Badminton Nederland is jeugdonvriendelijk

Badminton Nederland is jeugdonvriendelijk
Moederdag 2019

Naast de stukken van Harm van Schaik heb ik nu ook de verslagen van de roadshows gelezen. Deze staan op badminton.nl en zijn daarna overgenomen door 'de badmintonsites'.

› alles over het Badminton Festival!

Om iets te kunnen zeggen over een website moet je weten wie waar komt. Ik spreek veel jeugdspelers en die hebben vooral via Facebook veel onderling contact. Aan sommige van deze spelers heb ik gevraagd eens te kijken waar de jeugd heen gaat voor informatie. Ze komen nagenoeg nooit op de site van de bond. Iets wat ik zelf ook heb trouwens, het is lastig iets te vinden en als je het hebt gevonden staat er niet de helft van wat je nodig hebt.

Voor meer informatie heb ik in het verleden wel contact opgenomen met het bondsbureau, maar daar kwam ik ook niet verder mee.

In elk verslag van de roadshow staat dat ze moeite hebben de jeugd vast te houden. Maar als je als bond geen band hebt met de jeugd, dan moet je ook niet verwachten dat ze komen of blijven. De sportbond is ouderwets en kind- / jeugdonvriendelijk. Zelfs de selectie jeugdspelers die ik heb gesproken komen nagenoeg nooit op de site van Badminton Nederland. (Er is wel een aparte jeugdwebsite. -red.) De bond zou er goed aan doen een jeugdvriendelijk beleid te gaan voeren en af te stappen van het oubollige imago dat het nu heeft.

In een aantal verslagen kom je deze wens ook tegen. Dan gaat het niet alleen over de jeugd maar wel over 'Denken in problemen / vasthouden aan oude en gedateerde principes'. Het is dan ook mijn mening dat de mensen die iets tot stand hebben gebracht niet degenen moeten zijn die dit moeten veranderen. Ik ben er van overtuigd dat de medewerkers van Badminton Nederland allemaal denken dat ze een geweldig product hebben en dat ze het zelfs goed vinden gaan op veel vlakken. In werkelijkheid staat het innovatieproces al jaren stil en zullen er radicale veranderingen moeten komen. De veranderingen gaan er niet komen als je de koppen niet verandert.

Iets wat je ook in alle verslagen leest, is het feit dat iedereen schreeuwt om goed opgeleide trainers. Badminton Nederland kan er niet omheen dat dit een punt is waar in het verleden grote fouten zijn gemaakt en waar is gekozen voor een catastrofale beleidsfout. In 2012 is dit aan de orde geweest en is besloten dat het anders zou moeten. Het is nu bijna 2014 en er is nog geen zicht op enige verbetering.

En toch is het heel eenvoudig. Een betere opleiding is iets wat je gewoon start. Daar is geen overleg van jaren voor nodig, want het is een dynamisch proces dat je elke keer weer bijstelt en verbetert. We hebben op Oro een heel simpel begin gemaakt met het verbeteren van de kwaliteit en kennis van trainers van elk niveau. Het resultaat is dat er een groep trainers is opgestaan die allemaal bijdragen aan een hoger niveau van het trainerschap in ons land. Het feit dat deze kennis niet te verkrijgen is in eigen land zorgt er voor dat deze trainers ook nog eens keer op keer terug komen naar Oro voor meer kennis.

Maak binnen Badminton Nederland een deeldiploma voor trainers en noem die bijvoorbeeld SL-3+. De plus staat dan voor een bijscholing of cursus in het buitenland. Laat de organisatie van de bijscholing of cursus een beschrijving geven van de inhoud en erken dat via een SL+ diploma. Op dit moment werkt Badminton Nederland het alleen maar tegen door juist niet over te gaan tot het erkennen van bijscholingen anders dan die van de bond zelf.

De verslagen hebben het allemaal over kennisdelen. Niets is makkelijker dan het delen van kennis maar het is juist Badminton Nederland die dat nooit doet. Wij als vrijwilligers die er niets voor betaald krijgen delen alle kennis die we maar hebben.

Het is doodeenvoudig voor een sportbond om in je trainersprofiel / jobbeschrijving van je werknemers op te nemen dat het tot je taak behoort kennis actief te delen en dat de kennis eigendom is van de bond zolang ze door deze bond worden betaald. Zolang dit niet gebeurt neemt Badminton Nederland zijn taak niet serieus, want ze dienen volgens de statuten de badmintonsport in alle opzichten te promoten en kennisdeling is daar een groot onderdeel van.

Nog geen anderhalf jaar terug heb ik samen met een aantal andere personen voorgesteld het topsportgedeelte niet langer in eigen beheer te laten plaatsvinden, maar gewoon uit te besteden. Ook dat lees je terug in de verslagen. Er is een roep om minder focus op topsport. De clubs willen meer aandacht van de bond op breedtesport en jeugd. De voorstellen zijn nooit serieus besproken, er is zelfs niet eens een terugkoppeling gekomen op de zeer uitgebreide rapporten (drie in totaal) die er toen zijn geschreven.

Alles duidt er op dat Badminton Nederland innovatie alleen maar met de mond belijdt en niet met het hart. Anders denkenden worden niet serieus genomen en gewoon terzijde geschoven. Maar goed, Badminton Nederland zal wel tot een hele andere conclusie zijn gekomen over deze roadshows.

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Ron Daniëls

Ron Daniëls

Je zou denken dat hij alleen hard kan schreeuwen, maar Ron weet vaak de juiste snaar te raken. Misschien daarom wel bekend en berucht tegelijk?

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Voorstel nieuw contributiesysteem per 1 januari 2020 afgewezen tijdens Jaarvergadering Badminton Nederland

Voorstel nieuw contributiesysteem per 1 januari 2020 afgewezen tijdens Jaarvergadering Badminton Nederland

Op zaterdag 15 juni jl. heeft in Vergader- en Congrescentrum De Schakel in Nijkerk de Jaarvergadering van Badminton Nederland…

17 juni 2019

Imke van der Aar: come back stronger

Imke van der Aar: come back stronger

Last period I have been struggling with my old injury again. So for now no tournaments...

14 juni 2019

Tweede ronde Spanish International 2019 voor badmintonvlogger Gayle Mahulette

Tweede ronde Spanish International 2019 voor badmintonvlogger Gayle Mahulette

Gayle Mahulette is na overtuigende winst door naar de tweede ronde bij de Spanish International 2019.

14 juni 2019

Malaysian top shuttler Lee Chong Wei retires

Malaysian top shuttler Lee Chong Wei retires

To all my family friends and fans. To everyone of you who have been a part of my life, thank you. A real big sincere thank you.

13 juni 2019

Jeugdbadmintonner Jaymie Laurens runner-up vrouwendubbel bij German Open U17

Jeugdbadmintonner Jaymie Laurens runner-up vrouwendubbel bij German Open U17

Bij de Babolat German U17 Open 2019 in Bergisch Gladbach (Duitsland) heeft Jaymie Laurens afgelopen weekend de tweede plaats…

12 juni 2019

Assistent-bondscoach Jonas Lyduch toch niet weg bij Nederlandse badmintonbond

Assistent-bondscoach Jonas Lyduch toch niet weg bij Nederlandse badmintonbond

Badminton Nederland is blij dat de Deen Jonas Lyduch besloten heeft om zijn werk voort te zetten als projectcoach van de…

12 juni 2019

Voorspeeldag Badmintonschool Barendrecht op maandagavond 1 juli 2019

Voorspeeldag Badmintonschool Barendrecht op maandagavond 1 juli 2019

Na een paar jaar van afwezigheid komt de badmintonschool weer helemaal fris terug. We gaan weer bouwen aan een sterke fundering…

12 juni 2019

FZ Forza spelers Gayle Mahulette en Joran Kweekel bij Spanish International 2019

FZ Forza spelers Gayle Mahulette en Joran Kweekel bij Spanish International 2019

Vanaf vandaag tot en met zaterdag 15 juni vindt in Madrid de Spanish International 2019 plaats. Voor Nederland komen de volgende…

12 juni 2019

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan foto's, video's en updates over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!