SportSport

Alex van Zaanen: Wat te doen met de 18 maanden van Robbie Kneefel?

Alex van Zaanen: Wat te doen met de 18 maanden van Robbie Kneefel?

Tja, wat zal ik zeggen. Er is de laatste tijd veel geschreven en heb ik zelf ontzettend veel mensen gesproken. Wat moeten we nu met ons badmintonlandje aan?

clubzoeker

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Voorafgaand wil ik stellen dat ik niet afkeurend kijk naar het plan van de bond. Wij willen veranderingen en de bond is aan het veranderen. Dan sta je altijd wel bij iemand op de zere tenen. Zo zal ook dit stuk mogelijk mensen voor het hoofd stoten. Sorry daarvoor.

Zo, dat gezegd te hebben. Nu de zure appel. LETS GO!

Het eerste probleem wat wij als badmintonland hebben is dat we afgevaardigden tekort komen. En ja ook ik heb wel eens de vraag gehad of ik geen afgevaardigde wil worden, maar heb bedankt. Met alle andere activiteiten in het badmintonlandje heb ik het gewoon te druk en doe ik liever andere dingen voor onze sport dan een hele dag in vergadering te zitten.

Als we 22 van de 32 zetels maar invullen... Tja, dan is het lastig een quorum te behalen wat deze vergadering op 16 lag. Voor de snelle rekenaars is dat dus al op de 22 zetels berekend. Er waren 14 afgevaardigden aanwezig dus er mochten deze vergadering geen besluiten genomen worden. Tja, dat is dan wel een pijnlijk moment als je uit het buitenland komt voor deze vergadering en het een informatieve sessie wordt .

PUNT 8.2 Topsport jeugdplannen

Dan het meest besproken onderwerp: punt 8.2. Een van de afgevaardigden vroeg zich af of hij wel hetzelfde plan had gelezen van de bond als dat op badmintonline.nl werd omschreven. 4 of 5 van de 14 aanwezige afgevaardigden hebben hun twijfels uitgesproken over het plan.

Ron Daniëls vroeg of buitenlandse trainers raad gevraagd waren. De bond antwoordde eerst nee, maar op het lijstje wat Ron opnoemde kon de bond (gezien dit Nederlandse trainers waren die opereren in het buitenland) wel ja zeggen. Echter niet elke trainer wilde meewerken en sommigen waren verhinderd. Enkelen weten de criteria van het probleem niet en vonden de uitleg hierover niet goed genoeg.

Wat ik deze vergadering als probleemstelling heb gehoord: doelstelling NJS is top 8 Europa spelers af te leveren in hun beste onderdeel. Oftewel concurreren met Duitsland en Frankrijk. Echter momenteel hebben we al moeite met Zwitserland en België (sorry Belgen ;-) ).

Okay, ik kan me voorstellen dat een niet topsport betrokkene hierbij denkt: ja... en!? Maar de wel-topsport betrokkene weet "8nations top 4" of "met moeite knokken voor plek 7 van de 8". Dan heb je dus een groot probleem, want vroeger zaten we wel in de top 4.

Goed, wat mij betreft is de probleemstelling helder: we dalen dramatisch op de ranglijsten op internationaal gebied.

Oorzaken kunnen zijn:

LET OP: DIT IS MIJN LIJSTJE, NIET UIT DE VERGADERING

 • Spelers kunnen het gewoon niet.
 • De buitenlanders hebben toevallig een hele goeie lichting.
 • Er wordt te weinig serieus getraind.
 • Er worden te weinig trainingsuren gemaakt.
 • Er wordt teveel gefocust op talenten waardoor de sparringpartners dun gezaaid worden.
 • Er wordt teveel op mobieltjes gekeken i.p.v. de tegenstander analyseren.
 • Mentale blokkades bij spelers op grote toernooien
 • Trainingen zijn verkeerd opgebouwd
 • Trainers deugen niet.

En zo zijn er vast nog wel een paar te bedenken. Laten we er van uit gaan dat de eerste 3 niet waar zijn. Komen we bij te weinig training uren. Bond wil graag 5 x per week dat er getraind wordt. Met academies 3x en bondstraining zitten we op 4 dus dat moet omhoog.

Sommige academies trainen ook op woensdag dus daar gaat er dan mogelijk al 1 vanaf.

Oplossing: de bond gaat extra training verzorgen. Probleem: Locatie locatie locatie. Met Papendal wat naar verluidt al 65.000 per jaar (totaal) kost, zou daar extra trainingen geven aardig in de papieren kunnen lopen en het is ver reizen voor veel spelers. Locatie Papendal valt dus af.

Het huidige plan kiest drie locaties om reistijd voor spelers en vast ook trainers te beperken. Ook de kosten zijn minimaal vernam ik uit de vergadering. De locatie wordt niet betaald door de bond. Helaas zijn dit academielocaties maar het konden net zo goed andere sportzalen zijn geweest. Probleem: faciliteiten en kosten.

Andere mogelijke oplossingen:

OOK EEN LIJSTJE VAN MIJZELF

 • Elke academie 1 x per week aan doen. Probleem er zijn 6 academies en in principe maar 5 dagen in een week. Daarnaast trainen de meeste academies op dezelfde dagen. Lost het probleem niet op. En geeft niet extra sparringpartners.
 • 3 trainingen op Papendal: veel reistijd voor velen plus extra kostenpost.
 • Elke maand ergens anders zitten? Vergissingen in plaats en tijd en veel reistijd spelers dus ook niet echt de beste oplossing
 • Een eigen internaat, werkt voor de Belgen maar komen hoop kosten bij kijken en sinds NOC*NSF weggevallen is hebben we dit geld gewoonweg niet. Extra nadeel: dan zitten de spelers al helemaal niet meer op de academies. Kunnen ze wel altijd met elkaar sparren. Creëert een groter gat met de breedte.

De trainer staat nog 1,5 jaar ter beschikking en bereikt daarna de pensioen leeftijd. Er draaien al mensen met hem mee dus voor locaties is mogelijk ook hier naar gekeken. Daarnaast gaat hij 1 x per maand ook naar de andere academies toe.

De opzet van de bond is niet om de spelers weg te halen bij de academie maar om 2 extra trainingen voor hun rekening te nemen.

Aangezien Amersfoort hevig reageerde wil ik ook hun als voorbeeld nemen. Amersfoort traint dinsdagavond, woensdagavond en donderdagavond als ik mij niet vergis. De logische locatie die geboden wordt voor hun voor de extra training is Almere.

Almere extra trainingen op maandagavond. (Geen training Amersfoort.) En dinsdagmiddag (als de spelers door reizen naar Amersfoort zouden ze de dinsdagtraining kunnen bijwonen. Mogelijk paar minuten later binnenlopen?). Dit betekent wel dat de training rust relatie goed afgestemd moet worden met elkaar, denk ik zo. De woensdag waren deze spelers toch al op Papendal, dat verandert niks.

Mocht een speler dat niet willen dan zou je mijn inziens ook op 2 verschillende locaties de extra training moeten kunnen bijwonen. Dit betekent dan mogelijk wel weer extra reizen voor de speler. Maar ja, dat zijn natuurlijk keuzes die je kan overwegen.

Ook Paul Braaksma heeft mogen spreken op de bondsvergadering. Kort samengevat: Jammer dat Amersfoort niet als locatie gekozen is, maar indien keuze Amersfoort of centrale training dan centrale training. Echter liever iedereen op dezelfde plek dan een selecte groep uit de selectie. (Paul, corrigeer me als ik dit verkeerd verwoord heb.)

Dan nog even ere wie ere toekomt. Tijdens de bondsvergadering maakte Ron Daniëls een opmerking: Moet de desbetreffende trainer niet meer bezig zijn met andere trainers naar het juiste niveau tillen dan nu de jeugd te trainen en deze jeugd nu op hun eigen plek te laten trainen?

Een goeie opmerking, maar ik denk dat je beide nodig hebt. Opleiden opvolgers om kwaliteit te waarborgen en nu extra jeugdtrainingen om niet een, twee of drie generaties over te slaan.

Maar let wel, nu verandert de bond in vele ogen eindelijk eens iets! Maar willen we het houden bij het oude? Wat willen we nu eigenlijk?

Daarom vind ik het plan van de bond om te veranderen in eerste instantie nog niet eens zo slecht. En zoals al eerder gezegd, de bond maar ook ik met dit stuk, zal zeker ergens wel op zere tenen trappen. Met welk scenario je kiest of in mijn geval, de letter die je schrijft.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

 • linkedin
 • facebook
 • twitter
 • whatsapp
Alex van Zaanen

Alex van Zaanen

Deze sportfotograaf reist letterlijk stad en land (en daarbuiten!) af om bij regionale en nationale evenementen de eerste te zijn met de mooiste foto's. We've got him!

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!