Moederdag 2019

Ted van der Meer kijkt vooruit naar 2012

Ted van der Meer kijkt vooruit naar 2012

De bondsvoorzitter - tijdens de eredivisiewedstrijd Almere - Van Zijderveld in gesprek met international Selena Piek.

Moederdag 2019

Met enige regelmaat schrijft Ted van der Meer op deze plaats een column. Dit keer kijkt hij terug en vooruit.

› alles over het Badminton Festival!

2011 was sportief gezien een succesvol jaar voor Badminton Nederland. Het meest recente succes was dat van de aangepaste ploeg (Ilse van de Burgwal, Inge Bakker en Marcel Smouter), die tijdens de wereldkampioenschappen in Guatemala vijf medailles in de wacht sleepte: twee keer zilver en brons en één keer goud. Ilse werd gehuldigd als wereldkampioene. Haar titel leverde onverwacht veel publiciteit op met diverse artikelen in kranten en op websites en zelfs een joekel van een foto op een nieuwspagina in De Telegraaf. En voorts een hele leuke reportage in Hart van Nederland. Alle hulde ook voor bondscoach Annie van Daal.

Wat een schaduw wierp over deze titelstrijd was dat er tijdens het WK een herclassificatie plaatsvond die vervelende gevolgen kan hebben voor diverse spelers, Ilse incluis. Volgens de nieuwe regels zou zij zelfs geen aangepast badminton meer kunnen spelen.

WK senioren

In oktober behaalden veel Nederlandse veteranen tijdens hun wereldkampioenschappen aardig wat medailles binnen. Vancouver leverde drie gouden plakken op: in de mix slaagden Rob en Marjan Ridder daar in. Marjan deed dat ook in het dubbelspel met een Deense partner. En de vroegere Nederlandse topper Tjitte Weistra, die Nieuw-Zeeland vertegenwoordigde, was de sterkste in de jongste enkelspelklasse 35+. Verder waren er zilveren medailles voor Uun Santosa (2) en Rob Ridder (1). Tijdens de WK jeugd in Taipei was onze U19-ploeg de beste van Europa, met onder meer een overwinning op Denemarken. Ook een kwartfinale voor Oranje op het EK voor gemengde teams in Amsterdam, een evenement dat werd overschaduwd door de afwezigheid van vier enkelspelers. Daarmee is ook direct het meest negatieve punt van afgelopen jaar genoemd: de bodemprocedure waar al veel over gezegd en geschreven is.

Vooruit kijken

In 2012 zullen we weer vooruit gaan kijken. Het nieuwe bestuur van BNL heeft de snoeiharde ambitie om de bond te laten groeien. Daarvoor hebben we o.a. een zeer lage basiscontributie in het leven geroepen. Voor slechts € 7,50 maak je als nieuw lid deel uit van de BNL-familie en kun je profiteren van onze producten, zoals competitie en toernooien, opleidingen en zaken als Yonex Kids Games. Maar wat ik zelf nog meer zou willen benadrukken: je bent dan ook lid van een bond die door de bank genomen als zeer sociaal en gezellig wordt ervaren. Het is een ideale familiesport waar ook individuen zich snel thuis voelen. Ik hoop dat iedereen meehelpt om deze groei-ambitie te verwezenlijken.

Badminton.NL magazine

Ook wil dit bestuur het gat tussen het bondsapparaat (zeg maar bondsbestuur en bondsbureau) en de verenigingen en hun leden gaan overbruggen. Begin februari ontvangen alle clubs een nieuw magazine, Badminton.NL. Als het een succes wordt, zal het vaker gaan verschijnen. Daarnaast hebben we inmiddels alle verenigingen uitgenodigd om op 18 februari de Bondsvergadering bij te wonen. Een invitatie-met-inspreekrecht. En als kadootje mogen degenen die er gebruik van maken ook gratis de halve finales van het EK mannen- en vrouwenteams in Amsterdam meebeleven. Populariseren Voorts hebben we diverse plannen en ideeën om onze sport bekender te maken. We komen er in sociologische onderzoeken niet zo best van af. Dat imago moet echt veranderen, want badminton is geen sport voor watjes, integendeel. Maar de buitenwacht moet daar wel van overtuigd worden.

Ook gaan we de competities nog eens onder de loep nemen, te beginnen bij onze paradepaardjes, de ere- en eerste divisie. Er ligt een ruw plan om twee ere- en twee eerste divisies in het leven te roepen. In de ene spelen de standaardteams (eerste teams) en de reservedivisies zullen gevuld worden met tweede en soms derde teams. De voordelen zijn onder meer dat er altijd promoties en degradaties plaatsvinden tussen ere- en eerste divisie (nu is dat niet het geval) en voorts dat een reserveteam ook echt landskampioen kan worden met alle toeters en bellen die daar bijhoren.

Ook wordt er nog eens nagedacht over de teamsamenstelling. Een probleem voor veel verenigingen is de verhouding mannen-vrouwen. De mannen zijn zwaar in het voordeel, dus moeten we ons afvragen of het vrouwen-aandeel om te beginnen in de topteams niet moet worden teruggebracht. Daardoor verminder je het grote aantal invallers dat nodig is om de teams te kunnen vullen.

Het zijn zomaar enkele gedachten, een week voor Kerstmis.

Namens bondsbureau en -bestuur wens ik alle leden van Badminton Nederland en hun familie en vrienden heel veel geluk. En natuurlijk een mooi en sportief 2012.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Jeugdbadmintonners Wessel van der Aar en Ties van der Lecq  bij Outdoor Badminton Festival op 6 en 7 juli in Zandvoort

Jeugdbadmintonners Wessel van der Aar en Ties van der Lecq bij Outdoor Badminton Festival op 6 en 7 juli in Zandvoort

Op zaterdag 6 en zondag 7 juli 2019 vindt op het Burgemeester Van Fenemaplein in Zandvoort het Badminton Festival plaats. Dit is…

19 juni 2019

Voorstel nieuw contributiesysteem per 1 januari 2020 afgewezen tijdens Jaarvergadering Badminton Nederland

Voorstel nieuw contributiesysteem per 1 januari 2020 afgewezen tijdens Jaarvergadering Badminton Nederland

Op zaterdag 15 juni jl. heeft in Vergader- en Congrescentrum De Schakel in Nijkerk de Jaarvergadering van Badminton Nederland…

17 juni 2019

Imke van der Aar: come back stronger

Imke van der Aar: come back stronger

Last period I have been struggling with my old injury again. So for now no tournaments...

14 juni 2019

Tweede ronde Spanish International 2019 voor badmintonvlogger Gayle Mahulette

Tweede ronde Spanish International 2019 voor badmintonvlogger Gayle Mahulette

Gayle Mahulette is na overtuigende winst door naar de tweede ronde bij de Spanish International 2019.

14 juni 2019

Malaysian top shuttler Lee Chong Wei retires

Malaysian top shuttler Lee Chong Wei retires

To all my family friends and fans. To everyone of you who have been a part of my life, thank you. A real big sincere thank you.

13 juni 2019

Jeugdbadmintonner Jaymie Laurens runner-up vrouwendubbel bij German Open U17

Jeugdbadmintonner Jaymie Laurens runner-up vrouwendubbel bij German Open U17

Bij de Babolat German U17 Open 2019 in Bergisch Gladbach (Duitsland) heeft Jaymie Laurens afgelopen weekend de tweede plaats…

12 juni 2019

Assistent-bondscoach Jonas Lyduch toch niet weg bij Nederlandse badmintonbond

Assistent-bondscoach Jonas Lyduch toch niet weg bij Nederlandse badmintonbond

Badminton Nederland is blij dat de Deen Jonas Lyduch besloten heeft om zijn werk voort te zetten als projectcoach van de…

12 juni 2019

Voorspeeldag Badmintonschool Barendrecht op maandagavond 1 juli 2019

Voorspeeldag Badmintonschool Barendrecht op maandagavond 1 juli 2019

Na een paar jaar van afwezigheid komt de badmintonschool weer helemaal fris terug. We gaan weer bouwen aan een sterke fundering…

12 juni 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!