Positie Reglementscommissie: misschien is een aanpassing van het reglement zinvol

Positie Reglementscommissie: misschien is een aanpassing van het reglement zinvol

Het Bondsbestuur heeft de vraag voorgelegd of er krachtens de Statuten, Hoofdstuk V, art. 3-5b, een tussentijdse verkiezing van een afgevaardigde moet worden georganiseerd in de volgende situatie.

Ken je BECA 2000 al?

Het betreft de vervulling van een vacante afgevaardigdeplaats in regio Zuidwest. Bij de reguliere driejaarlijkse verkiezingen in maart 2011 bleven in deze regio twee van de acht plaatsen onvervuld. Daarop werd in juni 2011 een tweede verkiezingsronde gestart voor de twee opengebleven plaatsen. De verkiezingen vonden plaats in oktober 2011. Aangezien er bij deze tweede ronde slechts één kandidaat beschikbaar was, kon slechts één open plaats worden vervuld en bleef de andere vacant. Vervolgens werd in april 2013 door een lid-vereniging een kandidaat aangemeld voor de overgebleven vacature.

Naar het oordeel van de Reglementscommissie kan er in de beschreven situatie geen nieuwe tussentijdse verkiezing voor de vacante plaats worden gehouden, dit vanwege het volgende.

Het betrokken artikel is in 2008 gewijzigd. Toen werd de tussentijdse verkiezing bij een vacature ook van toepassing in de situatie dat bij reguliere verkiezingen een of meer plaatsen onvervuld blijven, en er dus geen sprake is van een vacature die tussentijds is ontstaan. Noch de oude, noch de nieuwe tekst van het artikel gaan in op de situatie dat een tussentijdse verkiezing geen resultaat heeft.

De achtergrond van de wijziging in 2008 was dat in het oude model een plaats die bij reguliere verkiezingen open was gebleven, noodzakelijkerwijs drie jaar lang open moest blijven, zonder enige mogelijkheid om de plaats alsnog op te vullen. Dit werd onwenselijk geacht. De wijziging diende ertoe om voor zo’n geval een tweede mogelijkheid te scheppen om het voorgeschreven aantal afgevaardigden beschikbaar te krijgen.

Met deze wijziging is echter niet bedoeld om te verplichten tot een reeks van tussentijdse verkiezingen, net zolang totdat alle open plaatsen zijn vervuld, net zo min als dat het geval is bij tussentijds ontstane vacatures. Ook is niet bedoeld om, bij het onvervuld blijven van een plaats na een vruchteloze tussentijdse verkiezing, een nieuwe verkiezing voor te schrijven als zich nadien op enig moment alsnog een kandidaat aandient. Dit mede gezien de tekst van het artikel die niet voorziet in dergelijke herhaalde verkiezingen, terwijl het juist noodzakelijk zou zijn om voor zulke herhaalde verkiezingen inzake het belangrijkste orgaan van Badminton Nederland de te volgen procedure en de in acht te nemen termijnen helder vast te leggen, ter voorkoming van onduidelijkheden en willekeur.

De Reglementscommissie concludeert dat in de beschreven situatie de statutair voorgeschreven tweede verkiezingsronde is georganiseerd, en dat er voor de plaats die na deze tweede ronde is opengebleven thans reglementair geen mogelijkheid bestaat om daarna nogmaals een tussentijdse verkiezing te houden. De Reglementscommissie tekent hierbij aan dat het aanbeveling verdient om in de nabije toekomst te bezien welke uitwerking in dit soort gevallen beleidsmatig wenselijk zou zijn en deze uitwerking met zoveel woorden in de tekst op te nemen.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Corona update week 8: jongeren tot 27 jaar mogen sporten in teamverband

Corona update week 8: jongeren tot 27 jaar mogen sporten in teamverband

Helaas kunnen we nog niet terug de zaal in, maar vanaf woensdag 3 maart is het wel toegestaan voor jongeren tot 27 jaar om in…

26 februari 2021

Wat is de rol van Jaap Wals binnen Badminton Nederland?

Wat is de rol van Jaap Wals binnen Badminton Nederland?

Jaap Wals trad in december 2019 aan als technisch directeur a.i., zo meldt hij op zijn LinkedIn-profiel. Per 1 september moet…

19 februari 2021

Rusland schakelt Nederlandse badmintonners uit op EK Gemengde Teams

Rusland schakelt Nederlandse badmintonners uit op EK Gemengde Teams

De Nederlandse badmintonners zijn helaas uitgeschakeld op het EK gemengde landenteams in het Finse Vantaa. In de laatste…

18 februari 2021

TeamNLBadminton zegeviert over Engeland op EK Gemengde Landenteams

TeamNLBadminton zegeviert over Engeland op EK Gemengde Landenteams

De Nederlandse badmintonploeg heeft de tweede wedstrijd op het EK gemengde landenteams in Finland gewonnen. In Vantaa was Oranje…

17 februari 2021

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!