BNL-voorzitter Clemens Wortel: 'Relatie met Eredivisieverenigingen vraagt om nieuwe impuls'

BNL-voorzitter Clemens Wortel: 'Relatie met Eredivisieverenigingen vraagt om nieuwe impuls'

Dames en heren, gewaardeerde gasten, namens het bestuur van Badminton Nederland heet ik u van harte welkom op onze inmiddels traditionele Nieuwjaarsontmoeting.

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Wij waarderen het bijzonder dat u op onze uitnodiging heeft willen ingaan.

Ik weet niet hoe het u vergaat eind van het jaar als u van agenda moet wisselen, in mijn geval het nog gewone traditionele papieren exemplaar, maar ik heb altijd de neiging om toch door die volgeschreven pagina's heen te bladeren.

En mij zelf te verwonderen hoe snel een dergelijk jaar voorbij is gegaan en als je dan naar al die afspraken kijkt, privé, zakelijk of in ons geval, die binnen het gebeuren van Badminton Nederland, dan zit achter elk van die afspraken een afzonderlijk verhaal.

Van bestuurlijke afwegingen, bestuurlijke dilemma's, van onze twijfels, maar gelukkig ook, van gewoon leuke gebeurtenissen.

Stond het jaar 2012 nog vooral voor ons als bestuur in het teken van 'ontdekken',

Het jaar 2013 stond in het teken van het vernieuwen en/of verstevigen van externe relaties in binnen- en buitenland, het zoeken en vinden van nieuwe partners, maar ook van het bestuurlijke grip krijgen op processen van welke aard dan ook.

Om daarmee beoogde koerswijzigingen te gaan realiseren of vorm te geven aan een nieuwe wijze van exposeren van onze sport. Zo maar een greep uit tal van plezierige momenten.

Met enorm veel plezier kijk ik in dit verband terug op het voortreffelijk georganiseerde 1e Badminton Congres, zonder de anderen te kort te willen doen, chapeau Daphne en Erik;

aan de meer dan geslaagde uitvoering van de Carlton NK en de 65e editie van onze Yonex Dutch Open onder leiding van Ton van Happen met zijn team, aan de finaledag van de Carlton Cup onder regie van Match en zeker de spetterende finale van de play-offs van de Carlton Eredivisie. Pure propaganda voor onze sport.

Aan een opnieuw boeiende uitvoering van de Week van het Badminton, bij welke rondgang door Nederland ik opnieuw ervaren heb hoe noodzakelijk het is om aan een principiële Kerntaken discussie te gaan werken;

En nog onlangs, aan een meer dan geslaagde interland Nederland-België, met een heel plezierige samenwerking met de collega's van de Helmonds Badminton Bond, de gemeente Helmond en het management van Fitland,

Maar zeker ook de gewone spontane ontmoetingen tijdens toernooien, clinics, het uitreiken van Erepenningen, of in het bijzonder in het geval van Koninklijke Onderscheidingen, waaraan bijzondere verdiensten voor onze sport ten grondslag lagen,

Waarbij mijn ervaring was,

nu je er toch bent heb je even... en vervolgens word je dan geconfronteerd met emotievolle adviezen, terechte of onterechte kritiek

Of, gelukkig maar,ook plezierige complimenten. Waaraan wij als bestuur onze inspiratie ontlenen om gewoon hard door te blijven werken.

Dames en heren,

Het jaar 2013 stond niet alleen in het teken van plezierige momenten.

Wij konden als bestuur er niet om heen om onsympathieke maatregelen te treffen, gelooft u mij, je maakt daar geen vrienden mee. Maar die maatregelen waren onvermijdelijk en hard noodzakelijk, niet alleen om financieel gezond te blijven, maar ook om uitvoering te geven aan het door ons ingezette beleid.

Een aantal beleidsbeslissingen waren succesvol, kijkt u in dit geval maar eens naar de cultuuromslag op Papendal en de actuele Topsport resultaten, complimenten hiervoor naar onze selectie en de vernieuwde technische staf;

Echter, het besluit met betrekking tot in het invoeren van een nieuwe contributiesystematiek heeft teveel weerstand opgeroepen en vraagt nadrukkelijk om een heroverweging.

En onze relatie met de Eredivisieverenigingen vraagt zeker om een nieuwe impuls,

Maar vooral onze relatie met de 'gewone' badmintonvereniging en haar bestuurders vraagt om een meer dan grote impuls.

Ik kom hiermee bij het waarom van onze Kerntakendiscussie en de inspirerende Roadshow op het einde van het vorige jaar door ons land.

Met veel waardering naar de collega's van NOC/NSF, Rene Lammers en Jolina Broesder, aan de dagvoorzitter Robert Wolters, voor de voortreffelijke steun hoe vorm en inhoud te geven aan een dergelijk complex traject.

Maar vooral is er van onze kant veel waardering voor de inbreng van tal van gemotiveerde collega bestuurders.

We hebben als bestuur bij die 8 bijeenkomsten heel goed geluisterd en het is ons duidelijk geworden dat wij vooral veel in te halen hebben in de relatie met onze verenigingen en met onze leden. Het is ons duidelijk geworden dat we helaas te ver uit elkaar zijn gegroeid en zullen dus hard moeten werken aan een nieuwe eigentijdse identiteit als bond.

Op 1 februari a.s. bieden wij aan de Bondsvergadering onze conclusies aan, onze routekaart, maar vooruitlopend daarop kan ik u en via u naar de verenigingsbesturen zeggen,

en met dank aan onze collega's van badmintonline:

Niet alleen ìk kom naar u toe, maar ook alle bestuursleden zullen meer dan ook het land ingaan om onze boodschap te komen vertellen,

Niet alleen in de winterperiode, maar op welk moment dan ook. Bij formele bondsvergaderingen, bij regio vergaderingen 'nieuwe stijl', tijdens de Week van het Badminton, bij het Verenigingscongres, bij informele ontmoetingen van welke aard dan ook.

En met ons de collega's van het bondsbureau die nadrukkelijk zullen gaan participeren in dat te veranderen relatienetwerk en service gericht werken.

Ik kijk dan ook uit naar de ontmoeting met onze afgevaardigden en hoop oprecht op hun steun voor het door ons beoogde veranderingstraject.

In tegenstelling tot wat een enkeling beweert, in de zin van: 'men deed een plas en alles bleef bij wat het was' kan ik hem en u zeggen dat de uitwerking van de Kerntakendiscussie en de daarmee gepaard gaande geloofwaardigheid van ons als bestuur hand in hand gaan.

Voor de nadere uitwerking van de Kerntakendiscussie en de beleidsmatige keuzes die daaruit voortvloeien, hoopt ons bestuur opnieuw op de inbreng van collega voorzitters uit het land of andere geïnteresseerde badmintonliefhebbers met welke achtergrond dan ook.

Ik nodig hen hierbij dan ook graag uit om de Bondsvergadering op 1 februari a.s. in Almere, tijdens de Carlton NK, bij te wonen.

Dames en heren, tot slot, namens ons bestuur, mijn oprechte dank gaat uit naar talloze, veelal anonieme vrijwilligers die druk bezig zijn met onze sport, zij zijn het cement van onze sport;

naar de verenigingsbestuurders,naar onze regiomanagers, naar onze afgevaardigden,

naar onze onmisbare sponsoren, naar de collega's van NOC/NSF,

naar de collega's op het bondsbureau,

en naar al onze externe relaties die het mogelijk hebben gemaakt dat wij als bestuur en bond in 2013 konden zijn wie wij waren;

Maar bovenal wil ik u en hen vragen ons te helpen die bond en dat bestuur in 2014 te worden die de Roadshow ons heeft voorgehouden.

Dank voor uw aandacht en wens u en de uwen in elk opzicht een mooi 2014.

Clemens Wortel
Voorzitter Badminton Nederland

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!