clubzoeker

Almere naar de finale

Almere naar de finale

Almere heeft vanavond na een spannende strijd met 4-3 gewonnen van Amersfoort. Het gemengddubbel van Dave Khodabux met Georgy van Soerland zorgde voor de beslissende 4-3 voorsprong.

clubzoeker

Maak kennis met Florine Wille!

Almere heeft hiermee sportgeschiedenis geschreven, want voor de vierde achtereenvolgende maal werden de play-offs gehaald, maar het is de eerste maal dat Almere de finale om het landskampioenschap heeft bereikt!

De hal was met 350 toeschouwers goed gevuld en dat zorgde met toeters en trommels voor een heerlijke sfeer, zoals we dat ook gewend zijn bij de play-offwedstrijden. En dat het bepaald geen walk over zou worden voor de Almeerders dat stond van te voren vast en een walk over werd het dan ook niet. Almere kon de Amerfoorters met moeite van zich afschudden, maar het lukte wel en daar ging het deze avond om. Hoe het gebeurde, dat deerde niet. Als het maar gebeurde!

En dan de wedstrijd zelf. Almere kwam al snel op een 1-0 voorsprong door een snelle winst in twee games van Yvonne Sie met Cheryl Seinen in het vrouwendubbel op Debora Jille en Romy de Laak.

De mannen Dave Khodabux en Alex Vlaar waren belust op een revanche in het mannendubbel op Ruben Jille en Freek Golinski. En die revanche die kregen ze uiteindelijk ook, maar daarvoor moesten ze heel diep gaan. De eerste game wonnen de Almeerders, overigens na steeds tegen een achterstand te hebben aangekeken, nipt. In de tweede game stonden de Buks en Vlaar met 20-16 voor om uiteindelijk toch nog met 20-22 te verliezen. In de derde game kwam het Almeerse duo met de finish in zicht weer op en 20-16 voorsprong, maar nu maakten ze het wel uit en wonnen met 21-18. Dat bracht een Almere op een comfortabele voorsprong in de wedstrijd van 2-0.

In de mannensingle stonden Justin Teeuwen en Edwin Ekiring opnieuw tegenover elkaar. Teeuwen had in de uitwedstrijd nog in drie games fraai gewonnen van de Ugandees, maar nu speelde Ekiring het net even slimmer en won, weliswaar nipt, in twee games van Teeuwen. De partij was het aanzien meer dan waard.

Stephan Branderhorst trof aan de andere kant van het net Ruben Jille. Branderhorst had in de uitwedstrijd ook nog gewonnen van Jille, maar Branderhorst speelde zeer onzeker en kon zijn favoriete spel niet spelen. Hij verloor dan ook de eerste game met 19-21. In de tweede game liep Branderhorst weg van Jille, maar Jille toonde zich een echte horzel en zette de achtervolging in. Jille kwam bij, ging over Branderhorst heen en won weliswaar nipt ook de tweede game en dat bracht de stand in de wedstrijd op 2-2.

Manon Sibbald vocht als een leeuwin voor haar jongen tegen de kersverse Nederlandse kampioene Gayle Mahulette en zij bracht Mahulette danig aan het wankelen. Sibbald verloor de eerste game, maar won verdiend de tweede. En ook in de derde game bleef Sibbald het Mahulette moeilijk maken en met iets meer geluk had Sibbald de derde game zo maar kunnen winnen! Sibbald verloor nu met 16-21, maar zij verdient meer dan een pluim voor haar prima optreden.

Al met al had Amersfoort de 2-0 achterstand omgezet in een 2-3 voorsprong en maakte Rachel Howard haar opwachting voor de cruciale vrouwensingle tegen Kirsten van der Valk. Howard moest winnen als Almere het niet op de twee mixen wilde laten aankomen. Ze won met 21-19 de eerste game en in de tweede game nam Howard een riante voorsprong. Toch kwam Van der Valk nog iets terug, maar Howard liet de winst in de tweede game niet meer glippen en won deze game met 21-18.

Ondertussen waren Dave Khodabux en Georgy van Soerland begonnen aan hun mix tegen Nick Smaling en Romy de Laak. Nog voor er een shuttle gespeeld was werden aan het Almeerse duo de grootste winstkansen toebedeeld en dat maakten Khodabux en Van Soerland ook meer dan waar. De eerste game werd ruim gewonnen door de Almeerders en ook in de tweede game stonden de Almeerders riant voor. Wel zo ruim dat er voorlopig nog even niet werd gestart met de tweede mix, want het had er alle schijn van dat met de winst in de tweede game van Khodabux en Van Soerland voor Almere de klus zou klaren. En dat gebeurde ook. Khodabux en Van Soerland hielden de keistedelingen op grote afstand, wonnen de game en de partij en vervolgens de wedstrijd met 4-3.

De vreugde was groot bij de Almeerse spelers, coaches en begeleiding, maar ook bij de vele Almeerse supporters, waaronder sportwethouder René Peeters. Coach Erik Staats ging op de schouders bij de spelers en de champagne vloeide rijkelijk. Een geweldige badmintonavond. Teamcaptain Dave Khodabux bedankte het Almeerse publiek voor de ondersteuning tijdens de wedstrijden op de lange weg naar de finale.

Van een arbitraal trio was deze keer geen sprake. Het was een arbitraal negental onder leiding van referee Marcel Schorremans. Schorremans had er voor gekozen om ook lijnrechters in te zetten op de lijn die in de regel de scheidsrechter 'bewaakt' en dat pakte heel goed uit.

Almere kan zich opmaken voor de finale op zaterdag 22 februari 2014 tegen VELO in het Brabantse Den Bosch.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!