumenten zomaar een medewerker aan de dijk zetten?

d. Van Dooremalen wordt een nieuwe functie aangeboden: adviseur van het bestuur voor internationale betrekkingen en wedstrijdsport. Een nieuwe functie waarvan de functiebeschrijving naar verluid nog niet beschikbaar is. Grote verschil met de vorige functie is, dat het salaris van Van Dooremalen nu 100% betaald moet worden uit opbrengsten van de leden, waar in de situatie van de TD functie een zeer belangrijk deel gesubsidieerd werd door gelden van NOC*NSF.

e. Eline Coene maakt een 'verpletterende indruk op de voorzitter'. Het is goed gebruik dat eerst intern gesolliciteerd kan worden op de functie, en de voorzitter enigszins verrast met de sollicitatiebrief van Eline, aldus het altijd zeer goed geïnformeerde BadmintonInfo. "Leuk dat ze het probeert". Het is publiek geheim dat Eline nadrukkelijk gevraagd is om te solliciteren op de functie en dat ze ruim bedenktijd heeft gevraagd alvorens ja te zeggen. Heeft iemand de vacature op een website zien staan, dan wel in een andere vorm van publicatie wat hoort bij openheid en transparantie?

Rapportcijfer 1

Afhandeling Yonex contract

Uitleg (slechts een paar voorbeelden):

a. Na het strakke pleidooi van de advocaat van de bond, stelt Ted van der Meer voor een rondje "stille diplomatie te houden". Na ruim anderhalf jaar bakkeleien door het ancient bestuur met de tegenpartij, denkt Van der Meer zelf wel met de oplossingen te komen. Van stille diplomatie echter geen sprake. De voorzitter komt niet in gesprek met de belangrijkste vertegenwoordiging van het Yonex bedrijf.

b. Prachtige PR: toppers mogen meedoen aan het EK. Doorbraak in het contract. Natuurlijk zonder te vermelden dat het per speler een 'boete' kost naar verluid van Euro 10.000 per speler. Deze gelden komen niet ten goede van de toppers, maar wordt gewoon minder uitbetaald door Yonex. Daar moeten nog al wat toeschouwers op afkomen om breakeven te spelen in Amsterdam.

c. Nauwelijks twee uur na de uitspraak van de rechter verschijnt op teletekst, en in de landelijke pers, dat de rechter de toppers in het gelijk stelt. Zeker een dag lang taal nog teken van Badminton Nederland, die gestraft is voor het verkeerd optreden richting Palyama, Pang, Meulendijks en Van der Valk, in aanloop van het contract aanzetten tot wanprestatie (in eenvoudig Nederlands: te nadrukkelijk de spelers aanzetten om afscheid te nemen van hun bestaande contract). Echter het belangrijkste onderdeel van de aanklacht: 'het recht om een exclusief contract af te sluiten met een materiaalsponsor', is pure winst voor de bond, want het betekent dat het contract in zijn volledigheid overeind blijft, net zoals dat geldig is voor de Nieuw Zeelandse bond met Li Ning, Maleisië met Yonex, China met Li Ning, ... Op 30 november beperkt het bondsbestuur zich tot feitelijkheden, zonder bijvoorbeeld Yonex te bedanken in het houden van vertrouwen in Badminton Nederland.

Rapportcijfer 3 (voor de moeite)

Beleidsplan om te groeien.

Uitleg:

a. Er kan nog geen cijfer gegeven worden hier, omdat het tot op heden totaal ontbreekt aan een gefundeerd plan om ieder geval het ledental in stand te houden, laat staan te groeien. Er is puur en alleen geacteerd op het niveau van Yonex contract, opschonen van het bureau, inclusief de Technisch Directeur, en het niet vervangen van medewerkers die vertrokken zijn.

Het feit dat recreanten nu voor 7,50 Euro lid kunnen worden van de bond is wellicht een opening naar betere tijden, maar van enige visie achter deze actie, waarop ook gestuurd kan worden door de afgevaardigden is vooralsnog geen sprake.

Wel een stoer bijna kinderlijk dromen van een top 10 bond met meer dan 100.000 leden. Want zo redeneert de voorzitter: als onze verenigingen al hun leden opgeven dan groeien we sowieso al met waarschijnlijk meer dan 20.000. Volgens de laatste telling kwam de bond uit op ca. 46.000 – 47.000 leden. Welk wetenschappelijk onderzoek hier aan ten grondslag ligt, wordt niet bij het artikel in BadmintonInfo vermeld.

PR van de VOORZITTER

Uitleg (Slechts een paar voorbeelden):

a. Per direct wordt een nieuwe column gepresenteerd op de officiële website waarin de geachte geïnteresseerden wekelijks kunnen lezen, of Ted Van der Meer, nu wel of niet een leuke ontmoeting gehad heeft met een van zijn beste kennissen, dan wel naar een prachtige wedstrijd Nadal – Federer ("wat is dat toch een fenomeen") heeft gekeken.

b. Op de website van BNL staat in de koppen herhaaldelijk de acties van bonsdvoorzitter Van der Meer in de koppen: Ted van der Meer citeert Herman Finkers; Ted van der Meer kijkt vooruit naar 2012; Ted van der Meer al vroeg op Schiphol; Ted van der Meer spreekt met de PVT; Ted van der Meer bezoekt RSKs; Ted van der Meer belicht een 'puzzel'.

Rapportcijfer 9 (10 is altijd voor de meester dus kan niet gegeven worden)

Core business: competitie

Uitleg:

a. Er gaan geruchten dat het bestuur de huidige vorm van competitie de nek om wil draaien zonder dat er evaluatie heeft plaatsgevonden, zoals dat afgesproken is met eredivisie en eerste divisie verenigingen.

b. Er gaan geruchten dat het bondsbestuur zelf met voorstellen tot verandering komt zonder vooroverleg met de verenigingen, en dat de rol van de LCW hierin beperkt is.

c. Er worden geen oplossingen aangedragen om de wedstrijdkalender voor iedereen naar de zin te maken,

Rapportcijfer 5

Eindoordeel

Meester: op basis van deze cijfers gaat het bestuur Van der Meer zeker niet over naar het tweede jaar.

Advies: Op basis van deze cijfers lijkt deze school te hoog gegrepen voor het bondsbestuur Van der Meer. In gesprek met de ouders zal gekeken moeten worden of het zin heeft om met het volgende trimester door te gaan en zo ja, welke zaken dan in het besturen moet veranderen.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!