clubzoeker

De gevolgen van het Laura Damstra interview met Ted van der Meer in BadmintonInfo

De gevolgen van het Laura Damstra interview met Ted van der Meer in BadmintonInfo

Deze zaterdag 18 februari is de jaarlijkse Bondsvergadering van Badminton Nederland in Sporthallen Zuid te Amsterdam. Het lijkt erop dat Ted van der Meer z'n borst nat mag maken.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Een ogenschijnlijk onschuldig interview dat de bondsvoorzitter had met journalistiek studente Laura Damstra voor het magazine BadmintonInfo heeft nogal wat gevolgen.

De redactie van badmintonline.nl deed navraag bij Rob Taconis van sportblad BadmintonInfo over Laura Damstra en dat leverde niet veel op: "Laura is een studente die haar interview voor haar afstuderen heeft gemaakt en daar hebben wij dankbaar gebruik van gemaakt."

Zoekactie breidt zich uit

Begin januari 2012 voegt afgevaardigde Ber van Loon zich actief bij de groep mensen die onderzoekt wie Laura Damstra is. Van Loon heeft meermalen bij Ted van der Meer geïnformeerd naar de contactgegevens van Laura Damstra, naar het bestaan van Laura Damstra en naar het uitblijven van antwoord op deze vragen.

Rond deze tijd verschijnt er een nepprofiel van Laura Damstra op Facebook. Dat profiel wordt vroegtijdig ontmaskert en ook de fotograaf van de misbruikte foto is bereid om mee te helpen in de identificatie van Laura Damstra.

Ondertussen is het website owner, blogger en onderzoeksjournalist Piet Ridder niet onopgemerkt gebleven: "Als er toch een onderzoek gestart wordt naar het zoeken van mensen, dan heb ik nog een aantal onopgeloste dossiers van mensen, die veelal op Badmintonline een reactie of een mening over badmintonvrijwilligers of over onze Nederlandse badmintonsport gespuid hebben."

Zelf heeft de redactie van badmintonline.nl contact opgenomen met Hogeschool Windesheim, waar Damstra volgens Ted van der Meer gestudeerd heeft. Bij de medewerkers van deze hogeschool is Damstra niet bekend. Wanneer je in het AD leest '360 diploma's journalistiek Windesheim herbeoordeeld', dan is dat misschien maar beter ook. Ze hebben daar al genoeg problemen.

Laura Damstra-kloon brandt los

In de laatste week van januari begint de Laura Damstra-kloon ook berichten te posten op de badmintonline.nl groepspagina op Facebook. Rene Sehr (Duinwijck) moet het ontgelden, Nima Chalebyani (Van Zijderveld) wordt teruggewezen naar 'zijn land' en Ron Daniëls krijgt eveneens allerlei verwensingen naar zijn hoofd geslingerd. Badminton Nederland voorzitter Ted van der Meer mag zich daarentegen ondergedompeld voelen in de onvoorwaardelijke liefde van deze Damstra-kloon. De 'mijn Ted' en 'het imperium Badminton Nederland' posts zijn niet van de lucht.

NOS-verslaggever Mark Brasser wordt ook 'getroffen' door Damstra-gate. Hij is columnist in het door Sport Unlimited uitgegeven BadmintonInfo. De discussie over Laura Damstra, die volgens veel lezers niet bestaat of slechts in de verbeelding van sommigen, raakt ook Brasser: wil je als schrijver geassocieerd worden met een publicatie waarin potentieel nepinterviews staan? Brasser (@brasser8) zelf verwoordt het vrij luchtig:

@stomphorst Nee, dat is #BadmintonInfo. Daarin interviewen mensen zichzelf... #Ookleuk

Ondertussen is de Laura Damstra-kloon van Facebook verhuisd naar de reacties hier op badmintonline.nl zelf. Opnieuw haalt hij - dit lijkt niet het werk van een dame - uit naar Rene Sehr, Ron Daniëls, Nima Chalebyani en natuurlijk ook naar de schrijver van dit verzamelartikel.

Afgevaardigde Ber van Loon deelt het vermoeden dat het hier om een kloon gaat die in naam van Laura Damstra vreemde uitspraken doet. Afgevaardigde Jeroen Beelen mengt zich in de discussie en zegt: "Ik neem aan dat dit wel een punt van discussie zal worden op de vergadering." Iets wat met het oog op de vergadering dit weekend uiterst actueel is.

Bram Jongerden en Freek Cox worden slachtoffer van Laura Damstra-kloon

Vannacht begon de Laura Damstra-kloon zelfs te posten onder namen van bekende figuren in de Nederlandse badmintonwereld. Van Zijderveld voorzitter Bram Jongerden werd het eerste slachtoffer. Hij zou het volgende in gebrekkig Nederlands geschreven hebben:

Ik zal de bij de komende bondsvergadering ted van der meer stevig aan het tand voele.

Dit kan niet getoloreerd worden en eisen dat gerben bruijstens ted van der meer geert jan venekamp martijn van dooremalen eline zullen verdwijnen van de toneel.

Het lijkt erop dat dit slechts een opzetje voor de Laura Damstra-kloon was om vervolgens onder weer een ándere naam, die van wedstrijdfunctionaris Freek Cox, te kunnen reageren.

@Bram Jongerden
et is wel erg triest om hier te reageren!!! Zulke dingen hou je intern en mag niet naar buiten komen. Ik vertel tog ook niet aan iedereen dat jij scheidsrechter bent omdat jij die boete wil wegwerken voor je clubje. En zeg ook niet dat aan iedereen dat jij een slegte scheidsrechter bent.

@Ron Daniëls
waarom denk je dat we je bij de LCW en het bestuur negeren?! Je weet geen zak en dingen zoals deze mot je intern bespreken. Ted Harm en ik zijn intern gegaan om alles te regelen. een beetje triest om aan de zijkant te staan en te schreeuwen. Daarom zijn we niet zo open naar je omdat je een zijlijn gassie ben die niet durft op te treden binnenin.

De redactie van badmintonline.nl benadrukt graag dat bovenstaande reacties dus niet afkomstig zijn van respectievelijk Bram en Freek.

Wat is de volgende stap?

Er werd al eerder op gehint. De afgevaardigden hebben de kans om zaterdag tijdens de Bondsvergadering formeel vragen te stellen over de identiteit van de 'echte' Laura Damstra. Bestaat ze? Bestaat ze niet, wie heeft het interview dan geschreven? Als dat Ted van der Meer zelf was, wat is voor hem dan het motief geweest om specifieke onderwerpen aan te snijden en bepaalde opmerkingen te maken, waaronder:

  • Yonex of Carlton?
  • Ron Daniëls: een inspirerende coach of een 'pain in the ass'
  • "Hij helpt zijn pupillen zoals Erik Meijs echt niet."

Deze polarisering - uitgerekend door een communicatiedeskundige - staat in schril contrast met de column die Ted van der Meer publiceerde op Eerste Kerstdag, waarin hij de leden van Badminton Nederland vertelde:

En daarom spreek ik de hoop uit dat we allemaal wat meer rust inbouwen, ook als er iets gebeurt wat ons niet bevalt. Dit statement geldt overigens niet alleen voor 'anderen', het geldt zeker ook voor het bondsbestuur en voor de mensen die binnen onze bond werkzaam zijn.

Het hoofdpijndossier Laura Damstra, het zoveelste verhaal waarmee Badminton Nederland in haar bestaan te maken heeft, kan deze zaterdag gesloten worden. De identiteit van Laura Damstra kan vastgesteld worden, Ted van der Meer kan zijn naam rehabiliteren en Sport Unlimited kan voor voorkomen dat ze bekendstaat als een uitgeverij die nepinterviews publiceert.

Ik hoop dat deze duidelijkheid gaat komen. Het zou namelijk zonde zijn als we niet meer kunnen genieten van Mark Brassers spitsvondige columns. Mocht het toch nog mislopen, dan biedt badmintonline.nl Mark Brasser graag een alternatief podium aan.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!