Badminton Nederland geeft reactie op discussie over afgevaardigden

Badminton Nederland geeft reactie op discussie over afgevaardigden

Helaas is er de afgelopen periode in de media wat onduidelijkheid ontstaan omtrent de verkiezingsprocedures voor de afgevaardigden. We hopen met deze mail op een heldere manier de huidige regelgeving weer te geven.

Ken je ABC'14 al?

  • De huidige regelgeving omtrent de verkiezingen van afgevaardigden is gezamenlijk, door afgevaardigden, bestuurders en de reglementscommissie opgesteld en goedgekeurd.
  • De regelgeving ligt vast in de statuten van Badminton Nederland.
  • De oproep tot kandidaatsstelling voor afgevaardigden wordt gedaan door het bestuur van Badminton Nederland, die deze taak heeft gedelegeerd aan de bondsdirecteur.
  • Een potentiele afgevaardigde wordt voorgedragen door een lid-vereniging.
  • Een nieuwe afgevaardigde wordt gekozen door de desbetreffende regiovergadering.
  • Een termijn voor een afgevaardigde is doorgaans 3 jaar, met mogelijkheid van eenmaal een aansluitende verlenging van deze periode.

Er zijn op dit moment 3 scenario’s waarbij er een mogelijkheid zou kunnen zijn voor een verkiezing voor een nieuwe afgevaardigde.

  • 1. Tijdens een reguliere verkiezing, die eens in de 3 jaar plaatsvindt. Indien er een vacature is ontstaan kunnen kandidaten zich beschikbaar stellen en verkozen worden.
  • 2. Tijdens een reguliere verkiezing blijft een plek voor een afgevaardigde onvervuld. Dan wordt er een tussentijdse verkiezing uitgeschreven en kunnen kandidaten zich beschikbaar stellen en verkozen worden.
  • 3. Een afgevaardigde zegt tussentijds op. Dan wordt er voor de eerste dag van de tweede kalendermaand volgend op de datum waarop de vacature is ontstaan, een nieuwe tussentijdse verkiezing uitgeschreven, waarbij een kandidaat zich beschikbaar kan stellen en verkozen kan worden, mits de periode tot aan een reguliere verkiezing (scenario 1) meer is dan 6 maanden voor het nieuwe verkiezingsjaar.

Dan is er nog de situatie dat er zowel bij scenario 2 als bij 3 geen geschikte kandidaat is gevonden en gekozen.

  • 4. Tijdens een tussentijdse verkiezing heeft niemand zich kandidaat gesteld. Er worden gedurende de resterende termijn geen nieuwe verkiezingen meer uitgeschreven.

In het geval van de vraag die Ron Daniëls heeft gesteld speelde scenario 4, waardoor hij op dat moment niet in aanmerking kwam om verkiesbaar gesteld te kunnen worden.

Uiteraard zal Badminton Nederland te allen tijde handelen volgens de huidige regelgeving, die op een gezamenlijke en democratische manier tot stand is gekomen en nooit vanuit persoonlijke argumenten.

Op dit moment wordt er met de afgevaardigden gesproken over de rol van de afgevaardigden en de huidige systematiek. Hierin zal zeer waarschijnlijk ook de huidige opzet voor verkiezingen van afgevaardigden besproken worden. Mocht er tijdens deze evaluatie blijken dat het huidige systeem om (kleine) aanpassingen vraagt zal dat in overleg besloten worden.

We hopen jullie hiermee wat meer duidelijkheid te hebben gegeven. Ter informatie vinden jullie ook een verklaring van de reglementscommissie.

Met vriendelijke groet,
Namens het bestuur van Badminton Nederland,
Marloes van Heteren

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Uitvoering en FAQ kortingsbedrag teambijdrage 2021-2022

Uitvoering en FAQ kortingsbedrag teambijdrage 2021-2022

Afgelopen zaterdag 27 februari ging de Bondsvergadering akkoord met het voorstel van het bondsbestuur over het kortingsbedrag op…

5 maart 2021

Corona update week 9: kortingsregeling teambijdrage 2021-2021

Corona update week 9: kortingsregeling teambijdrage 2021-2021

Aankomende maandagavond 8 maart geeft het demissionaire kabinet weer een persconferentie over de coronamaatregelen. We hopen…

5 maart 2021

Cheryl Seinen en Selena Piek door naar kwartfinale op Swiss Open

Cheryl Seinen en Selena Piek door naar kwartfinale op Swiss Open

Selena Piek en Cheryl Seinen hebben zich geplaatst voor de kwartfinale van de Yonex Swiss Open. Het Nederlandse duo (WR-26) was…

5 maart 2021

Caljouw en Piek-Seinen door op Swiss Open

Caljouw en Piek-Seinen door op Swiss Open

Mark Caljouw en het vrouwendubbel Selena Piek/Cheryl Seinen hebben de tweede ronde bereikt op de Yonex Swiss Open in Basel. Voor…

3 maart 2021

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!