Moederdag 2019

Heerhugowaardse badmintonvereniging start aangepast badminton op

Heerhugowaardse badmintonvereniging start aangepast badminton op
Moederdag 2019

Tijdens deze column maken we kennis met Marcel van Galen van badmintonvereniging HHW'69 uit Heerhugowaard.

› alles over het Badminton Festival!

Marcel is zelf badmintonner en heeft een zoon die aan aangepast sporten doet. Marcel is, samen met andere mensen van zijn vereniging, hard bezig om aangepast badminton te kunnen gaan aanbieden bij badmintonvereniging HHW'69.

"Twee jaar geleden nam mijn zoon deel aan de wereldwijde Special Olympics", vertelt Marcel. "Dit zijn de paralympische spelen voor mensen met een verstandelijke handicap. Mijn zoon speelt handbal. Natuurlijk was ik erbij om hem aan te moedigen. In dezelfde hal als de handbal vonden de badmintonwedstrijden van het toernooi plaats. Ik heb daar regelmatig staan kijken. Dat zou iedere badmintonner moeten doen! Het was geweldig om te zien. Deelnemers waren erg enthousiast en zetten zich voor de volle honderd procent in. Ook het niveau was behoorlijk hoog, dat had ik niet verwacht. In Nederland vindt er jaarlijks zo'n Special Olympisch plaats voor alleen maar Nederlandse deelnemers. Daar was het onderdeel badminton slechts door drie verenigingen vertegenwoordigd. Dit heeft mij aan het denken gezegd. HWW'69 was een paar jaar eerder al naar mogelijkheden aan het zoeken om aangepast badminton op te zetten in het kader van de maatschappelijke vereniging. Ik besloot dit weer op te gaan pakken. Samen met een groep enthousiast mensen hopen we nu op 1 januari 2013 te kunnen beginnen."

Informatie inwinnen

HWW'69 gaat zowel aangepast badminton voor de lichamelijk als de verstandelijk beperkte sporter oprichten. "Vooral dit laatste is vrij uniek in Nederland", vertelt Marcel. "Ik vind dat het echter wel aangeboden moet worden. Ik heb de bond gebeld, omdat ik alleen informatie kon vinden over aangepast badminton voor mensen met een lichamelijke handicap. Omdat het aangepast badminton pas een paar jaar bij de bond gevoegd is richt de bond zich daar vooral op. Maar ook voor verstandelijk gehandicapten staan zij open. Ik heb ook met diverse verenigingen in het land gebeld. Van hen hebben we goed bruikbare tips gekregen. Daarnaast worden we ook geholpen door het sportservicepunt uit onze regio. Aan de hand van al deze informatie hebben we een plan van aanpak geschreven en zijn we op zoek gegaan naar mensen binnen de vereniging die het plan kunnen gaan uitvoeren."

Integratie

De Heerhugowaardse badmintonclub gaat badminton aanbieden voor alle leeftijden. "We laten mensen zich aanmelden", vertelt Marcel. "We bekijken dan waar behoefte aan is. Voor de jeugd hebben we inmiddels een trainer. De aangepaste jeugd zal tegelijk gaan spelen met de bestaande jeugd van de vereniging. We houden de aangepaste groep eerst even apart. We gaan aftasten wat hun mogelijkheden en beperkingen zijn. Daarna bekijken we of ze eventueel deels in de reguliere groep kunnen meedraaien. Maar dit zal per sporter verschillen. Voor de volwassen zijn we nog bezig een trainer te vinden. We willen graag onze trainers opleiden. Zij kunnen echter niet meteen over een diploma beschikken, hier gaat drie á vier overheen."

Aanmelden

"Wij zijn nu druk bezig met de promotie van onze nieuwe tak van sport", vertelt Marcel. "De kick-off vindt plaats op 18 september in de week van de badminton. Dan geven Inge en Timo Bakker, twee leden van het Nederlandse aangepast badmintonteam, een clinic bij onze vereniging. We hopen dan ook veel nieuwe leden te mogen ontvangen. En als het enthousiasme groot is kunnen we eventueel eerder dan 1 januari beginnen met het aangepast badminton. Daarnaast gaan we onszelf ook op de kaart zetten tijdens de maand van de aangepaste sport in september. Wij hebben er alle vertrouwen in dat het gaat lukken met het aangepast badminton bij HWW'69. Ik speelde laatst zelf een keer tegen een roller en ik moest aardig gas geven om bij te blijven. Dat belooft wat!"

Interesse in aangepast badminton bij HHW'69? Neem dan contact op met Marcel van Galen via ledenadministratie@hhw69.nl.

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Tess Scheele

Tess Scheele

Deze jonge twintiger uit gemeente Westland houdt van schrijven én van badminton. Ze combineert deze twee passies hier op badmintonline.nl!

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Robin Tabeling en Selena Piek in kwartfinale WK Badminton 2019 in Zwitserland

Robin Tabeling en Selena Piek in kwartfinale WK Badminton 2019 in Zwitserland

In drie games wisten Selena Piek en Robin Tabeling te winnen van de nummer 6 van de wereld - het Indonesische koppel Praveen…

22 augustus 2019

Wisselende successen op dag twee WK Para-Badminton 2019

Wisselende successen op dag twee WK Para-Badminton 2019

Bij de WK Para-Badminton 2019 in Basel kwamen Joshua Donker, Megan Hollander, Mark Modderman en Joey Lie voor Nederland in actie…

22 augustus 2019

Dag drie WK Badminton 2019: Robin Tabeling en Selena Piek naar achtste finales

Dag drie WK Badminton 2019: Robin Tabeling en Selena Piek naar achtste finales

Bij de Total BWF Wereldkampioenschappen in Basel zijn Robin Tabeling en Selena Piek door naar de achtste finales in de mix.

22 augustus 2019

Soraya, Robin en Selena door op dag twee WK Badminton 2019

Soraya, Robin en Selena door op dag twee WK Badminton 2019

Bij de Total BWF Wereldkampioenschappen 2019 in het Zwitserse Basel zijn Soraya De Visch Eijbergen en het koppel Robin Tabeling/…

20 augustus 2019

Topbadmintonners Jelle Maas en Robin Tabeling door bij WK Badminton in Zwitserland

Topbadmintonners Jelle Maas en Robin Tabeling door bij WK Badminton in Zwitserland

Bij de Total BWF Wereldkampioenschappen 2019 in het Zwitserse Basel zijn Jelle Maas en Robin Tabeling er in geslaagd de tweede…

19 augustus 2019

Selena Piek en Cheryl Seinen door naar tweede ronde WK Badminton

Selena Piek en Cheryl Seinen door naar tweede ronde WK Badminton

Bij de Total BWF Wereldkampioenschappen 2019 in Basel is het koppel Selena Piek / Cheryl Seinen door naar de tweede ronde in het…

19 augustus 2019

Nederlandse parabadmintonners in actie bij WK Para-Badminton 2019

Nederlandse parabadmintonners in actie bij WK Para-Badminton 2019

Op dinsdag 20 augustus starten de TOTAL BWF Para-Badminton World Championships 2019 in Basel en zullen Joshua Donker, Megan…

18 augustus 2019

Wereldkampioenschappen Badminton 2019 morgen van start in Basel

Wereldkampioenschappen Badminton 2019 morgen van start in Basel

Morgen starten in het Zwitser Basel de Total BWF Wereldkampioenschappen die tot en met zondag 25 augustus 2019 duren en waar op 5…

18 augustus 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!