Eerste reactie op het BNL-beleidsplan topbadminton: waar is de inhoud?

Eerste reactie op het BNL-beleidsplan topbadminton: waar is de inhoud?

Wel verpakking, geen inhoud?

Het lang verwachte beleidsplan van Badminton Nederland is eindelijk openbaar.

clubzoeker

Ken je Heesche BV al?

Het bestaat uit twee delen, namelijk een evaluatie van de prestatiedoelen en een beleidsplan voor de toekomst. Het stuk heeft geen genummerde pagina’s maar bij het doorlopen er van kom ik op 21 stuks waarvan er op 4 geen of bijna geen tekst voorkomst . Zes van de 21 pagina’s gaan over de evaluatie van periode 2009-2012, drie pagina’s over 25 augustus 2012, acht pagina’s zijn er dan nog over wat BNL een beleidsplan noemen en de laatste is een Excel-schema.

Ik ga op elke pagina straks nog uitvoerig in, maar op voorhand wil ik toch eerst even kwijt dat hetgeen hier op papier staat in geen velden of wegen zo lang had mogen duren. We wachten nu al bijna een jaar op een beleidsplan en vijf maanden is voorbij gegaan sinds 25 augustus.

Dit soort stukken schrijf je binnen een paar dagen en met het erbij zoeken van de informatie mag het een of twee weken duren. Verder staat er NIETS inhoudelijks in het beleidsplan, het zijn wensen en voornemens maar zeker geen uitgewerkt plan. Nadat er zo veel maanden overheen zijn gegaan hadden we een kant en klare blueprint mogen verwachten met ingevuld beleid. Ik hoop echt dat Badminton Nederland geen stukken zoals deze heeft ingeleverd bij NOC*NSF. Als dat wel het geval is geweest dan begrijp ik nog veel meer waarom de subsidie niet is verkregen.

Samenvatting Terugblik

De twee hoofddoelen zijn niet gehaald. Een van de vier spelers heeft de spelen maar gehaald en er zijn geen medailles behaald op de WJK’s.

Ook nu weer zie je het bewust hanteren van foute informatie. Badminton Nederland heeft NOOIT voor ogen gehad dat er iemand anders dan de twee dubbels naar de Spelen zouden gaan. Jie was nooit een van de kandidaten en had helemaal niets met Badminton Nederland te maken. Ze had in deze evaluatie van het beleid van Badminton Nederland in deze zin helemaal niet gebruikt (misbruikt) mogen worden. Hier door wekt men de schijn dat er toch nog iets positiefs is gebeurd. De conclusie moet gewoon heel duidelijk zijn: het beleidsplan 2009-2012 is voor de volle 100% mislukt. Punt uit.

Dat de jeugd geen medailles heeft gehaald op WJK’s is het directe gevolg van het seniorenbeleid om Londen te halen. Overal moest geld worden gespaard om dit doel te halen en dat is ten koste gegaan van het talentbeleid. Niet alleen is het Olympisch doel niet gehaald, maar daarnaast is ook het jonge talent verwaarloosd.

De realisering van de randvoorwaardelijke zaken om de hoofddoelen te bereiken zijn in de periode 2009-2012 onvoldoende voltooid of in gang gezet.

Dit is een beschrijving waar ik helemaal niets van snap. Waar probeert Badminton Nederland hier de schuld neer te leggen? We hebben twee dubbel koppels die naar de Spelen moeten en zoeken in verband daarmee een dubbelspecialist coach. Er wordt een damesenkel specialist aangenomen. Er is niet of totaal onvoldoende gebruik gemaakt van de faciliteiten die wel aanwezig waren en er zijn geen spelersanalyses gemaakt. Er had gewoon moeten staan dat de technische staf en Badminton Nederland directie hun werk niet naar behoren hebben uitgevoerd. Dat is de enige juiste conclusie in duidelijke taal. Wat in deze evaluatie is beschreven, dat is de waarheid verdoezelen en een rook gordijn optrekken.

Analyse

Badminton Nederland beschikt over een organisatiemodel waarin optimale trainings- en opleidingsfaciliteiten worden geboden en waar een talentontwikkelingsmodel wordt gehanteerd waarin talentvolle kinderen kunnen doorstromen.

Deze analyse gaat regelrecht in tegen het geen NOC*NSF schrijft over Badminton Nederland. Badminton Nederland heeft onvoldoende doorstroming in de organisatie voor talent. Graag zou ik het ontwikkelingsmodel van Badminton Nederland willen zien. Ik geloof niet dat het bestaat en mocht dat wel zo zijn, dan moet het eens uit die bureaula worden gehaald en gebruikt worden, want er is in de praktijk niets van te zien of te merken.

Daar staat nog tegenover dat er niet genoeg financiële middelen zijn om een optimaal internationaal programma op te zetten en dat de noodzakelijke topsportcultuur ontbreekt. Er is te weinig gewerkt aan innovatie en de blik was niet naar buiten gericht.

Er zin meer dan voldoende financiële middelen aanwezig om een goed internationaal programma op te zetten. Het geld wordt alleen verkeerd besteed. De organisatie heeft een waterhoofd en bespaart geld daar waar je het juist niet moet doen, namelijk de spelersopleiding. De personen in dienst bij Badminton Nederland zijn belangrijker geworden dan de sport. Als je mensen in dienst houdt die niet voldoen, dan krijg je altijd een geldprobleem.

Talent is aanwezig, maar de aanpak door de sporttechnische begeleiding en de inzet van de spelers moet beter, specifieker, innovatiever en selectiever. Presteren moet vóór deelnemen de norm zijn en doelgericht samenwerken binnen Badminton Nederland de regel. Dat is de enige weg naar de internationale top.

Talent is aanwezig, dat klopt en het is ook juist dat de technische leiding beter moet. Spelers die geen goede inzet hebben, horen gewoon niet thuis in een topsport programma dus dat is doodeenvoudig een beleidskeuze. Samenwerking binnen Badminton Nederland is niet mogelijk gebleken en daar zou de organisatie eens goed naar moeten laten kijken door externe managers. Iets wat niet heeft gewerkt , dat gaat niet vanzelf weer goed lopen.

Dat werken binnen Badminton Nederland de enige weg naar de internationale top zou zijn, dat is enkel en alleen geschreven uit lijfsbehoud. Als er een organisatie is op dit moment die heeft laten zien er niet toe in staat te zijn dit doel te bereiken dan is dat juist Badminton Nederland. Geen enkel doel gehaald, subsidie verloren en het vertrouwen zowel intern als extern verspeeld en dan toch stellen dat ze de enige zijn die het volgende doel kunnen verwezenlijken… Ongelofelijk, hoe verzin je het?

Beleid

In de komende beleidsperiode kwalificeren zich tenminste 1 enkelspeler of 1 dubbel voor de Olympische Spelen 2016 en wordt er tenminste één kwartfinaleplaats behaald bij de WJK.

De doelstelling is gelukkig al een stuk meer realistisch en de waanzin van 25 augustus is gelukkig wat op de achtergrond gekomen. Maar met 18 uur trainen in de week in een land als Nederland ga je die doelstelling niet halen. 18 uur is veel te weinig en Nederland het verkeerde land. Voor de Spelen van 2016 zijn we naar mijn mening te laat om dat nog binnen BNL te kunnen realiseren. De organisatie is er door eenvoudig niet klaar voor om binnen een aantal jaren kwaliteit te gaan leveren. Ik ben er bang voor dat het behalen van de Spelen weer op de zelfde manier gaat als de afgelopen Spelen door gewoon te proberen op makkelijke toernooien punten bij elkaar te sprokkelen en dat er geen structurele aanpak of verbetering gaat komen. Het wordt dus weer een dure drie jaar voor de leden van Badminton Nederland om misschien een single en/of dubbel in Rio te hebben.

Aan de andere kant vind ik de doelstelling voor de jeugd te laag gegrepen en dat vind ik met het oog op de Spelen van 2020. Als je misschien een kwart finale hebt tot 2016, dan zeg je eigenlijk dat de spelers niet in staat zijn de wereld top te halen in 2020. Als Badminton Nederland echt met iets vernieuwend was gekomen, dan had je mogen verwachten dat de inzet zou zijn er in 2020 te staan als badmintonnatie en dan had je 2016 als niet belangrijk omschreven maar juist de WJK’s het speerpunt gemaakt van je beleid.

In de jeugd doen we het best wel aardig en als we ergens de mogelijkheid hebben om een doorbraak te krijgen dan is het op dat onderdeel. De landen in Azië hebben een terughoudend beleid als het gaat om het uitzenden van jeugdspelers en dus kunnen we ons daar sneller onderscheiden en daardoor de randvoorwaarden scheppen om de spelers makkelijker van de jeugd in de senioren te krijgen. In het kort komt het er op neer dat als je in de jeugd niet tot de wereldtop behoort je het als senior helemaal wel kan vergeten. De doelstellingen bij de jeugd moeten dus omhoog klaar uit.

Uitvoering

Bij het punt Uitvoering komt Badminton Nederland met een aantal voorwaarden. Dat zijn punten die je gebruikt in een spelers- en coachprofiel, maar het is geen beleid. Het zijn voorwaarden waaronder de doelstellingen gehaald kunnen worden. In een beleidsplan geef je aan hoe je het gaat uitvoeren en hoe je de voorwaarden kan implementeren .

Juist omdat we temaken hebben gehad met een totaal falen van de organisatie zou een beleidsplan dit keer volledige duidelijkheid en visie moeten uitstralen. Ik kan me niet onttrekken aan de indruk dat Badminton Nederland geen idee heeft waar ze het over heeft, dat de kennis niet aanwezig is en al helemaal geen visie over hoe onze sport zich aan het ontwikkelen is.

Ik ga het commentaar op dit beleidsplan verdelen over een aantal dagen, want wordt anders een heel lang stuk wat lastig leesbaar is, dus morgen het volgende stuk.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!