clubzoeker

Rune Massing: Zeiken op je partner: nooit handig!

Rune Massing: Zeiken op je partner: nooit handig!

Je kunt veel zeggen over die Denen, maar ze komen toch altijd weer met iets nieuws. De hal was erg mooi aangekleed.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Voor aanvang van iedere wedstrijd hangt er een groot electronisch bord boven het net met de namen van de spelers die gaan spelen. Als de spelers de baan opstappen verdwijnt dit scherm de lucht in en wordt de score live bijgehouden.

Vandaag voor ons vier wedstrijden op het programma.

Jorrit en Samantha speelden om 10.45 tegen het Duitse koppel Peter Kaesbauer en Isabel Herttrich. Twee maanden geleden op de Swiss Open verloren we nog duidelijk in twee sets van de Duitsers. Bovendien was ook dit koppel een hele week uitgenodigd in Brondby om wedstrijden te spelen met het Deense nationale team en de andere genodigden. Tel hierbij op het verschil in positie op de wereldranglijst en het is duidelijk dat de Duitsers vooraf favoriet waren in deze wedstrijd. De wedstrijd begon precies zoals we hadden verwacht en besproken. Geen verrassingen in het eerste gedeelte van de set. We hadden een veilige voorsprong opgebouwd en lieten die niet meer los. In het begin van de tweede kwamen de Duitsers met meer snelheid vanuit halfveld en voorveld. Ook hier is gameflow weer zo belangrijk. Als zachte blocks twee rally's achter elkaar weinig resultaat hebben opgeleverd, dan weet je dat er iets anders gaat komen. Aan het einde van de tweede set kwam er veel druk te staan op beide services maar het laatste punt was aan ons. Deze winst was zeker niet verwacht en dus een heerlijke start van dit WK.

Daarna was het de beurt aan Erik Meijs. Hij speelde tegen de New Zeelander Joe Wu en had een van de beste lotingen voor een eerste ronde op dit WK. Erik had zijn eigen coach meegenomen dus ik heb de wedstrijd alleen maar gezien vanaf de zijkant. Joe Wu speelde op een te langzaam tempo met geen enkele tempowisseling. De punten waren vooral eigen fouten. Wu draaide veel te veel backhand in. Dat is in sommige rally's niet verkeerd mits je eigen verdediging wel goed dicht zit. Dat was bij Joe Wu niet het geval en Erik won zijn eerste wedstrijd.

Vervolgens speelden Jacco en Selena rond een uur of 15.30 tegen het Poolse koppel Mateusiak en Wojtkowska. Op het EK individueel kansloos verloren, op de Spanish Open verloren en tijdens de trainingsweek in Brondby ook verloren dus ook hier waren we absoluut underdog. De eerste set begonnen we onrustig. Vooral Mateusiak komt met zoveel snelheid vanaf halfveld en sluit meteen het. Iedere mindere kwaliteit blok krijg je op je neus dus het was zaak om wel naar voren te durven blijven staan, maar sneller het achterveld in te spelen. We stonden in de eerste set iets teveel in voor achter positie, terwijl in sommige rally's tegen dit type spel side by side een beter optie is. We wonnen nipt de eerste set, ondanks vier directe service fouten. De tweede set pakten we meteen de controle. Mateusiak begon te zeiken op zijn partner waardoor zij nog onzekerder werd. Hij probeerde wel om zoveel mogelijk shuttles aan zijn kant te houden, maar hierdoor werd het veld te klein. De tweede set liep binnen en na het laatste punt sprongen Kim en ik een gat in de lucht.

De laatste wedstrijd was die van Samantha en Iris tegen het Amerikaanse duo Lee en Obanana. (tijdens de voorbespreking hadden we het telkens over Obama, ik weet niet waarom.) Een duidelijke rol van werker en constructor in dit koppel. Je wilt de vaak technisch iets meer beperkte werker proberen aan het net te krijgen en je wil de constructor hoog en breed op de achterlijn houden. Om dit in de rally voor elkaar te krijgen moet je met veel geduld kunnen spelen. De eerste set was onrustig van beide kanten. In de tweede set zakten we weg en waren we even niet thuis op halfveld en voorveld. Na een mentale peptalk van Kim begonnen we de derde set sterk en kwam die halfveld - voorveld focus op de trainingen van de afgelopen weken weer goed naar voren. Het is zo belangrijk in een damesdubbel dat je snel kunt overschakelen in de zogenaamde draw modus. (sommigen noemen het 0-0 modus of equal zone) Je speelt met controle, houdt het veld breed en ruim en wacht een slechte kwaliteit slag van je tegenstander af alvorens je initiatief grijpt.

En toen zat de eerste dag erop. Vier uit vier. Dat is niet slecht Kim.

Rune Massing
Bondscoach

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Oranje-vrouwen plaatsen zich voor EK Teams 2024

Oranje-vrouwen plaatsen zich voor EK Teams 2024

Na de Nederlandse badmintonners hebben ook de Oranje-vrouwen zich geplaatst voor het EK mannen- en vrouwenteams 2024 in Polen. De…

10 december 2023

Overtuigende zege Nederlandse mannen bij kwalificatie EK Teams 2024

Overtuigende zege Nederlandse mannen bij kwalificatie EK Teams 2024

De Nederlandse badmintonners hebben een overtuigende overwinning geboekt in hun tweede duel tijdens de kwalificatie voor het EK…

8 december 2023

Goede start Nederlandse teams in kwalificatie EK-teams 2024

Goede start Nederlandse teams in kwalificatie EK-teams 2024

Op Sportcentrum Papendal in Arnhem hebben zowel de Nederlandse mannen als vrouwen een goede start gemaakt tijdens de kwalificatie…

7 december 2023

Russische badmintonbond geschorst door Badminton World Federation

Russische badmintonbond geschorst door Badminton World Federation

De Badminton World Federation (BWF) heeft het lidmaatschap van de Nationale Badminton Federatie van Rusland opgeschort. Deze…

1 december 2023

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!