Henri Vervoort over het NJS-trainingsplan van Badminton Nederland

Henri Vervoort over het NJS-trainingsplan van Badminton Nederland

Henri Vervoort reageert op het plan dat Badminton Nederland heeft aangaande de trainingen van de nationale jeugdselectie en het daarvoor uitlichten van twee badmintonacademies. Een kort commentaar op de zogeheten 'voordelen' genoemd in de laatste brief van bestuurslid Ton Wijers.

Ken je BC The Smashing Fellows al?

Er worden twee hoogwaardige extra trainingen geboden per week. Ten eerste is dit een diskwalificatie van de kwaliteit van de trainingen die deze hoogwaardige trainingen gaan vervangen, want in veel gevallen is het of die training of een andere training. "Extra" is dus een wat ongelukkig woord aangezien deze trainingen vaak niet samengaan met andere trainingen. Als ze met extra bedoelen: wij als BNL, met de NJS, bieden twee nieuwe trainingen die andere gaan vervangen in veel gevallen... Okay, maar dan moet je dat zeggen lijkt me.Voor spelers van BAZH lijkt het me dat als coach Kneefel daar al training geeft dat er weinig extra's en hoogwaardig aan de training zit behalve dat er enkele nieuwe gezichten bij zouden kunnen zitten waar de coach nu ook aandacht aan moet geven.

De trainer i.p.v. de kinderen gaan reizen... Nee, ze blijven één keer per week naar de NJS gaan en daar bovenop moeten ze twee keer extra reizen naar een academie waar Kneefel aanwezig is. Dit houdt zeker reizen in.

Coach Kneefel geeft nu dus drie trainingen per week waardoor hij meer sturing kan geven. Een diskwalificatie die eigenlijk zegt: tot nu toe was de samenwerking, sturing van bovenaf, kwaliteit van de betrokken coaches in academies zeer onvoldoende. Daarom zijn we genoodzaakt dat Kneefel alles zelf gaat doen. Was dit niet eenvoudiger op te lossen met een betere bondseigen structuur waarbij je zorgt dat je aan je toekomst werkt? Zie dit artikel, hierin staat een discussievoorstel.

De kinderen kunnen ook bij hun 'eigen' academie blijven trainen. Daar moet aan toegevoegd worden: mits dit tijdtechnisch haalbaar is en er geen overlappingen zijn. Vraagje van mijn kant gezien het laatste punt: moet er ook aan de nieuwe academie betaald worden? Of doen die dat gratis met ruimte e.d. of betaalt BNL dat (zou extra kosten teweeg brengen)? Mochten spelers dit moeten betalen, dan wordt de nieuwe en 'eigen' academie samen wel wat duur? Welicht is hier al iets over geschreven maar ik het het niet meegekregen, waarvoor eventueel mijn excuses.

Het brengt geen extra kosten mee. Dus Kneefel krijgt geen kilometervergoeding? De ouders en kinderen moeten niet extra reizen, opofferingen brengen, om evenveel te trainen als voorheen met meer belasting door het reizen? Ik ben zeker geen tegenstander van een reizende coach, het gaat me echter om het punt: het kost niks extra's, wederom: voor wie kost het niets extra's? BNL? Ouders? Academies? En al die partijen hebben wellicht extra kosten of inkomstenverlies.

Door je betere spelers uit academies weg te halen, raak je sparring kwijt. Jammer, maar soms kan dat gebeuren, en als de vijver erg groot is, is dat zeker goed te doen denk ik door ze centraal te laten trainen, het liefst intern. Maar in die situatie zitten we helemaal niet (meer). Dus kan het niet.

Het reizen brengt extra belasting en kosten met zich mee. Kinderen hebben extra fysieke en emotionele belasting zowel door de trainingen en vooral het reizen (hier zijn wetenschappelijke bewijzen voor, soms ook wel leuk daar rekening mee te houden). Nu zeg ik niet dat kinderen maar watjes mogen zijn, ik denk dat je als NJS veel beter kunt gaan voor het rondreizen van Kneefel langs alle academies, daarin een goede structuur zetten, kennis overdragen, aangeven wat BNL verwacht van talent, spelersprofielen en ontwikkeling in de gaten houden enzovoorts. De spelers van de NJS stimuleren om meer zelf fysiek en individueel werk te verzetten (al in de discussies die er gehouden zijn, bleek dat onze spelers vooral mentaal en fysiek achterlopen en tactisch en technisch wel goed zijn, iets waar ik graag eens over zou discussiëren maar goed), lijkt me dat veel meer extra kwaliteit en meerwaarde op te brengen voor de jeugdspelers.

Ik zie werkelijk weinig voordelen momenteel in dit plan en persoonlijk vind ik dat de brief als antwoord van BNL vol met halve waarheden, omissies, diskwalificatie van de huidige trainingen en ronduit onwaarheden zit en vrij weinig toelicht. Ik zou, als ik afgevaardigde zou zijn, niet bepaald blij zijn om zo behandeld te worden.

Dit is weinig doordacht, er zit weinig visie achter, dit heeft in ieder geval niks maar dan ook niks met een professioneel structureel plan voor het verbeteren van onze talentvolle jeugd te doen. Clutching at straws. Maar dat is dan mijn mening en ik hoor graag argumenten waarom ik dit verkeerd zie en dan zal ik graag mijn mening aanpassen.

* de brief waarop Henri reageert

Aan de afgevaardigden

Betreft: kernpunten jeugdbeleid Nieuwegein, 10 juni 2014

Beste afgevaardigde,

Op 25 april 2014 hebben wij u een update gestuurd over de ontwikkelingen binnen het jeugdbeleid. In deze update hebben wij uiteengezet wat er komend seizoen gaat veranderen en wat de redenen hiervoor zijn. De voorzitter van Badminton Academie Amersfoort heeft hierop een reactie gestuurd en ons verzocht om deze reactie aan u te sturen.

Graag maken wij van de gelegenheid gebruik om de kernpunten van ons plan nog eens te belichten.

De essentie van de veranderingen is dat onze talentcoach, Robbie Kneefel, naast de centrale training op Papendal, op drie andere locaties de trainingen voor de Nationale Jeugdselectie gaat verzorgen. Niets meer en niets minder. Deze locaties zijn zorgvuldig gekozen op basis van ligging en mogelijkheden qua hal, uren en badminton-ondersteunende faciliteiten. Met het aanwijzen van deze drie locaties geeft Badminton Nederland absoluut geen beoordeling af naar de overige Academies over hun kwaliteit en/of resultaten die zijn behaald.

Doordat Robbie Kneefel op drie locaties training gaat geven, gaan niet de kinderen maar de trainer reizen. Dit is een van de kernpunten van dit plan. Een ander kernpunt is dat de kinderen uit de Nationale Jeugdselectie niet verplicht zijn al hun trainingen op de drie aangewezen locaties te volgen. Iedereen is vrij om te kiezen bij welke Academie de andere trainingen worden gevolgd.

Kort samengevat zijn de voordelen van ons plan:

  • Er worden twee hoogwaardige extra trainingen per week aangeboden.
  • De trainer, in plaats van de kinderen, gaat reizen.
  • De talentcoach (Robbie Kneefel) geeft de kinderen drie keer per week training en kan daarom meer sturing aan het trainingsprogramma geven.
  • De kinderen uit de Nationale jeugdselectie kunnen bij hun "eigen" Academie blijven trainen.
  • Dit plan brengt geen extra uitgaven met zich mee.

Het bestuur heeft veel waardering voor de prestaties van Badminton Academie Amersfoort en begrijpt ook de teleurstelling over de locatiekeuze.

Het bestuur is echter van mening dat de plannen van de topsportcommissie, waarin veel kennis vertegenwoordigd is, goed doordacht zijn en omdat volgens deze plannen geen enkele Academie spelers hoeft te verliezen, hebben wij de plannen van de topsportcommissie onverkort overgenomen.

Indien u nog vragen of opmerkingen heeft, verzoeken wij u vriendelijk met ondergetekende contact op te nemen.

Met vriendelijke groet,

Badminton Nederland
Ton Wijers
bondsbestuurslid Topbadminton

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Henri Vervoort

Henri Vervoort

Henri is actief als trainer en coach in Italië. Hij is tegelijkertijd bekend en berucht om zijn longform artikelen over badminton.

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Dubbele klap badminton: Tabeling stopt en financiering mogelijk ook

Het was een roerige dag vandaag voor het Nederlandse badminton. Op Papendal kwam naar buiten dat sportkoepel NOC*NSF de…

13 june 2024

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Advies NOC*NSF aan Badminton Nederland: dien geen investeringsplan topbadminton in!

Het opleidings- en topsportprogramma van Badminton Nederland wordt deels gefinancierd door Badminton Nederland en deels door…

12 june 2024

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Ervaar badminton virtueel: welke badmintonspellen zijn beschikbaar?

Virtuele games zijn de afgelopen jaren snel geëvolueerd en bieden spelers de mogelijkheid om verschillende sporten op…

10 june 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Joep Strooper en Flora Wang winnaars Nederlijkse Jeugd Kampioenschappen Badminton 2024

Afgelopen weekend vond het NJK Badminton 2024 plaats in Sportcentrum T-Kwadraat in Tilburg. Joep Strooper en Flora Wang wonnen in…

10 june 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!