Besturen en op de barricades staan

Besturen en op de barricades staan

Woensdag ben ik weer op Papendal geweest om het tweede deel "Introductie Besturen in de sport" te volgen dat door het NOC*NSF wordt gegeven aan nieuwe bestuurders.

SportSport

Jij het nieuws, wij een tikkie!

En wat het meeste is blijven hangen van die avond, is het feit dat ik als bestuurder van Badminton Nederland ook heel veel dingen doe, naast het besturen. Daar is op zich niets mis mee, maar idealiter zou ik me niet met de uitvoering bezig hoeven te houden. Echter vind ik dat wel leuk en geeft me ook wel de nodige voldoening. Maar daar komt wel de factor tijd om de hoek kijken en dan merk je wel dat het heel veel tijd kost en je hebt naast Badminton Nederland een baan en een gezin. Daar zal ik nog de juiste balans in moeten vinden.

Niet dat ik het erg vind om zelf ook de barricades op te gaan, denk op zich ook wel dat dat goed is, als ik zie waar Badminton Nederland nu staat en waar we naar toe willen. Ik heb al meerdere keren gezegd dat ik een doener ben en dat dat ook mijn grote valkuil is. Tijdens die introductie van het NOC*NSF is me dat ook wel duidelijker geworden. Als je dan ook spreekt met andere bestuurders, dan merk je dat ik daarin niet uniek ben, want er waren er een paar die ook graag hun handen uit de mouwen steken.

Wat we ook besproken hebben is de code Goed Sportbestuur. De code Goed Sportbestuur bevat 13 aanbevelingen. Aan de hand van die 13 aanbevelingen kun je je eigen bestuur dus toetsen en bijsturen als dat gewenst is. Vanuit die 13 aanbevelingen zijn minimale kwaliteitseisen opgesteld en daar dienen alle sportbonden die aansloten zijn bij NOC*NSF aan te voldoen. Dat wordt door NOC*NSF getoetst evenals NOC*NSF zelf, want ook NOC*NSF moet aan die eisen voldoen.

Communicatie

Afgelopen donderdag hebben we op het bondsbureau zitten praten over hoe we nu het beschikbare budget het beste in kunnen zetten. De plannen omvatten meer wensen dan dat we met de beschikbare middelen in kunnen vullen. Het platform wat we willen gaan bouwen is één onderdeel van het deelproject communicatie. Het moet een ondersteunend middel worden. Als het platform er staat, zullen we er nog steeds op uit moeten trekken. Maar er zal iets gedaan moeten worden en er zullen keuzes gemaakt moeten worden. We gaan dus een afspraak plannen met het bedrijf waar we voor gekozen hebben en dat gaan we begin augustus plannen, zodat we in de bestuursvergadering van augustus een besluit kunnen nemen zodat de collega's van het bondsbureau aan de slag kunnen.

In het kader van Samen Verenigen moet er iets komen waar de verenigingen hun meerwaarde uit kunnen halen. Daarnaast willen we ook een tool hebben waarmee we de sporter kunnen bereiken en in het bijzonder de sporter die we nog niet binnen ons bereik hebben. Allebei zal in eerste instantie niet gaan omdat we simpelweg de middelen er niet voor hebben. We zullen dus keuzes moeten maken, en deze moeten zo goed mogelijk aansluiten bij de visie uit A Clear Future.

Het bouwen van het portaal kost naast geld, dus ook de nodige tijd en wellicht kunnen we in een later stadium toch ergens de middelen vandaan halen om toch het gehele wensenpakket in te laten vullen. Inhoudelijk ben ik nog niet helemaal aangesloten over wat het precies in gaat houden, omdat Marloes van Heteren de kar hierin heeft getrokken. Maar als ik bij het gesprek ben geweest met het bedrijf wat het allemaal moet gaan bouwen, zal me veel zo niet alles duidelijker worden. Naar aanleiding van afgelopen donderdag ga ik in ieder geval nog verder informatie inwinnen bij Marloes en bij de twee andere schrijvers van A Clear Future, Paul van Veen en Rien Caljouw. Bram Reudink had ik vooraf al gesproken en Remco Hol is natuurlijk actief betrokken in dit proces. De keuzes die we maken moeten goed overwogen zijn.

QR-code voor dit artikel

QR-code

Deel dit artikel

  • linkedin
  • facebook
  • twitter
  • whatsapp
Paul Kleijn

Paul Kleijn

Paul is in zijn dagelijks leven Manager Verkoopkantoor bij Technische Unie en is oud-bestuurslid van Badminton Nederland.

Bijscholingen voor badmintontrainers

Behoud je certificering en leer de nieuwste trainingsmethoden! Het begint bij de VBO: Vereniging Badminton Oefenmeesters. Leer meer door op het logo te klikken!

Reacties

badmintonline.nl op YouTube

We plaatsen regelmatig mooie badmintonrally's, knappe trickshots, volledige wedstrijden en meer. Volg ons door op het logo te klikken!

Recente artikelen
Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Cheryl Seinen: This was it. The end of my career on this high level.

Happy we could end it with again a European medal, Debora Jille.

15 april 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Brons voor vrouwendubbel Debora Jille en Cheryl Seinen op EK Badminton 2024

Het is Debora Jille en Cheryl Seinen helaas niet gelukt om de finale van het vrouwendubbel te bereiken op de EK badminton 2024 in…

13 april 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Debora Jille en Cheryl Seinen naar halve finale vrouwendubbel op EK Badminton 2024

Het Oranje-duo Debora Jille / Cheryl Seinen (WR-34) heeft de halve finale bereikt van het vrouwendubbel op de EK Badminton 2024…

12 april 2024

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Mark Caljouw niet naar Olympische Spelen: De droom is over!

Voor het Olympische traject begon kreeg ik meerdere kansen om mij te kwalificeren voor de Olympisch Spelen in 2024 in Parijs. Een…

12 april 2024

Vond je dit leuk om te lezen?

Dan hebben we jouw hulp nodig! We werken 365 dagen per jaar aan artikelen, foto's en video's over je favoriete sport én de Nederlandse topbadmintonners. Al vanaf €0,01 kun je badmintonline.nl steunen en het kost slechts een minuutje van je tijd. Dank je voor je hulp!