clubzoeker

Paul Kleijn: Neem nou de publicatie van de Nationale Jeugdselectie

Paul Kleijn: Neem nou de publicatie van de Nationale Jeugdselectie

Mijn vorige blog heb ik voor een groot gedeelte geschreven tijdens het BBF/VBV Slottoernooi in Vlijmen. Want als (beoogd) bestuurslid van Badminton Nederland blijf ik als ambassadeur aan de BBF verbonden.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

Ten eerste om ze te ondersteunen daar waar gewenst en ten tweede om de verbindende factor te zijn tussen beide bonden. Ik kom immers bij de BBF vandaan en heb er mijn verkiezing voor het bestuur van Badminton Nederland aan te danken.

BBF/VBV Slottoernooi

Tijdens het BBF/VBV Slottoernooi heeft Jordy Brouwer von Gonzenbach mee gedaan. Super trots ben ik daarop want daarmee zet de BBF een flinke stap, want door het aangepast badminton zo te integreren in het toernooi, werd de nodige aandacht gegeven aan deze variant van badminton. In februari hadden we Eddy Boerman al te gast op het BBF Veteranentoernooi, en nu dus Jordy tijdens het BBF/VBV Slottoernooi in de Hebris Senior Tour.

We hadden voor Jordy een dame geregeld (Franny Smits) en een heer (Rene van Heel) en zo kon Jordy mee doen aan het toernooi. Samen met Franny haalde Jordy de kwartfinales in de mix. De deelnemers aan het toernooi waren blij verrast en vonden het een leuk initiatief. Na afloop van de prijsuitreiking werd er flink gelobbyd om komend weekend naar het Aangepast Badminton Toernooi te gaan kijken van BC Bever in Rijen en er is een flinke afvaardiging samengesteld. Super promotie dus.

Leuk was ook de aanwezigheid van fotograaf Edwin Sundermeijer. Hij heeft mooi beelden gemaakt en op zijn Facebook-pagina (Badmintonfoto's) geplaatst. En de prijsuitreiking van de dagprijzen werd gedaan door de voorzitters van de BBF en Badminton Nederland, resp. Rene van den Heuvel en Clemens Wortel. Samen verbinden, ook buiten de landsgrenzen van Badminton Nederland.

Regiobijeenkomst Zuid-West

Maandag was het tijd voor de regiobijeenkomst in de regio Zuid-West. Daar was voor mij een rol weg gelegd om de aanwezigen te begeleiden in hun bijdrage in de stellingen die we ze onder de ogen hadden gelegd voor de twee deelprojecten uit A Clear Future: Democratische Besluitvorming en Contributiesystematiek. Uiteraard vooraf gegaan door een korte toelichting van mijn kant van de inhoud van A Clear Future, waar we nu staan en waar we naar toe willen. En de twee genoemde thema's raken de verenigingen en hun inbreng is gewenst om een beleid neer te zetten dat draagvlak heeft onder de verenigingen.

Besturen in de sport, NOC*NSF

De dinsdagavond was ingeruimd voor de introductie "Besturen in de sport" van het NOC*NSF voor nieuwe bondsbestuurders. Bedoeling van die cursus is een goed inzicht te krijgen in de activiteiten van NOC*NSF, zodat we straks weten wat we waar kunnen halen. Dat is een introductie van twee avonden. De eerste stond in het teken van de kennismaking met NOC*NSF. Samen met twee nieuwe bestuurders van de Karatebond, een nieuwe bestuurder van de Klimbond (NKBV) en mijn nieuwe collega bestuurder Remco Wieland hebben we goed zitten sparren over de diverse thema's.

Wil je als bond geld krijgen van NOC*NSF dan moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het moge algemeen duidelijk zijn dat dat een aantal jaar geleden niet geheel goed verliep voor Badminton Nederland. Toen viel heel veel budget weg doordat Badminton Nederland geen focusbond meer was. Echter boeken we flinke stappen voorwaarts, mede door goede begeleiding van de accountmanager van NOC*NSF. Inmiddels zijn diverse ondersteuningen al aan Badminton Nederland toegekend doordat organisatorisch stappen zijn gezet met goede resultaten.

Het geld van NOC*NSF komt binnen via o.a. de Lotto en het ministerie van VWS. Daarnaast heeft NOC*NSF nog wel andere partners, maar de genoemde twee zijn de belangrijkste. Nu blijkt dat de Lotto inkomsten tegen vallen, heeft NOC*NSF dus een gat wat ten nadele is voor de aangesloten bonden, zo ook voor Badminton Nederland. Mooi is dan de interactie met de andere bonden, want feitelijk zitten we allemaal in hetzelfde schuitje. Al boekt de klimbond NKBV wel een ledenwinst, wat toe te schrijven is aan de vele klimwanden die her en der in Nederland verschijnen. En dan denk ik weer meteen in kansen. Waarom zien we overal in het land wel basketbalpalen, doelen, volleybalnetten en tafeltennistafels, en waarom geen badmintonnetten? Daar ligt misschien wel een uitdaging? Want je kunt dan wel zeggen dat het shuttletje steeds weg waait, maar gebeurt dat met het tafeltennisballetje niet dan?

Maar goed, terug naar waar ik mee bezig was. De Sportagenda 2016 van NOC*NSF is ook nog besproken. Sportagenda 2016 is een integraal beleidsplan van de sport met als doel de sportparticipatie te vergroten naar 75% en bij de tien beste topsportlanden van de wereld te horen. Op dat beleid dienen de onderliggende sportbonden hun beleid weer af te stemmen om die doelen te kunnen realiseren en daarmee de nodige subsidiegelden op te strijken. Dus van breedtesport tot topsport. Alle informatie over Sportagenda 2016 is terug te vinden op www.nocnsf.nl/sportagenda2016. Badminton Nederland is volop aan de slag om weer terug te komen in het focusprogramma, waardoor weer het broodnodige geld beschikbaar komt waardoor we nog verder en beter door kunnen ontwikkelen.

Een veilig sportklimaat is een thema wat natuurlijk leeft. Winnen en verliezen hoort bij de sport. Niet iedereen kan winnen. De verruwing van de maatschappij maakt dat aandacht voor ongewenst gedrag nodig is. Indien mensen zich ongewenst gedragen, dan moeten daar de juiste stappen tegen ondernomen worden. Daar ligt een rol voor alle direct betrokkenen, (vereniging)bestuurders, coaches, trainers, scheidsrechters en officials. Zij moeten het voortouw nemen en mensen die ongewenst gedrag vertonen aanspreken op dit ongewenste gedrag.

Kortom, er komt nogal wat bij kijken om op nationaal niveau een sportbond te besturen. Goed dus dat er vanuit NOC*NSF dit soort introducties worden gegeven en begin juli heb ik de tweede avond staan met als thema's Code Goed Sportbestuur, besturingsmodellen, strategische cyclus van sportbonden en de ontwikkeling van de bestuurder. Ben benieuwd.

Bestuursvergadering

Voordat ik deze blog kon schrijven had ik bestuursvergadering in Nieuwegein. Daar hebben we de laatste puntjes op de i gezet voor de bondsvergadering van 27 juni a.s.. Komende dinsdag hebben we met de afgevaardigden een voorbespreking om vragen die binnen de afgevaardigden leven te inventariseren. Dan kunnen we ons goed voorbereiden op die bondsvergadering.

Een van de zaken die ik wilde bespreken was de communicatie. Stukje bij beetje merkt men dat een juiste communicatie naar buiten toe duidelijkheid verschaft. Maar dan moet je wel goed nadenken hoe je zaken naar buiten brengt, want als je een nuance verkeerd aanbrengt, kun je meteen een hoop frictie oproepen. Het leeft want er wordt steeds meer nagedacht over hoe we daar invulling aan kunnen geven. Ik kan dan wel makkelijk schrijven, maar dat wil niet zeggen dat mijn collega's dat ook kunnen. Het gaat er mij om dat er wordt nagedacht en dat stukje bij beetje steeds meer goed naar buiten gebracht wordt. Neem nou de publicatie van de Nationale Jeugd Selectie. Voorheen werden alleen de namen gepubliceerd en dat riep dan meteen een hoop vragen op. Nu hebben we duidelijk aangegeven op welke criteria gelet wordt bij de selectie. En dan zal het ongetwijfeld zijn dat niet iedereen het daar mee eens is, maar het is wel duidelijk. Verschil van inzicht zal er namelijk altijd zijn, en dat is goed.

We boeken dus vooruitgang, en ja, soms zou je willen dat het allemaal wat sneller ging, maar dat is ook niet realistisch. Verandering heeft zijn tijd nodig. Ieder mens gaat daar anders mee om en bij de één heeft dat gewoon meer tijd nodig. Maar goede argumentatie, goede begeleiding en goede resultaten als gevolg van de veranderingen, moet iedereen over de streep trekken.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Paul Kleijn

Paul Kleijn

Paul is in zijn dagelijks leven Manager Verkoopkantoor bij Technische Unie en is oud-bestuurslid van Badminton Nederland.

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!

Reacties
Team NL Badminton

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
DKC ten onder in finale Nederlandse Badminton Eredivisie

DKC ten onder in finale Nederlandse Badminton Eredivisie

De badmintonners van DKC zijn er niet in geslaagd om voor de tweede keer in de clubgeschiedenis de landstitel te veroveren. De…

27 maart 2023

Selena Piek en Robin Tabeling verliezen halve finale Swiss Open 2023

Selena Piek en Robin Tabeling verliezen halve finale Swiss Open 2023

Selena Piek en Robin Tabeling hebben de halve finale in het gemengddubbel op de Yonex Swiss Open in Basel verloren.

25 maart 2023

Duinwijck uit Haarlem prolongeert landstitel Nederlandse Badminton Eredivisie tijdens finale in Maaspoort Den Bosch

Duinwijck uit Haarlem prolongeert landstitel Nederlandse Badminton Eredivisie tijdens finale in Maaspoort Den Bosch

Duinwijck heeft voor de 28e keer het landskampioenschap veroverd. In de finale play-off Nederlandse Badminton Eredivisie in de…

25 maart 2023

Robin Tabeling en Selena Piek naar halve finale Swiss Open

Robin Tabeling en Selena Piek naar halve finale Swiss Open

De Nederlandse topbadmintonners Robin Tabeling en Selena Piek hebben de halve finale bereikt in het gemengddubbel op de Yonex…

24 maart 2023

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!