Clemens Wortel over goedkoop redactioneel geweld op afstand

Clemens Wortel over goedkoop redactioneel geweld op afstand

Hieronder de integrale tekst van de 'inspirerende en krachtige' nieuwjaarsspeech van Badminton Nederland voorzitter Clemens Wortel.

SportSport

Ken je BC Heemskerk al?

Dames en Heren,

Mag ik u hartelijk welkom heten op deze traditionele Nieuwjaarsontmoeting, een bijzonder welkom aan onze oud-bestuurders, Jos Nouwt en Rob Ridder, en een bijzonder welkom aan Jolina Broesder, onze account manager bij het NOC*NSF, met waardering dat u er bent (in het hol van de leeuw).

Een Nieuwjaarsontmoeting als deze is altijd een mooie gelegenheid om terug te blikken op het voorbije jaar. Maar meer in het bijzonder nog, vooruit te kijken naar 2013. Allereerst, namens de mede-bestuurders,staf en directie, wens ik u een gezond en voorspoedig 2013.

Ja, het was met het jaartje wel, zo sprak Wim Kan altijd weer bij het begin van zijn Oudejaarsconference. Inderdaad, hoogtepunten en diepe dalen wisselden elkaar in een hoog tempo af. Een van mijn leermeesters van de opleiding 'Sport en Recht' zei eens in dit verband: "Sportbesturen? Dat is het managen van emoties!"

En emoties waren er. Ik noem er enkelen om daarmee de besluiten van ons bestuur voor de toekomst in het juiste perspectief te kunnen plaatsen. Immers, van die emoties en de geschiedenis er om heen, moet je leren om je toekomst te kunnen bepalen. Er was een succesvol resultaat tijdens de EK voor landenteams in Amsterdam voor ons damesteam in februari, met daar aan verbonden de kwalificatie voor de Uber Cup in China. Voorafgaand het nodige tumult over het meedoen van onze toppers en het coachen hiervan. Wat daarvan ook zij, de prestatie stond er, maar de eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat de publieke belangstelling voor dit belangrijke evenement tijdens die week minimaal was.

Op basis van een nuchter evaluatie rapport, en besprekingen met de meest betrokken, is door ons vervolgens besloten een ander belangrijk evenement als de Yonex Dutch Open 2012, een extra impuls te geven in de zin van "elkaar ontmoeten". Mede dankzij de steun van de gemeente Almere, de bestuurders en ambtelijke medewerkers hiervan, de collega's van SBT en Sport Unlimited en een nieuwe zakelijke partner, in de persoon van Ton van Happen, was de 64ste editie van de Yonex Dutch Open een groot succes, qua prestaties, qua publieke belangstelling, en qua omzet voor onze belangrijkste sponsor.

En met het uitgebrachte evaluatierapport vormt dit de opmaat voor een bijzondere uitvoering van de 65ste editie in oktober van dit jaar. Dat alles op basis van een strak draaiboek, met een voorbereidingtijd die inmiddels al is begonnen onder leiding van een nieuwe toernooi directeur Ton van Happen.

Die overigens ook gestart is met de voorbereidingen van de Carlton NK in februari a.s. Verder lopen er besprekingen met een ander organisatiebureau om daarmee ervaringen op te doen met de begeleiding van diverse andere toernooien.

Dames en heren,

Een ander belangrijk dossier wat wij hebben kunnen sluiten is het geschil tussen Dunlop en Badminton Nederland. Resulterende in een 5-jarig samenwerkingsverband. En daarmee een nieuwe impuls gevend aan de verdere promotie van onze sport. Een en ander laat onverlet dat wij nadrukkelijk blijven investeren in de relatie met Yonex, een meer dan belangrijke partner in de ontwikkeling van Badminton Nederland op tal van terreinen.

Periodieke contacten met beide sponsoren bevestigt het streven van ons bestuur om een betrouwbare partner te willen zijn, met oog voor de zakelijke belangen van hen en met het besef dat hun financiële bijdragen onmisbaar zijn om onze ambities waar te kunnen blijven maken.

Over ambities gesproken, de Week van Badminton, was, ondanks de relatieve korte voorbereidingstijd, een geweldig succes. En bracht mij persoonlijk in alle uithoeken van badmintonminnend Nederland. Waardoor ik in contact kon komen met de echte werkvloer van onze sport, met tal van bestuurders en een scala aan vrijwilligers, chapeau voor hen èn voor onze medewerkers van het bondsbureau voor deze prestatie.

Naast onze ambitie om badminton, als uitmuntende vorm van breedte sport te promoten, kan niet onvermeld blijven, uiteraard niet, dat de beslissing van het NOC*NSF van 4 december j.l. een harde klap was, en eigenlijk op het randje van boven of onder de gordel. Om in sporttermen te spraken, we hebben wel even aangeslagen in de touwen gehangen.

Dat was echter maar erg kort, mede door de talrijke vormen van adhesie betuigingen die ons energie gaven om door te gaan met die zaken die wij immers al hadden ingezet zoals:

  • een andere trainingscultuur op Papendal, met dito resultaten inmiddels op de Europese podia;
  • Met een succesvol verlopen studiedag over topbadminton;
  • Met tal van besprekingen met toppers of ex-toppers;
  • met belangrijke evaluatiegesprekken met materiedeskundigen;
  • resulterende in een eigentijds, ambitieus topsportbeleidplan, waar we in geloven, kijkend naar onze talenten in onze nationale selecties.

Dames en heren, Natuurlijk gaan we ons verweren tegen de, naar onze mening onterechte rode kaart en verwijdering van het Olympisch speelveld. Dat doen we niet, bewust niet, door het opzoeken van vluchtige, eenmalige publicaties in de media, maar dat doen we doorwrocht op basis van argumenten.

Nu ons Investeringsplan, wellicht als plan A te omschrijven, niet gehonoreerd is geworden door het NOC zijn wij druk doende plan B tot uitvoering te brengen en dat doen we aan de hand van een scala van aanbiedingen die wij uit het land hebben ontvangen, hartverwarmend en totaal anders dan goedkoop redactioneel geweld op afstand.

Wij als bestuur geloven meer in transparante communicatie met betrouwbare partners, de ontmoeting met de Bondsafgevaardigden van zaterdag j.l. was daar een tastbaar bewijs van.

Daarnaast geloven wij in onze eigen kracht, gebaseerd op intensieve contacten met onze toppers of ex-toppers, met materiedeskundigen die in de praktijk bewezen hebben over daadwerkelijke kennis van zaken te beschikken. Natuurlijk zijn wij niet blind waar het gaat om de prestaties waarop we gehoopt hadden en die niet zijn gerealiseerd. Natuurlijk kijken wij naar de feiten die geleid hebben tot het onvoldoende aanwezig zijn op het Olympisch podium van Londen; maar met de wetenschap dat wij als bestuur ons er terdege van bewust zijn te werken met verenigingsgeld en publiek geld, zijn wij wars van goedkoop opportunisme en dito bestuursbesluiten.

En geloof mij, dames en heren, wij zijn ook niet bang om door te pakken als dat in het belang is van Badminton Nederland. En daarbij doen we zeker niet aan zelfverheerlijking in alwetendheid, de keuze daarvoor laten we graag aan anderen over.

Tot slot, mede namens de collega bestuurders wil ik graag de directie en de medewerkers van BNL publiekelijk dank zeggen voor hun grote inzet in het afgelopen jaar, ga zo door, chapeau!

Mijn dank gaat ook naar u als afgevaardigde, naar u als regiomanagers, naar de talrijke besturen van en de vrijwilligers in de verenigingen, u bent en zij zijn, naast onze toppers, de vaandeldragers van onze sport.

Onze dank gaat ook uit naar de directie en vertegenwoordigers van Yonex en Dunlop voor hun belangrijke steun, ook in morele zin. Mijn dank en respect gaat uit naar mijn collega’s in ons bondsbestuur, een buiging voor jullie passie, inzet en collegialiteit, ik ben vereerd jullie voorzitter te mogen zijn neem mijn wapenspreuk alsjeblieft over zoals die luidt: "Doet goed... en vreest niemand".

En laten we nu een toost uit brengen op een nieuw jaar met tal van bestuurlijke, maar bovenal sportieve resultaten...!

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!