SportSport

Eerste landstitel voor BC DKC

Eerste landstitel voor BC DKC

Voor de eerste keer in de 45-jarige clubhistorie hebben de badmintonners van BC DKC uit Den Haag de landstitel veroverd.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Afgelopen zaterdag won de ploeg van coach Leonard van Velzen in de Maaspoort in Den Bosch met 5-2 van recordkampioen (24 keer) Duinwijck uit Haarlem. Na een strijd, die ruim vier uur duurde, sloegen Michiel Kruijt en Veerle Wijers in hun mixed dubbel het winnende punt binnen.

DKC stond voor de tweede keer in de finale van de play-offs. In 2013 werd er verloren van BC Amersfoort. Destijds sprak Van Velzen al de nu legendarische woorden: "Je moet eerst een finale verliezen om er één te winnen." Het vertrouwen op een goede afloop was dan ook groot bij DKC. Zeker na de 6-2 zege (na een 5-3 achterstand) in de halve finale van de play-offs op datzelfde Amersfoort. Het was op voorhand wel moeilijk te zeggen welke club als favoriet de eindstrijd inging. In de reguliere competitie speelden DKC en Duinwijck namelijk twee keer 4-4 tegen elkaar, zonder dat de teams de beste spelers op konden stellen.

Dat was zaterdag wel het geval. De trainersstaf van de Hagenaars had zelfs een verrassing in petto. Niet Thomas Wijers werd in het dubbelspel opgesteld naast Kruijt, maar Dennis van Daalen de Jel, die zijn laatste wedstrijd speelde voor DKC. Hij bewees het gelijk van de coaches door de Fin Iikka Heino en Jerry Natenstedt in twee games te verslaan. Op de andere baan redden Alida Chen en Ginny Severien (speelde ook haar laatste wedstrijd voor DKC) het niet tegen Akvile Stapusaityte en Alexandra Langley: 21-13 en 21-19.

Het verschil werd gemaakt in de singles. Eerste zette Mark Caljouw DKC op 2-1 door de niet geheel fitte andere Fin Anton Kaisti met twee keer 21-9 aan de kant te zetten. Chen won zonder heel veel moeite van Dorien Lups en Van Daalen de Jel was in drie spannende games Heino de baas. Stapusaityte hield Duinwijck in leven dankzij winst op Severien.

Uit de twee gemengd dubbels had DKC nog één punt nodig voor de titel. Het zag er in eerste instantie niet naar uit dat Kruijt en Veerle Wijers dat punt gingen binnenslaan, want ze verloren de eerste game namelijk van Kaisti en Betty Timmerman. De Haagse duo kwam daarna ijzersterk terug door game twee met 21-17 te pakken. Ondanks een 19-16 achterstand in de beslissende derde game trokken Kruijt en Wijers de partij toch naar zich toe: 21-19. Daarmee was de landstitel een feit en barstte het feest voor spelers en supporters (zo'n 150 man die met drie bussen naar Den Bosch waren afgereisd) helemaal los.

Na afloop roemden spelers en begeleiders van DKC vooral de fanatieke aanhang D-side, die hun club met liederen en prachtige spandoeken ondersteunden. Het werd daardoor een waar badmintonfeest in Den Bosch. Unieke taferelen in de badmintonwereld.

Handige informatie over badminton

In deze kennisbank over badminton vind je uitleg over badmintontermen, leggen we spelregels uit en beantwoorden we badmintonvragen.

Reacties
StudentenlevenStudentenleven

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Doe mee aan de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024

Doe mee aan de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024

Op zaterdag 8 en zondag 9 juni vinden in het T-Kwadraat in Tilburg de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen 2024 (NJK) plaats en…

8 may 2024

Drie nieuwe instromers in S-1 selectie Badminton Nederland

Drie nieuwe instromers in S-1 selectie Badminton Nederland

Per 1 augustus 2024 stromen Dion Hoegen, Vihaan Shah en Sterre Bang in bij de S-1 selectie op Papendal.

8 may 2024

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!