clubzoeker

Badminton campingsport? Nee toch!

Badminton campingsport? Nee toch!

Tijdens een verjaardag, die ik laatst bezocht, klaagde een vrouw over het feit dat haar straat afgesloten zou gaan worden. Hierdoor zou ze een heel stuk om moeten rijden om op haar werk te komen.

clubzoeker

Maak kennis met Mark Caljouw!

"Dan pak je toch de fiets?", zei één van de mensen in het gezelschap, "dan hoef je niet om te rijden." "De fiets pakken?", zei de man van de klagende vrouw lachend, "ze weet amper hoe je moet fietsen. We hebben twee jaar geleden een nieuwe fiets gekocht. Hij staat sindsdien in de schuur helemaal onder de spinnenrag."

Ik begon mij langzamerhand af te vragen wat dan de reden was dat deze vrouw twee jaar geleden een nieuwe fiets kocht. Deze vraag hoefde ik echter niet te stellen. De vrouw begon zich uit zichzelf te verontschuldigen. "Ik mocht de fiets kopen op kosten van mijn baas", vertelde de vrouw. "Ik mocht er zelf één in de winkel uit gaan zoeken. Ik zocht een mooie fiets uit en dacht: die krijg ik dan gelijk mee. Nee, moest ik eerst een proefrit gaan maken. Ik voelde mij een beetje hopeloos tijdens die rit. Ik had nog nooit gefietst, dus hoe kon ik dan weten of hij lekker fietst."

Badminton = campingsport?

Na dit gesprek kwam er een discussie op gang over het nut van sporten en bewegen. "Het is goed voor je algemene gesteldheid", zei de één. "Je valt ervan af!", zei een ander. "Ik maak mijn hoofd leeg door te fietsen en te sporten", zei ik. "Van dat kleine stukje van vijf minuten fietsen naar je werk?", kreeg ik teruggeslingerd. "Ik sport genoeg, hoor", antwoordde ik. "Ik badminton minstens twee keer in de week."

"Badminton, dat is toch een campingsport?", zei een van de mensen in het gezelschap. Ik schoot gelijk in de verdediging. Ik legde uit dat badminton net als tennis, voetbal en handbal een echte sport is. Ik vertelde dat het geen doen is om badminton op de camping te spelen. In Nederland staat er namelijk negen van de tien keer te veel wind. Badminton is een sport waarin je ook kunt groeien en vele technieken onder de knie kunt krijgen. De monden van de aanwezigen vielen wijd open toen ik vertelde dat badminton ook een eredivisie in Nederland heeft. Gelukkig kreeg ik bijval van één van de aanwezigen. Hij is een lid van de Lierse badmintonvereniging De Pluimbal. Hij vertelde dat hij volop geniet van zijn sport en nog steeds elke training bijleert.

Teamsport

Er blijken meer badmintonners last te hebben van vooroordelen over hun sport. Een Google-zoekpoging levert zelfs een heuse protest-hyves op, genaamd "Badminton is geen campingsport!" De mensen achter deze hyves komen voor hun sport, onze sport dus, op. "Maar het nadeel van badminton is dat je niet met een team speelt?", zei één van de gasten. Ik vertelde dat je bij het badmintonnen ook dubbel en mix kunt spelen. Ik vind dat zelf ook leuker, want ik heb liever iemand naast me. Ik speel het liefst samen. Het laatste jaar heb ik amper meer gesingled en focus ik mij volledig op de dubbel en mix. Dat vind ik erg fijn. Ik speel bij beide onderdelen namelijk voor. Dit is daarom ook hetgeen wat ik het meest probeer te trainen. Het gaat steeds beter, maar ik moet nog veel leren. Gelukkig maar, net als bij een 'echte sport'. Ik zou echt niet meer zonder badminton kunnen. Alleen als ik op de camping ben, dan heb ik er even geen zin meer in.

Niet dus

De discussie over badminton liep ten einde. Net moest ik mij verdedigen, daarom wilde ik nu nog wel iets van die vrouw weten. "En ga je nu tegenwoordig op de fiets naar je werk?", vroeg ik de vrouw. Haar man begon weer te lachen, ik wist genoeg. "Controleert je baas dat dan niet?", vroeg een ander. "Er stond op het formulier dan je 50% van je reistijd per jaar op de fiets moest komen om hem te krijgen", vertelde de vrouw. "Ik fiets dus telkens de helft van mijn route en wacht dan tot mijn baas mij komt halen om mij 's middags weer terug te brengen naar diezelfde plek. Ik moest trouwens mijn fiets gedeeltelijk in natura betalen. Toen ben ik even naar mijn baas gegaan en toen..."

Waar het gesprek toen naar toe ging zal ik jullie onthouden. Ook een sport, die je niet alleen uitvoert op de camping zal ik maar zeggen...

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Tess Scheele

Tess Scheele

Deze jonge twintiger uit gemeente Westland houdt van schrijven én van badminton. Ze combineert deze twee passies hier op badmintonline.nl!

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Wanneer passie een handicap wordt

Wanneer passie een handicap wordt

In ons land is er geen plaats voor mensen met een passie voor onze sport, want de mensen zonder enige emotionele passie hebben de…

25 juni 2022

Ook in 2022 zomerbadminton op meer dan 20 locaties in heel Nederland!

Ook in 2022 zomerbadminton op meer dan 20 locaties in heel Nederland!

Is de sporthal van jouw badmintonclub deze zomer gesloten, maar wil je toch lekker doorsporten? Op de officiële…

25 juni 2022

Gayle Mahulette versterkt badmintonselectie Duinwijck

Gayle Mahulette versterkt badmintonselectie Duinwijck

Badmintonclub Duinwijck heeft de selectie van het eredivisieteam aanzienlijk versterkt met het aantrekken van Gayle Mahulette.

24 juni 2022

Gayle Mahulette leaving Badminton Centre of Excellence in Denmark

Gayle Mahulette leaving Badminton Centre of Excellence in Denmark

The time has come after almost 3 years of life in DK to go back home to NL. Grateful for the journey, many new experiences,…

22 juni 2022

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!