clubzoeker

Badminton Nederland komt niet van het slechte imago af

Badminton Nederland komt niet van het slechte imago af

Weken achterelkaar heb ik spelers, ouders en trainers op bezoek gehad hier op Oro. Natuurlijk zijn dat ook de mensen die het al voor een groot deel met mijn kijk op de situatie in Nederland eens zijn.

clubzoeker

Ken je BC Trilan al?

Maar de uitspraak komt niet alleen van de afgelopen paar weken. Je ziet ze ook keer op keer verschijnen op internet.

Spelers zien steeds minder nut om deel te nemen aan een nationale training die niets toevoegt voor een speler. Enkele uitspraken die ik de afgelopen weken te horen heb gekregen: "Ik heb 3 maanden deelgenomen aan de training en heb niet één keer single training gehad. Gen er mee gestopt, ik ga geen uren onderweg zijn om 2 uur vlakke slagen te trainen. Er was geen samenhang in de training en zeer weinig tactiek, kortom ik heb er niets van mee genomen."

En een ander: "Ik heb het gevoel dat ik daar kom voor de trainers niet voor mezelf. Het niveau is gewoon niet goed genoeg." Of: "Ik zou het liefst direct stoppen met die trainingen." Van ouders: "De coaches zitten onderuitgezakt achter de baan en geven de indruk dat de wedstrijd op de andere baan meer interessant is", en "We hebben nog nooit terugkoppeling gehad over de afgelopen ontwikkeling of waar er in de toekomst aan gewerkt moet worden."

Een van de ouders die ik hier heb mogen ontmoeten was ook aanwezig op de bijeenkomst van Badminton Nederland over het topsportbeleid van een jaar geleden. Ook hij was het niet eens met de manier waarop Badminton Nederland omgaat met het topsportbeleid op deze bijeenkomst. Nu vertelde hij dat het nog veel slechter is geworden dan wat hij toen al opvatte als een hopeloos plan.

Als een van trainers binnen een zeer actieve groep die zich bezighoudt met innovatie binnen onze sport zie ik natuurlijk dat een organisatie als de bond deze zelfde innovatie tegenhoudt.

Doen ze het bewust? Nee, dat denk ik niet maar ze zijn zo stok en stok oud in hun manier van denken. Ze lopen als kuddedieren achter andere verdwaalde mensen aan en maken compromissen.

Ik heb na een jaar van dit hopeloze beleid niet de indruk gekregen dat het beter gaat, sterker nog... het holt de verkeerde kant op.

Het waterhoofd wat wij het bondsbureau noemen is desperaat op zoek naar geld om de boodschappen op zaterdag te kunnen betalen. De wereld staat op zijn kop. Badminton scholen die geld moeten betalen aan de bond in plaats van ondersteuning te krijgen!? Ben ik de enige die dit totaal ongehoord vindt? Spelers die moeten betalen om naar een middelmatige tot slechte nationale training te kunnen? Het is van de gekke.

Gelukkig zijn er ook clubs en spelers die er meer dan genoeg van hebben en weigeren nog langer aan dit circus mee te doen. Hoera voor Almere die weigert de extra competitiebijdragen te betalen en hoera voor spelers die het zooitje van de nationale selectie verlaten.

Wat voor een politiek is het nou om spelers die geen enkel kunnen spelen als promotie te gaan gebruiken voor onze sport en degene die dat wel kunnen te droppen? Een van de wijste uitspraken hier in Denemarken van een bekende trainer vond ik: "Wanneer gaan we zoeken naar talent voor de dubbels? Als het blijkt dat ze geen enkel kunnen spelen."

De weggooipolitiek van het huidige bestuur is de pest voor onze sport. Goed bedoeld maar totaal achterlijk. Ik zou graag een discussie zien met de 'adviseur' van Badminton Nederland en trainers als Henri Vervoort en ikzelf en van dan van de adviseur horen dat hij het een goede politiek vindt en dan in een discussie over eind blijven staan zonder aan de boodschappen van zaterdag te denken. Ik kan je verzekeren dat het een leuke discussie gaat worden, maar die gaat er natuurlijk NOOIT komen. Badminton Nederland zal dan met de billen bloot moeten en het zal blijken dat er geen visie is en al helemaal geen gestroomlijnde organisatie.

We hebben een samenwerking met China. Geweldig is dat, want daar zitten we elke dag en is dan ook het meest voor de hand liggend. Als Denemarken dat zou gaan doen, dan kan ik het begrijpen: ze hebben geen tegenstand in Europa. Maar wij in dit kikkerland zijn afgezakt tot de zielige middengroep van Europa. We kunnen ons helemaal niet meer meten met landen als Denemarken. Het blijkt maar weer dat als je een totaal knettergek beleid gaat voeren en letterlijk iedereen zegt dat het onzin is (want er was helemaal niemand die het een goed plan vond), dat over een paar jaar iedereen het weer is vergeten. En dan is een volgende generatie spelers om zeep geholpen.

Moet het bestuur opstappen? Nee, want het maakt niets uit wie er zit. Jaap of Pietje doet toch wat Geertje zegt. Als je iets wil veranderen dan moet de hele organisatie onder de loep en als dat niet gebeurt dan blijven op een vuilnisbelt zitten die blijft stinken en zal er niets gebeuren met het imagoprobleem.

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Kaarten te koop voor Dutch Open in Topsportcentrum Almere

Kaarten te koop voor Dutch Open in Topsportcentrum Almere

Van woensdag 13 t/m zondag 17 oktober vindt de Dutch Open - dit jaar een international challenge toernooi - plaats in Almere. De…

2 augustus 2021

Viktor Axelsen wint badmintontoernooi Olympische Spelen in Tokio

Viktor Axelsen wint badmintontoernooi Olympische Spelen in Tokio

De Deense badmintonner en voormalig wereldkampioen Viktor Axelsen was in de finale mannenenkelspel in twee games te sterk voor…

2 augustus 2021

Selena Piek: I'm coming home

Selena Piek: I'm coming home

That's it. Our Olympic road is ending in the quarterfinals. Tried to gave it our all but the Koreans were simply better today.

29 juli 2021

Mark Caljouw on final performance in Tokyo: Heartbroken

Mark Caljouw on final performance in Tokyo: Heartbroken

That’s how I am feeling right now. Crazy how sports can go. If you would have told me up front that I would reach the last 16…

29 juli 2021

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!