Polar M400 HR Black: understated maar compleet sporthorloge

Polar M400 HR Black: understated maar compleet sporthorloge

Ik ontving van Polar Nederland een Polar M400 HR Black: een gps-sporthorloge met losse hartslagmeterband. Een erg interessant apparaat voor review hier op badmintonline.nl.

Jij het nieuws, wij een tikkie!

In deze review bekijk ik de Polar M400 vanuit het perspectief van de badmintonspeler: hoe kun je dit sporthorloge en de hartslagmeterband (de Polar H7 hartslagsensor) gebruiken tijdens je trainingen en vrijspeelmomenten?

Disclaimer: Ik ben alles behalve deskundig op het gebied van wearables, maar zeer geïnteresseerd. Het product dat ik hier bespreek is ná het maken van deze review weer teruggestuurd naar Polar Nederland.

In het kort

De Polar M400 HR Black is een sporthorloge met hartslagmeterband met een adviesprijs van €199,95. Voor een indoorsport als badminton zijn met name de hartslag- en activiteitsfuncties een sterke waarde in combinatie met Polar Flow app en website. Opladen gaat eenvoudig met een micro-USB aansluiting en het sporthorloge gaat als activity tracker uitzonderlijk lang mee, tot wel drie weken.

Het horloge is met de verstelbare gesp en het beperkte gewicht (ongeveer 55 gram) comfortabel te dragen. Mijn pols heeft om een omtrek van ongeveer 17 centimeter en het horloge oogt niet overdreven groot. Ook de hartslagmeter heeft een verstelbare band en blijft zelfs tijdens een intensieve badmintonpartij goed op zijn plaats.

Nieuwsgierig geworden? Lees verder!

Wat zit er in de verpakking?

Toen ik het postpakketje opende, zat er een kleine verpakking in met daarin de Polar M400 HR Black. Misschien niet zo chique als de TomTom Multi-Sport Cardio-verpakking die ik eerder deze maand opende (een transparante kubus van plastic); maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om het sporthorloge.

Inbegrepen: het Polar M400 gps-sporthorloge, een Polar H7 hartslagsensor, de elastische borstband, een micro-USB synchronisatie- en oplaadkabel en een stapeltje quickstart guides in alle mogelijke talen.

Starten met de Polar M400

Ik begon met het aanmaken van een account op Polar Flow, het online platform van Polar waarin je activiteitsgegevens gesynchroniseerd worden en waarin je een eigen profiel (lengte, gewicht [oef...], doelen) kan instellen. En om gegevens te kunnen synchroniseren met m'n telefoon (een LG Nexus 5 android-toestel) en PC heb ik de bijbehorende app (Polar Flow for Android) en desktop-software (Polar FlowSync) geïnstalleerd. Dat ging opvallend eenvoudig en binnen enkele minuten was alles gekoppeld en was het gps-sporthorloge aan het opladen.

Activiteitstracker

Op dit moment heb ik ook een Withings Pulse Ox en een Medisana Vifit Connect ter review en dat zijn 'dedicated' activity trackers. Na enkele weken gebruik ben ik verrassend genoeg nog steeds gevoelig voor het spelelement hiervan: je wil elke dag tóch dat persoonlijke doel van een X-aantal stappen halen. Waar de Withings Pulse Ox via de app actief communiceert of je je doel (standaard is dat 10.000 stappen per dag; ik weet niet hoe je dat in hemelsnaam haalt) gehaald hebt, geeft de Polar dat aan als 'Activiteit van vandaag' uitgedrukt in procenten. En op de een of andere manier voelt 'nog 30% te gaan' toch anders dan 'nog 3.000 stappen te gaan'.

Via het logboek zie je per dag je 'actieve tijd', hoeveel calorieën er verbrand zijn, hoeveel stappen je gezet hebt en (gebaseerd op je lengte) welke afstand dat is geweest.

Twee weken geleden nam ik deel aan de Open Roosendaalse en heb ik op zaterdag zes wedstrijden gespeeld, goed voor 494 rally's, 7 uur en 12 minuten actieve tijd en 17.902 stappen (10.8km). Op zondag speelde ik drie wedstrijden, 246 rally's in 6 uur actieve tijd en 12.508 stappen (7.5km). 'Actieve tijd' betekent hier: de gehele tijd dat ik het horloge droeg. Daarin zit dus een behoorlijke tijd dat ik gewoon naar wedstrijden zat te kijken.

Wat ik tijdens het toernooi twee keer meemaakte: wanneer ik langer dan een uur zat, dan gaf de Polar M400 een geluidssignaal - ga bewegen! Met mijn zittende beroep is dit een dus een sporthorloge dat ik het beste heel de dag zou kunnen dragen. Deze notificaties komen zowel op je telefoon als op je sporthorloge terug.

Overigens kan het horloge ook je slaappatroon meten op basis van je beweging (of gebrek aan...). Dit is een functie die ik niet uitvoerig getest heb: het is voor voor mijzelf een te groot apparaat om om de pols te dragen tijdens het slapen. Een klein apparaatje zoals de Medisana Vifit Connect is als pure activity tracker veel kleiner en blijft minder snel achter een kussensloop of deken haken.

Zicht op je hartslag

Tijdens een vrijspeelavond heb ik de Polar H7 hartslagsensor gebruikt in combinatie met het Polar M400 sporthorloge. In 4 uur en 25 minuten actieve tijd haalde ik mijn dagelijkse doel met 285% en zette ik 8.422 stappen (5km). Ik bereikte in de 2 uur en 4 minuten met de hartslagsensor een maximale HF (heart rate frequency) van 210 en gemiddeld 141.

Wat leer ik wanneer ik deze hartslagdata afzet tegen mijn inspanning?

  • De eerste vijftien minuten heb ik met een groep clubgenoten een korte sessie core stability gedaan onder leiding van fysiotherapeute en eerste divisie speelster Martine Buijk. Dat was (en voelde als) 17 jaar geleden, sinds de tijd dat ik nog aan wedstrijdturnen deed. M'n gemiddelde HF was 124 en piekte naar 156.
  • Vervolgens speelde ik in een tijdsbestek van 70 minuten vrijwel aaneensluitend twee herendubbels, waarbij mijn gemiddelde HF opliep naar 137 en op enig moment piekte naar 210 (tot zover dus de 220 minus je leeftijd regel...).
  • Als afsluiter nog een single tegen een clubgenoot van vergelijkbaar niveau: dat werd een driegamer van 33 minuten. De gemiddelde HF steeg hierin naar 162 en de maximale HF was 177.

Hieronder zie je screenshots van respectievelijk de Polar Flow app en de Polar Flow website. Je hebt als gebruiker ruime mogelijkheden om al je activiteiten, vorderingen en prestaties bij te houden. Exporteren naar een ander platform? Geen probleem: het online platform ondersteunt het exporteren van de route naar een GPX-bestand en trainingen kun je naar TCS- en CSV-formaat wegschrijven.

De Polar hartslagmeters staan bekend om hun betrouwbaarheid, maar de piek naar 210 (één seconde eerder registreerde het apparaatje nog 144 en één seconde later meette het 193) is opvallend te noemen. Ik test op een later moment de Wahoo Fitness TICKRx, een stand-alone hartslagsensor met borstband: we zullen zien of ik inderdaad die bovenmenselijke HF van 210 opnieuw kan aantikken.

Waarom zou ik als badmintonspeler voor de Polar M400 HR Black kiezen?

De adviesprijs (€199,95) is vrij pittig als je de GPS-functie buiten beschouwing zou laten. Ik ben zelf geen actieve hardloper en binnen de muren van een badmintonhal is het lastig om een GPS-signaal te vinden. (En vrij zinloos.) Maar gelukkig zijn er nogal wat badmintonners - zoals Erik Meijs - die wél regelmatig de hardloopschoenen uit de kast trekken. Zij hebben met de Polar M400 HR Black een oplossing hebben om niet meer hun smartphone mee te hoeven sjouwen voor een GPS-registratie van de gelopen route. Van andere gebruikers hoor ik dat de Polar M400 buiten de muren van een sporthal een snelle en betrouwbare GPS-fix vindt en bij continu GPS-gebruik een ruime acht uur meegaat. Wanneer je goed zoekt, is dit sporthorloge met losse hartslagmeterband al voor €158,50 te koop en dat is een competitieve prijs.

Voor mijzelf op de badmintonbaan is de hartslagmeterfunctie de belangrijkste (en het leukste): in welke HF-zone zit ik tijdens de hoogste en de laagste intensiteit? Het is een verrijking van de ietwat eendimensionale informatie over het aantal gezette stappen en daarbij geëxtrapoleerde afgelegde afstand. Toegegeven, ik zal me nog meer moeten verdiepen in de betekenis die ik kan geven aan deze HF-data, maar voorheen bleef het bij een gevoel of inschatting: nu is er een meting. Daar begint de pret.

Het uiterlijk van het horloge is 'understated' en kan zowel op de badmintonbaan als tijdens een afspraak op kantoor. In het tweede kwartaal van dit jaar (2015) rolt Polar waarschijnlijk een firmware-update uit die smartphone notifications weergeeft op het horloge. Dat maakt de Polar M400 HR Black weliswaar nog geen Apple Watch concurrent, maar op prijs, pure sportfunctie en compleetheid is dit horloge wat mij betreft een winner. Op het moment dat ik dit schrijf is het reviewexemplaar alweer terug bij Polar, maar ik vermoed dat we op badmintonline.nl meer gaan zien van dit merk.

Heb je tips, suggestie, vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit review, laat dan een reactie achter onder het artikel of mail naar info@badmintonline.nl.

Polar M400 HR Black

Merk Polar
Model M400 met Polar H7
Type sporthorloge met hartslagsensor
Productpagina www.polar.com
Functies hartslagfuncties, activiteitsfuncties, trainingsfuncties, gps-functies, horlogefuncties
Inbegrepen M400 sporthorloge, Polar H7 hartslagsensor (borstband en lose sensor), USB-kabel met micro-USB aansluiting, beknopte gebruiksaanwijzing
Verbindingen micro-USB aansluiting met PC, Bluetooth met telefoon en hartslagsensor
Waterbestendig Tot 30 meter
Bestel de Polar M400 HR Black bij bol.com

Ondersteun badmintonline.nl door de Polar M400 HR Black te bestellen bij onze partner bol.com. Jij ontvangt de Polar M400 HR Black voor een scherpe prijs en badmintonline.nl kan meer reviews doen.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Christ de Rooij

Christ de Rooij

Christ voert de eindredactie van badmintonline.nl. Reacties bij artikelen onder de badmintonline-naam worden door hem geplaatst.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

GeenStijl: Badminton boeit mensen geen ene hol

Website GeenStijl reageert op het voorstel van NOC*NSF om een basisinkomen voor topsporters te faciliteren. De redactie is…

20 juli 2024

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

Wie zitten er in de spelersraad van Badminton Nederland?

De Spelersraad van Badminton Nederland is een zelfstandig adviesorgaan binnen de bond. De spelersraad vertegenwoordigt binnen…

19 juli 2024

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Vooruitblik Olympische Spelen 2024 in Parijs

Aanstaande vrijdag vindt de openingsceremonie plaats van de Olympische Spelen 2024 in Parijs, Robin Tabeling en Selena Piek…

19 juli 2024

Nieuwe website Badminton Nederland

Nieuwe website Badminton Nederland

Welkom op de nieuwe badminton website die je up-to-date houdt over alle zaken rondom badminton in Nederland.

19 juli 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!