SportSport

Toekomstbeeld van topbadminton in Nederland - deel 2

Toekomstbeeld van topbadminton in Nederland - deel 2

Ton Weijers zegt in De Telegraaf met een ambitieus plan te komen, maar het klinkt niet echt vernieuwend.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

De trainers die spelers naar de Spelen hebben gebracht zijn niet dik gezaaid en de meeste hebben al een contract. Je komt dus al snel terecht in de lagere klasse van trainers.

Badminton Nederland zou er verstandig aan doen echt met iets nieuws te komen. Een totaal ander concept met veel meer durf en uitstraling. Wat ik in De Telegraaf lees is weer een saai model waarin al het nieuw denken op voorhand kapot is gemaakt.

In Nederland is er één persoon die al jarenlang het ene nieuwe idee na het andere op tafel gooit, ook nog eens kennis deelt en zich in baanbrekende projecten stort. Het is voor mij totaal onbegrijpelijk dat deze man niet wordt omarmd. Is nu werkelijk iedereen bang voor iets nieuws in dit kloteland? Het is geen wonder dat goede trainers net als goede spelers niet in Nederland blijven. Er is een totaal ziek beleid ongeacht wat voor bestuur er zit. Je kunt hooguit zeggen dat dit bestuur iets minder slecht is dan het vorige en als je al een klein beetje minder slecht bent, dan word je bejubeld om en voor helemaal niets.

Het stukje over de toekomst van het badminton in Nederland had ik ingestuurd voordat bekend werd dat Gerben Bruijstens de wacht is aangezegd en voordat Ton Weijers een interview in De Telegraaf had gegeven.

Inmiddels is bekend dat Badminton Nederland naar een enkel- en dubbeltrainer op zoek is. Ik zou het trainen van dubbels beperken tot de jeugd (dat kan tot U21 zijn) en dan liefst nog richting de U17. Stoppen met geld stoppen in de huidige seniorenselectie op dubbelgebied. Ook bij het profiel van zo´n trainer voor dubbels kan je vraagtekens zetten. De enige trainers die je daarmee vooruit kunnen helpen op seniorengebied komen uit Denemarken, maar ook daar is het aanbod niet echt geweldig. Je kunt je zelfs afvragen of er naast Kenneth Larsen wel iemand is die dat op topniveau zou kunnen doen.

Kijk naar de ontwikkeling in Denemarken. Badmintonscholen hebben de dubbel massaal laten vallen en de focus is alleen op het enkelspel gericht. Dit is iets wat Michael Kjeldsen jaren geleden al heeft gedaan en wat navolging heeft gekregen in bijna alle scholen. Gaat Nederland nu de fout maken zich toch op dat onderdeel toe te leggen? Als men in Denemarken vindt dat er onvoldoende kennis en spelersmateriaal in huis is, waar staan we dan als Nederland waar het spelersmateriaal nog minder is en er helemaal geen kennis aanwezig is?

Dubbel en het specialisme zal van de grond af moeten worden opgebouwd en dat betekent investeren in de jeugd. Als je dat gaat doen, dan heb je de mogelijkheid de Nederlandse trainers mee te laten groeien naar een hoger niveau en heel misschien hebben we dan wat voor de Spelen van 2020. Het op dit moment inhuren van een dubbelspecialist is niet verstandig. De komende twee jaar zijn voor de huidige selectie spelers niet zo belangrijk en mocht er een goed dubbel naar boven komen drijven, dan is het voor de laatste twee jaar vroeg genoeg het een en ander bij te spijkeren met een buitenlandse specialist. Nu voor de dubbels in de jeugdtrainers uit eigen land gaan opleiden, dat is de komende twee jaar een goede investering.

Elke andere inzet dan enkelspel alleen en dan nog in de verhouding 60% mannen 40% vrouwen is weggegooid geld. Als je dat zou gaan doen, dan zou je met Nederlandse trainers kunnen volstaan mits je er een stevig education programma aanhangt.

Ik denk dat je er wijs aan doet de belofte die er aan de topspelers is gedaan voor het meedoen aan het EK in Amsterdam te belonen en naast een nieuwe bondscoach Dicky Palyama en Yao Jie een groei rol te laten spelen in het opleiden van de nieuwe enkelspelers in plaats van een buitenlander aan te trekken. Dan ben je bezig met het in de breedte ontwikkelen van onze sport, want elke buitenlandse trainer neemt zijn kennis weer mee en is verloren voor het Nederlandse badminton.

Ik ben heel duidelijk niet tegen buitenlandse trainers, dat vind ik zelfs een heel goed idee, maar deze moeten in dienst staan van een Nederlandse leiding en een Nederlands concept uitvoeren. Je laat ze meedoen binnen dat concept gedurende korte periodes voor inspiratie en voor het onderwijs naar je eigen trainers toe en dan nog het liefst in hun eigen land waar je met de spelers heen gaat.

Het nieuwe denken binnen Badminton Nederland is nog helemaal niet begonnen. Ik hoor alleen maar over oude wijn in nieuwe flessen en zie helemaal niets van enig buiten de box denken. Er zijn nog veel te veel mensen die iets te zeggen hebben waar we niets aan hebben. Het moet eens uit zijn met het subsidiedenken. Er zijn geen 'short cuts' naar nieuwe plannen. Het is keihard werken en vernieuwen.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!