SportSport

Waarom ik vrijwilliger ben door Henk Smit

Waarom ik vrijwilliger ben door Henk Smit

Mijn naam is Henk Smit en ben vrijwilliger geworden voor Badminton Nederland.

clubzoeker

Maak kennis met Sterre Bang!

Badminton Nederland zocht vrijwilligers om werkzaamheden uit handen te nemen van werknemers, die door drukte extra handen zochten. Aangezien ik nu in de WAO zit en toch iets wilde doen heb ik mij aangemeld als vrijwilliger voor BNL. Waarom heb ik mij aangemeld?

De voornaamste reden is dat ik al 33 jaar in de badmintonsport zit en heb badminton ervaren als een mooie sport. Heb in het verleden aan voetbal gedaan maar dat haalt het lang niet dan bij badminton.

In 1979 werd ik lid van BC Almere Haven (BCAH) en al gauw zat ik het bestuur. Reden was dat ik huisman was en een avondschool bezocht, dus veel vrije tijd overdag omdat mijn dochter alleen maar sliep. Daarom ben ik in het bestuur gaan zitten om dan eens met andere mensen te praten en iets te doen hebben. Al gauw werd ik secretaris van de vereniging en heb dat 8 jaar gedaan. Bij het 1e lustrum wilde ik iets doen voor de vereniging maar geen intern toernooi. In 1983 ben ik gestart met een BC-toernooi en het werd, dankzij hulp van Albert van Ens (referee), een groot succes. De gehele voorbereiding had ik in mijn ééntje gedaan en zo wist ik hoe het organiseren van een toernooi werkte. In 1983 is dus de toernooicommissie ontstaan en daar zit ik nog steeds in. Op 13 juni 1988 is de BC Almere Haven een fusie aangegaan met de Almeerse Badminton Club en zo is BV Almere ontstaan. Vanaf die tijd ben ik gestopt als secretaris en voorzitter van de recreantencommissie geworden. Nu ben ik geen voorzitter meer van de recreantencommissie maar ben wel in de commissie blijven zitten.

Al jaren ben ik (éénarmige) lijnrechter bij BNL, zowel op nationaal als internationaal gebied. Daarnaast ben ik ook nationaal referee voor de competitie en toernooien.

Ik vind badminton één van de mooiste sporten en zal de sport met mijn hart uitdragen. In de sport hebt men echter ook vrijwilligers nodig vandaar dat ik mij had opgegeven als vrijwilliger voor BNL. Vooral ook door de jarenlange ervaring vind ik dat je de kennis moet overdragen aan de jongeren. Nu is het zo dat je veel grijze mensen op de stoelen ziet klauteren maar zolang dat niet door jongere spelers wordt opgepakt moeten we het met de oude garde doen. Trouwens, van de regering moeten we toch tot en met de 67e jaar werken?

Er wordt de laatste tijd veel gezeurd over de werknemers van de BNL dat ze hun werkzaamheden niet goed zouden doen en de klagers kunnen best gelijk hebben. Maar ik vind dat als je klachten hebt, ook zelf de handen uit de mouwen moet steken om de klachten te verhelpen en vooral om Badminton Nederland weer gezond te maken.

Met zijn allen moeten we er voor zorgen dat de badmintonsport weer in de picture komt en dat we weer terugkeren naar de 100.000 leden of meer van 30 jaar terug. En dat kunnen we alleen maar bereiken door moderniseren en vooral door samen te werken.

Henk Smit, vrijwilliger van BV Almere en Badminton Nederland

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!