SportSport

NK Aangepast Badminton smaakt naar meer; 750.000 badmintonners in Nederland

NK Aangepast Badminton smaakt naar meer; 750.000 badmintonners in Nederland

Zondag op bezoek geweest bij Badminton Duo Vereniging Veenendaal alwaar de Nederlandse Kampioenschappen Aangepast Badminton plaatsvonden. De organisatie had alles uit de kast gehaald om er een vet evenement van te maken, er werd immers gestreden om de nationale titels.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Met een gezellig ontmoetingsplein tussen de banen was het prettig toeven. Vanuit die setting kon je alles in de gaten houden. Ik heb diverse mensen gesproken en de link kunnen leggen tussen Annie van Daal (bondscoach AB) en Richard Dijk van BC Veluwe. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen want tijdens de Carlton GT Cup van aanstaande zaterdag, worden demo's verzorgd van het aangepast badminton.

Ook de organisatie gesproken van dit NK en wat dan opvalt is het enthousiasme. Wat een fijne constatering dat er zoveel mensen zijn die hun passie omzetten in energie en alles uit de kast halen om van zo'n evenement iets moois te maken. Een grote spraakwaterval met enthousiasme en men heeft een signaal afgegeven voor volgend jaar, want ze willen dit volgende jaar best weer organiseren. Nou, dat signaal heb ik over gebracht op het bestuur tijdens de bestuursvergadering afgelopen maandag.

Wat me erg bij is gebleven is de ontknoping van de Herendubbel Staand. De finale ging tussen de 9-voudig Nederlandse Kampioenen Eddy Boerman en Guus Maassen enerzijds en Mark Modderman en Axel Nieuwenhuyse anderzijds. De eerste set ging naar Mark en Axel. Zouden de regerend kampioenen het af gaan leggen? De tweede set golfde op en neer en werd uiteindelijk binnen gesleept door Eddy en Guus. Axel moest zich even laten bijtanken door zijn moeder en zo kon de derde set beginnen. Ook die derde set golfde op en neer en ging naar een super spannende ontknoping waarin Eddy en Guus het onderspit moesten delven en Mark en Axel voor het eerst Nederlands Kampioen werden. En daar liet met name Axel geen gras over groeien, iedereen mocht het weten. Van harte gefeliciteerd, helemaal zelf verdiend Axel, samen met Mark.

Nieuw was ook de groep kleine mensen. Voor het eerst in de historie gaven ook zij acte de présence. Ik had mijn zoontje van zes bij, en die vond dat toch wel vreemd. Die mensjes waren net zo groot als hij maar hij had toch ergens wel in de gaten dat het geen kinderen waren. Super leuk om te zien dat dus ook die mensen veel plezier kunnen halen uit die geweldige sport badminton.

Presentatie kwaliteitsimpuls Carlton Eredivisie

De week begon met een drukke dag op het bondsbureau. Eind van de middag werd de beoogde nieuwe opzet van de Carlton Eredivisie gepresenteerd. Een werkgroep bestaande uit een aantal eredivisieclubs aangevuld met leden van de LCW en het bondsbureau zijn samen met een adviesbureau aan de slag gegaan om een kwaliteitsimpuls te geven aan de Carlton Eredivisie.

In de eerste fase werd middels een workshop gekeken waar de eredivisie naar toe zou moeten groeien. Middels een brandguide invuloefening werden de meningen gepeild van de eredivisieclubs. Vanuit die gegevens werd de brandguide opgesteld zodat er een praatplaatje was waarmee verdere plannen opgesteld konden worden. Dat was onderdeel van fase 2 en daarin werd ook een SWOT-analyse gemaakt zodat de zwaktes, sterkten, kansen en bedreigingen helder en inzichtelijk werden. Deze zijn door het adviesbureau in een confrontatiematrix geplaatst. Deze werd in fase 3 vastgesteld en was er discussie over het advies. Er kwamen vijf adviezen uit en daar is de werkgroep mee aan de slag gegaan. En daar is een nieuwe opzet van de competitie uit voort gekomen.

De sterktes zoals ze uit de werkgroep naar boven kwamen zijn

 • Badminton is laagdrempelig
 • We hebben de play-offs
 • Het is een attractief snelle kijksport
 • En heeft een sterke sociale binding

De zwaktes

 • Het innovatieve en samenwerkende vermogen van de clubs
 • Opzet van de competitie
 • Uitstraling van het evenement en locatie
 • Weinig media aandacht

De belangrijkste kansen

 • Allianties: achterban, regio en andere sporten
 • Link leggen met 750.000 badminton beoefenaars in welke hoedanigheid dan ook
 • Meer entertainment en professionaliseren
 • Vernieuwende partnerships aangaan

En als laatste de bedreigingen

 • Toename concurrerende sporten en andere alternatieven
 • Zwakke financiële positie en slechte sponsorpropositie
 • Neergaande spiraal m.b.t. de algehele populariteit
 • Slecht image van de sport; amateuristisch

De aanbevelingen voor de korte termijn zijn:

 • Aanpassingen doen aan de opzet van de eredivisie
 • Allianties identificeren en gesprekken aangaan
 • "Laagdrempelig en sociaal" integreren rond de play-offs

Op de lange termijn:

 • Campagne uitwerken en opstarten
 • Nieuwe (centrale) organisatie opzetten

Vanuit bovenstaande is een advies gekomen door het adviesbureau, wat dus gepresenteerd is aan het bondsbestuur. Daar is tijdens de bestuursvergadering volgend op de presentatie over gesproken en daarna het advies aangenomen. Het spreekt voor zich dat de betrokkenen eerst worden geïnformeerd over dit advies voordat dit wereldkundig gemaakt wordt. Het bestuur staat achter het advies en trekt de komende dagen het land in om de betrokken eredivisieclubs te informeren over de adviezen.

Het bestuur heeft nog een besluit genomen en dat heeft betrekking op de aanstaande verhuizing van het bondsbureau. Twee locaties waren nog over en het bestuur heeft het advies van het bondsbureau overgenomen. Ook hiervoor geldt dat eerst de betrokken partijen geïnformeerd dienen te worden, alvorens het wereldkundig gemaakt kan worden waar het bondsbureau naar toe gaat.

Na de bestuursvergadering werden de schrijvers van A Clear Future bij gesproken over de vorderingen die gemaakt zijn met de deelprojecten die ontstaan zijn vanuit A Clear Future en de afgevaardigden worden hierover op 2 mei nader geïnformeerd tijdens de informele bijeenkomt in Epe alwaar dan de strijd plaats vindt om de Carlton GT Cup.

Sportimpuls

Donderdag samen met de penningmeester van de BBF naar de gemeente 's-Hertogenbosch om de mogelijkheden te bespreken om een plan in te dienen om subsidie te krijgen uit het budget Sportimpuls. Voordat ik de overstap maakte van de BBF naar Badminton Nederland heb ik vele plannen ontwikkeld en uitgewerkt om de verenigingen te helpen hun vereniging verder te ontwikkelen. Natuurlijk zijn er voorbeelden waarbij dat helemaal niet hoeft, maar door de kennis bij die verenigingen waar het niet hoeft, te gebruiken kan een andere vereniging daar zijn voordeel uit halen.

Tijdens het 'S-PORTCAFE in december in werd ik getriggerd door de opmerking dat tafeltennisvereniging Never Despair, een bedrag had gekregen van ruim €20.000 uit de Sportimpuls. Tja, dan moet dat voor de BBF toch ook te doen zijn? Met zoveel verenigingen moet daar toch iets uit te halen zijn? Ik had dus informatie opgevraagd bij de gemeente, me daar nader in verdiept en ja, het is geen makkelijke exercitie, maar als de verenigingen van de BBF echt stappen willen zetten, dan moeten ze hier mee aan de slag. Dat bleek ook wel tijdens ons gesprek met Ellen de Roos van de gemeente 's-Hertogenbosch. We hadden als interventie "Schoolactieve verenigingen" gevonden, want we willen ons met name op de jeugd focussen. Daar kunnen we nog heel veel winnen. Tijdens de ALV van de BBF die op 12 mei aanstaande gehouden wordt, zullen de verenigingen nader geïnformeerd worden en zullen er mensen vanuit die verenigingen op moeten staan. Anders gaat het 'm niet worden. Ben benieuwd.

Toernooi BV Conquesto Zoetermeer

Zaterdag 25 en zondag 26 april wordt een toernooi in het Carlton Master Circuit afgewerkt in Zoetermeer waarbij de organisatie in handen is van BV Conquesto. Ik had dit toernooi aangegrepen om in gesprek te komen met Aad van Zeijl. Een man die sinds mensenheugenis actief is in de badmintonsport en een criticaster is van het beleid van Badminton Nederland, en dan met name op het gebied van jeugd- en trainersopleidingen. En ja, dat valt niet onder mijn portefeuille, maar heeft wel enorme raakvlakken met mijn portefeuille Marketing & PR. Want zonder successen kan ik niets positiefs de wereld in slingeren. Daarnaast ontstaan er vragen via mijn blog en wil ik me daarom verdiepen in de problematiek. Binnen het bestuur van Badminton Nederland is uitermate helder dat het niet goed gaat. En dat het ook een erg lastige zaak is om dat op korte termijn op te lossen omdat er vele belangen mee gemoeid zijn.

Ik was dan ook super blij dat Aad mij zijn gedachten met me wilde delen. En wat schrok ik van zijn frustraties zeg. Een man met zo'n passie voor de badmintonsport is zo teleurgesteld in datgene wat er gebeurd dat hij er frustraties aan over houdt. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. En als we dit onderwerp aansnijden, waar dan ook, dan merk je dat steeds weer. Ergens hebben we dus enorm de boot gemist. En wellicht komt dat doordat er naar buiten toe nooit, in ieder geval te weinig is gecommuniceerd over deze kwesties. En Aad heeft helemaal gelijk als het gaat om mijn portefeuille, want waarom maakt het (beoogd) bestuurslid Marketing & PR zich hier nou druk om? Ten eerste omdat ik jeugd enorm belangrijk vind. Ten tweede omdat ik een goed beeld wil vormen van de problematiek en daarbij niet alleen uit wil gaan van datgene van wat ik hoor vanuit het bondsbureau. En ten derde omdat ik geen goede marketing en PR kan drijven als we niet succesvol zijn met de jeugd.

Aad heeft me dus enorm geholpen en we hebben een goed gesprek gehad. Duidelijk is dat hij heel goed weet waar hij het over heeft. Hij geeft ook aan dat het al jaren zo gaat en dat men al drie jaar roept dat er iets gaat gebeuren. Hij ziet dat nog niet en twijfelt eraan of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren. En dat kan ik me goed voorstellen. Dat moeten we onszelf dus aantrekken. Niet lullen maar poetsen. De uitdaging zal 'm zitten in het verbinden van verschillende belangen, elkaar versterken en kennis delen, zodat de totale badmintonsport hier zijn voordeel uit haalt. Denken in kansen en niet in bedreigingen. Kom op mensen, we hebben elkaar kei en keihard nodig.

Uiteraard heb ik ook de kans gegrepen om voorzitter Dion Wilderom van BV Conquesto te spreken. Gewoon even sparren over hun successen en daar waar wij als bond mee bezig zijn. Een mooie vereniging met een goed stabiel ledental die zich opmaakt voor een verhuizing naar een nieuwe hal die gebouwd gaat worden. Het unieke wat ze nu hebben is dat ze de bar in eigen beheer hebben en daarmee de saamhorigheid enorm goed kunnen stimuleren. Het toernooi stond in ieder geval al een huis, was lekker druk en er hing een super sfeer.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

 • linkedin
 • facebook
 • twitter
 • whatsapp
Paul Kleijn

Paul Kleijn

Paul is in zijn dagelijks leven Manager Verkoopkantoor bij Technische Unie en is oud-bestuurslid van Badminton Nederland.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!