Ik schrijf u vandaag over Martijn van Dooremalen

Ik schrijf u vandaag over Martijn van Dooremalen

Precies een week geleden ontvingen alle afgevaardigden een e-mail over het 'vraagstuk Martijn van Dooremalen'. In zeven dagen tijd is daar geen enkele reactie op gekomen.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Voor het gemak interpreteren wij dat als bevestiging dat we op het goede spoor zitten. Waar onze vragen over gaan? Lees het hieronder. Het verzoek richting de afgevaardigden blijft staan: vraag het bestuur om duidelijkheid!

Onderwerp: aanvraag agendapunt: bonus ontvangen door Martijn van Dooremalen?

-- Verzonden aan alle afgevaardigden voor zover mij bekend.
-- CC naar directie Badminton Nederland

Geachte afgevaardigden,

Ik schrijf u vandaag over Martijn van Dooremalen.

Bestuursadviseur Martijn van Dooremalen is in het verleden van bondscoach verworden tot technisch directeur onder meer n.a.v. een oproep vanuit de spelersgroep dat hij niet langer geduld werd in die rol. Een gedwongen promotie met een voor hem interessante opslag.

Eind vorig jaar is zijn aftreden als technisch directeur bestendigd onder het bestuur van Ted van der Meer en werd Martijn van Dooremalen opnieuw een nieuwe rol aangemeten, 'bestuursadviseur Strategisch Beleid'. Met behoud van salaris en... zoals voorzitter Clemens Wortel heeft bevestigd, een nog onduidelijke invulling van zijn nieuwe rol:

"De eerlijkheid gebiedt mij echter ook wel te zeggen dat het nog een zoeken is naar een nadere concretisering van álle functie elementen die Martijn moet gaan uitoefenen." (Bron: http://issuu.com/badmintonline/docs/2012-interview-clemens-wortel)

€100.000 vergoeding

Op dit moment zijn er op de redactie van badmintonline.nl suggesties binnengekomen dat Martijn van Dooremalen een bedrag zou hebben ontvangen van ongeveer €100.000 (iets minder dan zijn jaarlijkse loonkosten) van Badminton Nederland ter compensatie van zijn demotie tot bestuursadviseur.

Een alternatieve vertelling luidt dat Martijn van Dooremalen voor zijn betrokkenheid als architect van het Yonex-contract een onderhandse compensatie - de Code Tabaksblat hanteert hier een andere term voor - heeft ontvangen van Yonex Japan. Als belangenbehartiger van Badminton Nederland zou dit haaks staan op zijn rechten maar zeker ook plichten als werknemer en ten tijde van de onderhandeling zijn positie als directielid (hij was destijds nog technisch directeur).

Navraag bij bondsdirecteur

Gezien de verstrekkende aard van BEIDE vertellingen, hebben we als redactie gemeend hierover eerst informatie in te moeten winnen bij Badminton Nederland zelf. Dat hebben we vrijdag 10 mei jl. gepoogd middels een e-mail aan bondsdirecteur Geert Jan Venekamp (cc naar Clemens Wortel):

Geachte directie, geachte heer Venekamp,

We hebben op de redactie van badmintonline.nl inmiddels van twee partijen begrepen dat voormalige technisch directeur en huidig bestuursadviseur Strategisch Beleid Martijn van Dooremalen een premie van €100.000 ontvangen zou hebben van Badminton Nederland als compensatie / premie voor zijn demotie.

Graag informeren we bij u naar de financiele voorwaarden waaronder deze medewerker momenteel in dienst is bij Badminton Nederland en welke bondsmiddelen en gemeenschapsgelden er ingezet zijn om hem aanvullend te belonen voor zijn prestaties dan wel voor zijn aanblijven.

  • 1. Wat waren de jaarlijkse loonkosten van Martijn van Dooremalen toen hij nog technisch directeur was?
  • 2. Wat zijn de jaarlijkse loonkosten van Martijn van Dooremalen nu hij bestuursadviseur Strategisch Beleid is?
  • 3. Heeft Martijn van Dooremalen een (aanvullende) vergoeding / compensatie / premie / beloning ontvangen om en nabij de periode dat hij de laatste maal van functie wisselde? Indien ja:
    • a. Wat was de reden die bij het bestuur is voorgedragen voor deze vergoeding?
    • b. Wat was de hoogte, in euro’s, van deze vergoeding?
    • c. Wordt deze vergoeding expliciet vermeld in het financiele jaarverslag van 2011 of 2012 zodat niet alleen de afgevaardigden maar ook de overige leden van Badminton Nederland hier kennis van kunnen nemen?
  • 4. Welke vrijheid heeft de directie in het vaststellen van salarissen en voornoemde 'vergoedingen'?

Afgelopen vrijdag 12 mei ontvingen we antwoord:

Update: maandag 21 mei 2012 om 13:31 uur

Bondsdirecteur Geert Jan Venekamp beroept zich middels een e-mail aan de redactie op de (juridisch gezien waardeloze) disclaimer onder zijn uitgaande e-mails. Evenwel komen we meneer Venekamp graag tegemoet en hebben we zijn e-mail op deze plek verwijderd. De strekking ervan was: Badminton Nederland doet geen uitspraken over financiële afspraken met haar salarianten.

Voor de duidelijkheid: de afgevaardigden hebben de e-mail van Geert Jan Venekamp wél in goede orde ontvangen en zijn dus op de hoogte van de inhoud.

De volgende stap

Het feit dat Venekamp badmintonline.nl vraagt om over dit onderwerp niet te publiceren en dat hij evenmin bevestigt dat er géén aparte / aanvullende vergoeding is of wordt uitbetaald aan Martijn van Dooremalen, wekt het aannemelijke vermoeden op dat er dus daadwerkelijk een vergoeding is geweest.

Daarom richt ik mij tot u, de afgevaardigden, om het bestuur te verzoeken expliciet helder te maken met welke constructie en met welke randvoorwaarden Martijn van Dooremalen salariant van Badminton Nederland is. Wat is zijn functieomschrijving? Wie controleert zijn werkzaamheden? Wat is de reden dat hij als enige geen aanwezigheidsindicatie op badminton.nl heeft staan op de medewerkerspagina? Wat is de reden dat uitgerekend Martijn van Dooremalen mail ontvangt en verstuurt via mvdooremalen@*********.nl i.p.v. een @badminton.nl adres? De belangrijkste vraag echter:

Heeft Van Dooremalen een 'bonus' ontvangen van Badminton Nederland danwel steekpenningen van Yonex aangenomen?

Niet als redactielid van een nieuwsmedium, noch als doodgewoon lid van Badminton Nederland ben ik in de gelegenheid om hierover een agendapunt aan te vragen voor de Bondsvergadering van zaterdag 23 juni a.s. in Utrecht. U, als afgevaardigde, bent daartoe echter wél in staat.

Badminton Nederland verzoekt u dit vóór 8 juni a.s. te doen, opdat ondermeer het bestuur zich terdege voorbereiden kan.

Graag nodigen wij u uit om uw mening en aan- of opmerkingen te geven over bovenstaande onderwerp. Een eenvoudigde suggestie vanuit badmintonline.nl: verwittig elkaar middels een reply-to-all ('allen beantwoorden') met daarin uw positie aangaande het aan te vragen agendapunt.

Bedankt voor uw tijd en overweging.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!